Teken- en schilder materialen,  Teken- en schilder technieken

Hoe teken je een tulp en werk je hem uit met aquarel?

Een tulp tekenen lijkt misschien niet zo ingewikkeld. Dat is het in principe ook niet, maar er zijn wel wat trucs en tips die ik met je wil delen zodat je tulp er realistisch uit komt te zien. Hoe je dat voor elkaar kan krijgen lees je in deze blog.

Hoe teken je een tulp en werk je hem uit met aquarel

In deze blog, hoe teken je een tulp en werk je hem uit met aquarel laat ik je stap voor stap zien hoe ik dat aanpak. Van schets tot uitgewerkte tulp met aquarel. Ik geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe teken je een tulp?
  • Waarom uitwerken met pen?
  • Hoe werkt aquarel verf?
  • Wanneer is je tulp klaar?

Hoe teken je een tulp?

tulp

Zoals ik al in meerdere blog’s heb beschreven begin je altijd met het kijken naar je onderwerp, in dit geval een tulp. Daarin ga je de basisvormen zoeken, onderaan vind je een blog link naar de uitleg van basisvormen. Wanneer je het lastig vind om iets na te tekenen, begin je je ook gewoon met het tekenen van je tulp in de basisvormen. Wanneer je al wat vaker tekent en deze truc gebruikt volstaat het waarschijnlijk om eerst de basisvormen te zien, hierna kan je de tulp al makkelijker natekenen.

Hoe teken je een tulp

Hoe teken je een tulp. Ik laat het je zien met basisvormen en hoe je hem daarna verder uitwerkt naar een meer realistische tulp. Tijdens dit proces kijk je ook alvast naar de vorm en waar je schaduwen ziet.

tulp verder uitgewerkt

 

 

Waarom uitwerken met pen?

Dit is een persoonlijke keuze, ik werk eigen bijna al mijn illustraties uit met pen (fineliner) omdat ik dat mooi vind. Bloemen lenen zich hier niet altijd even goed voor, maar over het algemeen vind ik mijn illustratie uitgewerkt met pen meer mooi dan zonder.

Wat ik met dit antwoord wil meegeven is, kijk naar wat jij mooi vindt. Probeer het uit om er bijvoorbeeld eentje zonder pen en eentje met pen uit te werken. Zo kan je zien welke jij het mooiste vindt. Met andere woorden op deze manier ontwikkel je je eigen stijl en voorkeur voor materialen.

Om je schets op het aquarel papier te zetten kun je carbonpapier gebruiken. Ik vind dit een hele fijne manier omdat mijn aquarel blokken gelijmd papier hebben. Wanneer je tekening klaar is kan je deze los snijden. Op deze manier blijft je papier gewoon strak en gaat het niet bobbelen omdat je met water werkt. Heb je losse aquarel bladen op een blok? Dan kun je eventueel ook een lichtplank gebruiken als je papier niet te dik is. Maar ik gebruik dus carbonpapier.

carbonpapier

Hoe werkt aquarelverf?

Ik heb lange tijd een haat en liefde verhouding gehad met aquarelverf. Het is namelijk een heel moeilijk materiaal om mee te werken, althans dat laten de meeste je geloven. Maar niks is minder waar. Er wordt altijd gezegd aquarel is waterverf en hierdoor moeilijk om onder controle te krijgen…..Ik zal je laten zien dat dit niet het geval hoeft te zijn. En dat dit echt een keuze is, want wanneer je in meerder lagen werkt heb je veel controle en ben jij degene die bepaald wat de verf doen en niet andersom. Deze truc heb ik trouwens niet zelf uitgevonden, Anna Mason is hier mijn voorbeeld. Sinds dat ik haar tip’s toe pas, heb ik alleen nog maar liefde voor aquarel.

Aan de slag

In deze blog hoe teken je een tulp en werk je hem uit met aquarel laat ik je zien hoe aquarel werkt en waarom je het zou gebruiken. Het leent zich heel goed om bloemen mee in te kleuren, omdat het een zachte, transparante verf is die het fragiele van bloemen mooi weergeeft. Je moet wel geduld hebben want wanneer je in lagen werkt is het heel belangrijk dat de laag waar je overheen gaat goed droog is. Dat is hier nog wel eens een dingetje, daarom werk ik vaak aan meerder tekeningen tegelijk. Je kan er ook voor kiezen om je lagen te drogen met een föhn. Dan kan je lekker door werken.

Laag 1

De transparante dunnen basis laag. Deze laag is echt heel erg verdunt met water, waardoor je nauwelijks kleur ziet. Deze basislaag zijn je meest lichte delen.

Laag 2

Bij deze laag, maak je de donkerste schaduwplekken. Kijk goed naar je voorbeeld, waar zitten de donkerste delen. Deze laag vind ik persoonlijk ook de spannendste omdat het ervoor zorg dat je tekening eruit gaat zien alsof hij compleet mislukt is. Vertrouw me, dat is echt niet zo. Je gaat in de komende lagen, de lichtste en donkerste lagen samenvoegen door middentonen aan te brengen.

Laag 3

De middentonen zijn het leukste om te doen omdat je nu resultaat gaat zien van het trucje om te werken met drie lagen. Bij deze laag ga je door middel van middentonen de lichtste en donkerste delen als het waren samen voegen. Dit doe je net zo lang totdat jij tevreden bent met het resultaat. Soms kom je erachter dat je donkerste delen nog wat meer donder kunnen. Dan kan dat makkelijk met aquarel door er gewoon nog een laagje overheen te maken.

Zo ga je steeds een beetje verder totdat alle kleuren mooi in elkaar passen als het ware. Dit zie je vanzelf wanneer dit gebeurt en dan weet je dus dat je bij klaar bent. Dat is het fijne van werken in verschillende lagen, jij heb de controle. Zeker omdat je heel licht begin ga je als vanzelf meer voorzichtig te werk waardoor je dus meer kan sturen. Dus als iemand zegt aquarel is een moeilijk en onvoorspelbaar medium? Dat is niet waar, je moet alleen even weten hoe het werkt.

Wanneer is je tulp klaar?

Eigenlijk is hier een heel simpel antwoord op te geven, namelijk wanneer jij hem mooi vind. Grappig is wel om te vertellen dat ik tegenwoordig langer door tekenen dan toen ik net begonnen was. Puur omdat je misschien nog wat onzeker bent stop je vaak te snel met het uitwerken. Terwijl ik er nu achter kom dat mijn tekeningen  en illustraties pas klaar zijn als ik echt helemaal niks meer kan verzinnen om toe te voegen. Ik voeg ook altijd nog wat kleine details toe zodat je een wat meer realistische tulp krijgt. Zo hebben de bloembladen kleine donkere lijnen lopen en op meerdere plekken hele subtiele schaduwen die je nog kan toevoegen.

Maar wanneer hij klaar is, is dus een heel persoonlijk dingetje. Het heeft te maken met smaak, het doel, je lef en met hoeveel tijd je aan een tekening wilt besteden. Ervaring leert wel hoe meer tijd je besteed aan een tekening hoe mooier hij wordt. Dus jij bepaald, maar vergeet deze tips niet bij je keuring ;-).

Jij weet of je rustig aan je tekening hebt gewerkt of dat het wat haastig en ongeduldig was.

In mijn kaartenlijn heb ik ook verschillende bloemen met muisjes ontworpen.

Ik ben gek op bloemen, altijd al geweest. En nu dat ik ze steeds beter leer illustreren wordt het alleen maar leuker. Wil jij leren hoe je op deze manier bloemen kan illustreren? Ik geef coaching op maat, maar ik heb ook een cursus tekenen & illustreren voor je ontwikkeld.

Beide geef ik hier bij mij thuis in een ongedwongen en gezellige sfeer, bovendien kan je dit privé volgen of samen met iemand die je kent. Dit omdat ik uit ervaring weet dat het soms best spannend kan zijn om in het gezelschap van veel, niet bekende mensen te gaan tekenen. Heb je vragen of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Stuur me dan even een berichtje.

Andere interessante blog’s voor je

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem?

In 4 stappen simpele bloemen tekenen

5 Boekentips om beter te leren tekenen

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletsverhaaltje van mijn met tekentips, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen in mijn webwinkel en nog veel meer.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *