Coaching,  Illustrator

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?

Wees niet bang dat dit een verhaal wordt over waarom je voor mij zou moeten kiezen als illustrator! Want geloof het of niet, ik wil ook niet iedereen als klant :-). Waarom niet elke illustrator geschikt is voor je opdracht en waarom ik niet iedereen als klant wil. Dat ga ik je uitleggen in deze blog. Waar moet je op letten en vooral hoe kies je de juiste illustrator. Maar ook hoe gaat dat eigenlijk, samenwerken met een illustrator.

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? De volgende vragen ga ik voor je beantwoorden in deze blog.

 • Hoe maak je een eigen plan?
 • Welke illustrator/stijl vind ik passen bij mijn boek/verhaal?
 • Waarom moet een illustrator bij jou en je boek/verhaal passen?
 • Moet ik een contract tekenen en hoe zit dat met royalty’s?
 • Kan ik als opdrachtgever ook zelf ideeën inbrengen?
 • Wat zijn de kosten van het inhuren van een illustrator?

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht

Maak eerst je eigen plan

Wanneer je opzoek bent naar de juiste illustrator betekend dit waarschijnlijk dat jij een bepaald idee in gedachten hebt. Of dat nou voor een geboortekaart, boek, feestje, reclame folder is maakt niet zoveel uit. Je hebt in ieder geval niet de vaardigheden om het idee helemaal of gedeeltelijk zelf uit te voeren. Dus ga je op zoek naar hulp. Maar hoe weet je nou of een illustrator, het idee dat jij hebt, zo maakt (of misschien zelfs beter) zoals jij in je hoofd hebt.  Kortom hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?

Bedenk van te voren ongeveer wat je wil of nodig hebt . Hoeveel geld wil je besteden of heb je beschikbaar. Welke dingen vind jijzelf belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld graag persoonlijk contact wil is het handig dat je op zoek gaat naar een illustrator die bij jou in de buurt woont of werkt. Ik zal als voorbeeld stellen dat je op zoek bent naar een illustrator voor je kinderboek. Geef dan antwoord op de volgende vragen:

 • Hoeveel budget maak ik vrij voor de illustraties bij mijn boek? Kijk hierbij echt naar wat jij kwijt wilt of te besteden hebt, want illustratoren zijn er in veel verschillende prijs categorieën . 
 • Hoeveel illustraties wil ik in mijn boek? Let wel, als het goed is, is je boek qua tekst het belangrijkste tenzij het een prentenboek is natuurlijk. Illustraties dienen als ondersteuning om het verhaal voor kinderen aantrekkelijker te maken. Het verhaal en de illustraties moeten uiteindelijk goed gaan samenwerken zeg maar. Het verhaal moet wel het belangrijkste blijven. Heb je geen idee? Dat is ook helemaal prima. De illustrator weet wel waar passende illustratie zouden kunnen.
 • Wil ik illustraties in kleur of zwart/wit? Qua tijd die een illustrator kwijt is zal hier een degelijk verschil in zitten. Of hij/zij het nou op de computer uitwerkt of op papier. Een illustrator zal zijn prijs/offerte altijd baseren op de tijd die hij/zij eraan kwijt is. De ene illustrator werkt sneller dan de andere. Dit zal in het uiteindelijke resultaat niet altijd te zien zijn.Wat me brengt op het belangrijkste punt.
 • Welke stijl vind ik het mooiste bij mijn verhaal passen? Zoals er in de supermarkt een ruime keuze is, zo is dat ook in de wereld van illustratoren. Kijk voor jezelf eerst eens in de bibliotheek naar kinderboeken. Welke stijl past het beste bij jou en je verhaal/boek. Doe dit liever niet op internet. Je krijgt daar niet een heel duidelijk beeld van hoe een illustratie er uitziet. Dit heeft alles te maken met het beeldscherm waarop je dingen bekijkt. Maar ook welke zoekresultaten je krijgt bij google, degene die het meeste (betaald) aandacht krijgt komt bovenaan namelijk. Dit wil niet altijd zeggen dat dat de illustrator is die jij nodig hebt. Het fijne van de bieb is dat je alle stijlen van illustraties al bij elkaar hebt. Je oog valt als vanzelf op de stijl die jouw het meest aanspreekt. Wanneer je hier een duidelijk beeld van hebt kun je op internet gaan kijken naar illustratoren die beschikbaar zijn.

Welke illustrator/stijl vind ik passen bij mijn boek?

illustrator
Een voorbeeld van verschillende stijlen. Twee dezelfde illustraties maar toch heel verschillend. Welke spreekt jou het meeste aan?

Jij hebt het boek geschreven dus weet jij als geen ander in welke sfeer het is. Het is belangrijk in je zoektocht naar een illustrator dat je kijkt welke persoon het beste bij jou en je verhaal past. Kijk naar een website van de illustrator die je op het oog hebt. Misschien staat er een persoonlijke stukje geschreven, laat iemand zichzelf zien door middel van foto’s. Als het goed is zal een illustrator proberen via zijn/haar site een beetje kennis te maken met je. Wat vindt de persoon belangrijk in zijn werk maar ook als persoon.  Het belangrijkste van alles, past de tekenstijl bij jou en je boek?

Wanneer je een goed gevoel krijgt (ja zo werkt het echt) bij de website van een illustrator kan je altijd vrijblijvend contact zoeken met die persoon. Zolang je nog geen contract hebt getekend of schriftelijk een offerte hebt goed gekeurd zit je NERGENS aan vast. Vragen staat je altijd vrij. Dus stuur een mailtje of bel de persoon op voor een ‘live’ tweede indruk. ( de eerste indruk was via de website.) Zoals met alles in het leven gaat het om je gevoel. Voel je een klik met de illustrator die je gevonden hebt? Dan heb je in ieder geval al één potentiële illustrator voor jouw opdracht gevonden. Laat het niet bij deze. Zoek er in ieder geval drie of vier die bij jou passen. Kies er daar één van die aan al jouw wensen voldoet.

Waarom moet een illustrator bij jou en je boek passen?

hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht

Als je op zoek gaat naar de juiste illustrator, dan ben je op zoek naar een kundige creatieveling. Die moet jouw idee om zetten naar een beeld wat je kan zien. Wanneer dat voor een (geboorte) kaart of eenmalige tekening is zal het iets minder belangrijk zijn of je de persoon als illustrator aardig/leuk vindt. Maar wanneer je een boek of meerdere tekeningen nodig hebt ga je voor een wat langere tijd een samenwerking aan. Het is namelijk niet zo dat jij even verteld wat voor een idee je hebt en dat een illustrator dan precies tekent wat jij voor ogen hebt. Je zal sowieso aan het begin al duidelijke afspraken met elkaar moeten maken zodat je uiteindelijk krijgt wat je wilt. Maar dit geldt natuurlijk voor beide partijen.

Vandaar dat ik in het begin ook al vertelde dat ik niet iedereen als klant wil. Wanneer ik merk dat de communicatie op wat voor een manier niet lekker loopt, zal ik de opdracht afwijzen. Ik weet dan namelijk dat ik nooit de informatie die ik nog heb om mooie illustraties te kunnen maken, goed zal krijgen. Die heb ik wel nodig om de juiste illustraties te kunnen maken.

Maar die geldt natuurlijk net zo goed andersom. Wanneer jij merkt dat een illustrator lang wacht met het beantwoorden van berichten. Zijn/haar telefoon nooit opneemt of nooit terug belt kan je ervan uitgaan dat deze persoon ook niet de tijd/capaciteit heeft om goed voor jou aan de slag te gaan. Bovendien geeft dit frustraties en onzekerheid. Je boek vormgeven is al spannend genoeg (weet ik uit ervaring). Dus die contacten moeten fijn en inspirerend zijn voor beide partijen, maar vooral voor jou. 

illustrator tekenen

De tips op een rij om de juiste illustrator te vinden :

 • Bedenk van te voren goed wat je opdracht inhoudt en wat je verwachtingen zijn;
 • Doe goed onderzoek op internet en in de bibliotheek;
 • Wat voor een soort illustraties ben je naar op zoek; Welke stijl past bij je verhaal?
 • Hoeveel budget heb je voor je opdracht;
 • Wil je persoonlijk contact of kan het via mail en telefoon;
 • Heb je een ‘klik’ met de illustrator? Dan is die persoon de aangewezen persoon om jouw idee(en) om te zetten in beelden. Ook voor het inscannen van je illustraties bijvoorbeeld

Op de website  schrijverzoektillustrator vind je al een mooi overzicht van verschillende illustratoren. Via deze site kan je ook contact zoeken, maar je hebt in ieder geval al een mooi overzicht van alle verschillend soorten stijlen die er zijn.

samenwerken met de illustrator van je kinderboek

Moet ik een contract tekenen en hoe zit dat met royalty’s?

Persoonlijk vind ik het fijn om de afspraken die we samen maken vast te leggen in een overeenkomst. In de wet zijn er al heel wat dingen vastgelegd wat betreft eigendom van de illustraties (auteursrecht etc.) Ik vind het dan ook zonde van onze tijd om daar al te veel mee bezig te zijn. Vertrouwen is een sleutelwoord in mijn leven en dus ook mijn bedrijf. We willen allebei hetzelfde, een super mooi boek maken.

Maar toch, dingen als de prijs die we hebben afgesproken, het aantal illustraties en wanneer het ongeveer klaar zal zijn. Dat zijn toch wel dingen die het voor beide partijen overzichtelijk en helder maken. Deze overeenkomst hoef je bij mij niet te tekenen (een mondelinge afspraak is ook rechtsgeldig) Ik wil wel graag een bevestigend mailtje waarin je aangeeft akkoord te zijn met de inhoud van de overeenkomst die we samen maken.

Royalty’s

De royalty’s, dit is een bepaald percentage wat afgesproken wordt. Per verkochte boek bijvoorbeeld ontvangt de illustrator 10% royalty’s, ik zeg maar even wat. Ik werk namelijk meestal niet met royalty’s voor particulieren. Ik spreek wel af (in de overeenkomst) dat wanneer je wereldberoemd gaat worden je mij laat delen in de winst die je dan gaat maken met je boek. Dan neem je contact op met mij en overleggen wat samen wat passend is. Voor de illustraties in opdracht betaal je mij per uur. Dus afhankelijk van de grootte van je opdracht zal de prijs zijn. 

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht

Kan ik als opdrachtgever ook zelf ideeën inbrengen?

Jazeker, graag zelfs! Samen maken we er altijd iets moois van. We gaan altijd in overleg de illustraties bepalen, misschien heb je zelf heel veel ideeën. Dan wil ik deze graag van je weten voordat ik mijn gedachten er nog eens over laat gaan. Zo kan ik jou ideeën met die van mij vaak combineren en dat geeft hele mooie illustraties. 

Daarna maak ik een overzicht schets voor je met alle ideeën en kan jij er nog weer aanpassingen in doorvoeren mocht je dat willen. Dan werk ik de schetsen voor je uit op het uitwerk papier, dan krijg je ze nog een keer te zien. Wanneer je dan je akkoord geeft ga ik ze verder uitwerken met pen is er  nauwelijks nog iets te veranderen aan een illustratie.

Wat zijn de kosten van het inhuren van een illustrator?

An Illustration

Ik hou van eerlijk en transparant, dat vind ik fijn als ik in de supermarkt iets wil kopen of een auto. Ik ben ik mijn bedrijf zo dicht mogelijk bij mezelf gebleven. Mijn uurprijs is €35,- excl. btw voor particulieren en €65,- excl. btw voor bedrijven. Dit zijn twee verschillende prijzen omdat de illustraties ook anders gebruikt zullen worden. In mijn uurprijs zit ook een basislicentie berekend dus vandaar ;-). Ook het gebruiken van een uurprijs is een bewuste keuze geweest. Zo kan ik namelijk per opdracht heel goed inschatten hoe lang ik ermee bezig ben en wat het dan gaat kosten. De ervaring leert dat ik het 9 van 10 keer goed inschat en  gaat het een keer anders dan doe ik dat altijd in goed overleg met de opdracht gever.

Ik werk op deze manier, maar elke illustrator doet het op haar of zijn manier, dus wederom vraag gewoon dat kost niks. Dit is wat je ongeveer moet weten op de vraag hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht denk ik.

Was hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht leuk om te lezen? Dan zijn deze blogs wellicht ook interssant voor je.

 Het zelf vormgeven van je kinderboek 

Hoe ik van hobbymatig teken illustrator werd

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd

Waarom wordt jou kinderboek niet uitgegeven?

Deze illustrator geeft ook coaching in het vormgeven van kinderboek, of in je creatieve proces om beter te leren tekenen. Meer informatie over deze coaching.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + zes =