kinderboek uitgeven

Hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukkerij?

Ik kreeg onlangs een hele leuke mail van een blog lezer van mij. Vooral leuk om terug te krijgen dat er daadwerkelijk mensen zijn die mijn blog lezen ;-). Maar bovendien, dat ze er ook nog wat aan hebben doet mij goed om terug te krijgen. Wat ook nog een leuke bijkomstigheid is, is dat ik zo nieuwe onderwerpen krijg om een blog over te schrijven. De vraag was namelijk hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukker? In dit geval wanneer je zelf een boek wilt gaan uitgeven. Maar ook uitgevers hebben verschillende wensen op dit gebied.

(laatste update 5-4-2023)

Dus in deze blog, hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukker geef ik je antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe groot moeten de originele illustraties zijn en hoe maak je je illustraties digitaal?
 • Hoe moet je de illustraties aanleveren bij een drukker?
 • Moet je illustraties altijd digitaal aanleveren?

Hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukker

Stel je hebt je tekst voor je kinderboek klaar, super gedaan! Je hebt er mooi tekeningen bij gemaakt of laten maken en dan…… Kom je in de wereld van drukkerijen. Ik zal me in deze blog vooral richten op je boek uitgeven in eigen beheer omdat ik weet dat de kans dat je bij een uitgever uitkomt heel klein is 😉 Maar ook daar zal ik een paar tips voor geven.

Hoe groot moeten de originele illustraties zijn?

Hoe groot het origineel is maakt niet zo heel veel uit, gulden regel hoe groter hoe beter. Maar ik maak merendeel van kaartontwerpen op A5 formaat om maar even een voorbeeld te geven. Het soort scanner daarentegen is vooral belangrijk. Ik ga proberen een zo min mogelijk technisch verhaal te schrijven. Maar dat je wel een beetje weet waar je op kunt letten bij het inscannen van je tekeningen.

Als voorbeeld neem ik mijn eigen scanner, geloof me die was niet VERSCHRIKKELIJK duur en dat hoeft vaak ook niet. Het zal in de ogen van anderen zeker niet de beste zijn, maar hé als je vaker blog’s van mij leest, dan weet je dat ik vooral mijn eigen weg volg. Dat ik mij zo min mogelijk probeer aan te trekken van andere mensen die het ‘beter’ weten :-). Wat voor mij werkt, werkt voor een ander misschien helemaal niet en dat is helemaal prima. Ik heb een printer en scanner ineen van Epson (daar gaat het volgens de meeste mensen al fout 😉 ) maar ik kan er prima mee werken. Wanneer ik een illustratie ga inscannen dan doe ik dit op een hoge resolutie, dit word aangegeven met dpi (dot’s per inch). Dus kort gezegd, hoe hoger het dpi hoe meer pixels hij gebruikt om het plaatje te gaan scannen.

illustraties aanleveren bij een drukker

Je zal begrijpen dat hoe groter je tekening is, hoe beter de scanner hem kan inscannen. Het is natuurlijk ook afhankelijk wat je uiteindelijk wil gaan laten drukken. Voor poster van een meter bij een meter gelden andere richtlijnen. Met mijn scanner kan ik A4 formaat scannen, ik laat posters op A3 formaat drukken en deze worden heel mooi. Dit verschilt ook bij welke drukker je het laat doen en het allerbelangrijkste is wat jij mooi vindt. Want over smaak valt niet te twisten hé!?

Conclusie

Conclusie, het formaat waarop je je illustraties maakt voor je boek, is niet heel belangrijk. Nogmaals gulden regel om in gedachten te houden is wel handig. Namelijk wil je een afbeelding van groot naar klein maken lever je niet veel in qua kwaliteit van de afbeelding. Maar van klein naar groot wel. Er zijn uitzonderingen, zo zijn er uitgeverijen die zelf de originele illustratie willen inscannen en zij maken gebruik van grote scanners. Je kan ook foto’s laten maken door een professioneel fotograaf om te digitaliseren. Maar als je zoals ik vraag tekeningen wil digitaliseren is dat wat omslachtig. Wanneer een uitgever de tekeningen zelf wil digitaliseren, is het handig het formaat even te overleggen met je uitgever. En van te voren te vragen hoe je de illustraties moet aanleveren bij een uitgever. Maar waarschijnlijk bepaalt dan ook de uitgever welke illustrator de illustraties gaat maken, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Illustrator

Hoe moet je de illustraties aanleveren bij een drukker?

Hier is niet heel makkelijk één antwoord op te geven. Aangezien niet elke drukkerij met hetzelfde druksysteem werkt POD of off set. Mijn tip is, ga voordat je je boek wil gaan laten drukken op zoek naar een geschikte drukkerij. Doe goed onderzoek op internet en kijk naar welke drukker bij jouw budget past. Maar kijk ook naar de verschillende manieren waarop dingen gedrukt kunnen worden. Welke manier van drukken wordt er daar gebruikt. Een mooi overzicht van de verschillende soorten druktechnieken staat hier op Wikipedia .

Ook het papier is van belang voor het uiteindelijke resultaat. De meeste drukkerijen hebben een overzicht met welk soort papier ze kunnen leveren. Voor mijn kaarten en posters bijvoorbeeld gebruik ik Old mill kwaliteit papier. Dit is een zware papiersoort met een klein beetje reliëf erin. Zo lijkt het net of ik allemaal originele tekeningen heb. Daar hou ik van, maar zoals eerder gezegd, kijk naar wat jij mooi vindt. Bij sommige drukkerijen kan je een papieren bundel aanvragen, met de verschillende soorten papier, zodat je kan zien en voelen hoe het eruit ziet. Ik heb mij tweede kinderboek laten drukken bij de Boekengilde, bij deze kan je zo’n boek aanvragen Voor het drukken van een boek met illustraties lijkt het me in ieder geval belangrijk dat het papier niet doorschijnt, aangezien dit niet ten goede komt van de tekst en illustraties in het boek ;-).

Offerte

Heb je een geschikte drukkerij op het oog, dan vraag je een vrijblijvende offerte aan. Dit kost niks en verplicht je ook niet om je opdracht bij hen te plaatsen. Het is wel een hele fijne manier om te kijken hoe snel ze reageren, of de kosten die zij rekenen bij je budget past en hoe ze de offerte aankleden. Hiermee bedoel ik, ziet het er betrouwbaar uit en is hij duidelijk omschreven en netjes vormgegeven. Is dit niet het geval dan zou ik toch nog even verder zoeken als ik jou was. Voordat je akkoord gaat met een offerte, vraag je eerst nog even naar de aanleverspecificaties zo weet je gelijk welke dat zijn.

Drukkerij

Uitgever

Ik heb ervaring met twee verschillende manieren van illustraties/boek aanleveren welke ik graag met je wil delen. Mijn eerste kinderboek heb ik uitgegeven via boekscout, bij deze uitgever hoefde ik alleen maar mijn verhalen in een Word-bestand aan te leveren. De afbeeldingen, zoals eerder beschreven, kon ik op een zo hoog mogelijke resolutie ingescand aanleveren. Wanneer je veel grote bestanden wil versturen via de mail zoals illustraties, raad ik je aan WeTransfer te gebruiken. Deze gebruik ik altijd en mijn ervaringen zijn alleen maar goed. Het is gratis en je krijgt gelijk een bevestiging mailtje wanneer de ander je bestanden heeft gedownload.

Eigen beheer

Mijn tweede boek heb ik in eigen beheer uitgegeven, dus ook zelf laten drukken. Ik heb dit gedaan zoals gezegd bij de Boekengilde . Zij werken met een stramien (dit is een digitale lijnblad waar je zelf de opmaak van je boek in maakt) Deze sturen ze je via de mail waarna je zelf aan de slag kan gaan met de opmaak. Ik heb toen ervoor gekozen iemand in te huren die mij hierbij geholpen heeft aangezien dit nog best een dingetje is. Inmiddels kan ik het zelf als grafisch vormgever, maar dat kon ik toen nog niet.  Ik kon er ook voor kiezen dit door boekengilde te laten doen maar dan was ik duurder uit geweest, omdat ik het allemaal al vrij duur vond heb ik een andere keuze gemaakt. Maar die is natuurlijk aan jezelf om te kijken wat voor jou werkt.

Moet je illustraties altijd digitaal aanleveren?

Ik kan op deze vraag alleen maar antwoorden vanuit mijn eigen ervaring, dus in dat geval ja. In deze tijd zal er sowieso alleen nog maar digitaal gewerkt worden denk ik. Zegt een uitstervende illustrator die nog al haar illustraties analoog maakt hahaha ;-). Wanneer je werkt met grotere uitgeverijen, heb je kans dat ze je vragen de originele illustraties op te sturen per post of langs te brengen. (Als ze niet met hun eigen illustratoren werken) Zij scannen het dan zelf in om zo hun eigen kwaliteit en stijl te bewaken. Maar zoals gezegd acht ik de kans helaas klein dat je met een uitgever aan de slag gaat.

Illustraties aanleveren bij een drukkerij

Bonustips op een rijtje

 • Doe van te voren altijd grondig onderzoek, kijk wat jij belangrijk vindt. Beperk je niet tot 1 offerte maar vraag er minimaal 3 aan. Vraag gelijk naar hoe je de illustraties moet aanleveren bij een drukker
 • Geen tijd of zin in moeilijke zaken zoals illustratie digitaal maken (neem een illustrator in dienst en die doet het voor je. Hier kan je lezen hoe je juiste illustrator vindt voor je opdracht) of een stramien vullen voor de drukkerij? Kijk of je ruimte hebt in je budget om het uit te besteden. Ik ervaar inmiddels steeds meer dat, dat een boel frustratie en spanning kan schelen. Dat was mij de investering zeker waard;
 • Kijk eens op schrijversonline , hier staat een heleboel informatie op die interessant kan zijn voor je;
 • Ik ben tegenwoordig helemaal in to de Facebook groepen. Misschien bestaat er wel een groep waar je lid van kan worden en informatie kan vinden over dit onderwerp.

Heb je andere vragen voor mij? Schroom dan niet om mij even te contacten! Ik geef ook coaching wanneer je bijvoorbeeld je eigen boek uit wil geven maar even niet weet hoe je verder moet komen. Meer informatie over coaching.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook?

2 reacties

  • Anke Bits

   Dat zou je echt even bij Boekgilde moeten na gaan, ik heb mijn boek daar laten drukken. Ik zou niet weten, wees je er wel van bewust dat het stramien wat Boekengilde gebruikt misschien niet handig is voor andere drukkerijen. Daarvoor kan je beter Indesign gebruiken die is wat universeler. Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 3 =