kinderboek uitgeven

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd, dat was ongeveer 6 jaar geleden. Ik had mijn baan in de kinderopvang opgezegd (in goed overleg met mijn man ;-)). De cursus Illustreren als ZZP-er afgerond en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Maar dan? Dat was het moment dat mijn eerste kinderboek er aan ging komen. Hoe dat is gegaan vertel ik je graag, zodat jij misschien ook wel geïnspireerd raakt om je dromen na te gaan jagen. Ik kan het je aanraden, ik ben er veel gelukkiger van geworden. Maar in deze blog ga ik je vertellen hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd genaamd Draakje Draakestijn.

hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd

Het ontstaan van Draakje Draakestijn

Ik was begonnen aan mijn droom zelfstandig illustrator, maar wanneer je begint heb je natuurlijk in het begin een soort van tijd over. Dus maakte ik voor mezelf een week planning (wat ik overigens nog steeds doe). Zodat je een beetje sturing heb, wat te doen op een zelfstandige werkdag? Een van de dingen die ik inplande was, tekenen. Ik hoor je denk……hihihi maar net als met het behalen van je rijbewijs leer je pas daarna echt auto rijden. Zo werkt dat ook met tekenen, dus op de planning.

Maar ja, wat ga je dan tekenen…….? Geen idee waarom ik erop kwam, maar ik herinnerde me een gesprek met iemand.  Ik had verteld over mijn plannen om als zelfstandig illustrator te gaan beginnen. Ik vroeg haar of zij dacht dat me dat zou gaan lukken? Waarop zij antwoordde dat ze daar eigenlijk geen antwoord op kon geven. Ze wist nog niet wat mijn stijl in tekenen was. Tuurlijk ze wist wel dat ik goed kon tekenen, maar (en dat voorbeeld gebruikte ze echt) ze wist bijvoorbeeld niet hoe een draak eruit zou zien als ik hem tekenende……

Terwijl ik hierover nadacht zittend aan mijn tekentafel begon ik draken te tekenen. Meerdere soorten in verschillende maten en kleuren, tot daar uiteindelijk mijn Draakje uitkwam.Draakje Draakestijn

Dit is mijn allereerste uitgewerkte Draakje, deze heb ik gedeeld op Facebook en de reacties die ik erop kreeg waren in 1 woord geweldig. ”Oh wat een schatje daar moet je meer mee doen”! was een van die reacties. Tja meer mee doen? Gaandeweg had een oud-collega van mij ook gereageerd dat ze daar nu al een verhaaltje bij had. Dat was natuurlijk interessant, dus we hebben afgesproken om samen te kijken naar haar ideeën en mogelijkheden. Dat zou super leuk zijn om samen met een oud-collega een kinderboek te gaan maken toch? Of toch niet?

Toch zelf?

Mijn oud-collega ging aan de slag en kwam met de leukste verhalen. Ik was ondertussen Draakje verder aan het ontwikkelen door hem op verschillende manier te illustreren.

kinderboek

Op het moment dat ik ongeveer drie verhaaltje had ontvangen, werd ik minder enthousiast. Ik vond ze niet echt bij mijn Draakje passen. Maar als ik dat vond, dan had ik blijkbaar zelf al iets in gedachten? Na een paar dagen brainstormen kwam ik erachter dat ik de verhalen toch zelf wilde gaan schrijven.

Dit verteld aan mijn oud-collega, die dit gelukkig ook helemaal prima vond. Wel jammer natuurlijk, maar ze begreep het wel. Maar ja, nu moest ik het echt zelf gaan doen.

Draakje Draakestijn

Als vanzelf

Toen ik eenmaal had besloten om zelf de verhalen te gaan schrijven kon ik bijna niet meer stoppen. De illustraties en verhaallijn kwamen bijna tegelijk (normaal gesproken maak je natuurlijk illustraties bij een al bestaand verhaal) Maar met deze Draak had ik soms eerder een illustratie in mijn hoofd en kwam het verhaal er later bij.

Wat een fantasie kwam er vrij en met gemak schreef ik 10 verhalen, die je los van elkaar kan lezen. Maar ook een rode draad hebben die door het hele boek terugkomt. Ik hou van de seizoenen, dus deze komen er duidelijk in terug (zo ook in deel twee). Maar elk verhaal verteld ook dat je goed bent zoals je bent. Elke gek z’n gebrek zeg maar. Zo wordt er van Draakje verwacht dat hij gevaarlijk is terwijl hij super lief is, zijn vriend Nub een eekhoorn heeft hoogtevrees en ga zo maar verder. Tijdens het verhaal komt elke keer de boodschap terug, je bent oké zoals je bent.

Toen ik alle verhalen en illustratie klaar had heb ik deze naar Boekscout gestuurd met weinig verwachtingen eigenlijk. Het tegendeel was waar, ze vonden het een super leuk verhaal met prachtige illustraties. Ze wilde deze graag met mij gaan uitgeven, en zo ging het. Binnen een paar maanden had ik mijn eerste kinderboek in mijn handen. Onwerkelijk en trots.

kinderboek draakje draakestijn

Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten

Een jaar later begon er iets aan mij te knagen. Ik was niet helemaal tevreden met het eindresultaat, bovendien was ik blijkbaar nog niet klaar met mijn Draak. Dus begon ik weer met schrijven, dit keer heb ik eerst alle verhalen geschreven en daarna de illustraties erbij gemaakt. Maar wederom zaten deze illustraties al in mijn hoofd nadat ik klaar was met schrijven.

In dit deel wederom op zichzelf staande verhalen met de seizoenen, en weer met een rode draad. Help elkaar een handje, daar krijg je zelf ook een goed gevoel van. Draakje komt erachter dat hij kan toveren, net als zijn heksen tantes. Maar is het wel verstandig dat een Draak leert toveren?

kinderboek draakje draakestijn

Dit boek heb ik van begin tot eind helemaal zelf gemaakt, ontwikkeld en uitgegeven. Nu had ik al veel geleerd van het proces bij Boekscout, maar dit project was helemaal leerzaam. Wat komt er allemaal bij kijken om een kinderboek te ontwikkelen, maken en laten drukken. Om daarna het boek zelf te gaan verkopen.

Een persoonlijke en praktisch leerproces is dat geweest waar ik ( en andere met mij) nu de vruchten van plukken. Door deze ervaring coach ik nu mensen die hetzelfde project aangaan of willen gaan. Ik kan daar bij helpen met mijn ervaring. Bovendien ben ik er achter gekomen dat boeken schrijven en illustreren niet echt mijn ding is.

Ik hou toch echt meer van het illustreren van een verhaal, wat ik gelukkig inmiddels met enige regelmaat mag doen voor een ander.

Nu 6 jaar later

Heb ik dus twee kinderboeken geschreven en geïllustreerd. Maar ik heb er ook een heleboel leuke dingen bij ontwikkeld, een Draakje Draakestijn producten lijn. Zo ben ik begonnen met illustreren van uitnodiging kaarten voor een verjaardagfeestje, ik heb de figuren uit de kinderboeken gehaakt en hier het patroon van uitgeschreven.

Het samenkleurboek heb ik ontwikkeld, zodat je samen (ouder en kinderboek) lekker kan kleuren op je eigen niveau. Maar bovenal ben ik super trots op hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd. En alles wat ik ervan geleerd heb.

Draakje Draakestijn deel 1 vind je hier.

Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten vind je hier.

Draakje Draakstijn

Andere interessante blogs voor je

Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?

Je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever.

Kinderboek uitgeven in eigen beheer?

Waarom wordt jouw kinderboek niet uitgegeven?

De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven.

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram? Heb je een vraag over een van mijn producten of diensten? Gezellig als je een berichtje stuurt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *