Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?
Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven, dat is een goede vraag. Maar niet heel makkelijk te beantwoorden. Dat is namelijk afhankelijk van een heleboel factoren die ik je in deze blog ga uitleggen.
(laatste update 4-9-2024)
Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven? Dat heb je in principe helemaal zelf in de hand. Het maken en uitgeven van een kinderboek kan heel makkelijk zijn, als je eisen niet al te hoog zijn. Maar wil je professioneel overkomen? Dan komt er nog het één en ander bij kijken om een mooi en goed te verkopen kinderboek te maken. Ik beantwoord de volgende vragen:
- Wat moet je regelen om een mooi kinderboek te maken?
- Moet je per se een redacteur inhuren?
- Ga je een illustrator inhuren?
- Heb je nog een grafisch vormgever nodig?
- Wil je dat je boek een ISBN krijgt?
- Waar ga ik mijn boek laten drukken?
- De kosten die ik heb gehad om mijn eigen kinderboek Draakje Draakestijn te laten maken? (is inmiddels wel wat jaartjes geleden)
- Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?
Wat moet je regelen om een mooi kinderboek te maken?
Het klinkt zo makkelijk. Je schrijft een leuk verhaal voor kinderen, maakt er wat tekeningen bij en laten drukken maar. Misschien heb je al geprobeerd het uit te geven via een uitgever maar is dat nog niet gelukt. Dan is dit ook een leuke blog voor je om te lezen. Kinderboek wordt niet uitgegeven door uitgeverijen?
Als je het niet heel erg belangrijk vindt hoe je uiteindelijke boek eruit komt te zien is het inderdaad vrij simpel. Maar waarschijnlijk wil je wel een boek maken waar je echt trots op kan zijn. Misschien wil je er wel geld mee verdienen. (je moet trouwens een super schrijver en een nog betere verkoper zijn wil je dit gaan lukken. Maar laat je door mij niet demotiveren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Misschien ben jij die wel, dus proberen kan nooit kwaad.) Dus wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven? Daarvoor moet je kijken naar welke dingen je nog wil en/of moet gaan regelen.
Wat moet je regelen om een mooi kinderboek te maken?
Spelfouten
Ik kan uit ervaring spreken dat er niks zo storend is (vooral voor jezelf) als je spelfouten ontdekt in je uiteindelijke gedrukte boek. 50 keer, misschien wel 500 keer in elk boek dezelfde fouten. Wederom uit eigen ervaring, kan ik je melden dat het bijna onmogelijk is om geen enkele spel of typefout te hebben in je boek. Maar wanneer je zeker weet dat je er echt alles aan hebt gedaan om hem foutloos te krijgen en er zit toch een foutje in? Dan is het gezegde ”meer dan je best, kun je niet doen” een goed antwoord denk ik zo.
Illustraties
Om een kinderboek aantrekkelijk te maken voor kinderen zijn illustraties uitgevonden. Nu zijn er een heleboel verschillende manier waarop je illustraties kan toevoegen aan een boek. Neem een prentenboek, die bestaat uit illustraties die het verhaal vertellen. Maar bij een kinderboek voor de leeftijd vanaf ongeveer 4 jaar is het van belang dat illustraties een verhaal sterker maken en ondersteunen. Illustraties die de kinderen prikkelen om tijdens het voorlezen, bijvoorbeeld vragen te gaan stellen. Voor wat oudere kinderen is het belangrijk dat de illustraties niet te ‘kinderachtig’ zijn maar wel uitnodigen om het verhaal te gaan lezen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar daar gaat deze blog niet over.
De Cover en opmaak van het boek
De cover moet een aantrekkelijk uitstraling hebben, dat is het eerste waar je boek op beoordeelt wordt. Is dit niet het geval zullen mensen nooit nieuwsgierig zijn naar de binnenkant. Laat staan naar de inhoud. Hij moet geschikt zijn voor de doelgroep, dus voor jongere kinderen is een harde cover aan te raden, maar voor wat oudere kinderen is een zachte cover prima.
De opmaak is van groot belang hoe je uiteindelijke boek eruit komt te zien en als aantrekkelijk wordt ervaren. Nu weet je natuurlijk zelf wel wat jij aantrekkelijk en mooi vindt. Maar wil je je boek gaan verkopen dan is het vooral belangrijk dat de betalende klant en dus jouw doelgroep hem aantrekkelijk vindt. Dus hier kan je onderzoek naar doen. Je boek oplaten maken doe jezelf of door een grafisch vormgever zoals ik. Hier lees je meer over wat zo’n grafisch vormgever dan kost.
ISBN
Wil je dat jouw kinderboek goed gevonden kan worden in winkels en (online) systemen dan is een ISBN (International Standart Book Number) aan te raden. Bovendien ben ik van mening dat zo’n nummer je boek echt afmaakt en een professionele indruk geeft. Maar het is niet verplicht.
Drukken
Het laten drukken van je boek hoort bij het zelf uitgeven van je kinderboek. Je zal op zoek moeten gaan naar een drukker die bij jouw budget past. Maar zeker ook bij hoe jij wilt dat je uiteindelijke boek eruit moet komen te zien. Bij sommige drukkerijen kan je een gratis, of tegen een kleine vergoeding papieren sample boek krijgen. Hier kan je dan zien, welk papier de drukker gebruikt en hoe dat voelt, eruitziet.
Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet regelen wanneer je zelf je kinderboek wil uitgeven. Dan zal ik je nu antwoordt gaan geven op hoe je dat dan regelt.
Moet je per se een redacteur inhuren?
Ik ga je niet uitleggen wat een redacteur precies doet. Dit kan namelijk ook verschillen per opdracht. Als je echt wilt weten wat een redacteur voor je kan betekenen dan kan je dat lezen via de link. Je kunt een redacteur inhuren voor het ‘her’ schrijven van je boek zodat je zeker weet dat de tekst aantrekkelijk is voor de lezer. Bovendien mag je ervan uitgaan dat ook eventuele spelfouten opgemerkt zullen worden door een redacteur. Een redacteur kan je eventueel ook helpen met het opmaken van je boek, dus welke illustraties komen waar en hoe wordt de tekst ingedeeld. Maar ik zou daarvoor de voorkeur geven aan een grafisch vormgever. Verderop kan je lezen waarom.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je manuscript (je verhalen die nog boek moeten worden) duizend keer door de correctie te halen op de computer. En dan nog een paar keer te laten lezen door andere mensen (wat sowieso aan te raden is). Dan kun je er ook vast vanuit gaan dat er nog ergens een foutje in staat. Maar zoals eerder gezegd dan heb je er ook alles aan gedaan om dit te voorkomen. Aan jou de keuze waar je voorkeur naar uitgaat.
Ga je een illustrator inhuren?
Mijn onbevooroordeelde antwoord zal zijn……..ja natuurlijk! (verassing! hihihi) Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet ook de andere kant van het verhaal zou vertellen. Want wanneer je zelf aardig of zelfs goed kan tekenen kun je dit natuurlijk prima zelf doen. Eerlijk is eerlijk, je bespaart enorm op je uiteindelijke budget.
Maar ik moet het toch even zeggen, een illustrator kan als het goed is beter illustreren en tekenen dan jij. Heeft er meer ervaring in, dat mag je ook verwachten. Een goede illustrator weet net de illustraties te maken die echt een meerwaarde geven aan het verhaal, waar jijzelf niet opgekomen was. Dus je verhalen versterken. Hoe ze dat doen is niet van belang, ieder zijn vak. Bovendien mag je er ook vanuit gaan dat een illustrator beter kan tekenen dan jij, punt. Een illustrator heeft kleurenkennis in huis en zal ook heel goed weten hoe je een bepaalde sfeer in een illustratie terug kan laten komen. Precies passend bij jouw verhaal/boek. Daarnaast kan een illustrator eenduidig tekenen, dat wil zeggen dat terugkerende karakters of elementen er in elke illustratie er hetzelfde uitzien.
Misschien beperk je jezelf als je je boek zelf wil gaat illustreren omdat je net niet heel goed bent in datgene wat je wilt gaan illustreren/tekenen.
Kort gezegd, van een illustrator mag je verwachten dat die alles kan tekenen wat jij wilt. Ook een illustrator heeft zijn specifieke kwaliteiten, maar daar kun je het van te voren over hebben natuurlijk. Bovendien mag je ervan uit gaan dat een illustrator je manuscript/kinderboek nog beter maakt dan hij al was. Wederom aan jou de keuze natuurlijk.
Ook interessant om te lezen, op welke manier je het beste illustraties in kan scannen.
Heb je nog een grafisch vormgever nodig?
Kort gezegd is een grafisch vormgever handig met creatieve computer programma’s, het vormgeven van brochures, boeken en tijdschriften ( dit is heel kort door de bocht hoor). Maar voor het vormgeven van je boek wellicht echt nodig, aangezien je je kinderboek digitaal zal moeten aanleveren bij de drukker. Nu zijn er verschillende illustratoren die ook grafisch ontwikkeld zijn zoals deze illustrator. Van een drukkerij mag je ook verwachten dat hij grafische vormgevers in huis hebben.
Ik ben persoonlijk ben van mening dat je niet van alle markten thuis kan zijn. Het kan wel, maar je kan niet overal even goed in zijn. Ik zou daarom aanraden om echt op zoek te gaan naar een grafisch vormgever om je te helpen met de opmaak van je boek. Deze kan je helpen bij het mooi indelen van de tekst en het plaatsen van de illustraties en tegelijkertijd in bijvoorbeeld Indesign de opmaak maken voor de drukker. Heb gelijk alles in een keer geregeld.
Wil je dat je boek een ISBN krijgt?
Een ISB nummer kan je zelf aanvragen, dit is niet zo heel erg moeilijk. Even zoeken bij google en je weet al hoe en wat het kost. Kost het geld? Ja natuurlijk, voor niks gaat de zon op. Maar het is geloof ik niet zo heel erg duur, toen ik hem aanvroeg was het iets van €25,- a €30,-. Inmiddels misschien wat duurder. Maar goed het komt wel weer bij je budget op, dus wederom is de keuze aan jou of je dit wil. Een ISBN is namelijk niet wettelijk verplicht.
Je boek moet uiteindelijk ook gedrukt worden?
En dan als laatste heb je natuurlijk een drukkerij nodig die jou boek tot het mooiste kinderboek gaat maken wat er is.
Waar kan je aan denken bij de keuze van je drukkerij en de offerte die je vrijblijvend kan aanvragen:
- Hoeveel pagina’s heb ik nodig;
- Wil ik een harde (hard cover) of zachte (paperback) omslag van het boek;
- Welk papiersoort is geschikt voor mijn boek;
- Heb ik kleur of zwart/wit illustraties of beide;
- Wat gaat mijn oplage zijn (hoe meer je er laat drukken, hoe goedkoper je boek uiteindelijk per stuk zal zijn)
Dit zijn een aantal dingen die een drukkerij van je wil weten voordat ze een offerte voor je kunnen maken. Wij nederlanders zijn niet heel erg van het onderhandelen, maar een kleine bonus tip die ik je kan geven. Probeer altijd nog iets van de offerte af te krijgen 😉 een offerte is altijd onderhandelbaar en niet bindend zolang jij je akkoord er nog niet op hebt gegeven.
En nu?
Een boel dingen om over na te denken lijkt me zo. Ik ga ervan uit dat ik je daar de stof voor heb gegeven. Je hebt nog steeds geen antwoord op de vraag, wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven? Maar je weet nu wel waarom daar niet heel makkelijk één antwoord op te geven is. Om je een idee te geven zal ik je vertellen wat het mij ongeveer heeft gekost om Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten te laten maken.
Een voorbeeld uit de praktijk, wat mijn Draakje Draakestijn koste? Dus toch antwoord op de vraag, wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?
Ik heb een grafisch vormgever ingehuurd om mij te helpen met de opmaak van het boek, omdat ik dat toen nog niet zelf kon. Wel heb ik gekozen voor een ISBN, dit heeft de drukker voor mij geregeld. Een bevriende redacteur (dat is mijn voordeel als illustrator natuurlijk) heeft mijn boek gecorrigeerd en ik heb het door 4 andere mensen te laten (voor)lezen.
- Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten, heeft 27 pagina’s en is gedrukt op stevig, licht glanzend papier
- Het boek heeft een hard cover en is zo ook zeer geschikt om door kinderen zelf te gebruiken.
- Het boek is onderverdeeld in verhalen die een rode draad hebben, namelijk dat Draakje leert toveren. Maar in elk verhaal maken de vrienden wat nieuws mee. En mijn eigen boodschap heb ik er ook in verwerkt. Namelijk dat we een beetje aardiger moeten zijn voor elkaar.
- Het boek is vierkant, 20,5 x 20,5 cm
Ik heb gekozen voor een oplage van 50 exemplaren (dit is heel weinig) en dit alles bij elkaar heeft mij een kleine €1500,- gekost. Het is een heleboel geld, waarvoor ik eerst gespaard had, omdat ik heel graag mijn eigen kinderboek wilde maken/hebben. En dat is natuurlijk precies het antwoord op de vraag, wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?
Dat wat jij ervoor over hebt 🙂
Vind je het fijn om eens een uurtje met mij te sparren over de mogelijkheden voor jouw kinderboek? Dan is het coaching uurtje wel wat voor jou.
Ben je serieus aan het onderzoeken hoe je je eigen kinderboek kan ontwikkelen en uitgeven? Dan zijn deze blog’s ook aan te raden.
- Je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever
- Zelf je kinderboek vormgeven?
- Tips voor het zelf uitgeven van je kinderboek
- Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd.
Heb je vragen of wil je een opmerking plaatsen dat kan onder dit bericht. Liever een bericht aan alleen mij, dan kan ook.
Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.
2 reacties
Sya Maria Wolvekamp Gorissen
Beste Anke,
Ik heb voor het eerst een kinderverhaal geschreven, en bij boekscout ingestuurd, ik heb geprobeerd om zelf de tekeningen te maken maar dat kan ik helaas niet. Na informeren bij illustrators schrok ik mij een ongeluk, kreeg te horen voor het hele boek € 5400 alleen voor de tekeningen, en dan heb ik nog niet eens een boek besteld.
Mijn vraag is nu wat gaat dat bij jou kosten?
Ik begrijp wel dat het misschien veel werk is! maar € 5400 heb ik niet .
Laat mij alstublieft wat weten? mijn tel. 0657947954 of het bovenstaande emailadres.
Vr.Gr. Sya Maria Wolvekamp Gorissen
Anke Bits
Beste Saya Maria,
Ik snap dat je schrikt van dit soort prijzen…Ik ben inderdaad wel iets goedkoper denk ik. Het ligt er een beetje aan wat voor een soort manuscript je hebt en wat je wensen zijn. Ik heb je een e-mail gestuurd.
Hartelijke groetjes
Anke