kinderboek uitgeven

Kinderboek illustreren hoe en wat?

Kinderboek illustreren hoe en wat? Wanneer je een mooi manuscript hebt geschreven voor een kinderboek moeten daar natuurlijk illustraties bij komen. Maar is dat altijd nodig? En zo ja, waar moet je dan op letten bij een kinderboek illustreren? 

In deze blog, kinderboek illustreren hoe en wat, ga ik je antwoorden geven op de volgende vragen

  • Heeft een kinderboek altijd illustraties nodig?
  • Hoe bepaal je welke illustraties je kinderboek gaan ondersteunen en versterken?
  • Hoe krijg je overzicht op je ideeën?
  • Welke materialen moet je gebruiken?
  • Wat moet je in ieder geval nooit vergeten?

Heeft een kinderboek altijd illustraties nodig?

Draakje Draakestijn en zijn toverkunsten

Dat ligt er een beetje aan voor welke leeftijdscategorie het boek geschikt is. Wanneer je voor peuters en kleuters (leeftijd 2 t/m 6) zou ik volmondig ja zeggen. Want kinderen in die leeftijd hebben nog maar een korte concentratie boog dus hebben ze extra prikkels nodig om het voorlezen interessant te maken en vooral houden.

kinderboek peuters
Foto bronvermelding: Pinterest

Voor het schoolkind (leeftijd 6 tot 12) is het een beetje anders en verschilt het heel erg per persoon. Maar over het algemeen genomen kun je zeggen dat hoe jonger de doelgroep hoe meer belangrijk de illustraties. Dan is het ook nog handig om te kijken naar voorkeuren van deze doelgroepen. Zo houden peuters van simpele en kleurrijke illustraties. Naarmate de kinderen ouder worden kan je meet in detail en andere kleuren gaan werken.

Wanneer je voor het schoolkind van 11 a 12 jaar een boek wil illustreren is het ook nog eens handig om rekening te houden met het geslacht. Zo spreekt het meisje wat lichtere en frisse kleuren van nature aan. Terwijl jongens snel geprikkeld worden door wat donkerdere en stoerdere kleuren. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, maar gemiddeld genomen is dit echt zo. (Weet ik uit eigen ervaring in mijn jarenlang werken in de kinderopvang)

kinderboeken schoolkind
Foto bronvermelding: De Slegte

Kort gezegd heeft een kinderboek voor de leeftijd van 2 t/m 12 altijd illustraties nodig, het is alleen sterk afhankelijk van welke leeftijd ze wat voor een soort illustraties passend zijn.

Hoe bepaal je welke illustraties je kinderboek gaan ondersteunen en versterken?

Veel mensen denken dat illustraties een leuke versiering zijn van het geschreven boek. Laat ik je gelijk zeggen dat dat absoluut niet het geval moet zijn. Illustraties kunnen (ik vind moeten) een verhaal versterken. Maar ze kunnen een verhaal ook zeker onderuit halen. Ik zal je proberen kort uit te leggen hoe dan?

Je hebt een heleboel verschillende manieren van schrijven. Zo kan een schrijver er soms voor kiezen om een verhaal of situatie tot in het kleinste detail te beschrijven zodat jij zelf er een beeld bij kan vormen. Maar er zijn ook schrijvers die er voor kiezen nog het een en ander achterwege te laten, zeg maar zoals een film of boek ook een open eind kan hebben. Er wordt even kort een karakter besproken en kort maar krachtig word er verteld wat er gebeurt. Op welke manier er ook geschreven wordt smaken verschillen. Wanneer jij bij een verhaal waarvan de schrijver kort maar krachtig het verhaal verteld hele uitgebreide illustraties gaat tekenen met allemaal details die de schrijven juist heeft weggelaten, haal je het verhaal echt onderuit.

Tenzij je samen met de schrijver besluit dat dit juist een hele mooi aanvulling kan zijn, maar dan moet je wel goed kijken naar dingen die ook echt bij het verhaal en sfeer passen.

Andersom werkt het ook

Andersom werkt hij ook wanneer de schrijver ervoor gekozen heeft tot in het kleinste detail situaties te beschrijven zodat de lezer er zelf een beeld bij kan maken. Dan is het natuurlijk niet de bedoelen dat jij die beschreven details  gaat illustreren, want daarmee ‘blokkeer’ je de fantasie van de lezer.

kinderboek illustreren hoe en wat

Bij bovenstaande illustratie heb ik ervoor gekozen hem juist leerzaam te maken. Het verhaal gaat over tamme kastanjes die ze aan het zoeken zijn, maar hoe zien die dingen er eigenlijk uit? Vandaag de keuze om hier juist een illustratie van te maken in de vorm van een stilleven. Daardoor zorg je ook weer voor variatie in je illustraties.

Het is een ingewikkeld verhaal, ik hoop dat ik hem een beetje duidelijk voor je hebt verwoord. Wat mij brengt tot nog een andere manier van illustreren, namelijk de dingen die juist niet beschreven worden. Die zijn vaak interessant om te illustreren. Als voorbeeld neem ik een gezin dat bijvoorbeeld gaat kamperen in het bos.

Je kan ervoor kiezen dat gezin te illustreren dat aan het kamperen is in het bos. Maar dan maak je er eigenlijk een soort stripverhaal van. Het is dan juist heel leuk zijn om allemaal verschillende kampeerartikelen mee te nemen in je illustratie. Of juist wat je vaak doet tijdens het kamperen, boekjes, spelletjes, BBQ-en etc. Of misschien is het juist leuk om de binnenkant van de tent te laten zien? Op deze manier kan je een kinderboek dus juist versterken met illustraties.

Inspiratie om te kiezen

Op de volgende foto’s wil ik je het verschil laten zien in illustreren en wat je dan kiest. Bij de eerste foto zie je een illustratie uit mijn eerste kinderboek Draakje Draakestijn. In dit verhaal is zijn tante, de heks links op de foto niet blij, dat is in de illustratie duidelijk te zien. Ik heb hiervoor gekozen omdat het de tekst ondersteund. Wanneer je het boek hier open slaat, ga ik ervan uit dat kinderen zien dat deze heks boos is en willen weten waarom. Hiermee prikkel je dus met een illustratie om het verhaal te willen weten. Bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar waar mijn boek geschikt voor is, is dat belangrijk.

kinderboek illustreren

Hoe krijg je overzicht op je ideeën?

Wanneer je allemaal verschillende mogelijkheden hebt verzonnen om je kinderboek te versterken met illustraties is het nog van belang om er overzicht op te krijgen. Dat is natuurlijk fijn voor jezelf, maar je kan gelijk kijken of je genoeg variatie hebt in illustraties. Zeker wanneer je een lang verhaal hebt is dat extra belangrijk, anders worden je illustraties al snel saai. Waarmee je er dus weer voor zorgt dat ze je verhaal alleen naar beneden halen.

Wat ik altijd doe is een overzicht schets maken. Je neemt een aantal grote witte vellen tekenpapier waarop je kleine hokjes maakt van zeg 15 x 15 cm. Hierop kan je dan in chronologische volgorde je ideeën kort uitschetsen. Dit is gelijk een goede manier om je tekeningen ‘te oefenen’ maar je kan ook goed zien of je rekening hebt gehouden met bijvoorbeeld:

  • de compositie
  • restruimte of juist niet
  • beweging
  • variatie
  • kleurgebruik
  • grootte van illustraties.
  • strooi illustraties

kinderboek illustreren hoe en wat

Daarna kan je er nog voor kiezen om een dummy te maken. Dit is een simpel boekje, zoals je vroeger waarschijnlijk wel eens op school hebt gemaakt. Je neem een paar A4-papiertje die je dubbel vouwt. Of juist groter houdt, dat is afhankelijk van het uiteindelijke formaat van je kinderboek. Hier plakt je dan de tekst van je kinderboek zoals je die ook in het uiteindelijk boek zou willen hebben. Hierbij hou je ruimte over voor de illustraties welke je daarna erin gaat schetsen.

Op deze manier krijgt je toekomstige kinderboek al wat meer vorm, en kan je goed zien hoe de verdeling van je illustraties is.

Welke materialen moet je gebruiken?

In een blog kinderboek illustreren hoe en wat kan dit stukje ook vragen bij je oproepen. In principe is het materiaal wat jij fijn vindt prima om te gebruiken. Dus kort gezegd kan je met elke materiaal wat er is illustraties maken voor een kinderboek. Het is wel handig om hierbij rekening te houden met het volgende, werk je groot dan is dat lastiger om in te scannen. Dus zal je dat waarschijnlijk door een bedrijf moeten laten doen. Je kan er ook een foto van maken, maar dat is niet heel makkelijk om mooi en kleurecht te krijgen. Je eigen illustraties inscannen? In de blog hoe scan je illustraties in, vertel ik je er alles over.

En weet dat elk materiaal zijn eigen uitstraling en eigenschappen heeft. Zo is aquarel en kleurpotlood vaak wat zachter en dus liefelijker dan bijvoorbeeld acrylverf of plakkaat.

Kijk vooral naar de stijl van je kinderboek en de doelgroep waar hij voor geschreven is. Zoals gezegd houden jonge kinderen vooral van wat fellere kleuren en hoe ouder ze worden hoe minder dat mee meespeelt in je kleur en materiaal keuze.

Wat moet je in ieder geval NOOIT vergeten?

Wat vind jij mooi? Zeker wanneer je je eigen kinderboek illustreert is het het allerbelangrijkste dat jij blij bent met je boek. Dit omdat jij je boek moet gaan verkopen. Dus wanneer jij eigenlijk niet zo heel blij bent met het eindresultaat om wat voor een reden dan ook, wordt het heel moeilijk om hem aan te gaan bieden aan anderen. Ik kan je van alles vertellen over de ‘regels’ die er zijn, maar ik ben van mening dat regels er zijn om overtreden te worden. Dus trek vooral je eigen plan, neem tips en adviezen over waar je je in kan vinden en laat de rest lekker voor wat het is.

Daarbij komt dat het jouw project is, dus wat een ander er ook over zegt of van vindt. Wat vind jij?

Boekentip

Ik heb nog een boekentip voor je, hij is niet goedkoop maar echt een aanrader. Kinderboek illustreren van Martin Salisbury, ik heb heel veel aan dit boek gehad. Ik gebruik hem af en toe nog wel eens voor een korte opfriscursus

kinderboek illustreren hoe en wat

Wil jij je eigen kinderboek illustreren of dit gaan leren, ik geef coaching op maat. Hierbij kan je zelf aangeven waar je hulp bij nodig hebt, het vormgeven van het boek of het uitgeef proces. Of juist bij je zoektocht naar welke illustraties passend zullen zijn bij jou verhaal of boek. Misschien heb je juist behoefte aan tekenlessen ook dit is mogelijk. Meer informatie over coaching op maat lees je hier, of neem vrijblijvend contact met me op om te kijken naar mogelijkheden die voor jou passend zijn.

Vond jij deze blog kinderboek illustreren hoe en wat leerzaam? Andere blogs die ik heb geschreven en wellicht interessant voor je zijn:

Wat kost het om je eigen kinderboek uit te geven?

Hoe moet je illustraties aanleveren bij een drukkerij?

Tips voor het zelf uitgeven van je kinderboek

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier?

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 7 =