Teken- en schilder materialen

Dat ene ding dat niemand je verteld over kwasten en penselen

Dat ene ding dat niemand je verteld over kwasten en penselen. Eigenlijk zijn het twee dingen, oh nee drie. Nou ja weet je wat, in deze blog geef ik je antwoord op de volgende vragen.

Welke penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort?

Waar vind je penselen die in een mooie punt blijven staan?

Welke verschillende soorten zijn er?

Ga je voor duur, of niet zo duur?

Waarom ligt het ook aan het soort karakter dat je hebt welke penseel of kwast je moet gebruiken?

 

penseel of kwast

 

Welke penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort?

Volg je de regels of ga je je eigen weg in de wereld van kwasten en penselen?Je hebt ‘regels’ wat het gebruik van kwasten en penselen betreft. Ik zal een hele korte samenvatting geven:

 • Van aquarel verf wordt vaak gezegd dat je marterhaar penselen nodig hebt;
 • Voor acryl kan je beter kwasten gebruiken zodat je verfstreek mooi zichtbaar blijft in de verf;
 • Om rechte lijnen te maken gebruik je een rond penseel. Wil je grotere oppervlakken kan je beter een spalter (grote brede kwast met harde haren) gebruiken;

Ik hou het, zoals je merkt bij een hele kleine samenvatting, want ik wil vooral mijn eigen ervaringen delen. En mijn uiteindelijke conclusie is dan ook dat je het zo (interessant) ingewikkeld kan maken als jezelf wilt. Gebruik een penseel of kwast wanneer jij denkt dat je hem nodig hebt. Veras jezelf en misschien wel anderen door out of the box te denken en misschien ontwikkel je wel een hele nieuw stijl. 

Want zoals eigenlijk met alles is het leven gaat het erom wat jij belangrijk en fijn vindt. Ik werk zelf veel met aquarel, dit is een verfsoort waarbij je veel gebruik maakt van water. Hiervoor zou het fijn zijn om een penseel te hebben die goed veel water vasthoudt. Nou………dat is ook afhankelijk van hetgeen dat je met aquarel wilt gaan inkleuren. Ik illustreer namelijk vrij gedetailleerd en soms met hele kleine onderdelen.

 

wenskaart frans muisje

Ik gebruik zelf het liefst studie penselen deze hebben de eigenschap van alle markten thuis te zijn. In mijn geval super handig. Al vertelde een mevrouw mij laatst dat het vervelend is als je penseel niet goed de verf vasthoudt. Tja soms moet je wat vaker je penseel in je verf dopen, klopt. Maar hé ik heb geen haast! In mijn geval vind ik dat dus geen probleem. Al vond die mevrouw dat maar raar…….  (over je eigen weg volgen, ik heb nooit gezegd dat het makkelijk is.)


Waar vind je penselen die in een mooie punt blijven staan?

Ik ben al tijden op zoek naar penselen die in een mooie punt blijven staan. Zodat je en heel fijn en precies kan werken, maar ook redelijk grote vlakken kan vullen. Nu koop ik af en toe een studie boek voor mezelf en in mijn laatste boek stond dat de Winsor&Newton series 7 erg fijne penselen schijnen te zijn.

Dus ik heb voor een kleine €50,- Waaaat? Ja voor €50,- een penselen set gekocht waarin ik drie verschillende diktes kreeg. Mijn conclusie is dat twee hiervan zich inderdaad heel goed houden. Maar er zit er eentje bij die toch echt minder zijn punt behoudt. Ik heb bijvoorbeeld ook penselen bij de Action gekocht en deze houden zich misschien wel beter….. Kom ik weer uit bij smaken verschillen en je zal dit dus echt voor jezelf moeten uitproberen.

winsor&newton

 

Ik denk ook dat de squirrel penseel zoals hieronder in de afbeelding staat, heel fijn zal zijn. Deze staat nog op mijn verlanglijstje om uit te proberen.

kwasten en penselen

 

Welke verschillende soorten zijn er?

Je hebt heel veel verschillend soorten kwasten en penselen. Om die allemaal in deze blog te beschrijven is niet te doen. Ik zal in ieder geval de meest handige weetjes over penselen voor je op een rijtje zetten:

vormen van penselen

 • Verschillende vormen, geven verschillende effecten.
 • Verschillende diktes, van heeeeeeeel klein (mijn kleinste penseel is 000) van heeeeeel groot bijvoorbeeld nummer 14. 
 • Zoals gezegd heb je verschillende materialen, kort gezegd gemaakt van synthetisch of natuurlijk haar.
 • Er zit ook nog verschil in de lengte van de steel.

Meer uitleg over dit onderwerp op wikibooks

Ga je voor duur, of niet zo duur?

Mijn persoonlijke ervaring is dat het niet zo gek veel uitmaakt of je voor duur of niet zo duur gaat. Sterker nog, zoals gezegd ik gebruik al een hele tijd penselen van de Action in alle tevredenheid. Ze hou zich goed en ik kan er prima mee overweg. Maar dat wil niet zeggen dat dat voor jou ook zo geld, dit zul je dus echt zelf moet uitvinden. Ik kan bovendien ook niet in je portemonnee kijken, dat is denk ik het belangrijkste van alles. Wat kan en wil je besteden aan penselen of kwasten.

Ligt het ook aan het soort karakter dat je hebt welke penseel of kwast je moet gebruiken?

Geloof het of niet maar dit is echt zo. Ik weet bijvoorbeeld van mezelf dat ik niet zo heel secuur ben in het opruimen van mijn materialen. Als ik klaar ben met een illustratie ben ik er ook echt klaar mee vaak ;-). Ik sta op en loop weg, de volgende dag zie het wel weer. Feit is dan wel dat wanneer je je penselen bijvoorbeeld in de pot met water laat staan, je er zeker van de bent dat ze volgende morgen zo krom als een hoepel zijn. Je krijgt dit ook bijna niet meer goed. Nu is het zo, dat je dat één keer doet en dan tot de conclusie komt dat dat dus echt niet kan! Maar kwasten uitspoelen en schoonmaken, ik ben er echt niet zo goed in. Dat weet ik van mezelf en daarom heb ik niet zo heel veel hele dure penselen ;-).

Dus vandaar dat ik zeg dat het ook aan je karakter kan liggen voor welke penselen je kiest.

Maar welke penselen of kwasten moet ik nou gebruiken?

Het antwoord op die vraag is, degene die jij het fijnste vindt. Probeer gewoon eens wat verschillende goedkopere kwasten en penselen uit. Kijk welke bij jouw techniek en tekenstijl het fijnste is. Laat je niks wijsmaken door de persoon die in de winkel staat. Mijn ervaring is dat de adviezen die je krijgt of marketing gericht zijn of persoonlijke adviezen. Dat is dus precies mijn punt.

Zie het schilderen als een recept koken. Stel je maakt boerenkool. Dan heb je alleen al duizend en één keuze mogelijkheden in hoe je het koopt in de winkel. Of op de markt of bij de groenteboer. Grof gesneden, fijn gesneden, met andere stukjes groente erdoorheen, of zo van het land. Hierin ga je ook niet bedenken ik neem de duurste maar want die zal wel het beste zijn. Of vraag je aan de verkoper welke hij het lekkerste vind.

Nee ik hoop dat je kiest voor datgeen wat jij lekker vindt. Vervolgens ga je het klaar maken geheel naar eigen smaak, misschien maak je er stampot van of ga je toch voor op de pizza. Of als groente voor door je minestrone soep. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de manier waarop je het uiteindelijke recept wilt gaan klaarmaken. Hou je van pittig dan doe je er lekker veel peper door of ben je meer van het scherp dan is mosterd waarschijnlijk je oplossing.

Ik bedoel maar te zeggen met mijn metafoor, doe wat jij fijn vindt en niet wat andere zeggen dat je fijn moet vinden. En hoe kom je erachter wat jij fijn vindt, door onderzoek te doen en uit te proberen.

Hoe houd je focus op je eigen weg in de wereld van penselen en kwasten?

Dat ene ding dat niemand je verteld over kwasten en penselen


Een paar richtlijnen voor je eigen onderzoek of je een penseel of kwast gebuikt, wil ik je toch mee geven zodat je niet gaat verdwalen:

 • Met welke verfsoort werk jij het liefst? Een gulden middenweg regel is, zeer vloeibare verf (acryl kan je ook heel vloeibaar maken) is makkelijker te verwerken met een soepele penseel. Een wat dikkere verf dus bijvoorbeeld olieverf of onverdunde acryl is wat stugger haar fijn dus gebruik je een kwast, tenzij je geen verfstreek wilt achterlaten;
 • Werk je groot dan zijn kwasten over het algemeen aan te raden deze heb je ook in zachte versies, ik werk bijvoorbeeld altijd met penselen ook omdat ik veel op kleine formaten werk;
 • Hoe goed ben je in het schoonmaken van je materialen. Ik weet namelijk van mezelf dat ik hier geen kei in ben. Dit is een van de redenen dat ik geen penselen koop van €20,- per stuk. Bijkomend voordeel is dat je deze penselen prima even in het water kan laten staan zonder dat ze krom worden. En ja daar maak ik professionele illustraties mee! Nieuwsgierig welke illustraties ik hier mee maak, kijk dan eens hier.
 • Kijk vooral naar je eigen budget, wat wil en kan je kwijt voor een penseel of kwast. Voordat je naar een winkel gaat is het handig om met jezelf een bedrag af te spreken. Beter nog neem gewoon bijvoorbeeld €25,- mee voor je materialen die je wilt gaan kopen. Op=op
  Vooral in het begin van je zoektocht probeer uit. Koop ook eens penselen bij de Action. Ik heb hier laatst een bus met structuurpenselen gekocht, deze werken prima. Toevallig zag ik ze een week later online bij een professionele kunstenaars site te koop aangeboden voor 3x het dubbele voor wat ik ervoor betaald had! Ik bedoel maar…..

Andere blogs van mij die je misschien ook interessant vindt:

Hoe voorkom je dat je gekopieerd wordt

Heb jij nog aanvullende tips over het gebruik van penselen of kwasten? 

Welke gebruik jij het liefst en waarom?

Hier vind je mijn nieuwste e-boek workshop bloemen tekenen.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 7 =