kinderboek uitgeven

Het zelf vormgeven van je kinderboek

In deze blog ga ik mijn ervaringen met je delen over het zelf vormgeven van je kinderboek. Het laten drukken en het uitgeven in eigen beheer. Dus ben jij bezig met een kinderboek en ben je aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Deze blog is dan een aanrader voor je.

In mijn vorige blog heb ik mijn ervaringen verteld over het uitgeven van Draakje Draakestijn deel 1. De korte samenvatting is dat ik niet helemaal blij ben met het eindresultaat. Wil je het complete verhaal weten over het uitgeven van je kinderboek via een uitgever? In deze blog ga ik het hebben over het zelf vormgeven van je eigen kinderboek, oftewel de opmaak van je kinderboek verhaal. Hoe ga je het verhaal tot een mooi geheel maken om er een mooi kinderboek van te maken? De volgende onderwerpen ga ik voor je beschrijven.

 • Waarom proeflezers en hoe regel je dat dan?
 • Hoeveel illustraties en hoe verwerk je die in je opmaak?
 • Wat kost het zelf vormgeven van je kinderboek?
 • Hoe vind je de juiste drukker?
 • Hoe moet je het aanleveren bij een drukker?

Mijn tweede kinderboek

Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten is de naam van mijn tweede kinderboek. Ik ben hier zo druk mee geweest en ik heb het meerendeel zelf gedaan. Daardoor ben ik echt supertrots op dit exemplaar. Het is sowieso aan te raden om je kinderboek zelf te maken en niet via een uitgever uit te geven. Ik wil je niet demotiveren het toch te proberen hoor. Daar ben je natuurlijk helemaal vrij in, maar er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Wat de redenen zijn dat een uitgever niet staat te springen om elk kinderboek uit te geven heb ik beschreven in dit blog.

Waarom je kinderboek niet wordt uitgegeven door uitgeverijen

Waarom proeflezers en hoe regel je dat?

vormgeven van je eigen kinderboek

Nadat ik mijn verhalen over Draakje en zijn toverkunsten had geschreven heb ik ze eerst nog weer drie keer zelf gelezen en herschreven. Ook heb ik ze laten ‘keuren’ door proeflezers. Denk hierbij aan de buurman of buurvrouw, maar probeer ook alvast wat ‘doelgroep’ mensen te vinden. Is het bijvoorbeeld een voorlees boek, dat kan het handig zijn om alvast een leerkracht van de basisschool te vragen om voor de lezen in klas. Het is leuk om hierbij zelf aanwezig te zijn, zodat je kan kijken hoe aandachtig kinderen luisteren. Maar ook of een ander jou verhaal soepel kan voorlezen. Of een ouder, opa en oma, deze zullen je namelijk ook goed kunnen vertellen of alle zinnen goed ‘lopen’. Wat voor jou namelijk een hele logische zin is kan voor een ander een complete ramp zijn om hardop uit te spreken.

Nog een bonustip, ik heb mijn verhalen ook zelf hardop gelezen en opgenomen met een audio opname. Ja dat is heel gek om te doen in je eentje hahaha, maar wanneer je dit gelijk opneemt (met je telefoon of wat dan ook). Maar wel echt een aanrader, dan kun je ook zien hoe lang het voorlezen van een verhaal duurt bijvoorbeeld. Handig om te weten voor je verkoop proces en of het inderdaad fijne verhalen zijn voor het slapengaan of juist niet omdat ze veel te lang zijn.

Na deze proefrondes heb ik de verhalen nogmaals herschreven, je hoeft hierbij niet alles maar zo te veranderen. Het moeilijkste is om te kijken naar welke feedback echt verbeter punten zijn, en welke er alleen maar voor zorgen dat het anders wordt zonder meerwaarde. Dus dat het je verhalen echt versterkt.

Hoeveel illustraties en hoe verwerk je die in je opmaak?

De hoeveelheid illustraties is sterk afhankelijk van het soort verhaal of manuscript dat je hebt geschreven. Mijn Draak en zijn toverkunsten boek zijn echt opzichzelfstaande verhalen. Ik heb ervoor gekozen om 1 a 2 illustratie per verhaal te maken, dit omdat het boek voor de leeftijd 4 tot 8 is. Kijk dus goed voor welke doelgroep het is, maar ook naar wat jij mooi vindt. Budget is hier ook van belang, zeker wanneer je het maken van illustraties uitbesteed aan een illustrator.

Wanneer je je illustraties digitaal hebt, kun je kijken in bijvoorbeeld een word bestand waar en hoe je je illustraties wil hebben. Maar je kan er ook voor kiezen om samen met een grafisch vormgever de opmaak van je boek te maken. Deze zal dan ook nog goede tips voor je hebben qua lay-out en opmaak.

Wat kost het zelf vormgeven van je kinderboek

Wanneer je echt helemaal zeker bent van je verhalen en illustraties, ga je pas verder met de ontwikkeling van je boek. Hier ben ik van overtuigd geraakt omdat ik het allemaal zelf moest gaan betalen. Dat is ook in mijn ogen het enige nadeel van uitgeven in eigen beheer dat alle kosten eerst voor jou zijn. Ik had geld gespaard voor het vormgeven van mijn kinderboek. Wat de uiteindelijke kosten zijn van het laten drukken van je kinderboek is erg afhankelijk van wat je wilt.

Dus mijn advies is, denk na over wat je echt belangrijk vindt. Voor mij was dat de cover, het soort papier, het formaat (ik wilde dezelfde maat als deel 1), het aantal bladzijdes, inclusief illustraties. En hoe de kleuren uiteindelijk werden wanneer het gedrukt was. Wanneer je dit duidelijk hebt kan je verschillende offertes aanvragen. Deze zijn vrijblijvend, hier hoef je niet voor te betalen. Het geeft een duidelijk overzicht van welke drukker bij je past. Ik ben uitgekomen bij de boekengilde. Ik ben heel tevreden over deze drukkerij, zowel de service als het eindresultaat.

Er is nog veel meer te vertellen over wat het kost om zelf je kinderboek vorm te geven en dat lees je in deze blog.

Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?

Hoe vind je de juiste drukker?

Ik heb onderzoek gedaan op internet en heb bij verschillende drukkerijen offertes aangevraagd. Er zijn ook drukkerijen waarbij je een gratis proef pakket kan aanvragen om te kijken welk papier ze hebben, hoe het eruit ziet met een drukwerk erop. Telefonisch contact kan je helpen om een indruk te krijgen met wat voor een soort mensen je te maken hebt.

Zijn ze behulpzaam, bellen ze je terug wanneer je dit vraag, betrouwbaarheid en wat voor mij altijd heel belangrijk is. Zijn ze klantvriendelijk en willen ze er samen met voor zorgen dat jij een boek krijgt waar je trots op bent. Bepaal voor jezelf wat jij verwacht van een drukkerij en ga dan op zoek. Zoek minimaal drie verschillende drukkerijen waar je een offerte aanvraagt. Zodat je ook kan kijken of het goed bij je budget pas.

Wat de drukkerij wil weten

Ik had de verhalen en illustraties klaar, gedigitaliseerd en bewerkt. Ik wist hoe het boek eruit moest komen te zien en bij welke drukker ik dat ging laten drukken. Maar dan komt het in mijn ogen spannendste stukje. Je krijgt te maken met stramienen en nog meer informatie die een drukker nodig heeft. Dingen waar ik absoluut geen verstand van had en dus geen idee hoe dat moest, daarvoor heb je bijvoorbeeld een grafisch vormgever nodig.

Afbeelding is van internet (InDisign)

Of je kan het door de drukker laten doen, alleen ging het me dan veel meer geld kosten dan ik verzameld had. Daarbij komt dat je boek dan alleen geld gaat kosten. Nog steeds word je er nooit rijk van en dat was ook niet de bedoeling. Maar dat je in ieder geval je betaalde kosten er weer uit kan halen was toch wel het idee. Al met al is het mij gelukt om samen met een grafisch vormgever mijn boek klaar te maken voor de drukker.

Vergeet niet dat een ISBN heel professioneel staat op een boek. Ook wanneer je hem aan wilt melden bij bijvoorbeeld de bibliotheek is dat volgens mij een vereiste. Ik heb ervoor gekozen dit door de drukker te laten regelen. Maar ook dit kost geld (verassing twee voor mij.) Gelukkig niet heel veel dus ach. ;-). Je krijgt eerst een proefexemplaar om te kijken of alles naar wens is. Na wat kleine aanpassingen is dan het moment daar. Er werden in mijn geval 50 Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten gedrukt.  Wanneer je dan de doos thuisgestuurd krijgt met allemaal mooie kinderboeken…….Dat gevoel is onbeschrijfelijk!

Wil je meer informatie over wat een drukker van je wil weten en hoe je je kinderboek in wording moet aanleveren?

zelf je kinderboek uitgeven

Zelf je kinderboek uitgeven, de tips op een rij

 • Maak gebruik van kritische proeflezers (ook kinderen);
 • Bij een kinderboek uitgeven in eigen beheer zijn alle kosten voor jou (investering). Voordeel is wel dat wanneer je ze verkoopt ook alle opbrengst voor jou is ;-);
 • Wanneer je zelf geen illustrator bent is het handig er één in te huren. Doe dit niet op basis van royalty’s , zo werkt het bij de drukker ook niet. Geef een duidelijke opdracht, dan kan je een duidelijke offerte terug verwachten. Net zoals met drukkers, zoek net zo lang tot je de illustrator hebt gevonden die bij jou past.;
 • Lees hier hoe de samenwerking met een illustrator gaat.
 • De drukker heeft informatie nodig om het boek op de juiste manier te kunnen drukken voor jou. Laat de onderdelen waar jezelf geen verstand van heb over aan iemand die dat wel heeft. Een grafische vormgever bijvoorbeeld. Dat geeft je rust en dan weet je zeker dat je blij zult zijn met je uiteindelijke boek;
 • Vergeet niet te bedenken of je een ISBN wilt op je boek, dit is niet wettelijk verplicht maar kan wel handig zijn. Let op dit kost wel geld.

En dan komt nog het moment dat je hem moet gaan uitgeven. Hoe dat gaat en waar je dan over na moet denken beschrijf ik in mijn volgende en laatste deel van deze reeks. Heb je vragen of opmerkingen dat kan onder dit bericht, liever privé dat kan via hier

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Ik heb verschillende producten ontwikkeld om mijn Draakje heen zoals:

Het samenkleurboek:

Haakpatronen en gehaakte knuffels;

Uitnodigingskaarten voor kinderfeestjes;

Het eerste deel van Draakje Draakestijn en natuurlijk Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten zelf.

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0