Illustrator

5 redenen waarom je tekening wel goed is

Wauw!! Wat heb je dat mooi getekend….Wordt er over je tekening gezegd. Het enige dat jij kan zien zijn de dingen die niet helemaal kloppen, anders hadden gekund of beter moeten. Laat ik voorop stellen dat iedereen, maar dan ook echt iedereen zich hier in meer of mindere maten in herkent. Op allerlei vlakken. In deze blog ga ik je 5 redenen geven waarom je tekening wel goed is. Waarom je echt minder kritisch over jezelf moet zijn.

5 Redenen waarom je tekening wel goed is, is eigenlijk een bericht die ik dagelijks aan mezelf schrijf. Het is namelijk veel makkelijker om jezelf af te kraken dan op te hemelen. Maar omdat ik hier vaak in mijn eentje zit, ben ikzelf ook deze enige die kan zeggen dat je ergens mee op moet houden. Een aantal jaar geleden ben ik opgehouden met te luisteren naar mijn ego, die me voortduren vertelde dat ik het niet goed deed. Dat de tekeningen die ik maakte niet mooi waren, niet klopte en ga zo maar door. In deze blog ga ik je uitleggen hoe ik dat voor elkaar heb gekregen zodat jij ook jezelf (met een beetje hulp van mij) een schop(je) onder je kont kan geven.

De 5 redenen waarom je tekening wel goed is:

  1. Je hebt een tekening gemaakt;
  2. Je vergelijkt jezelf nooit met iemand die ‘het beter’ kan;
  3. Er bestaat geen beter, wel anders;
  4. Je motto is ‘alles wat je maakt is mooi’;
  5. Je luistert alleen naar je ego wanneer hij iets zinnigs te zeggen heeft.

Ik zal je hieronder een verdere uitleg geven wat ik precies bedoel met deze 5 redenen waarom je tekening wel goed is.

Je hebt een tekening gemaakt

Met andere woorden, je hebt jezelf in zekere zin op de proef gesteld. Want zoals met alles of het nu tekenen is of een nieuwe baan zoeken, wanneer je gaat doen, kan het ook fout gaan…Daar ga je al wankelen, wat als het fout gaat? Wat als ik het niet kan? Wat als, wat als….

Hetgeen je daarvoor in de plaats moet zetten is eigenlijk, ik heb het gedaan. Wat de uitkomst ook is, je hebt al een dikke 10+ verdiend alleen om het te doen. Wat ik hierboven beschrijf is natuurlijk gewoon faalangst. Sommige hebben hier heel erg last van en andere wat minder. Wat ik heb geleerd bij mezelf, het geven van workshops en nu het coachen van mensen in verschillende leeftijdsgroepen is dat iedereen een zekere vorm van faalangst heeft.

Hoe dat komt is in deze niet belangrijk, hoe ga je er mee om des te meer. Ik heb in mijn eigen werk de afgelopen jaren gemerkt dat je faalangst kan tackelen door geen verwachting te hebben over de uitkomst. Dus hoe iets eruit moet komen te zien. Wanneer je dat een beetje in het midden laat, is het meestal makkelijker om gewoon te gaan doen.

Dan is het feit dat je een tekening hebt gemaakt al een prestatie op zich, waar je enorm trots op mag en kan zijn. Ja echt!

Je vergelijkt jezelf nooit met iemand die ‘het beter’ kan

We kijken allemaal naar anderen, dat zit in onze natuur of zo. Maar wanneer je dat te veel doet gaat het je tegen werken. Zo heeft iedereen wel een persoon die je als voorbeeld ziet. Gedachten als, wanneer ik zo’n lichaam had, als ik zo grappig was, als ik zo goed kon tekenen en ga zo maar door. Wat je daarmee doet is jezelf naar beneden halen.

Iedereen heeft kwaliteiten maar niemand is perfect. Kijk vooral naar de dingen die je van een ander zou kunnen of willen leren. Zo ben ik enorm fan van Beatrix Potter. Heel soms krijg ik het compliment dat mijn tekenstijl op die van haar lijkt. WAUW! Zij kon zo luchtig en speels illustreren, waardoor illustraties van mij soms wat geknutseld overkomen, vindt mijn ego……

Maar hé? Wat als je Beatrix Potter haar illustraties weghaalt. Dan zijn mijn illustraties ineens gewoon van mij en eigenlijk best goed! Kortom, kijk naar een ander, leer van een ander, maar vergelijk jezelf nooit met een ander. We zijn allemaal uniek, kundig op onze eigen manier.

Door jezelf niet meer te vergelijken met een ander zul je merken dat je eigen tekenkunsten je nog wel eens zullen verbazen. Onder het mom, heb ik dat gemaakt? Trots en dus meer motivatie om verder te gaan met tekenen.

5 redenen waarom je tekening wel goed is
Frontispiece: The Tailor Mouse c.1902 Helen Beatrix Potter 1866-1943 Presented by Capt. K.W.G. Duke RN 1946 http://www.tate.org.uk/art/work/A01089

wenskaart geslaagd

Er bestaat geen beter, wel anders

Je hebt een tekening gemaakt en veel dingen kunnen natuurlijk beter! Of is het alleen maar anders? Als er iets is wat ik geleerd heb de afgelopen jaren dan is het dat er vaak maar weinig aanpassingen nodig zijn in een tekening. Wanneer jij tevreden bent is het goed. Voordat ik een illustratie uitwerk heb ik al meerdere dingen uitgeprobeerd. Maar het is echt waar, als ik nu illustraties terug kijk van een aantal jaar geleden zie ik zoveel wat beter kan. Of is het alleen anders? Want wat ik toen maakte was ook mooi. Het had een andere uitstraling, maar maakt dat, dat de uitstraling die mijn illustraties nu hebben beter of alleen maar anders?

Ik ben tot de conclusie gekomen dat een heel enkel keertje er iets echt beter kan in een tekening. En dan heb ik het vooral over kleurkeuze en perspectief of net iets langer door (durven) werken aan een tekening. Maar meestal wordt je tekening alleen maar anders en niet per sé beter, onthoudt deze.

5 redenen waarom je tekening wel goed is
Misschien leren we van kleins af aan dat we het niet goed doen? Waarom zijn harken poppetjes niet goed eigenlijk?

Je motto is ‘alles wat je maakt is mooi’

Ik heb deze zo vaak tegen mezelf gezegd (en nog steeds wel eens trouwens). Deze hangt een beetje samen met de eerste reden waarom je tekening wel goed is. Je hebt gemaakt, dus is het mooi. Maar wanneer je deze zin wat vaker tegen je kritische ego zegt, gaat deze ego wat minder hard schreeuwen. Gewoonweg omdat je voor een negatieve gedachten een positieve gedachten in de plaats zet.

Ook deze stem heeft iedereen, je bent niet goed genoeg, je doet niet hard genoeg je best, je kan het toch niet, bla bla bla bla bla. Ik heb nog steeds geen idee wat het nut is van dit stemmetje in je achterhoofd. Alhoewel misschien zodat je alert, dat kan natuurlijk, maar echt veel aan dit stemmetje heb ik nooit gehad.

Dus hoor jij je tegen jezelf zeggen, je bent niet goed genoeg, zeg jij ‘alles wat je maakt is mooi’. Je doet niet hard genoeg je best. ‘alles wat je maakt is mooi’. Je kan het toch niet ‘ alles wat je maakt is mooi’. Bij mee heeft het geholpen, het hoeft niet eens logisch te zijn. Misschien dat je voor jezelf een ander antwoord kan verzinnen voor je ego, als het maar positief is.

Je luistert alleen naar je ego wanneer hij iets zinnigs te zeggen heeft

10 tekentips

Zoals ik hierboven al beschreef heeft je ego alleen zin om je alert te houden. Doe ik het wel goed? Kan natuurlijk best een zinnige vraag zijn om even te kijken of je nog goed bezig bent. Binnen de lijntjes kleurt of zoiets….maar pas op dat je ego niet de overhand krijgt. Want vaak gaat hij nog een stapje verder wanneer je tot de conclusie komt dat je inderdaad ergens niet helemaal tussen de lijntjes hebt gekleurd. Zie nou wel, hele tekening mislukt! Daar gaat je ego een stap te ver……’alles wat je maakt is mooi’ en voor alles is een oplossing. Dus is het echt zo erg dat het niet helemaal tussen de lijntjes gekleurd is? Of staat het juist wel speels als je het op meerdere plekken bewust doet?

Doordat ik mezelf en anderen tijdens workshops de afgelopen jaren op deze manier heb gecoacht durf ik te stellen dat ik ook jou kan helpen met mijn ervaringen. Daarom heb ik verschillende coaching trajecten ontwikkeld.

Lees hier meer over de verschillende coachingen die ik bied.

Anders blogs die je wellicht interessant zal vinden:

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

De 10 beste tekentips die ik ooit heb gehad

5 tips om beter te leren tekenen

5 boekentips om beter te leren tekenen.

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletsverhaaltje van mijn met tekentips, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen in mijn webwinkel en nog veel meer.

Volgen wij elkaar al op Instagram of Facebook?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − 5 =