kinderboek uitgeven

Waarom wordt jouw kinderboek niet uitgegeven?

Je kinderboek is na hard werken eindelijk klaar. Natuurlijk ga je ervan uit dat elke uitgever staat te springen om jouw unieke en mooie kinderboek uit te gaan geven. Alleen in de praktijk kom je er al snel achter dat dit niet het geval is. Hoe kan dat? Je hebt er zo hard voor gewerkt en het is zo’n mooi en uniek verhaal. Bovendien hebben Katja Schuurman en Jochem Meyer toch ook kinderboeken uitgegeven. Dus waarom dan mijn boek niet? Ik geef je antwoord op de vraag waarom je kinderboek niet wordt uitgegeven.

In deze blog zal ik je mijn eigen ervaring en ideeën vertellen. Waarom, ik denk, dat uitgeverijen niet zo staan te springen om kinderboeken uit te geven. En nee het is geen boos verhaal over de uitgeverijen, maar het geeft antwoord op je vraag, waarom je kinderboek niet wordt uitgegeven?

  1. Het is duur om kinderboeken te ontwikkelen.
  2. Je moet een uitgever zien als een tussen persoon/bedrijf die een netwerk heeft opgebouwd om boeken te ontwikkelen en te verkopen. Logischerwijs wil een uitgeverij de ‘zekerheid’ hebben dat de kosten die zij maken ze dubbel en dwars terug kunnen verdienen.
  3. Iedereen kan schrijven dus dat wordt ook door iedereen gedaan, daardoor is de keuze voor uitgeverijen gigantisch. Ik heb wel eens een jaar gewacht op de beoordeling van een manuscript/illustratie.
  4. Iets dat ik veel terug krijg van uitgeverijen en dan vooral op mijn illustraties is ‘je past niet bij onze stijl’.
  5. Uiteraard leven we in een digitaal tijdperk.

Het is duur om een kinderboek te ontwikkelen

Een ‘gewoon’ leesboek voor volwassenen zonder plaatjes is nog wel een keer gemaakt en gedrukt. Begrijp me niet verkeerd, ook deze boeken moeten herschreven worden. Voorzien worden van een aantrekkelijke lay-out, kaft etc. Maar wanneer dit eenmaal opgemaakt is, zijn de kosten om zo’n boek te laten drukken niet schrikbarend hoog. Dat is anders met kinderboeken.

Hierin staan over het algemeen veel meer illustraties in kleur om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor kinderen. Daarnaast zijn de meeste kinderboeken voorzien van een harde kaft. Zodat kinderen ook zelf in het boekje kunnen bladeren. Over bladeren gesproken. Dan is het ook belangrijk dat het papier waarop het gedrukt word wat dikker is, zodat het niet zo snel scheurt. Dit zijn allemaal factoren die het drukken van een kinderboek veel duurder maken. En waarom je kinderboek niet wordt uitgegeven door de uitgever.

Waarom wordt jouw kinderboek niet uitgegeven

Wat doet een uitgever eigenlijk?

Een uitgever denkt dus is zo’n geval drie keer na voordat hij een nieuw manuscript uitgaat geven. Daar kan je ze dan ook eigenlijk geen ongelijk in geven wanneer je bedenkt dat een uitgever de investeringskosten voor zijn rekening neemt. En dus het meeste risico loopt wanneer zo’n nieuw kinderboek niet verkoopt. De opmaak, in veel gevallen hebben zij vaste illustratoren in dienst om jouw kinderboek te voorzien van illustraties, drukkerij kosten, en een groot netwerk voor de afzetmarkt zoals een Bruna, bibliotheek en ander boekhandels, maar ook redactie en promotie nemen zij op zich.

In deze blog van Kluitman uitgeverij word op een korte en duidelijke manier uitgelegd hoe de ontwikkeling gaat van een kinderboek. Waarom er veel kinderboeken tegenwoordig geschreven worden door ‘bekende’ Nederlanders? Deze hebben al bekendheid en verkopen daardoor makkelijker hun boeken en geven zo dus minder risico voor een uitgever. Om maar eens wat voorbeelden te noemen, Daphne Dekker, Angela Groothuizen, Youp van ‘t Hek, Jochem Meyer, Yvon Jaspers en zelfs André Kuipers hebben kinderboeken op hun naam staan. Jammer voor ons ‘gewone’ mensen maar gelukkig heb je altijd de vrijheid om je boeken in eigen beheer uit te gaan geven.  Via boekscout of bol.com  zijn er ook nog  mogelijkheden.

Iedereen kan schrijven

Daarbij weet ik ook dat een uitgeverij er vaak voor kiest om maar 2 á 3 kinderboeken per jaar uit te geven omdat deze zo kostbaar zijn om te maken. Denk nog even aan wat ik eerder heb gezegd, ik heb wel eens een jaar gewacht op een beoordeling van een manuscript. Niet omdat ze alleen maar koffie drinken daar, maar omdat ze zoveel verschillende dingen toegestuurd krijgen en graag alles een eerlijke kans willen geven.

Kinderboeken (maar ik denk boeken in het algemeen) worden minder verkocht omdat we in een digitaal tijdperk leven. Ook dat kan een reden zijn waarom kinderboek niet wordt uitgegeven. Neemt niet weg dat ik van mening ben dat er nooit te veel kinderboeken kunnen zijn. Voor iedereen is er plek dus ook voor jouw kinderboek.

‘Je past niet bij onze stijl’

Elke uitgever kijkt naar wat op dit moment hip is en wat dus goed verkoopt, logisch. Zoals gezegd een uitgever denkt vooral aan zijn investering kosten en dit is dan ook de belangrijkste reden dat jouw kinderboek niet wordt uitgegeven. Ik denk dat deze feedback terug krijgen een vriendelijk manier is om te zeggen dat je niet hip genoeg bent ;-). Je kan dan twee dingen doen, of je gaat je schrijfstijl (of in mijn geval mijn tekenstijl) aanpassen aan wat nu modern is en probeert het gewoon nog een keer. Of je kan (en hier gaat mijn voorkeur naar uit) de tip van meneer Pieck opvolgen.

Hij heeft een keer in een documentaire gezegd dat hij jarenlang commentaar kreeg op zijn manier van illustreren/tekenen. Het was veel te romantisch en gedetailleerd, waarop hij elke keer zei: ‘Maar dit is wat ik mooi en leuk vindt om te tekenen’. Uiteindelijk verteld hij dat de stijl waarin hij altijd heeft getekend ineens hip werd en daardoor kreeg hij steeds meer opdrachten en werd hij uiteindelijk zo bekend…… Ik vind het een mooi voorbeeld van volg je eigen hart. Doe vooral dat wat jouw gelukkig maakt. Want zoals gezegd leiden er meer wegen naar je eigen kinderboek.

Beatrix Potter
Twee dezelfde plaatjes in twee verschillende stijlen.

Digitale tijdperk omarmen?

Als ik heel eerlijk ben doet het bij mij een beetje zeer, maar ik begin er toch wel in te geloven. Misschien moet je gaan kijken naar het uitgeven van een e-book? (Ik heb hier weinig tot geen ervaring mee. Ik ben dit wel aan het onderzoeken dus wie weet schrijf ik daar ooit nog eens een blog over.)

Want eerlijk is eerlijk, je kan stug blijven in je eigen overtuigingen maar wanneer jij je droom waar wil maken zal je misschien wat concessie’s moeten doen. Misschien dat uitgeverijen ook wel e-book’s uitgeven, daar heb ik (nog) geen idee van. Er worden steeds minder kranten, boeken en kinderboeken verkocht. Uitgeverijen gaan ook kijken naar alternatieven. Al ben ik ervan overtuigd dat kinderboeken nooit helemaal zullen verdwijnen, want zeg nou zelf. Je kind voor het slapen gaan voorlezen uit een papieren boek met mooie plaatjes is toch veel leuker dan…….?

 

Mijn tips op een rij om toch je kinderboek te krijgen

  • Laat je niet tegenhouden door enkele afwijzingen, blijf je manuscript opsturen totdat je elke uitgever hebt gehad. Of totdat je de afwijzingen zat bent ;-).
  • Wees eerlijk naar jezelf.  Heb je echt het onderste uit de kan gehaald voor jouw kinderboek of zitten er nog verbeterpunten in? Zolang deze erin zitten zal een uitgever je altijd afwijzen. Denk aan spelfouten, hoe ziet je manuscript eruit etc.
  • Kijk of je stijl past in het nu of moet je misschien gewoon nog een paar jaar wachten tot je hip bent. Of je gaat je stijl aanpassen zodat hij nu hip is.
  • Staar je niet blind op je boek uitgeven via een uitgever. Kijk en onderzoek andere mogelijkheden. Neem het heft in eigen hand en zorg dat je kinderboek er komt!
  • Mijn laatste tip en die kan je overal op toepassen. Laat niemand je ooit vertellen dat je iets niet kan, waar een wil is, is een weg.

Andere blog die ik geschreven heb over het uitgeven van kinderboeken:

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd

Kinderboek uitgeven in eigen beheer?

Het zelf vormgeven van je kinderboek

Tips voor het zelf uitgeven van je kinderboek

De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?

Je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgeverij

Wil jij een keertje met mij sparren over hoe je nu verder kan met je kinderboek, zelf uitgeven of toch proberen bij een uitgever? Ik help je graag tijdens een coaching uurtje, hier vind je meer informatie.

Heb jij nog aanvullende tips voor het uitgeven van een kinderboek, op welke manier dan ook? Laat je reactie achter onder dit bericht.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook en Instagram?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =