Teken- en schilder technieken

5 tips om te kleuren als een professional

Kleuren als een professional, ja hoor. Kleuren is toch gewoon kleuren? Nou nee, in deze blog ga ik je uitleggen waarom niet en waar de verschillen zitten.

In deze blog krijg je van mijn de volgende 5 tips om te kleuren als een professional:

  • Probeer zo veel mogelijk je eigen kleuren te mengen met de primaire kleuren rood, blauw en geel.
  • Gebruik geen of zo min mogelijk zwart in je kleurplaat.
  • Schaduw kleuren doe je alleen met de complementaire kleuren. (Later in deze blog daar meer over.)
  • Kleur altijd met de vorm mee.
  • Werk in lagen in plaats van harder op je potlood te drukken.

Doe jij bovenstaande dingen allemaal al, dan is deze blog kleuren als een professional niet interessant voor jou. Maar vraag jij je af waarom bovenstaande tips zo belangrijk zijn voor je uiteindelijke kleurplaat? Lees dan verder want er komen nog veel meer interessante dingen voor je aan.

5 tips om te kleuren als een professional

Waarom rood, blauw en geel?

Je hebt het vast vroeger op school wel gehad, de primaire kleuren uit de kleuren cirkel. Als je een beetje bent zoals ik vroeger vond je dat maar saai, want er worden toch allemaal verschillende kant en klare kleuren potloden verkocht. Dus waarom ‘moeilijk’ doen? Nou omdat het echt waar is, dat je veel mooiere kleuren krijgt door ze zelf te mengen. En als je wilt leren kleuren als een professional is het zeker de moeit waard om te proberen. Zowel met verf als met potlood, in deze blog gebruik ik in de voorbeelden potlood. Maar alle tips en trucs die je krijgt zijn net zo van toepassing op welke verfsoort dan ook. Ik zal je een voorbeeld geven.

Illustratie twee keer groen
Welke vind jij het meest mooi?

Door zelf je groen te mengen heb je ook nog eens veel meer verschillende kleuren bij de hand om te gebruiken. Want gebruik je meer blauw in groen dan krijg je een donker groen uiteraard en gebruik je meer geel word hij lichter. Maar omdat je ze zelf mengt heb je al ruim 10, zo niet meer, verschillende kleuren groen. Dat is kleuren als een professional 2.0. Dat lukt je echt niet met een ‘gewoon’ groen potlood. Dan heb je 10 verschillen soorten potloden nodig, lijkt me wat zonde voor je portemonnee en het milieu toch?

Wikipedia heeft een mooi stuk geschreven over de kleurencirkel

Gebruik geen of zo min mogelijk zwart

Begrijp me niet verkeerd, wil jij zwart gebruiken om een kleur donkerder te maken, voel je dan vooral vrij. Maar als je dit al wel eens hebt gedaan dan zal je waarschijnlijk gemerkt hebben dat dit niet het gewenste effect had. Want niet alleen wordt je rood bijvoorbeeld donkerder, hij word ook een beetje smoezelig. Het doet geen wonderen voor je mooie kleur rood. Maar je wilt toch dat randje of de overloop donkerder krijgen. Ik heb hier een voorbeeld voor je waarin je goed het verschil kan zien tussen rood donkerder maken met zwart of door meer lagen toe te voegen en daarna groen te gebruiken

kleuren mengen

Uiteindelijk krijg je het niet nog meer donker en dan kan je gebruik maken van de complementaire kleuren, in dit geval groen. Welke deze nog meer zijn en hoe je deze kan gebruiken vertel ik verderop in de blog. Zwart heeft echt de neiging om je kleur wat vies te maken, vandaar dat professionele kunstenaars en illustratoren niet of nauwelijks zwart gebruiken. En als ze het al gebruiken dan zullen ze deze zelf mengen, ja echt waar. Als je alle primaire kleuren door elkaar mengt krijg je niet alleen maar bruin. Voeg maar eens wat meer blauw toe en je zal al snel een mooie kleur zwart hebben.

Schaduw kleuren doe je alleen met de complementaire kleuren

Primaire kleuren, secundaire kleuren. Ik hoor je denken hoe zat dat ook al weer? Hieronder zie je de kleurencirkel. In het midden staan de primaire kleuren, rood, blauw en geel. In het volgende stukje zie je de secundaire kleuren groen, paars en oranje. Deze kleuren kan je maken met de primaire kleuren. Zoals ik in het eerste stukje van deze blog al beschreef kan je donker groen maken wanneer je meer blauw gebruikt. Wil je een lichtere kleur groen gebruik je meer geel, dit is te zien in de buitenste cirkel. Tot zo ver de opfriscursus hoe zat het ook al weer, want dit heeft iedereen vroeger wel een keer voorbij horen/zien komen op school bij tekenlessen.

kleurencirkel

Wanneer je mooie natuurlijke schaduwen wilt maken of je wil de groen nog net even wat meer donker krijgen. Dan gebruik je de complementaire kleuren. Dit zijn de kleuren die in de cirkel tegen over elkaar staan. Dus de complementaire kleur van groen (om maar even bij het voorbeeld te blijven) is rood. Wil je de groen nog meer donker krijgen ga je er een klein beetje rood door mengen. Ik zal het laten zien in een voorbeeld.

illustratie groene bal
Je kan prima schaduw en diepte krijgen door te spelen met alleen licht en donker.
kleuren als een professional
Maar het effect met een complementaire kleur is wel duidelijker zichtbaar vind je niet?

Andersom geldt deze natuurlijk ook, wil je schaduw maken in rood dan gebruik je een klein beetje groen zoals ik boven in het voorbeeld heb laten zien. Ik zal eerlijk zijn, voor deze techniek gebruik ik altijd wel gewoon een kant en klare groen, paars of oranje. Je kan dit natuurlijk ook zelf mengen (zeker met verf maar dan zijn er ook weer andere ‘regels’ en richtlijnen om een mooie schaduw te krijgen.)  In deze ben ik een beetje lui ;-). Het staat jou natuurlijk vrij om hier je eigen pad te volgen, dat staat je sowieso vrij, ik geef alleen maar vrijblijvend advies hier in de hoop dat je er wat aan hebt.

Hier staat een mooie uitleg over waarom schaduw belangrijk kan zijn voor je tekening/schilderij

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

Kleur altijd met de vorm mee

Wanneer je bijvoorbeeld een rond voorwerp aan het kleuren bent, ik zeg maar even een appel, dan is het aan te raden om met de vorm van de appel mee te kleuren. Zo krijg je een sterkere vorm en diepte in de appel. Doordat je werkt met lagen (hieronder meer daarover) komt het niet heel erg nauw, maar zeker de laatste lagen die je aanbrengt zijn handig om met de vorm mee te doen. In mijn geval zijn de laatste lagen meestal de schaduw kleuren en die zie je dan ook duidelijker terug in het eindresultaat. Ook met schilderen vind ik het zelf mooi, zeker als je de kwaststreken zichtbaar hebt in de verf, om met de vorm van een bloem of wat dan ook mee te schilderen. Dit doet het uiteindelijke resultaat alleen maar goed.

Werk in lagen in plaats van harder op je potlood te drukken

Het is een geduldig werkje maar dat is kleuren als een professional (vooral met potlood) sowieso, maar werk altijd in lagen. Ik heb de workshop toveren met kleur gegeven aan kinderen vanaf 7 jaar en als zij het kunnen…..? Kan jij het ook ;-). Werken in lagen wil zeggen dat je elke keer ongeveer dezelfde druk uitoefent op je potlood. Wanneer je elke keer in een andere richting over het gekleurde stuk heen gaat krijg je een steeds meer kleur. Je kan dit eindeloos volhouden maar mijn ervaring is dat ongeveer 7 lagen voldoende is voor een mooie egaal vlak. Je zal zien dat je hierdoor ook minder potloodstrepen hebt in je kleurplaat.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer je veel kleurt je minder snel last krijgt van je arm en nek. Het is dus ook gezonder om op deze manier te kleuren, daarnaast kan je op deze manier ook makkelijker je eigen kleuren mengen. En zo dus ook meer ‘spelen’ met kleur in je kleurplaat.

Ik heb van deze illustratie een kleurplaat gemaakt.

wenskaart muisje in tarwe

Klik hier om de gratis kleurplaat te downloaden.

Meer weten over tekenen en kleuren in bijvoorbeeld je bullet journal?

Naast illustrator ben ik ook coach, bij het maken en ontwikkelen van je eigen kinderboek. Maar ook wanneer je tekenlessen op maat wil, dus een periode van persoonlijke coaching van mij. Specifiek gericht op jouw unieke hulpvraag. Klinkt dat goed, dan lees je hier meer informatie over coaching op maat.

Meer interessante blog’s:

Hoe meng je zelf een mooie huidskleur?

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem?

Workshop e-boeken

Wil jij beter leren tekenen en kleuren, volg dan de workshop in je eigen tijd en op je eigen tempo via dit workshop boek.

Bloemen tekenen in grijs potlood en met kleur €15,-

Of wil je liever mijn cursus tekenen en illustreren volgen?

Heel veel plezier met kleuren! Leuk als je onder dit bericht nog andere tips en trucs wilt delen.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

2 reacties

  • Mieke

    Interessant stuk Anke, ik ben in deze gekke Corona tijd ook weer veel aan het kleuren en ik ga dat met die complementaire kleuren zeker eens uitproberen!

    • Anke Bits

      Dankjewel Mieke 🙂 Kleuren is DE MANIER om met deze crisis om te gaan. Veel plezier met uitproberen, mocht je er niet uitkomen? Je weet me te vinden.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *