Illustrator,  Teken- en schilder technieken

Hoe teken je een karakter voor een kinderboek?

Van een leeuw naar Simba uit de Lion King en van een olifant naar Dombo. Wat maak Simba en Dombo tot een eigen karakter? Hoe teken je een karakter voor een kinderboek? In deze blog ga ik je antwoord geven op de volgende vragen

Hoe teken je een karakter voor een kinderboek

  • Waarom een karakter en niet gewoon een dier?
  • Hoe teken je een karakter voor een kinderboek?
  • Kleuren onderzoek, hoe en waarom?

 

Waarom een karakter en niet gewoon een dier?

Wanneer je een verhaal of boek hebt geschreven voor kinderen is het belangrijk dat deze doelgroep ‘gepakt’ wordt door het verhaal. Vooral bij jonge kinderen is hun concentratie nog niet heel erg goed ontwikkeld. Hierdoor is het lastig voor ze om echt naar een verhaal te luisteren die voorgelezen wordt. Dat is een van de redenen dat kinderboeken altijd illustraties bevatten. Hoe jonger de ‘lezer’ hoe meer en groter de illustraties.

Maar bij elk boek of het nou voor kinderen is of voor volwassenen, het verhaal moet je als het ware pakken. Dit is vooral heel persoonlijk, maar er zijn een aantal dingen die altijd goed werken. Namelijk de manier van schrijven en de karakters die in het verhaal voorkomen (en nog veel meer dingen maar daar gaat deze blog hoe teken je een karakter voor een kinderboek niet over.)

Wanneer de manier van schrijven je niet aangrijpt is de kans groot dat de karakters voor jou ook niet interessant zijn. Wanneer je dat omdraait en jij de schrijver bent kun je hier rekening mee houden tijdens het schrijven. Zo kan je ook rekening houden met welke karakters je in een verhaal terug laat komen. Die zijn namelijk heel bepalend voor je uiteindelijke kinderboek.

Wat ik maar wil zeggen, tijdens het ontstaan van een kinderboek wordt de basis vaak al gelegd voor een of meerdere karakters in een boek. Dit zorgt er namelijk voor dat een kinderboek meer eigen wordt voor de lezer en bovendien meer levendig.

Maar hoe kun je nou het karakter uit een verhaal zo gaan tekenen dat het een zichtbaar en eigen figuurtje wordt?

 

 

Hoe teken je een karakter voor een kinderboek?

Kies een dier uit het verhaal

Of een persoon natuurlijk, maar in deze blog gebruik ik een voorbeeld van een karakter ontwerp dat ik heb gemaakt voor een soort ganzenbord spel. In dit geval ging het dus om een gans. Dit spel wordt niet nagemaakt, maar alleen gebruikt als basis om een spel voor reïntegrerende zieke kinderen op school te helpen. Dus moet er ook een eigen karakter voor het spel ontworpen worden.

Ik heb gekozen voor een wilde eendenkuiken omdat ik deze in het echt ook een beetje onbenullig vind bewegen (wellicht is dat herkenbaar voor kinderen). Ze zijn een beetje klungelig maar daarnaast hebben ze ook het schattige om het spel aantrekkelijk te maken. Nog een reden voor deze keuze is de kleur van een eendenkuiken. Een beetje gelig, bruin en zwart. Dit zijn mooie kleuren om regelmatig terug te laten komen zonder dat deze heel erg dominant wordt.

Ik ben tot deze keuze gekomen door op google verschillende dieren te zoeken op afbeelding. Net zo lang totdat ik het eendenkuiken tegenkwam, en ik tot bovenstaande redenen kwam om deze verder uit te gaan werken. Om van een eendenkuiken (of welk dier dan ook) een eigen karakter te maken zul je eerst het ‘echte’ dier zo realistisch mogelijk moeten gaan natekenen.

Je gaat hem onderzoeken, hoe ziet zijn snavel eruit, zijn ogen, verenkleed, poten noem maar op.

Eenden kuiken kinderboek

Kijk naar welke kernmerken ervoor zorgen dat hij/zij uniek is

Eerst doe je dit bij het realistische dier, zodat je deze dingen eventueel aan kan passen en hiermee al een eigen karakter creëert. Wanneer een karakter duidelijk beschreven is in een verhaal kan je daar ook veel informatie vandaan halen om te gebruiken natuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan, hij was vrolijk, slim, verlegen, sociaal etc. Maar ook hij droeg een rode broek met een geel hemd zijn natuurlijk mooie beschrijvingen die je kan gebruiken bij het ontwerpen van een karakter.

Bij mijn eendenkuiken vallen vooral zijn poten heel erg op, maar ook dat ze een soort zwart maskertje hebben op hun kop. Aangezien ik een karakter aan het ontwerpen ben voor een spel voor kinderen die ziek zijn geweest geeft dat ook veel kenmerken die ik kan gebruiken. Ik onderzoek of het misschien leuk is dat hij een thermometer in zijn snavel heeft, een verband om zijn hoofd, een pleister hier en daar? Ik schets het allemaal om te kijken naar meerwaarde of juist niet.

Oefen met verschillende kenmerken, houdingen en gezicht uitdrukkingen

Bij een karakter ontwerp zijn gezichtsuitdrukkingen, de grootte van een hoofd, voeten en armen/vleugels, de dikte van een nek etc. heel bepalend voor hoe een figuurtje eruit komt te zien. Heeft hij hele grote ogen, of juist kleine kraaloogjes? Is zijn mond/snavel in verhouding of is het juist leuk om deze groter of kleiner te maken. Op deze manier onderzoek ik net zo lang de mogelijkheden totdat ik uiteindelijk een duidelijke karakter heb waar ik tevreden mee ben.

Wanneer ik de juiste verhoudingen hebt gevonden voor mijn karakter ga ik hem nog een paar keer schetsen in verschillende composities en houdingen. Gezien van de zijkant, staand, liggend, zittend, met zijn hoofd de ene kant en de andere kant op. Zo zorg je ervoor dat je je karakter ‘in je vingers krijgt’. Anders gezegd, het wordt steeds makkelijker om hem te tekenen.

De grap hiervan is dat je zal denken, dat is toch helemaal niet nodig? Ik heb ongeveer 5 jaar geleden op dezelfde manier mijn Draakje Draakestijn ontworpen. Als ik hem nu zou moeten tekenen……..ik zou niet weten waar te beginnen en het zal me echt niet gelijk lukken om hem zo te tekenen (uit mijn hoofd) zoals ik hem toen kon tekenenen. Dus je kan zeggen, hij zit niet meer in mijn vingers en ik zal hem eerst weer moeten ‘uploaden’ voordat ik hem weer uit mijn hoofd zou kunnen tekenen.

Karakter schets eend

Werk hem verder uit

Wanneer ik hem goed in mijn vingers heb zitten ga ik nog de puntjes op de i zetten. Dit doe ik door hem nog een keer te tekenen, maar dan nu voor het eggie ;-). Dus op een aquarelpapier, met pen en daarna met kleur. Wat me brengt bij het laatste onderdeel van deze blog, hoe teken je een karakter voor een kinderboek. Namelijk een kleurenonderzoek.

Ik heb hier al eens een blog over geschreven, maar een kleurenonderzoek kun je nooit overslaan. Ja dat kan wel maar grote kans dat je uiteindelijk niet helemaal tevreden bent met je eindresultaat.

Hoe teken je een karakter voor een kinderboek?

Karakter ontwerp

Karakter schets eendenkuiken

Kleurenonderzoek hoe en waarom?

Een kleurenonderzoek klink heel ingewikkeld maar dat valt best mee. Je moet alleen wel weten dat kleuren invloed hebben op elkaar, maar ook op een gevoel of sfeer in je tekening. Iedereen weet wel dat je koele en warme kleuren hebt, maar wist je ook dat wanneer je twee warme kleuren naast elkaar gebruik dit invloed heeft op de kleuren? Net zoals waneer je een warme kleur naast een koele kleur gebruikt?

Nu kan je natuurlijk gewoon de kleuren gebruiken die het originele dier heeft, dat heb ik gedaan bij dit eendenkuiken. Maar waar je dan wel bewust van moet zijn is dat zwart een hele dominante kleur is. Wanneer dit veel terug komt op in dit geval een speelbord kan het hele geheel erg donker overkomen. Ik heb er daarom voor gekozen om het geel wat een eendenkuiken van nature heeft heel fris te houden. Dus niet te veel mengen met andere kleuren en wat ook help is om een klein beetje van het geel te mengen met het zwarte/bruine zo zwak je het ‘harde’ zwart wat af en maak je er meer één geheel van. Het klinkt misschien wat ingewikkeld maar wanneer je hier meer mee gaat doen en je er een beetje in verdiept zal het je uiteindelijke tekening alleen maar goed doen.

Daarom een kleurenonderzoek

kleurenonderzoek

Dus een kleurenonderzoek is niks meer of minder, kijken naar welke kleuren jij jou karakter geeft. Gebruik je de originele kleuren of geef je hem een heel andere kleur. Hierbij hou je rekening met het gevoel en de sfeer die je wil hebben in je tekening. Van een warm gele ijsbeer raak je waarschijnlijk in de war en van een blauwe eendenkuiken ook. Dit staat allemaal zo ver weg van de realiteit dat het vreemd over kan komen. Dat is dus niet wat je wil bereiken. Ik persoonlijk vind het leuk om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven maar door toevoeging van bijvoorbeeld kleding of andere voorwerpen die mensen gebruiken maak je zo’n dier tot een eigen persoontje.

Hoe teken je een karakter voor een kinderboek

Een extra tip, ga je hem zoals ik meerdere keren tekenen? Schrijf dan altijd de kleuren op die je heb gebruikt. Kleuren van bekendere merken hebben altijd een naam of nummer, noteer deze voor jezelf zodat je zo min mogelijk kleurverschil krijgt.

Wil je een mens of kind karakter ontwikkelen dan kijk ik vooral naar de beschrijving van de persoon. Kenmerken als ogen, neus, oren, kleur en soort haar lenen zich heel goed voor het ontwikkelen van een eigen karakter.

Andere blog die wellicht interessant voor je zijn:

Een kinderboek illustreren hoe en wat?

Welke tekenmaterialen moet je echt niet mixen met elkaar?

Hoe meng je zelf een mooie huidkleur?

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *