Illustrator,  kinderboek uitgeven

De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Heb jij een heel mooi kinderboek geschreven? Je kan hem natuurlijk zelf uitgeven, anders gezegd, in eigen beheer. In deze blog beschrijf ik voor waar je allemaal aan moet denken. Geef ik je een gratis checklist zelf uitgeven kinderboek. En waarom het in mijn ogen alleen maar voordelen heeft om je kinderboek zelf uit te geven.

In deze blog de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven geef ik antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe geef je je kinderboek zelf uit?
 • Waar moet je allemaal aan denken?
 • Welke voordelen heeft het zelf uitgeven van je kinderboek?

Hoe geef je je kinderboek zelf uit?

de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Simpel gezegd, door iedereen die het horen wil en die het niet horen wil te vertellen dat je boek te koop is. Natuurlijk wel heel kort door de bocht, maar ik hou ervan om dingen simpeler te maken in plaats van meer ingewikkeld.

Maar er komt natuurlijk wel wat meer bij kijken wanneer je het een beetje professioneel aan wil pakken. Ik heb twee kinderboeken geschreven en geïllustreerd waarvan ik er één heb uitgeven via uitgeverij Boekscout. Daarna bedacht ik me dat ik dat ook zelf kon, dus mijn tweede kinderboek heb ik zelf uitgegeven.

Door deze twee heel verschillende ervaringen heb ik heel veel geleerd en dit wil ik graag met je delen. Omdat een van de dingen die ik geleerd heb is dat er veel voordelen zitten aan het zelf uitgeven van je boek. En dat het bovendien dus ook echt niet zo moeilijk is, spannend dat wel. Veel werk dat ook, maar zo leuk om te doen zeker wanneer het eindresultaat helemaal naar wens is. De verkoop goed gaat omdat jij het goed aanpakt.

de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Waar moet je allemaal aan denken?

Om maar gelijk met zo’n beetje het enige nadeel te beginnen van je kinderboek zelf uitgeven….Je moet alles zelf regelen en betalen. Van het vormgeven (de opmaak voor de drukker) tot het verkoop proces aan bijvoorbeeld winkels met de daarbij behorende contracten. Maar laat je door dit stukje niet gelijk ontmoedigen hoor. Want zoals gezegd is dit zo’n beetje het enige nadeel, verder heeft het in mijn  ogen alleen maar voordelen.

Ik zal even op een rijtje zetten waar je allemaal aan kan/moet denken bij het zelf uitgeven van je kinderboek:

 • Manuscript klaar?
 • Illustraties op je computer?
 • ISBN aangevraagd? (eventueel dit is niet wettelijk verplicht)
 • Wat gaat je boek kosten voor klanten?
 • Wat gaat je boek kosten voor winkels? (inkoopprijs)
 • Welke drukker gaat/mag je boek gaan drukken?
 • Is de opmaak (vormgeving) van je boek al klaar?
 • Heb je al een mailinglijst voor geïnteresseerde koper voor je boek? (pre-order)
 • Is je boekpresentatie al geregeld? (vanaf welke datum is jouw boek officieel te koop en dus uitgegeven)
 • Welke winkels (online ook) willen jouw boek voor je verkopen?
 • Hoe ga je je boek levendig houden nadat hij is uitgegeven. (denk aan speciale kortingsacties of voorlees dagen)

Checklist zelf uitgeven kinderboek

Download hier de gratis checklist zelf uitgeven kinderboek en print hem uit. Zo kun je al de stappen die je moet/kan nemen afvinken zodra je ze gedaan hebt.

Welke voordelen heeft het zelf uitgeven van je kinderboek?

De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven zijn:

 • Jij bepaald hoe je boek eruit komt te zien;
 • Jij bepaald je prijs en de kosten die je eraan uit wil geven.
 • Je hebt met niemand anders dan jezelf te overleggen. (behalve dan met de drukker en eventueel een illustrator maar ook daarin ben jij de opdracht gever)
 • Je bent er zeker van dat je kinderboek wordt uitgegeven;
 • Je hoeft niet te wachten totdat er een uitgeverij is die je kinderboek wil uitgeven;
 • Het proces en hoe lang het duurt heb je meerendeel zelf in de hand;
 • Het is een groot avontuur dat je aangaat waarin je dingen gaat meemaken die je nog nooit heb meegemaakt;
 • Je staat vooraan en krijgt het hele maak proces van je kinderboek vanaf de eerste rij mee;
 • De winst is voor jou alleen en als je het slim aanpakt haal je sowieso je kosten eruit;
 • Je bepaald zelf met wie je wel of niet wil samenwerken (denk aan winkels, drukkerijen en illustratoren)

Zoals gezegd is het enige nadeel dat je hebt wanneer je je kinderboek zelf wil uitgeven dat jij opdraait voor alle kosten. Maar deze heb je dan ook zelf weer in de hand. Een extra tip die ik je wil mee geven is bepaal voor jezelf eerst je budget dat je kwijt wil of kan aan het zelf uitgeven van je kinderboek.

Zo voorkom je dat de kosten enorm oplopen en hou je het voor jezelf overzichtelijk. Bovendien heb je op deze manier goed zicht op of je de kost prijs eruit hebt gehaald en misschien wel een beetje winst hebt gehaald met de verkoop van je boek.

 Toch liever wat hulp en begeleiding bij het uitgeven van je kinderboek?

de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Ik help je graag tijdens het proces dat je doorloopt tijdens het ontwikkelen en uitgeven van je kinderboek. Ik heb een coaching uurtje ontwikkeld waarin we samen gaan sparren over jouw manuscript en de mogelijkheden die je hebt passend bij jouw situatie. Vragen waar je mee zit, ondersteuning bij je illustraties? Ik beantwoord ze graag voor je zodat je weer verder kan met je kinderboek. Dit kan telefonisch of met video bellen wat jij fijn vindt.

Heb jij wat meer begeleiding nodig en vind je het fijn om mijn hulp te kunnen vragen wanneer je dat nodig hebt? Ik coach ook op maat, misschien heb je hulp nodig om je illustraties zelf te maken, ontwikkeling van je cover, kleurkeuze en waar je op moet letten, het maken van dummy’s? Bij deze vorm van coaching bepaal jij helemaal waar ik je bij kan helpen en ondersteun ik je voor een langere periode wanneer jij aangeeft dat je ondersteuning nodig hebt. Meer informatie over deze vorm van coaching vind je hier.

Anders interessante blogs voor je

Je eigen geschreven kinderboek uitgeven via een uitgever.

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd.

Kinderboek uitgeven in eigen beheer?

Waarom word jou kinderboek niet uitgegeven?

Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?

Wil jij op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs, werkzaamheden en producten schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes. Deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar met daarin een gezellig kletsverhaaltje over waar ik zoal mee bezig ben, mijn nieuwste blogs, gratis kleurplaat en productontwikkelingen.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

 

2 reacties

 • Kaya

  OMG Anke?!

  Zo lees ik net voor het eerst je naam terwijl ik voor een tweede maal dit rubriekje moet invullen omdat ik iets vergat in te vullen en dus de mailing een error gaf.

  Anke…
  Jeetje. Ik was net op zoek naar het boek ‘anke en haar tweelingzusje’.
  En toen kwam ik al surfende uit bij jou. En draag je die naam? Wat?!
  Toeval bestaat niet zeggen ze he? 🙂

  Ok ik leg uit!
  Ik ben Kaya leerkracht illustratie in het kunst secundair onderwijs uit België.
  Ooit tijdens mijn studies illustratie kregen we de opdracht een verhaal te schrijven. Ik maakte toen een autobiografisch kinderboek over een heksje. Dit werd met onderscheiding ontvangen. Ik kreeg vleugels en voelde me over thé moon!

  Doch dit veranderde al snel in een nachtmerrie…
  Mijn moeder werd alcoholist en het jaar daarop kreeg ik van een nieuwe docent te horen dat ik niet kon tekenen en dat mijn werk oudbollig was.

  Ik heb sindsdien niet echt meer durven tekenen.
  Enkel mijn eigen leerlingen begeleiden aan de zijlijn lukt prima.

  Er zit een echte kramp op mijn werk. Waar ik hoop van af te geraken. Vandaag reeds 43. Nog steeds geen boek. Bijna niemand weet zelfs dat ik kan tekenen.
  Het idee en de prenten liggen al 20 jaar dicht gesnoerd in een map.

  Het boek Anke en haar tweelingzusje is een boek dat ik koesterde toen ik klein was maar werd tijdens het jaar van die verschrikkelijke docent gestolen uit het atelier. Sinds dien is het nergens meer terug te vinden. Het boek en deze hele periode lijkt soms echt een soort van vloek. Een sprookjes Vloek dat over mij als tekenaar en schrijver is gevallen en waardoor alle zelfvertrouwen werd ontnomen.
  Mijn missie is echter om dat boek ‘anke en haar tweelingzusje’ ooit terug te vinden als krachtteken om mij te steunen in het neerzetten van mijn eigen werk. En dan zie ik je naam… Op zoek naar een coach.

  Dus bij deze
  Help!

  Lijkt mijn verhaal je wat?
  Zou jij me kunnen, willen helpen om mijn ‘boektrauma’ of vloek helpen open te klaren of wat er ook aan de hand is zodat ik mijn boek op de leesplanken kan keggen. Daar waar het hoort. En niet langer meer in de map van het bange meisje dat gekwetst is geweest.

  Concreet ik heb een verhaalconcept. Ik heb heel wat tekeningen. Maar ik krijg het niet tot een geheel. Ieder jaar komen er een paar verhaal ideeën bij…
  Waardoor er misschien zelfs een reeks zou kunnen ontstaan. Maar hoe doe je dat? Ik zie door mijn eigen bos de bomen niet meer.

  Groetjes Kaya

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *