Illustrator,  kinderboek uitgeven

Je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever

Heb jij je eigen kinderboek geschreven en zou je daar meer mee willen doen? Zit je te denken aan het aanbieden van je manuscript aan een uitgever? Heb je nog tekeningen nodig bij je verhaal? Regel je dat zelf of doet een uitgever dat? Zijn dit interessante vragen voor je? Dan is deze blog, je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever, voor jou geschreven.

Ik heb twee kinderboeken geschreven en geïllustreerd en bezig met het illustreren van mijn derde. Daar ben ik natuurlijk super trots op. Zeker als je bedenkt wat er allemaal bij komt kijken om tot een compleet eigen geschreven kinderboek te komen. Wat er allemaal bij komt kijken ga ik voor je beschrijven in deze blog. Mijn eerste boek heb ik uitgeven via de uitgeverij Boekscout, die ga ik als voorbeeld nemen in dit verhaal. In deze blog, het zelf vormgeven van je kinderboek, beschrijf ik voor je hoe je boek uitgeeft in eigen beheer. (Laatste update van deze blog 5-4-2023)

In deze blog je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever geef ik je antwoord op de volgende vragen.

  • Je hebt een kinderverhaal (manuscript) en dan?
  • Uitgeven in eigen beheer of toch via uitgever?
  • Uitgeven via Boekscout ervaring;
  • Niet heel blij maar toch veel geleerd.

Je hebt een kinderverhaal (manuscript) en dan?

Je hebt een geweldig leuk verhaal, met schattige en/of boeiende karakters. Deze heb je omschreven in het verhaal en ook de verhaallijn klopt, er staan geen spelfouten in en de zinnen zijn niet te lang en lopen soepen. Ook wanneer je het hardop leest. Het is spannend of juist leuk om te lezen van begin tot eind en je proeflezers (jong en oud) zijn allemaal enthousiast over je manuscript? En dan nu, je hebt er al illustraties bij of nog niet?

Sommige uitgeverijen werken alleen met hun eigen illustratoren en zullen een manuscript met tekeningen erbij niet in behandeling nemen. Onder het mom wanneer het verhaal zonder tekeningen leuk is, word hij met tekeningen alleen maar leuker, denk ik. Bovendien willen uitgeverijen nog veel zelf in eigen handen houden. Want zo hebben ze meer invloed op het uiteindelijke boek en daarbij dus ook grip op het succes dat het boek gaat opleveren. Op zich logisch zij draaien ook voor alle kosten op.

Er zijn ook uitgeverijen die het juist leuk vinden om manuscripten te krijgen met een aantal tekeningen als voorbeeld erbij. Wanneer ze dan kiezen om jouw manuscript uit te gaan geven kun je alle illustraties aanleveren. Wat je kiest, met of zonder illustraties is aan jou. Doe onderzoek welke uitgeverijen je aanspreken en wat hun aanlever specificaties zijn.

Uitgeven in eigen beheer of toch via uitgever?

Toen ik mijn eerste manuscript klaar had ben ik onderzoek gaan doen naar het  uitgeven in eigen beheer. Uitgeven in eigen beheer leek mij vooral heel veel werk. Daar ben ik inmiddels op terug gekomen. Het is inderdaad heel veel werk, maar hé het is ook super leuk om te doen. Het proces van je boek, van begin tot eind kunnen volgen is echt de moeite waar. Maar goed, ik heb mijn manuscript verstuurd naar 2 uitgeverijen waarvan ik dacht dat die bij mijn verhaal zouden passen. Dit is een van de belangrijkste tips die ik je kan geven. Kijk vooral eerst of de uitgever bij jouw ideeën en stijl past voordat je hem verstuurd, vertrouw op je gevoel zou ik zeggen. De eerste was een afwijzing en de tweede gaf aan met mij in gesprek te willen over het uitgeven van mijn boek aangezien ze heel enthousiast waren over mijn manuscript. Ik had nog nooit eerder van Boekscout gehoort.

eigen geschreven kinderboek

Uitgeven via een uitgever

Helemaal happy de peppie was ik natuurlijk, ik kreeg een telefonische afspraak met iemand van Boekscout. Samen hebben we mijn manuscript besproken, kort gezegd ze vonden hem helemaal leuk. Er waren wat mitsen en maren wat betreft hun uitgeef procedure. Zo moest ik een e-maillijst samenstellen van minimaal 50 personen. Het manuscript moet zeker weten foutloos zijn en daar moest ik zelf voor zorgen en nog wat meer dingen dat ik dacht…..huh. Maar ik was zo in de wolken dat ik het allemaal wel prima vond.

Er werd mij nadrukkelijk gezegd dat er geen taalfouten etc in mochten staan. (Zij konden voor €40,- een spellingscontrole uitvoeren) anders werd hij alsnog niet uitgegeven, dus ik dacht, doe dat maar dan. Helaas blijken er nog steeds ‘fouten’ in mijn boek te zitten. Dit kan niet meer verandert worden. Ik moest ook toezeggen dat ik mijn best zou doen om zoveel mogelijk mijn kinderboek te verkopen en promoten. Natuurlijk ging ik dat doen……

Oh ja en ze werken met een POD systeem, dat wil zeggen Print On Demand (beter gezegd we printen je boek wanneer het besteld wordt) Nou helemaal prima, inmiddels is de kwaliteit nagenoeg hetzelfde als off set. POD is ook beter voor het milieu en prijs vriendelijk, ik kreeg zelf 1 gratis exemplaar. Wilde ik er meer dan kon ik die kopen met ‘korting’ (maar de verzendkosten zijn dusdanig hoog dat ik die korting niet meer terug kon vinden) Om over het percentage wat ik krijg per verkocht boek nog maar te zwijgen….Gelukkig deed ik het niet om er rijk van de worden ;-). Dus dit was geen probleem voor mij, maar wil het toch even melden hier.

Uitgeven via Boekscout

Tja het enige wat ik hoorde was, we vinden je manuscript leuk! Maar toen ik uiteindelijk mijn kinderboek in mijn handen hield, voelde het niet echt lekker om hier reclame voor te ‘moeten’ maken. Waarom? Hoor ik je denken, nou hij was niet zo geworden zoals ik in gedachten had. Begrijp me niet verkeerd, het is een mooi boek en het gaat natuurlijk om de inhoud. Maar je moet trots zijn op je boek om er een goede ambassadeur voor te zijn en dat was ik niet echt.

Al met al was ik dus niet helemaal Happy de peppie meer met mijn eigen geschreven kinderboek en kreeg ik later steeds meer spijt van mijn keuze. Zeker toen ik mijn kinderboek met soft cover in mijn handen hield…..

eigen geschreven kinderboek
Gesteund door de toch mooie complimenten van anderen op mijn boek, ben ik toch gematigd trots.

Niet heel blij, maar toch heel veel geleerd

Voordat dit een heel lang verhaal wordt over mij, zal ik vertellen dat ik uiteindelijk redelijk teleurgesteld was over mijn eerste eigen geschreven kinderboek. Let wel, smaken verschillen en dit is echt mijn eigen mening. De samenwerking en het contact met Boekscout was helemaal prima. Maar ik was niet heel blij met het uiteindelijke resultaat, terwijl ik er zo hard voor had gewerkt. Feit is wel dat de inhoud compleet van mij is en dat ik daar heel erg trots op ben. Bovendien ligt het er maar net aan wat het doel is wat je voor ogen hebt met je manuscript.

Wil jij gewoon heel graag dat je verhaal een boekvorm krijgt en heb je daar geen geld voor om het zelf te laten drukken is Boekscout helemaal prima.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud van Draakje Draakestijn het eerste deel. Bovendien heb heel veel geleerd van dit avontuur en daar ben ik heel blij mee en kan ik nu anderen helpen en coachen in het uitgeven van hun eigen boek. Ik heb daarom na ongeveer een half jaar besloten een vervolg te gaan schrijven en deze uit te gaan geven in eigen beheer. Hoe ik dat heb gedaan en wat daarbij komt kijken zoals de kosten, drukkerij, marketing etc beschrijf ik in mijn volgende blog over het uitgeven van kinderboeken.

Heb je vragen voor mij,  ben je nieuwsgierig of ik als illustrator wat voor jou kan betekenen? Stuur me dan een bericht via deze link

Wil je meer informatie over het coaching uurtje

Ik heb ook verschillende producten ontwikkeld met Draakje Draakestijn zoals gehaakte knuffels en patronen, het samenkleurboek en uitnodigingskaarten voor kinderfeestjes. En natuurlijk het vervolg van Draakje Draakestijn namelijk, Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten.

Meer interessante blogs voor je

De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd

Kinderboek uitgeven in eigen beheer?

Waarom wordt jouw kinderboek niet uitgegeven?

Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

 

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *