Illustrator,  Teken- en schilder technieken

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem. In deze blog ga ik je laten zien dat het natekenen van bloemen niet zo heel moeilijk hoeft te zijn. Door het volgen van 3 simpele stappen kan je alle bloemen tekenen die je maar wilt.

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem? Dat is de vraag waar ik je antwoord op ga geven in deze blog, feit is natuurlijk wel dat je niet in 1 dag hebt leren fietsen. Dat betekent dat je met tekenen ook eerst zal moeten oefenen voordat je het resultaat bereikt wat je wil bereiken. Maar door deze stappen te volgen heb je wel hele fijne handvatten om te gaan oefenen. De stappen die ik altijd neem zijn:

  • Goed kijken naar je onderwerp/basisvormen?
  • Uitwerken op goed tekenpapier.
  • Welke details zie je allemaal?

Goed kijken naar je onderwerp?

zonnebloem

teken- en illustreer cursus

In mijn voorbeeld voor deze blog hoe teken stap voor stap een zonnebloem neem ik als voorbeeld deze bloem. Maar je kan de stappen toepassen op vrijwel elke tekening.  Stap 1 is goed kijken. Onderzoek je onderwerp, deze zonnebloem heeft heel veel bloemblaadjes. Ga ik die allemaal tekenen? Nee zeker niet, ik pak de belangrijkste blaadjes en verder ga ik ‘suggereren’ dat het veel blaadjes zijn. Wat ik je probeer te vertellen is, maak het jezelf niet moeilijker dan het al is. Later wanneer je meer geoefend hebt kun je er natuurlijk wel voor kiezen om precies alle blaadjes te tekenen die je ziet. Maar mijn advies is om het in het begin niet al te moeilijk te maken voor jezelf.

Ik begin altijd met schetsen op simpel printpapier of in een schetsboek. Zo kan je jezelf een beetje warm tekenen en goed onderzoeken hoe je onderwerp in elkaar zit. Zoek de basisvormen op, zoals in dit geval een rondje, driehoek en cilinder. Wil jij meer lezen over het gebruiken van basisvormen om beter te leren tekenen, lees dan even deze blog Leren teken in stappen.

De stengel is een cilinder, de bladeren zijn een rondje met een driehoek. De bloem zelf is het heel duidelijk een rondje met langwerpige driehoeken. In het voorbeeld zie je hoe ik dat teken.

Hoe teken je bloemen?

Je hoeft de basisvormen zoals je ziet in het voorbeeld niet al te letterlijk te nemen. Maar door het op deze manier de benaderen maak je het voor jezelf makkelijker om na te tekenen. Nu ga je ook kijken naar de restvorm, omdat deze zonnebloem zoveel bloemblaadjes heeft wil dat nog wel eens helpen om overzicht te krijgen. De restvorm is de ruimte om je bloem heen, je gaat dus kijken hoe de vorm van de rand van de bloem is. Dit ga je allemaal schetsen en oefenen totdat je het gevoel hebt dat weet hoe de bloem in elkaar zit. Dat je hem ‘in je vingers’ hebt zitten en wanneer je zover bent kan je hem gaan tekenen op je uitwerk papier.

De bloem uitwerken op goed tekenpapier

Wat is goed tekenpapier hoor ik je denken? Dat is aan jou eigenlijk, ik gebruik zelf altijd het papier van Hahnemühle. Die vind ik zelf erg fijn, maar dit kan heel persoonlijk zijn. Er zijn een paar richtlijnen die ik je kan geven om te bepalen of het goed tekenpapier is. Kijk naar het aantal gram, hoe zwaarder het papier hoe zwaarder het materiaal kan zijn wat je erop kan verwerken. Voor tekenpapier hoeft het dus niet heel veel te zijn maar minimaal 190 gram is wel aan te raden.

Verder is de structuur en kleur belangrijk, voor het werken met kleurpotlood zou ik je aanraden een soort te kiezen met weinig structuur. Een beetje gebroken wit is over het algemeen geschikt voor heel veel verschillende onderwerpen. De kleur van je papier bepaald namelijk ook de sfeer van je tekening, dan heb je het over warme en koude kleuren. Heel wit papier ‘voelt’ koud en een beetje gebroken wit ‘voelt’ warm. Verstandig om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van tekenpapier.

In de blog, Dingen die ik liever eerder had geweten over tekenmaterialen, vertel ik je meer over welke papiersoort je kan gebruiken en waar je op moet letten.

Goed tekenpapier heeft de volgende voordelen:

  • Je kan er goed op werken met de laagjes techniek. (meer over de laagjes techniek lees je hier)
  • Het papier beschadigd minder snel als je gumt.
  • De pigment van je potloden wordt goed gepakt op het papier. Wanneer dit niet het geval is kan dat ook liggen aan je potloden of een combinatie van beide natuurlijk.
  • Goed tekenpapier is over het algemeen wat duurder, helaas.

Dan nu verder met de bloem zelf

Dan nu verder met de bloem zelf, teken hem eerst weer met de basisvormen heel licht op je uitwerk papier. Wanneer je tevreden bent over de positie (staat hij op het midden bijvoorbeeld en heb je genoeg witte ruimte eromheen, restruimte?) ga je hem verder uit tekenen. Dit doe je door je basisvormen aan te passen naar dat wat je zit op de afbeelding of het onderwerp wat je na wilt tekenen.

stap 2 zonnebloem tekenen

In mijn voorbeeld van de zonnebloem ga ik dus de bloem en blaadjes wat ronder maken zodat het wat meer echt lijkt. Tegelijkertijd ga ik wat meer kijken naar de details en licht en schaduw. Door op de juiste plekken schaduw te kleuren en de lichte vlakken echt licht te houden zul je zien dat hij steeds meer gaat lijken op de bloem van de afbeelding. Alleen dan in zwart en wit.

Welke details zie je allemaal in de bloemen?

Door heel goed en lang te kijken naar je afbeelding ga je steeds meer details zien. Zo zie je bij deze zonnebloem dat er aan de linkerkant (aan de binnenkant van de bloemblaadjes) heel goed schaduw zichtbaar is en aan de andere kan eigenlijk nauwelijks. De bloemblaadjes hebben ook een soort schaduw lijnen lopen en de binnenkant (het hart) van de bloem bestaat uit een soort honingraat. Nou kun je dat natuurlijk allemaal nauwkeurig gaan tekenen, dat is het botanische tekenen. In dit geval kies ik er voor om het te benaderen. Dat wil zeggen dat je door structuur te tekenen, allemaal stippeltjes, het doet lijken alsof het een honingraat achtig iets is. Volg je me nog?

zonnebloem details

Ik zal het laten zien in mijn voorbeeld tekening. Hier kun je duidelijk zien dat ik gekozen heb voor stippeltjes omdat ik je dat net verteld heb. Maar iemand die deze blog niet gelezen heeft en de tekening voor het eerst ziet zal gewoon een ‘echte’ nagetekende zonnebloem zien. Die, doordat ik de schaduwenen en structuren op de juiste manier op het papier heb gezet er heel echt uitziet.

Je blijft dus net zo lang door kijken en tekenen met de details totdat jij tevreden bent met het eindresultaat. Dat is het zoals altijd het meest moeilijke van een creatief proces……Wanneer ben je klaar? Ik kan je verklappen dat dat altijd een soort van vraag blijft, alleen door veel verschillende tekeningen te maken en ervaring op te doen weet je uiteindelijk wanneer je ‘klaar’ bent.

hoe teken je bloemen

Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem op een rij:

  1. Goed kijken naar je onderwerp, welke basisvormen zie je? Deze schets je eerst op een simpel papier;
  2. De basisvormen tekenen op je uitwerk papier;
  3. Je basisvormen verder uit tekenen naar realistische vormen en de structuren, details, schaduw en licht kleuren.

Toch liever een wat makkelijkere (is dat een woord?) bloem tekenen? Dat lees je in mijn blog, in 4 simpele stappen bloemen tekenen met fineliner. Of leer hoe je stap voor stap een tulp in aquarel maakt.

Zonnebloemen zijn voor mij echt zomers, wist je dat ik speciale zomer thema kaarten heb ontworpen? Ik ben ook bezig met het ontwikkelen van botanische kaarten.

E-book bloemen tekenen

Wil jij een uitgebreid antwoord op de de vraag hoe teken je bloemen? Ik heb een e-book workshop bloemen tekenen voor je geschreven, hierin leer je zowel een bloem met grijs potlood te tekenen en in kleur.

In dit boek vind je een uitgeschreven workshop bloemen tekenen. Het boek is bedoelt voor mensen die het tekenen weer willen oppakken of op een makkelijke manier willen leren om bloemen te tekenen. Enige tekenervaring is fijn maar zeker geen vereiste. Het is wel belangrijk dat je tekenen leuk vindt om te doen.

Het is een PDF-bestand, dat wil zeggen dat hij op nagenoeg alle apparaten gedownload kan worden en is niet alleen geschikt voor een e-reader. Nadat je betaling van €12,50 is ontvangen kun je dit e-book downloaden en is hij klaar voor gebruik. Veel plezier!

Teken & illustreer cursus

Ik geef je ook graag mijn teken en illustreer cursus, in deze tekencursus leer je in drie lessen van twee uur de basisprincipes van het tekenen en kleuren. In de laatste 4de les kies jij een onderwerp om mee aan de slag te gaan onder begeleiding van mij. Kies je voor een stilleven, landschap, je favoriete huisdier of hoe teken je bloemen? Wil je uitleg over perpectief en daarmee gaan oefenen. Of ben je bezig om een kinderboek te schrijven en wil je alvast wat meer weten over hoe je je verhaal kan versterken door illustraties? Misschien wil je juist meer weten over handlettering? Het kan allemaal, jij bepaalt. De cursus kost €280,- en is ook online te volgen. Wil jij meer weten neem dan even contact met me op dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

contact

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletsverhaaltje van mijn met tekentips, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen in mijn webwinkel en nog veel meer.

 

Volgen wij elkaar al op Instagram, Facebook of Pinterest?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − zes =