Kinderboek uitgeven in eigen beheer?
Je hebt een mooi kinderboek in je hoofd. Je besluit deze te gaan uitschrijven tot een manuscript. Vrienden en familie zijn helemaal enthousiast over je verhaal. ‘Daar moet je echt meer mee doen!’ Oké, maar hoe dan? En wat zijn de voor- en nadelen van je kinderboek willen uitgeven? Doe je dat bij een uitgeverij of kan je dat ook zelf? Dat en meer beschrijf ik voor je in deze blog.
Ik geef je antwoord (uit eigen ervaring) op de volgende vragen:
- Je manuscript sturen naar uitgeverijen?
- Je manuscript uitgeven via Boekscout of Bol.com (brave new books)?
- Kinderboek uitgeven in eigen beheer?
Je manuscript sturen naar uitgeverijen?
Allereerst is het denk ik eerlijk om te zeggen dat de kans dat je boek uitgeven wordt maar heeeeeeel klein is. Zeker kinderboeken, omdat deze erg kostbaar zijn om te ontwikkelen. Dus kiezen uitgeverijen er vaak maar een paar uit. Bovendien willen ze van die paar ook ‘zeker’ zijn dat die zijn geld gaat opbrengen. Daarom wordt er vaak ‘gebruik’ gemaakt van bekende nederlanders die ofwel zelf een kinderboek hebben geschreven, of als een soort ambassadeur het boek gaan verkopen.
Wanneer je je manuscript naar een uitgeverij stuurt kan het maar zo een half jaar tot een jaar duren voordat je een reactie krijgt op je manuscript. Hoe dat komt? Doordat ze heel veel manuscripten binnen krijgen en deze allemaal een kans willen geven om ieder geval gelezen te worden. Tja en dat duurt dan even voordat dat klaar is natuurlijk. Een andere kant van het verhaal (maar die verzin ik zelf) is dat ze natuurlijk ook nog andere werkzaamheden hebben dan het lezen van manuscripten. Dus dat het af en toe ook niet helemaal als prioriteit wordt behandelt kan ik me zo voorstellen. Maar dat is echt mijn eigen idee, ik weet niet voor een feit of dat waar is.
Mocht je nou wel één van de gelukkige zijn waarvan het manuscript aangenomen wordt bij de uitgeverij dan heeft dat natuurlijk voor- en nadelen.
Hieronder zal ik ze voor je op rijtje zetten
Voordelen:
- Je maakt geen kosten voor het ontwikkelen van je boek;
- Het boek komt als vanzelf (ligt natuurlijk aan de uitgever) bij de bekendere boekhandels te liggen;
- Je hebt nagenoeg geen omkijken meer naar het verkopen van je boek;
- Over de opmaak en vormgeving van je boek hoef je je niet druk te maken;
- Opslag en verkoop van je boek wordt voor je geregeld.
Nadelen:
- Je hebt uiteindelijk minder zeggenschap over het uiterlijk en de opmaak van je boek;
- Je moet de eventuele winst delen met nog een tussenpartij, de uitgever.
- Complete eigenaarschap geef je min of meer op;
- De uitgeverij bepaald voor een groot deel hoe en wat (omdat zij uiteindelijk opdraaien voor de drukkosten etc.)
- Een uitgeverij geeft zo’n 3 a 4 kinderboeken per jaar uit heb ik wel eens gehoord. Dus de kans dat je ertussen zit is niet heel groot?
Je manuscript uitgeven via Boekscout of Bol.com?
Een ander manier om je manuscript tot echt boek te maken is uitgeven via bijvoorbeeld Boekscout of Bol. Bij boekscout bestaat er nog steeds een mogelijkheid dat ze je afwijzen omdat het boek te weinig potentie heeft. Maar omdat zij werken met POD-systeem (Print On Demand) hebben zij van te voren ook niet heel veel kosten die ze maken.
Je boek wordt pas geprint wanneer hij besteld en betaald is. Hierdoor verlagen zij hun risico’s en kunnen ze dus makkelijk meer kinderboeken uitgeven. Persoonlijk vond ik het wel een nadeel dat er wat voorwaarden waren voordat ze echt overgingen op het uitgeven van het boek. Zo moest ik minimaal 75 email adressen opgeven waarvan ik wist en toestemming had gekregen, dat ze eventueel interesse hadden voor mijn boek. Op zich snap ik dat ook wel weer, het is natuurlijk om te kijken hoe serieus jij bent met het gaan verkopen van je boek.
Want in tegenstelling tot een reguliere uitgever, die het boek voor jou gaat verkopen, doe je dat bij boekscout helemaal zelf. Je wordt wel opgenomen in de webshop van Boekscout, maar daar houdt de verkoop van hun kant ook wel een beetje op.
Onderaan vind je meer blogs over mijn ervaring in het uitgeven van een kinderboek via Boekscout.
De voor- en nadelen van het uitgeven op deze manier voor je op een rij:
Voordelen:
- Je maakt zelf weinig kosten en de kosten die je kan maken heb je zelf in de hand;
- Het manuscript maakt meer kans om daadwerkelijk uitgegeven te worden;
- De opmaak en vormgeving doen zij voor je, hierbij kan je zelf ook nog enige inbreng leveren;
- Het boek wordt opgenomen in hun webwinkel en deze link kan je overal gebruiken.
Nadelen:
- Je moet je boek zelf inkopen (wel voor een lagere prijs) om weer te kunnen door verkopen;
- Je krijgt een klein percentage van de winst;
- De opmaak van het boek wordt meerendeel door de uitgever bepaald;
- Je moet aan voorwaarden voldoen wil je boek uitgeven worden.
Kinderboek uitgeven in eigen beheer?
Als laatste kan je er natuurlijk voor kiezen om je manuscript zelf uit te gaan geven. Jij bent en blijft eigenaar van alles, maar dan ook echt alles. De opmaak, illustraties, correctie, verkoop, distributie, drukken etc. Er komt een heleboel bij kijken om van een manuscript een boek te maken. Maar het is ook een mooi proces vind ik zelf. Om van begin, dus het idee voor een verhaal, tot het vasthouden van je eigen kinderboek de regie te hebben en dit proces mee te maken.
Dat moet natuurlijk wel bij je passen en dat is dan ook een hele persoonlijke keuze die alleen jij kan maken. Ik heb het zelf gedaan als soort van examen opdracht. Als ik illustrator wilde zijn moest ik op zijn minst mijn eigen kinderboek kunnen ontwikkelen van begin tot eind. Inmiddels zou ik een heleboel dingen anders doen. Maar ik heb er zeker geen spijt van want ik ben nog steeds super trots op mijn eigen kinderboek. Bovendien kan ik nu andere helpen door mijn ervaringen, fouten en kennis te delen als coach.
De voor- en nadelen voor je op een rijtje:
Voordelen:
- Jij bepaalt alles. Hoe het eruit komt te zien, waar het verkocht wordt etc.
- Het is een leerproces die ook persoonlijk heel interessant kan zijn;
- De winst is voor jou alleen;
- Je hebt met niemand anders dan jezelf te overleggen;
- Aan het einde voel je een trots die je nooit eerder voelde;
- Je bent er zeker van dat je manuscript een boek wordt;
- Het proces en hoe lang het duurt heb je zelf in handen;
- Je gaat dingen mee maken die je nog nooit hebt meegemaakt.
Nadelen:
- Alle kosten/risico’s zijn voor jou. Je kan zelf sturen hoeveel je eraan wilt uitgeven, maar je zal minimaal €1000,- nodig hebben, zo niet meer;
- Je moet alles zelf regelen en bent zelf verantwoordelijk;
- De zoektocht naar wat er allemaal bij komt kijken kan lastig zijn;
- Je hebt (nog) geen netwerk binnen de juiste doelgroep, lees verkooppunten etc.
- Slapeloze nachten als je niet heel stress bestendig bent.
Je ziet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat. Ik heb zelf mijn eerste boek via Boekscout uitgegeven en mijn tweede boek in eigen beheer. Via uitgeverijen heb ik ervaring met tijdschriften. Deze willen graag zelf een grote vinger in de pap houden hoe iets eruit komt te zien. Wat ik best begrijp, zeker na het zelf uitgeven van mijn kinderboek.
Maar omdat ikzelf ook graag wil bepalen, gaat mijn voorkeur uit naar uitgeven in eigen beheer. Dat heb ik gedaan met mijn kaartenlijn, kinderboek en verschillende e-books. Super leuk om je eigen product te bedenken en te ontwikkelen om ze daarna te verkopen. Als het dan ook inderdaad verkocht wordt…..WAUW!
Dus mijn advies zou zijn. Laat je door niks of niemand vertellen dat je iets niet kan, spring in het diepe en gewoon doen!
Toch liever wat hulp of begeleiding?
Vind jij het fijn om toch wat support te krijgen? Dan kan ik je misschien wel helpen. Ik heb een coaching uurtje ontwikkeld waarin we samen gaan sparren over jouw manuscript en de mogelijkheden. Vragen waar je mee zit, ondersteuning bij je illustraties, ik beantwoord ze graag en mijn ervaringen deel ik ook graag met je. Dit kan telefonisch of via video bellen, wat jij fijn vindt en kost €40,-.
Ik coach je ook op maat, bij de illustratie die je misschien wel zelf wil maken maar niet zo goed weet hoe. Of bij de ontwikkeling van je cover, kleurkeuze, het maken van dummy’s kortom alle stappen die je tegenkomt bij het ontwikkelen van jouw boek. Bij sommige dingen heb je misschien geen hulp nodig. Helemaal prima, ik help je graag bij de dingen waarvan jij aangeeft dat je er hulp bij nodig hebt. Dus coaching op maat. Meer informatie hierover lees bij coaching
Meer blog’s over het uitgeven en ontwikkelen van een kinderboek:
Alles wat je moet weten om zelf een kinderboek te maken
Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?
Waarom wordt jouw kinderboek niet uitgegeven?
Tips voor het zelf uitgeven van je kinderboek
Je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever
Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?
Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd.
De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven.
Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.