Illustrator

Samenwerken met de illustrator van je kinderboek

Hoe verloopt de samenwerking met de illustrator van je kinderboek? Dat is een vraag die ik de laatste tijd vaak krijg, dus ik dacht dat is een leuk onderwerp voor een blog.

Er gaat een wereld voor je open wanneer je je eigen kinderboek hebt geschreven (dat weet ik uit ervaring) en er komt van alles bij kijken. Bovendien is alles helemaal nieuw voor je. Je hoort termen als de opmaak van je boek, stramienen en aanleverspecificaties van een drukker. Soms kan het je dan een beetje gaan duizelen. Want het enige wat jij eigenlijk wilt, is dat je boek klaar is en zo is geworden zoals jij in je hoofd had, toch? Daarom in deze blog, samenwerken met de illustrator van je kinderboek, antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe kom jij tot de ideeën voor de illustraties?
  • Kan ik (als opdrachtgever) zelf ook ideeën aanleveren voor illustraties?
  • Hoe lang ben je bezig met mijn opdracht?
  • Heb ik uiteindelijk een kant en klaar concept liggen van het boek?
  • Wat zijn de kosten van het inhuren van een illustrator?

Let wel, de antwoorden die ik geef is hoe ik te werk ga. Niet alle illustratoren zullen op deze manier werken, iedereen doet het natuurlijk op zijn/haar manier. En dat is maar goed ook, zo is er voor iedereen een illustrator die bij hem of haar past. Hoe je het beste een illustrator kan kiezen die bij jou past lees je hier.

Hoe kom jij tot ideeën voor de illustraties?

illustrator kinderboek

Wanneer we tot een overeenkomst zijn gekomen met duidelijke afspraken op papier, ga ik voor je aan de slag. Eventueel maken we nog een kennismaking afspraak via de telefoon of persoonlijk. Je mag ervan uit gaan dat ik, voordat we tot een overeenkomst zijn gekomen, al een aardig beeld heb van de illustraties die jij wilt hebben. Dit doe ik door je de juiste vragen te stellen, wanneer jij dan een goed en uitgebreid antwoord geeft zijn we al een heel eind gekomen. Jij levert dus de ideeën in principe aan.

Mijn ervaring is dat er vaak tijdens het schrijven al bepaalde beelden in je hoofd ontstaan. Die werk ik dan uiteindelijk voor je uit op papier. Daarna stuur je mij het manuscript (concept van je kinderboek/verhaal), deze lees ik en bedenkt bij welke onderdelen illustraties het verhaal zouden kunnen versterken. Dat is het idee van illustraties bij een/in een kinderboek, het prikkelt en ondersteund het verhaal voor kinderen. (tenzij het een prentenboek is natuurlijk, dan wordt het een heel ander verhaal 😉 )

Een andere mogelijkheid

Een andere mogelijkheid is dat jij geen idee hebt wat voor een tekeningen je erbij zou kunnen maken. Dan stuur je mij, nog voordat we een overeenkomst hebben een stukje van je manuscript. Ja dat lees je goed, een stukje. Helaas is het zo (weet ik uit eigen ervaring) dat sommige mensen er met jou leuke idee of verhaal/kinderboek vandoor kunnen gaan en geloof me dat is niet tof. Nee dat mag niet, maar je mag ook niet aan je mobiel zitten op de fiets of in de auto……

Dus vrijblijvende tip, stuur een stukje van je manuscript op zodat ik een beeld kan vormen van eventuele illustraties en zo alsnog tot een vrijblijvende offerte voor je kan komen. Nu hoor ik je denken maar nu weet ik nog steeds niet hoe jij tot de ideeën komt voor de illustraties? Dat is een lang verhaal en vertel ik je graag in een andere blog.

Kan ik zelf ook ideeën aanleveren voor illustraties?

Jazeker, graag zelfs! Samen maken we er altijd iets moois van. Zoals hierboven beschreven zet ik je eerst aan het denken over de illustraties. Zodat ik een duidelijk beeld kan vormen van hoe jij de illustraties wilt hebben. Daarna ga ik voor je schetsen, afbeelding van die schetsen stuur ik dan naar je toe. Zo kan je kijken of je er blij mee bent of dat er toch niet iets verandert moet worden. Wanneer je akkoord geeft op de schetsen werk ik hem verder voor je uit op de manier die we hebben afgesproken.

Hoe lang ben je bezig met mijn opdracht?

illustrator kinderboek
Een voorbeeld van een meer gedetailleerde illustratie
illustratie kinderboek
Een voorbeeld van een niet zo gedetailleerde tekening

Dit is afhankelijk van een paar dingen, namelijk de hoeveelheid illustraties die je wilt hebben en hoe gedetailleerd. Wil je ze ingekleurd hebben of niet en hoeveel tijd (andere werkzaamheden) ik heb. Dit is dan ook een van de dingen die we in een overeenkomst zetten, de datum wanneer je illustraties klaar moeten zijn. Dit doen we altijd in gezamenlijk overleg.

Of ik een deadline haal is ook afhankelijk van jezelf. Soms zal ik aanvullende vragen hebben wanneer ik met je illustraties bezig ben, wanneer ik je dan moeilijk kan bereiken duurt het natuurlijk langer. Vandaar dat ik ook spreek van samenwerken met de illustrator van je kinderboek. Je kan ervoor kiezen een opdracht met spoed te geven, wanneer ik hier tijd voor kan vrij maken is dat ook een mogelijkheid.  Hier zijn wel extra kosten aan verbonden omdat ik dan jouw opdracht voorrang geef op ander (ook belangrijke) werkzaamheden.

Heb ik uiteindelijk een kant en klaar concept liggen van het boek?

Ik werk analoog, dat wil zeggen dat ik de illustraties met de hand, pen, potlood en papier maak en heb ervoor gekozen mij hierin te specialiseren (en dat te blijven doen).  Ik maak de illustraties wel digitaal voor je. Zo heb je kant en klare bestanden om toe te voegen in je stramien (digitale opzet van je boek voor de drukker. Wat een drukkerij meer wilt weten heb ik voor je beschreven in deze blog) of aan te leveren aan je drukker/uitgerij.

Ik maak dus niet de opmaak van het boek voor je, die je dan naar je drukker kan sturen. Hiervoor kan je een grafisch vormgever inhuren. Maar vaak heeft een drukkerij ook een afdeling waar ze dit voor je kunnen doen. Ik persoonlijk zou het laatste aanraden omdat je dan zeker weet dat de uiteindelijke digitale opmaak van je kinderboek ook daadwerkelijk geschikt is voor de drukkerij. Dan hoef je je daar niet meer mee bezig te houden. Wanneer je je boek door een uitgeverij laat uitgeven, heb je voldoende aan de bestanden die ik voor je heb gemaakt. Ik heb mijn kinderboek laten drukken bij deze drukkerij. Hier vind je ook meer informatie over het maken en uitgeven van een kinderboek.

Wat kost het inhuren van een illustrator? 

Waarschijnlijk is dit de allerbelangrijkste vraag, want wat je ook wilt kopen of inhuren, het moet binnen je budget passen. Laat ik voorop stellen dat de meest illustratoren, waaronder ik, willen kunnen leven van hun werk. Helaas blijkt uit onderzoek en in de praktijk dat dit haast onmogelijk is voor de meeste illustratoren.

Wanneer jij ook tot de werkenden behoort zal je toegeven dat wanneer je te weinig betaald zou krijgen (en daar bedoel ik mee dat je er onmogelijk je boodschappen van kan betalen) je op zoek gaat naar ander werk. Waar je wel voldoende voor betaald krijgt. Want daar doen we het uiteindelijk allemaal voor toch? We werken om geld te verdienen zodat we in onze voorzieningen kunnen voldoen. Nu zou het helemaal geweldig zijn dat je dan werk hebt dat je ook nog eens heel leuk vindt om te doen. Niet iedereen heeft dat geluk. Maar ik hoop dat meerendeel plezier heeft in zijn of haar werk. Zo niet dan heb ik vrijblijvend advies voor je. Ga op zoek naar ander werk want dit hou je niet vol tot je pensioen. Dat gezegd hebbende kom ik tot mijn eigen werk. Voor meer informatie over mijn uurprijs en voorbeeld illustraties.

De praktijkervaring

Helaas blijkt uit mijn eigen ervaring dat mensen het idee hebben dat een illustrator een hobby uitvoert en daar geld voor wil hebben. In hun ogen vaak ook nog eens te veel geld. Niks is minder waar en ik zal ook uitleggen waarom. Een tijd geleden heb ik mijzelf omgeschoold omdat (en lees even een stukje terug als je het vergeten bent) ik niet veel plezier meer had ik mijn werk. Dus ben ik van baan verandert. Illustrator zijn is mijn nieuwe baan geworden waar ik inderdaad heel blij mee ben. Maar waar ik ook graag voldoende voor betaald krijg zodat ik boodschappen kan doen.

Voordat dit een heel lang betoog wordt over waarom je ook een illustrator gewoon moet betalen voor zijn of haar diensten zal ik je nog even kort uitleggen hoe zzp-ers tot hun uurprijs komen.

Je bent zelfstandige en dan zal je dus ook zelfstandig moeten bepalen hoeveel geld je moet verdienen aan een opdracht om dat te kunnen betalen wat je moet betalen. Klinkt nog logisch toch? Er zijn heel veel verschillende manieren van uurloon tot opdracht prijzen en waarschijnlijk nog veel andere manieren waar ik geen weet van heb.

Hoe ik tot mijn prijs kom?

Ik hou van eerlijk en transparant, dat vind ik fijn als ik in de supermarkt sta, of een auto koop. Ik ben in mijn bedrijf zo dicht mogelijk bij mezelf gebleven. Ook in mijn prijs, een uurloon voor particulieren van €35,- per uur. Het uurloon is een bewuste keuze omdat ik aan mijn klanten transparant kan zijn over wat ze ongeveer kunnen verwachten. Wanneer jij mij dan antwoord geeft op de vragen, hoeveel tekeningen je nodig hebt, of je ze in kleur wilt, hoe gedetailleerd ze zijn en of er spoed bij je opdracht zit etc. Dan kan ik je een vrijblijvende offerte sturen met hoe lang ik daar mee bezig ben. Ik vind dit de meest eerlijk manier van een prijs bepalen voor een opdracht omdat geen enkele opdracht hetzelfde is.

Nog een kleine notitie van deze blog schrijver ;-). Op zich vindt ik het soms best opmerkelijk dat ik ‘moet’ uitleggen waarom ik tot een bepaalde prijs kom. Want heb jij ooit aan de bakker gevraagd waarom het brood kost wat het kost? Of laat ik hem eens omdraaien. Heb jij ooit aan je werkgever gevraagd hoe hij tot het loon is gekomen dat jij elke maand krijgt? Gewoon een vraag om over na te denken, geen aanval 🙂

De korte antwoorden op een rij

  • Ik kom tot de ideeën van de illustraties door vooral veel goede vragen te stellen. Hoe dat precies in zijn werk gaat vertel ik je graag in een andere blog.
  • Jazeker kan je zelf met ideeën komen voor illustraties, heel graag zelfs.
  • Hoe lang ik bezig ben met je opdracht hangt af van de volgende dingen. Het aantal illustraties, ingekleurd of niet, hoe gedetailleerd je ze wil hebben en onze samenwerking zelf.
  • Wanneer je mij inhuurt voor je illustraties heb je geen kant en klaar concept liggen van je boek.
  • Mijn uurprijs is €35,-. Als voorbeeld, je wilt 5 simpele niet gedetailleerde illustraties in kleur. Dan ben ik daar ongeveer 6 á 7 uur mee bezig en kost de opdracht €245,-. *aan dit voorbeeld kunnen geen recht worden ontleend*  

Volgen wij elkaar als op Facebook, Instagram of Pinterest

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0