Illustrator,  Teken- en schilder materialen

Welk papier is het beste voor aquarelverf?

De keuze is reuze als het gaat om papiersoorten. En ik kan je vertellen dat ik eindelijk na jaren zoeken voor mij de beste papier soort heb gevonden. Maar ook wat de verschillende soorten papier aan voordelen maar ook nadelen kunnen hebben. In deze blog ga ik die met je delen zodat jou een zoektocht bespaart blijft.

In deze blog, welk papier is het beste voor aquarelverf geef ik je antwoord op de volgende vragen:

  • Welk papier is het beste voor aquarelverf?
  • Wat verteld het aantal gram van aquarelpapier?
  • Structuur in je papier ja of juist nee?
  • Is de kleur van papier ook belangrijk?
  • Hoe duurder het papier hoe beter?

Welk papier is het beste voor aquarelverf

Allereerst is het belangrijk om te zeggen dat het soort papier dat voor jou fijn is heel persoonlijk is. Dit ligt namelijk heel erg aan je stijl en de materialen die je gebruikt. In deze blog ga ik het dus ook echt alleen hebben over aquarel papier en dan vooral hoe ik illustreer. Dus gedetailleerd, met kleine onderwerpen en structuren.

Welk papier is het beste voor aquarelverf?

Aquarelverf is goedkoop gezegd waterverf, niks meer en niks minder. Dus een wat dikkere papiersoort is aan te raden omdat deze het water beter ‘vast’ kan houden zonder dat je papier gaat bobbelen.

Over bobbelen gesproken, ik gebruik het liefst rondom vast gelijmde aquarelpapier. Hierdoor weet je zeker dat je papier niet gaat bobbelen, zeker al je je illustraties zoals ik nog wil inscannen en gedrukt gaan worden. Je hebt een heleboel verschillende aquarel blokken, gelijmd, in ringband of in boekvorm. Feit is dat wanneer je water op papier gaat maken, papier altijd gaat bobbelen. Zelf speciaal dikker aquarel papier. Dat gezegd hebbende, ik vind het aquarel papier van Hahnemühle Britannia persoonlijk het meest fijn.

Deze heeft weinig structuur wat voor mijn illustraties met details heel handig is (later in deze blog daar meer over) maar absorbeert het water ook heel goed en is rondom gelijmd.

Je kan ook zelf je aquarelpapier lijmen/spannen trouwens. Ik heb dit ‘moeten’ doen voor mijn opleiding en ik kan je zeggen…..wat een gedoe en geklieder. Maar hé misschien vind jij het wel heel leuk, dus laat je door mij niet van de wijs brengen. Voordeel van zelf spannen is dat je je papier op eigen formaat kan maken. Koop je kant en klare blokken dan ben je toch enigszins beperkt in je keuze daarin. Maar ik neem dat graag voor lief.

Wat verteld het aantal gram van aquarelpapier?

aquarelpapier

Op elke papierblok die je koopt staat een heleboel informatie waarvan ik jarenlang dacht pffff geen idee, het zal wel…..Inmiddels weet ik beter ;-), super handig die informatie.

Je kan er namelijk aan zien hoe zwaar het papier is en dus met hoeveel water je erop kan werken. Ik durf te stellen dat je voor aquarelverf minimaal 300 grams papier nodig hebt. Bij deze heb je de minste kans dat je papier gaat bobbelen. Wil jij meer weten over papier….

Je zal wel eerst zelf moeten ervaren wat het verschil is tussen een zwaarder of juist lichter soort papier voor aquarel. Dus mijn advies ga lekker uitproberen. Ik noem dat zelf altijd ‘spelen’ om te leren welke verschillen je ervaart. Want zoals ik als eerder vertelde is het heel persoonlijk hoe jij werkt met aquarel. Misschien gebruik je wel heel veel water en heb je aan 300 grams papier niet genoeg en moet je dus een zwaarder hebben. Een soort gulden regel is, hoe meer water je gebruikt hoe zwaarder je papier moet zijn.

Dan willen ze het ook nog wel een hebben over cold press en hot press. Dit zegt alles over de structuur van het papier.

Structuur in je aquarelpapier ja of juist nee?

Om te bepalen welk papier is beste voor aquarelverf kijk je ook naar structuur. Allereerst hoe weet je of je papier een grove structuur heeft of niet. Dan kijk je dus naar de cold press of hot press, waarbij hot press heel weinig structuur heeft en cold press wat meer. De gradaties daarin worden helaas niet weergegeven (ten minste niet dat ik weet) wat dan soms wel weer voor verassingen kan zorgen.

Structuur

Wederom ligt het er heel erg aan wat jij persoonlijk mooi en fijn vind. Zoals gezegd werk ik heel gedetailleerd en dan vind ik het niet fijn als mijn papier heel veel structuur heeft. Bovendien word mijn werk veelal nog geprint of gedrukt en de structuur die je papier heeft blijft dan zichtbaar. Ik persoonlijk vind dat niet mooi. Daarom gebruik ik altijd hot press aquarel papier.

Ga jij je originele aquarellen bijvoorbeeld inlijsten dan kan het juist een heel mooi effect hebben om wat meer structuur in je papier te hebben.

Is de kleur van aquarelpapier ook belangrijk?

Zeker weten dat de kleur belangrijk is. Papier en dus ook aquarel papier is verkrijgbaar in verschillende kleuren van mat wit, tot helder wit, grijzig, gelig, bruinig en zo kan ik nog wel even door gaan. Welke je wil gebruiken ligt heel erg aan wat je wil gaan maken en doen met je aquarel. Het belangrijkste om hierover te vertellen is dat de keuze die je maak invloed heeft op de sfeer die tekening/illustratie krijg.

Door een wat ‘warmer’ papiersoort te gebruiken krijgt je uiteindelijk aquarel ook een warmere uitstraling. En andersom geldt natuurlijk net zo, warme kleuren zijn geel, bruin, gebroken wit. Koude kleuren zijn grijzig, helder wit, blauw. Ik zou eigenlijk ook nog wel een blog kunnen schrijven over kleuren leer……wordt vervolgd 😉

Weer terug naar het papier en de kleur, het antwoord is dus ja dat is heel belangrijk. Maar het ligt een klein beetje aan je uiteindelijke doel van het aquarel.

Kleur van aquarelpapier

Hoe duurder het aquarelpapier hoe beter?

Welk papier is het beste voor aquarelverf, de duurdere soorten? Zeker niet, al kun je ervan gaan dat hoe meer gram je papier heeft hoe duurder het is. Dat is op zich best logisch toch? Maar doordat je zoveel verschillende merken hebt is de keuze aan duur, minder duur of goedkoop ook enorm. Mijn advies is kijk naar het budget dat je hebt voor aquarel papier en zoek daarin voor jou het fijnste papier.

Ik kan je zeggen uit ervaring, duurder aquarelpapier is zeker niet altijd beter en goedkoop hoeft niet per sé slecht te zijn. Ook hierin geldt weer dat het persoonlijk is wat jij duur vindt, maar ook fijn vind om op te werken. Uit proberen dus en daarbij je eigen budget in de gaten houden, want een ding is zeker. Aquarel papier is eigenlijk nooit echt goedkoop, maar hé dat is mijn bescheiden mening ;-).

Welk papier is het beste voor aquarelverf

Over papier gesproken, ik heb mijn wenskaarten op heel mooi papier laten drukken. Het lijkt zelfs een beetje op aquarelpapier waardoor het net lijkt alsof je een origineel verstuurd. Je kan ze bestellen in mijn webwinkel, ik heb verschillende thema’s zoals liefde & sterkte, gefeliciteerd (ook voor opa & oma) en natuurlijk kerstkaarten, neutrale kaarten en nog veel meer.

Illustrator Anke Bits

Naast mijn werk als illustrator mag ik graag coachen, begeleiden en inspireren. Ik heb verschillende coaching trajecten zoals, op maat, een uurtje of een cursus. Wil jij meer informatie neem dan vooral even contact met me op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden en vragen kost natuurlijk niks.

Nog meer interessante blogs lezen?

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + zestien =