Illustrator

Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd

Ik dacht, tijd voor een inspirerende blog waarin ik je vertel hoe ik een aantal jaar geleden van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. En wat een geweldig pad dat is om te bewandelen. Niet altijd makkelijk, maar daar leer je van. Dat wat ik geleerd heb deel ik natuurlijk ook met je.

In deze blog, hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd, geef ik je antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd
 • Hoe verdien je geld met creativiteit?
 •  Ideeën voor je producten, hoe krijg je die?
 • Wat zijn de voor- en nadelen?
 • En ze leefde nog lang en gelukkig?

Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd

hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd

 

Creativiteit is altijd een rode draad geweest in mijn leven. Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig geweest met tekenen, breien, tuinieren en ga zo maar door. Toch ben ik eerst een andere kant opgegaan. Ik heb ruim 11 jaar in de kinderopvang gewerkt.  Ook daar was ik de creatieve spil voor het bedenken van activiteiten voor de kinderen. En dan natuurlijk vooral gericht op tekenen en creëren. Ik heb dit al die jaren met heel veel plezier gedaan, totdat het me geen plezier meer gaf. Mensen veranderen, organisaties veranderen en ik voelde me niet meer nuttig in de kinderopvang. En dan…..?

Dan ga je bedenken ‘Wat dan wel?’ en eigenlijk was deze vraag al het begin van mijn illustrator bestaan. Want dat is een vraag die nog regelmatig voorbij komt bij mij alleen dan op andere dingen gericht. Daar vertel ik later in deze blog meer over. Het antwoord op die vraag werd dus zelfstandig illustrator….oké…? Wat dat dan ook precies mag inhouden, dat wist ik op dat moment nog niet. Wel dat ik al jaren in de ochtenden, ik werkte op buitenschoolse opvang, zelfstudies had gevold op het gebied van tekenen.

Van eieren tekenen tot gebouwen in perspectief ik heb het allemaal gedaan en bestudeerd. Nu was het tijd voor mij om wat begeleiding te krijgen. Dus ik heb de 2 jarige cursus gevolgd illustreren als zzp-er. Deze heb ik in één jaar afgerond en daarna heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Et voilà je bent zelfstandig illustrator!

Hoe verdien je geld met creativiteit 

kinderboek illustreren

Een bladzijde uit mijn eigen geschreven en geïllustreerde kinderboek

De zoektocht naar stijl, geld verdienen en eigen baas zijn

Maar dan begint het leren pas eigenlijk echt. Leuk dat je zo’n beetje alles goed kan tekenen en weet hoe het moet. Maar er werd aan alle kanten geroepen dat je een eigen stijl moet hebben. Ik ben daar twee jaar naar op zoek geweest totdat ik erachter kwam dat iedereen zijn eigen teken stijl al heeft. Net zoals dat je een eigen handschrift hebt, daar hoef je ook niet naar op zoek te gaan toch?

Oké misschien een klein beetje en dat heb ik ook in die twee jaar gedaan. Kijken welke materialen ik het fijnste vond om mee te werken. Fout na fout maken en dan de enige zijn die je kan of moet vertellen wat anders moet. Oftewel ik ben altijd mijn eigen coach en baas. In het begin was ik een hele strenge baas….Inmiddels heb ik geleerd dat ik het beter doe als ik wat minder streng ben voor mezelf 😉

Wat dan wel?

Maar goed ik dwaal af, want leuk om elke dag op je werkkamer een beetje te zitten klunzen. Er moet ook geld mee verdient worden nu….Daar kwam de vraag weer, klunzen werkt niet om geld te verdienen. Wat dan wel?

Uitgeverijen benaderen, zelf producten bedenken en ontwikkelen en opdrachten zien te krijgen. Maar doordat ik net was begonnen straalde ik nog een en al onzekerheid uit. Dat duurde dus wel even voordat ik mijn eerste betaalde opdracht had om bijvoorbeeld een kinderboek te illustreren. Maar zoals mijn motto is, beter laat dan nooit.

wenskaart hartjes en muisje

Een van de kaarten uit mijn kaartenlijn

Producten verzinnen om geld te verdienen, die manier is verkeerd om. Je moet dat maken wat je leuk vindt, daar straalt je passie vanaf. Dan krijg je de mooiste producten. Dus na heel veel ‘verkeerde’ producten te hebben geïllustreerd (lees ervaring opgedaan en heel veel geleerd) kwam ik uit bij mijn kinderboek en wenskaarten lijn.

Zo begon het toch langzaamaan echt werk te worden in plaats van klunzen en begon ik mezelf serieuzer te nemen en daardoor namen anderen mij ook serieuzer. Sindsdien verdien ik geld met illustreren en is het officieel geen hobby meer.

Hoe kom je op ideeën voor producten

Wat ik ook geleerd heb de afgelopen jaren is dat een creatief proces heel moeilijk is om te sturen. Je kan natuurlijk op een dag denken en nu wil ik heel veel ideeën voor nieuwe producten! Maar zo werkt het niet helaas. De beste ideeën ontstaan bij mij, als ik wil slapen of onder de douche. In beide gevallen niet zo handig maar hé!? Ik ben blij dat ze blijven komen.

Ik moet ontspannen zijn om nieuwe ideeën te krijgen. De ervaring leert dat de beste ideeën beginnen met een vaag idee. Bijvoorbeeld, ik wil iets van een sticker lijn ontwikkelen want dat lijkt me een mooi en leuk product. Niet met mijn muisjes maar met iets anders…..Daar heb je de vraag weer, wat dan wel?

botanische roos

Hier vind je mijn botanische wenskaarten

Dan ga ik kijken wat ik nog meer heel graag teken/illustreer. Want als je nieuwe producten wil gaan illustreren moet je die onderwerpen vaak tekenen, dus dan het liefst iets wat ik heel leuk vindt. Weet je nog dat ik mijn blog begon met dat ik tuinieren ook altijd graag heb gedaan? Een botanische zelfstudie is het gevolg en de stickers zullen botanische illustraties gaan krijgen. En zo ontstaan ideeën.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd klinkt natuurlijk heel romantisch. Dat is het in zekere zin ook maar natuurlijk niet alles. Ik zet de voor- en nadelen op een rijtje.

Nadelen

 • Je moet op zoek naar een nieuwe hobby. Geloof het of niet maar wanneer ik vrij ben heb ik absoluut geen behoefte aan nog meer tekenen.
 • Als zzp-er draait alles op jou, jij bent verantwoordelijk voor alles.
 • Je inkomsten zijn soms moeilijk te voorspellen.
 • Je hebt in principe nooit meer vrij. Ook als je vakantie hebt draait bijvoorbeeld mijn webwinkel wel door.
 • Als jij ziek bent en niet kan werken, gebeurt er ook echt niks. Alles staat ‘stil’.
 • Als je weinig tot geen zelfdiscipline hebt is het lastig denk ik. Ik had iets teveel zelfdiscipline ook dat is niet handig 😉

hobbymatig tekenen illustrator

Voordelen

 • Je heb 24/7 de leukste baan die er is en je bepaald alles zelf.
 • Je hebt verantwoording af te leggen aan jezelf en je klanten, maar verder aan niemand.
 • Het is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling, je leert jezelf enorm goed kennen zeg maar.
 • Met jezelf vergaderen gaat super snel en effectief.
 • Ik wordt heel gelukkig en trots op mezelf als ik kijk naar wat ik bereikt heb. Maar ook nog wil bereiken.
 • Je ontmoet een heleboel nieuwe mensen en contacten.

En ze leefde nog lang en gelukkig?

Tja…. op zich wel, maar eerlijk is eerlijk ik kan nog niet rondkomen van dat wat ik verdien. Gelukkig hoeft dit ook niet en heb ik hele goede afspraken gemaakt met mijn man. Het is echt heel moeilijk om een mooi en stabiel inkomen te genereren als zelfstandig illustrator. Betekend dat, dat ik niet gelukkig ben? Zeker wel!

Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest met wat ik doe, dus het is de beste keuze die ik gemaakt heb. Daarbij komt dat het volgens mij heel goed is om nog dromen te hebben. Doelen te willen behalen zeker wanneer je voor jezelf bezig bent. Anders wordt het waarschijnlijk heel snel ‘saai’. Dit is dus hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd.

Maar er komen altijd weer nieuwe ideeën en dingen op mijn pad. Daardoor is het nooit saai. Zo ben ik ook coach en heb ik verschillende coaching mogelijkheden ontwikkeld. Ik heb e-book workshops geschreven en natuurlijk blijft mijn dienst als illustrator altijd in ontwikkeling.

Nog meer blogs die wellicht interessant voor je zijn

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

Waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *