Teken- en schilder technieken

Leren tekenen in stappen

Wil je leren tekenen, beter worden in tekenen, of wil je tekeningen maken in je Bullet Journal? In deze blog leg ik je uit, aan de hand van een voorbeeld, hoe je iets kan natekenen in stappen. Bijvoorbeeld bloemen, fruit, dieren, eigenlijk wordt alles makkelijker om te tekenen wanneer je het in stappen doet.

Leren tekenen in stappen. Aan de hand van een voorbeeld uit mijn bullet journal waarin ik een moestuin plan ga maken voor mijn tuin. Ik geef je uitleg over de volgende tips:

  • Gebruik basisvormen om iets na te tekenen en hoe doe je dat?
  • Bedenk wat je wil gaan tekenen;
  • Gebruik een voorbeeld om na te tekenen.
  • Van idee naar leren tekenen in 4 stappen.

Gebruik basisvormen en hoe doe je dat?

Toen ik begon met mijn opleiding illustreren als zzp-er (en daarvoor trouwens ook al door middel van zelfstudies) was er één ding wat elke keer terug kwam. Namelijk wanneer je wil beginnen met tekenen is het belangrijk om onderwerpen anders te gaan bekijken. Ik zal een voorbeeld geven. Wanneer je een mooie bos bloemen hebt gekregen en die wil je gaan natekenen kan dat heel moeilijk lijken. Want waar begin je? Eerst is het belangrijk om te kijken naar de hele omlijning. Dus begin niet met eerst dat ene bloemetje te tekenen en dan het andere bloemetje, maar kijk welke buitenlijn de complete bos bloemen heeft.

Hierdoor ga je anders kijken naar de bos bloemen. Sterker nog het is eigenlijk geen bos bloemen meer maar alleen een vorm. En dat is waar je naartoe wilt. Een vorm is namelijk veel makkelijker om te tekenen dan een bos bloemen met allemaal verschillende kleuren en bloemetjes. Dat brengt me op het volgende. Een simpele truc. Ik heb hem al vaker benoemd in mijn blogs en dat is gebruik de basisvormen om je onderwerp te versimpelen.

voorbeeld basisvormen tekenen

De basisvormen zijn:

een rondje/cirkel;

een vierkant;

een cilinder;

een driehoek.

Wanneer je deze vormen uit je hoofd weet en je ze weet te vinden in alles en iedereen om je heen, kan je alles leren tekenen wat je maar wilt. Dat komt doordat je op deze manier je hersenen hele makkelijke vormen geeft om te verwerken. Later zal ik je in voorbeelden laten zien hoe je het toe kan passen.Wanneer je dan ook nog gaat leren tekenen in stappen zie jij je tekenvaardigheden enorm groeien en ontwikkelen.

Bedenkt wat je wil gaan tekenen

leren tekenen in stappen

Maar eerst het probleem dat je vaak helemaal niet weet wat je wil gaan tekenen. Vroeger had ik hier vaak ‘last’ van, graag willen gaan tekenen maar geen idee hebben wat dan? In de loop der jaren heb ik hier behoorlijk wat ervaring in op gedaan. Tips die helpen om je te bedenken wat je wil gaan tekenen zijn:

Wandelen 

Kijk om je heen, ga een wandelingetje maken of misschien valt je oog wel op een vaas en een kandelaar waar je een mooie compositie van kan maken. Of in gewoon Nederlands waar je een leuk plaatje van kan maken om na te gaan tekenen. Bedenk wel dat je alleen zelf kan bepalen of iets ‘te moeilijk’ is moet na te tekenen of niet.

Internet

Hou je niet van wandelen en heb je ook geen vazen of andere potten en pannen die je na zou willen tekenen? Zoek dan inspiratie op internet, google eens wat dieren, planten, of gewoon voorwerpen en kijk welke afbeeldingen bovenkomen. Misschien zit er wel iets tussen waar je zelf nooit opgekomen was. Pinterest vind ik persoonlijk ook een hele fijne om mooie afbeeldingen en ideeën te vinden.

stilleven Pinterest-leren tekenen

Woordenboek

Nog steeds geen idee wat je eens zult gaan tekenen? Dan is het ook grappig om bijvoorbeeld een woordenboek op een willekeurige bladzijde open te slaan en het eerste voorwerp wat je leest ga je tekenen.

Seizoenen

Wat ook nog wel eens inspiratie wil geven (bij mij dan) is kijken naar welk seizoen het is. De winter, herfst, voorjaar en zomer geeft me altijd een mooie boost aan tekenonderwerpen. Schaatsten, warme chocomel, paddenstoelen, herfstbladeren, krokussen, ijsjes noem het maar. Lukt het niet om zelf te bedenken wat bij een bepaald seizoen hoort, dan hebben we altijd google nog. Zie het tweede punt hierboven beschreven.

Krabbelen

Soms wil het ook helpen om gewoon de gaan beginnen met krabbelen op papier. Ik weet niet hoe het werkt, maar bij mij werkt het vaak wel. Ik begin bijvoorbeeld met de basisvormen schetsen of gewoon nutteloze krabbels en ineens! Weet je wat je wil gaan tekenen, het zal wel iets te maken hebben met ontspanning van het hoofd of zo.

Illustreren of tekenen?

Deze is voor mij eigenlijk altijd van toepassing. Vind een tekst waar je tekeningen bij wil gaan maken 🙂 dan heet het ineens illustreren maar het is hetzelfde. Misschien heb je wel inspirerende quote’s waar je mooie tekeningen bij kan gaan maken, of een recept is ook altijd een leuke manier om mooier te maken met tekening erbij.

Spreekwoorden of ABC-tjes

Spreekwoorden en gezegde, ABC-tekeningen (die zal ik even uitleggen, bijvoorbeeld een fruit, gebruiksmaterialen, auto, etenswaren ABC) Hierbij ga je bijvoorbeeld de etenswaren ABC doen. Dan ga je voor jezelf het alfabet vullen met de A van Amandelolie. Vervolgens weet je dus dat je een flesje amandelolie gaat natekenen. De B van Banaan. Een groot voordeel hiervan is dat je voorlopig niet hoeft te bedenken wat je wilt gaan tekenen. Heb je moeite met verzinnen wat er allemaal begint met abcdef…… een woordenboek of google is onmisbaar. Deze ABC-tjes heb ik gedaan, dieren ABC, posititieve ABC, bloemen ABC.

Als je na het uitproberen van deze tips nog steeds geen idee hebt wat je tekenen wil, dan is het misschien slimmer om te gaan breien 😉

Gebruik een voorbeeld om na te tekenen

Tijdens een van  mijn workshops werd mij ooit een vraag gesteld die me altijd is bij gebleven. Kan je mij leren om te tekenen uit het hoofd? Eerst begreep ik de vraag niet helemaal, tekenen uit het hoofd? Maar ze bedoelde dat ze graag,  zonder voorbeeld of wat dan ook een tekening kon maken van bijvoorbeeld een hond. Zij dacht dat professioneel tekenaars op deze manier kunnen tekenen.

Ik heb haar moeten teleurstellen. Niemand kan uit het hoofd iets tekenen zonder daar eerst een studie voor te hebben gedaan. Dat zal ik even verder uitleggen. Als ik voor een opdracht een hond zou moeten tekenen, dan ga ik mij eerst verdiepen in hoe een hond er eigenlijk uitziet? Ik hoor je denken, maar dat is toch simpel, iedereen weet toch hoe een hond eruit ziet!? Dat klopt niet helemaal, de kenmerken van een hond weet iedereen vast wel. Zoals een zwarte neus, twee ogen, oren, een vacht en een staart. Maar waar zit die neus eigenlijk precies, hoe is de vorm van het hoofd en vooral wat voor een hondenras ga ik tekenen. Want dan zijn er nog veel meer kenmerken te vinden die maken dat een labrador bij dat ras hoort en een poedel bij het poedel ras.

leren tekenen in stappen

Je zou het voor de grap eens moeten proberen

Niet kijken naar afbeeldingen van honden, en dan nu uit je hoofd een hond tekenen. Heb je de uitdaging aangenomen? Dat valt nog niet mee hé!? Dat is wat ik bedoel met, ik maak altijd eerst een studie van het onderwerp dat ik ga tekenen.

Zou je uiteindelijk al iets uit je hoofd kunnen tekenen, dan komt dat doordat je het heel vaak getekend hebt (en dus bestudeert hebt). Bijvoorbeeld dat ene grappige poppetje of figuurtje dat je vroeger altijd tekende. Maar wanneer je naar realiteit iets na wilt tekenen zal je ALTIJD een voorbeeld nodig hebben om te kijken hoe dat ene bloemetje er ook alweer uitziet. Dat is niet erg, sterker nog dat is alleen maar bevorderlijk voor je tekenvaardigheden. Dat is dus waarom je altijd een voorbeeld nodig hebt om te tekenen.

Van idee naar tekening in 4 stappen

Ik ga je nu laten zien hoe ik mijn illustraties/tekeningen maak van idee naar tekening in 4 stappen. Door te leren tekenen in stappen maak je het overzichtelijk voor jezelf. Hierdoor wordt het tekenen leuker en makkelijker om te doen.

Stap 1

Je hebt een idee van wat je wilt gaan tekenen. In mijn voorbeeld ga ik een moestuin bladzijde maken in mijn bullet journal. Ik begin altijd met een brainstorm om ideeën en inspiratie te krijgen. Dit kun je op verschillend manieren doen, zoals hieronder in de afbeelding mindmappen, is de manier waarop ik het het fijnste vindt.

Stap 2

Zoek naar voorbeelden van je onderwerp. Kijk hoe het er in het echt uitziet of op afbeeldingen op internet. Nu ga ik oefenen en kijken welke basisvormen ik kan vinden. Deze teken ik op mijn schetspapier. Door deze studie zorg je ervoor dat je je onderwerp leert kennen, er wordt ook wel eens gezegd dat je het in de vingers krijgt 🙂 en dan bedoel ik het nu letterlijk hé.

Voorbeeld afbeelding tomaat Tekenen leren in stappen                      Voorbeeld peterselie tekenen in stappen

 

 

Studie basisvormen leren teken in stappen

Stap 3

Wanneer ik klaar ben met mijn onderzoek naar de wortel, tomaat en peterselie begin ik met schetsen in mijn bullet journal. Net zolang totdat ik tevreden ben met hoe het eruit ziet. Je zal merken dat het nu al weer makkelijker is om je gekozen onderwerp na te tekenen.

tekenen leren in stappen

Stap 4

Werk je schets tekening verder uit op de manier die jij wilt. Kleur het in, maak je schetslijnen strakker met potlood of fineliner. Blijf uitwerken totdat je helemaal blij bent met je tekening. Zo zie je maar weer dat leren tekenen in stappen eigenlijk helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Versimpelen, ik weet helemaal niet of dat een echt woord is, maar zo noem ik het altijd. Je versimpelt je manier van tekenen, kijken naar onderwerpen en het uitwerken van je tekenen door het overzichtelijk te maken.

stap 4 leren tekenen in stappen

Wil jij toch liever via een workshop leren tekenen?

In mijn e-boek workshop bloemen tekenen  (€12,50,-) neem ik deze stappen uitgebreid met je door. Bovendien geef ik extra tips en trucs die je kunnen helpen om beter te leren tekenen en kleuren.

In mijn e-boek workshop handlettering (€12,50) leer ik je stap voor stap hoe je verschillende lettertypes kan tekenen zoals ik in mijn bullet journal heb gedaan.

Als je behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding is de Teken & illustreren cursus (€280,-) wat voor jou.

In deze tekencursus leer je in drie lessen van twee uur de basisprincipes van het tekenen en kleuren. In de laatste 4de les kies jij een onderwerp om mee aan de slag te gaan onder begeleiding van mij. Kies je voor een stilleven, landschap, je favoriete huisdier? Wil je uitleg over perpectief en daarmee gaan oefenen. Of ben je bezig om een kinderboek te schrijven en wil je alvast wat meer weten over hoe je je verhaal kan versterken door illustraties? Misschien wil je juist meer weten over handlettering? Het kan allemaal, jij bepaalt.

Nog meer gerelateerde en leerzame blog’s vind je hieronder

Kleuren als een professional, ja hoor. Kleuren is toch gewoon kleuren? Nou nee, in deze blog ga ik je uitleggen waarom niet en waar de verschillen zitten.

Om maar gelijk met wat tips te beginnen om te kleuren als een professional: 

  • Probeer zo veel mogelijk je eigen kleuren te mengen met de primaire kleuren rood, blauw en geel.
  • Gebruik geen of zo min mogelijk zwart in je kleurplaat.
  • Schaduw kleuren doe je alleen met de complementaire kleuren. (Later in deze blog daar meer over.)
  • Kleur altijd met de vorm mee.
  • Werk in lagen in plaats van harder op je potlood te drukken.

Lees verder via deze link Wil jij weten hoe je kan kleuren als een professional? 

5 boekentips om beter te leren tekenen

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem?

Of laat je het tekenen toch liever aan iemand anders over?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 3 =