kinderboek uitgeven

Hoe scan je illustraties in?

Het scannen van illustraties om te laten drukken is de beste manier om je tekening digitaal te maken. Maar hoe maak je nou een goede scan?

Hoe scan je illustraties in voor bijvoorbeeld een kinderboek? Dit is de hoofdvraag waar ik antwoord op geef in deze blog. Maar ook op de volgende vragen:

  • Is elke scanner geschikt?
  • Waarom blijft de structuur van mijn papier zichtbaar in de scan?
  • Waarom zie ik kleurverschil in mijn scan?
  • Bobbelig papier blijf je zien?
  • Wat is DPI en pixels?

Is elke scanner geschikt?

Als ik eerlijk ben ( en dat ben ik zoveel mogelijk 😉 ) gebruik ik al jaren mijn ‘simpele’ en betaalbare Brother. Dit is een combinatie van printer, kopieer en scanner. Ik ben er nog steeds tevreden over. Ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat je niet de duurste, hipste en bekendste scanner hoeft te gebruiken om mooie scans te kunnen maken.

Mijn advies is dan ook, kijk welk budget je hebt. Met andere woorden wat vind jij een goede prijs voor een scanner (of combi printer) en kijk dan uit welke scanners je kan kiezen.

Er zijn ook bedrijven die je illustraties voor je kunnen inscannen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een groot formaat papier hebt gebruikt. Maar ook als het je zelf niet lukt om mooi scans te maken of dat je je daar simpelweg niet in wilt verdiepen.

Waarom blijft de structuur van mijn papier zichtbaar in de scan?

Wanneer je zoals ik veel werkt op aquarel papier kan het zijn dat je structuurpapier gebruikt. Ikzelf werk altijd wat kleiner en maak vrij realistische illustraties. Ik gebruik dan ook papier met zo min mogelijk structuur.

Maar ik weet, dat toen ik net begon met illustreren dat er heel veel verschillende soorten papier verkrijgbaar zijn. En dat het een behoorlijke zoektocht is om te kijken welke materialen jij fijn vind om mee te werken.

Het simpele antwoord op deze vraag luid. Hoe meer structuur je in je papier hebt, hoe beter je dit terug ziet in je scan. Maar wat als je dit nu niet wilt? Hoe scan je illustraties dan in?

Dan moet je ervoor kiezen om papier te gebruiken met zo min mogelijk structuur. Iemand mailde mij met deze vraag en vertelde dat ze vrij nat werkte. De structuur heeft geen tot weinig invloed op het absorptie vermogen. Werk je met veel water op papier, dan moet je vooral een zwaardere papiersoort gebruiken, met of zonder structuur maar niet uit.

Of je kan je scan later nog bewerken in bijvoorbeeld Photoshop. Wanneer je een beetje handig bent met dit progamma kan je nog veel corrigeren in je scan.

Ik heb nog op mijn wensenlijst staan om beter te worden met Photoshop. Tot op heden is dit er nog niet van gekomen 😉 dus daar kan ik je helaas (nog) niet in adviseren.

Mocht je meer willen lezen over papier 

Waarom zie ik kleurverschil in mijn scan?

Wanneer de kleur van je papier niet wit is zul je kleurverschil zien in je scan. De achtergrond is (bij mijn scans) altijd wit. Er zijn vast scanners waarbij je dit kan instellen. Misschien ook wel bij die van mij, maar daar durf ik geen antwoord op te geven.

Ik werk zoals gezegd vaak op een wat kleinere ondergrond. Wanneer ik mijn illustratie in heb gescand zie ik ook kleur verschil. Ik knip mijn afbeelding altijd nog bij. Hierdoor verdwijnt het kleurverschil. Maar zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien is dat papier ook wat geler. Ik vind dat niet zo erg, deze illustratie heb ik gemaakt voor een tijdschrift. Zij hebben hem zo bewerkt dat het kleurverschil in het tijdschrift niet zichtbaar was. Meestal gebruik ik bijna wit papier, dus het kleur verschil is bij mij nooit echt heel groot. Je kan ervan uitgaan dat hoe meer kleur je papier heeft, hoe groter het verschil wordt. Het is dus handig om, voordat je illustraties gaat maken, erover na te denken waar je ze voor wilt gaan gebruiken.

Bobbelig papier blijf je zien?

hoe scan je illustraties in

Toen ik net begon met illustreren was dit één van de problemen die ikzelf tegen kwam. Je hebt een mooie illustratie gemaakt, hierbij is het papier iets gaan bobbelen doordat je water hebt gebruik. Wanneer je dit gaat scannen, zul je dit blijven zien in je scan. Hoe scan je deze illustraties dan in?

Dit kan je op twee manieren doen. Je gebruikt niet waarschijnlijk niet het goede papier voor de manier waarop jij werkt. Zoals ik al eerder heb beschreven zit er verschil in de dikte van papier. Dit wordt aangegeven met het aantal gram. Dus hoe zwaar het papier is. Aangeraden wordt dat wanneer je veel water gebruikt je ook een zwaarder soort papier nodig hebt.  Hierdoor kan het papier beter het vocht opnemen wat je gebruikt en zal het niet gaan bobbelen. Vaak is aquarel papier ook op een blok verkrijgbaar. Hierbij is het al vastgelijmd zodat het strak blijft staan tijdens het gebruik. Je kan je (aquarel) papier ook zelf opspannen. Maar dit vergt nog wel enige oefening voordat je dat goed kan. Ik vind het persoonlijk ook vrij veel werk voor iets wat je kant en klaar al in de winkel kan kopen 😉

Wanneer je papier een klein beetje gebobbeld is, zoals in de afbeelding hierboven, kun je er ook voor kiezen om de klep van je printer/scanner iets te verzwaren. Door er bijvoorbeeld een zwaar boek op te leggen. Hierdoor druk je het papier goed tegen het scan glas aan waardoor je de bobbel als het waren tijdelijk weghaalt.

Wat is DPI en pixels?

Wanneer ik antwoord wil geven op de vraag, hoe scan je illustraties in? Dan moet ik toch een klein beetje technisch worden. Maar wees niet bang, ik hou van simpel dus in Jip en Janneke taal ;-). 

De wereld van dpi, ppi en pixels vond ik in het begin bijzonder verwarrend. Als ik illustraties naar een uitgever of drukker moest sturen moest iets minimaal 300 dpi zijn. Soms werdt het ppi genoemd (dit is eigenlijk de juiste benaming van dpi heb ik me laten vertellen) Waarop ik vervolgens dacht………wat?

Er zijn heel wat verschillende dpi, ppi en pixel dingen uit te leggen. Maar dat zul je waarschijnlijk net als ik niet bijzonder interessant vinden. Bovendien weet ik er ook niet alles van, wat me brengt bij mijn punt. Dit is dus ook helemaal niet nodig. 

Wanneer je je illustratie wilt gaan inscannen kun je kiezen hoeveel dpi je wilt gebruiken.(zie de afbeelding hieronder). Je kan ervan uitgaan dat hoe hoger het dpi getal hoe groter het bestand wordt. Maar ook de kwaliteit is dan beter van je uiteindelijke scan.

Nu hoor ik je denken dan kies je toch gewoon altijd voor de hoogste? Nee want het ligt er maar net aan waar je de afbeelding voor wilt gaan gebruiken. Maar in deze blog gaat het over het inscannen van illustraties voor een kinderboek. Dus dan kies je de hoogst mogelijke dpi.

Mocht jij nu wel geïnteresseerd zijn in uitleg over dpi, ppi en pixels. Dan zijn dit interessante links voor je.

Pixel

Dpi uitleg

inscannen illustraties

Zoals eigenlijk met alles, is ook dit stukje gewoon uitproberen en ‘fouten’ maken waar je dan weer van leert. Dit zijn in ieder geval de ‘fouten’ die ik al voor je hebt gemaakt. Scheelt jou weer 😉

Als je deze blog interessant vond om te lezen:

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *