Illustrator,  kinderboek uitgeven

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?

Wees niet bang dat dit een verhaal wordt over waarom je voor mij zou moeten kiezen als illustrator! Want geloof het of niet, ik wil ook niet iedereen als klant :-). Waarom niet elke illustrator geschikt is voor je opdracht en waarom ik niet iedereen als klant wil. Dat ga ik je uitleggen in deze blog. Waar moet je op letten en vooral hoe kies je de juiste illustrator.

De volgende punten ga ik voor je beschrijven in deze blog over hoe kies je de juiste illustrator:

 • Maak je eigen plan?
 • Welke illustrator/stijl vind ik passen bij mijn boek?
 • Waarom moet een illustrator bij jou en je boek passen?

Maak eerst je eigen plan

Wanneer je opzoek bent naar de juiste illustrator betekend dit waarschijnlijk dat jij een bepaald idee in gedachten hebt. Of dat nou voor een geboortekaart, boek, feestje, reclame folder maakt niet zoveel uit. Maar je hebt niet de vaardigheden om het idee helemaal of gedeeltelijk zelf uit te voeren. Dus ga je op zoek naar hulp. Tot dusver logisch denk ik. In deze blog ga ik je tips geven waar je op moet letten. Zodat het idee dat jij hebt, zo wordt (of misschien zelfs beter) zoals jij in je hoofd hebt. Maar ook hoe je ervoor zorgt dat het leuk is en blijft om met elkaar samen te werken. Waarom dat zo belangrijk is?

Bedenk van te voren wat je precies wilt. Hoeveel geld wil je besteden of heb je beschikbaar. Welke dingen vind jijzelf belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld graag persoonlijk contact wil. Dan is het handig dat je op zoek gaat naar een illustrator die bij jou in de buurt woont of werkt. Ik zal als voorbeeld stellen dat je op zoek bent naar een illustrator voor je kinderboek. Geef dan antwoord op de volgende vragen:

 • Hoeveel budget maak ik vrij voor de illustraties bij mijn boek? Kijk hierbij echt naar wat jij kwijt wilt of te besteden hebt, want illustratoren zijn er in veel verschillende prijs categorieën . Om je een indicatie te geven heb ik er een blog over geschreven. Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven
 • Hoeveel illustraties wil ik in mijn boek? Let wel, als het goed is, is je boek qua tekst het belangrijkste tenzij het een prentenboek is natuurlijk. Illustraties dienen als ondersteuning om het verhaal voor kinderen aantrekkelijker te maken. Het verhaal en de illustraties moeten uiteindelijk goed gaan samenwerken zeg maar. Maar het verhaal moet het belangrijkste blijven.
 • Wil ik illustraties in kleur of zwart/wit? Qua tijd die een illustrator kwijt is zal hier een degelijk verschil in zitten. Of hij/zij het nou op de computer uitwerkt of op papier. Een illustrator zal zijn prijs/offerte altijd baseren op de tijd die hij/zij eraan kwijt is. De ene illustrator werkt sneller dan de andere. Dit zal in het uiteindelijke resultaat niet altijd te zien zijn.Wat me brengt op het belangrijkste punt.
 • Welke stijl vind ik het mooiste bij mijn verhaal passen? Zoals er in de supermarkt een ruime keuze is, zo is dat ook in de wereld van illustratoren. Kijk voor jezelf eerst eens in de bibliotheek naar kinderboeken. Welke stijl past het beste bij jou en je verhaal/boek. (Doe dit liever niet op internet. Je krijgt daar niet een heel duidelijk beeld van hoe een illustratie er uitziet. Dit heeft alles te maken met het beeldscherm waarop je dingen bekijkt. Maar ook welke zoekresultaten je krijgt bij google (degene die de meeste (betaald) aandacht krijgt komt bovenaan namelijk. Dit wil niet altijd zeggen dat dat de illustrator is die jij nodig hebt)) Het fijne van de bieb is dat je alle stijlen van illustraties al bij elkaar hebt. Je oog valt als vanzelf op de stijl die jouw het meest aanspreekt. Wanneer je hier een duidelijk beeld van hebt kan je op internet gaan kijken naar illustratoren die beschikbaar zijn.

 

Welke illustrator/stijl vind ik passen bij mijn boek?

illustrator
Een voorbeeld van verschillende stijlen. Twee dezelfde illustraties maar toch heel verschillend. Welke spreekt jou het meeste aan?

Doordat jij het boek geschreven hebt, weet jij als geen ander in welke sfeer het is. Waarschijnlijk is het boek ook zo geschreven zoals jezelf een beetje bent als persoon. Het is belangrijk in je zoektocht naar een illustrator dat je kijkt welke persoon het beste bij jou en je verhaal past. Kijk naar een website van de illustrator die je op het oog hebt. Misschien staat er een persoonlijke stukje geschreven, of laat iemand zichzelf zien door middel van foto’s. Als het goed is zal een illustrator proberen via zijn/haar site een beetje kennis te maken met je. Wat vindt de persoon belangrijk in zijn werk maar ook als persoon. En het belangrijkste past zijn tekenstijl bij jou en je boek?

Wanneer je een goed gevoel krijgt (ja zo werkt het echt) bij de website van een illustrator kan je altijd vrijblijvend contact zoeken met die persoon. Zolang je nog geen contract hebt getekend of schriftelijk een offerte hebt goed gekeurd zit je NERGENS aan vast. En vragen staat je altijd vrij. Dus stuur een mailtje of bel de persoon op voor een ‘live’ tweede indruk. ( de eerste indruk was via de website.) Zoals met alles in het leven gaat het om je gevoel. Voel je een klik met de illustrator die je gevonden hebt? Dan heb je in ieder geval al één potentiële illustrator voor jouw opdracht gevonden. Laat het niet bij deze. Zoek er in ieder geval drie of vier die bij jou passen. Kies er daar één van die aan al jouw wensen voldoet.

Waarom moet een illustrator bij jou en je boek passen?

Als je op zoek gaat naar de juiste illustrator, dan ben je op zoek naar een kundige creatieveling. Die moet jouw idee om zetten naar een beeld wat je kan zien. En waar je vooral heel blij van moet worden. Wanneer dat voor een (geboorte) kaart of eenmalige tekening is zal het iets minder belangrijk zijn of je de persoon als illustrator aardig/leuk vindt. Maar wanneer je een boek of meerdere tekeningen nodig hebt ga je voor een wat langere tijd een samenwerking aan. Het is namelijk niet zo dat jij even verteld wat voor een idee je hebt en dat een illustrator dan precies tekent wat jij voor ogen hebt. Je zal sowieso aan het begin al duidelijke afspraken met elkaar moeten maken zodat je uiteindelijk krijgt wat je wilt. Maar dit geldt natuurlijk voor beide partijen.

Vandaar dat ik in het begin ook al vertelde dat ik niet iedereen als klant wil. Wanneer ik merk dat de communicatie op wat voor een manier niet lekker loopt, zal ik de opdracht afwijzen. Ik weet dan namelijk dat ik nooit de informatie goed zal krijgen. Die heb ik wel nodig om de juiste illustraties te kunnen maken. Maar die geldt natuurlijk net zo goed andersom. Wanneer jij merkt dat een illustrator lang wacht met antwoorden van berichten. Zijn/haar telefoon nooit opneemt of nooit terug belt kan je ervan uitgaan dat deze persoon ook niet de tijd/capaciteit heeft om goed voor jou aan de slag te gaan. Bovendien geeft dit frustraties en onzekerheid. Je boek vormgeven is al spannend genoeg( weet ik uit ervaring). Dus die contacten moeten fijn en inspirerend zijn voor beide partijen, maar vooral voor jou. Hoe de samenwerking verloopt met een illustrator?

illustrator tekenen

De tips op een rij om de juiste illustrator te vinden :

 • Bedenk van te voren goed wat je opdracht inhoudt en wat je verwachtingen zijn;
 • Doe goed onderzoek op internet en in de bibliotheek;
 • Wat voor een soort illustraties ben je naar op zoek; Welke stijl past bij je verhaal?
 • Hoeveel budget heb je voor je opdracht;
 • Wil je persoonlijk contact of kan het via mail en telefoon;
 • Heb je een ‘klik’ met de illustrator? Dan is die persoon de aangewezen persoon om jouw idee(en) om te zetten in beelden. Ook voor het inscannen van je illustraties bijvoorbeeld

Op de website  schrijverzoektillustrator vind je al een mooi overzicht van verschillende illustratoren. Via deze site kan je ook contact zoeken, maar je hebt in ieder geval al een mooi overzicht van alle verschillend soorten stijlen die er zijn.

De blog het zelf vormgeven van je kinderboek is vast ook interessant voor je om te lezen.

Heb jij wel eens samengewerkt met een illustrator waarbij het contact niet lekker liep? Of heb je aanvullende tips voor het vinden van de juiste illustrator? Ik zou het leuk vinden als je ze onder dit bericht achterlaat.

Heb je vragen aan mij gericht dan kan je die natuurlijk stellen via dit formulier

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0