Illustrator,  Muis kaarten

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

In deze blog ga ik het hebben over mijn liefde voor tekenen, maar eigenlijk kan je zeggen dat het thema liefde is van deze blog. Een liefdevol verhaal, geschreven met liefde voor tekenen, liefde voor liefde alleen maar liefde! Dus kan jij wel wat liefdevolle tekentips gebruiken?…………Dan  zou ik even door lezen, lieve lezer.

In deze blog mijn liefde voor tekenen en illustreren geef ik antwoorden op de volgende vragen:

  • Waar komt mijn liefde voor tekenen en illustreren vandaan?
  • Hoe teken je het perfecte hartje?
  • Hoe maak je de kleur rood feller?
  • Hoe verzin je illustraties of tekening met het thema liefde?

Waar komt mijn liefde voor tekenen en illustreren vandaan?

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

Zo lang als dat ik me kan herinneren vind ik tekenen leuk. Vroeger kon ik uren naar mijn vader zitten kijken hoe prachtig hij wel niet kon tekenen. Het ontstaan van een tekening op een wit vel heeft iets magisch voor mij. Sowieso het creëren vind ik magisch, ik heb mezelf een nieuwe hobby gegeven nadat ik van deze hobby mijn werk had gemaakt. Haken en breien vind ik heerlijk ontspannen om te doen, maar ook dat heeft iets magisch. Eerst heb je een bol wol, en vervolgens maak je daar een lap stof van!

Dus je zou kunnen zeggen dat het het creëren is waar ik zo van hou. Maar ik heb daarbij toch echt het tekenen en dan in het bijzonder het illustreren bovenaan mijn lijstje staan.

Met illustreren maak je en iets op een wit vlak EN je kan er een verhaal in tekst mooier mee maken! MAGISCH! Nu heb ik daar ook wel een beetje talent voor wat het natuurlijk ietsje makkelijker maakt om er beter in te worden. Maar zelfs wanneer je niks kan tekenen kun je het leren als je er maar liefde voor voelt. Waar een wil is, is een weg is een gezegde toch? Ik geloof erin dat dat waar is, dus ik wilde van mijn hobby tekenenen mijn werk maken et voilà! En nu mag ik gewoon anderen inspireren en leren dit ook te gaan doen, WAUW!

Dus heb ik een mooie tip voor je op de vraag.

Hoe teken je het perfecte hartje?

Je kent dat vast wel, je wilt een hartje tekenen. De ene kant is helemaal naar wens en die andere kant…….wil maar ‘niet lukken’ (tussen aanhalingstekens omdat het voor jezelf lastig is om te bepalen of iets gelukt is ja of nee…maar dat is een ander verhaal) Ik zal je vertellen hoe je makkelijker een symmetrisch hart kan tekenen.

Hartje basisvormen

Je neem de basisvormen een rondje en een driehoek. Je tekent twee gelijke rondjes naast/tegen elkaar aan, daaronder teken je een driehoek op de kop. Daar is je symmetrische hartje. Ik noem het expres een symmetrisch hartje omdat perfect natuurlijk nooit bestaat. Niemand is perfect, geen tekening is perfect omdat eigenlijk niemand weet wat perfect is. Jij bepaald of je tevreden bent met dat wat je gemaakt hebt, de een vind dat een hartje helemaal symmetrisch moet zijn. Ik vind het persoonlijk mooi als je kan zien dat iemand het met liefde heeft gemaakt, dat is voor mij perfectie.

Illustreren en tekenen

Wil je je hart ook nog mooi fel rood in kleuren?

Hoe maak je de kleur rood feller?

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

Ik heb verschillende teken- en illustreer cursussen gevolgd. In de allereerste die ik volgde liep ik aan tegen het feit dat mijn kleur rood die ik gebruikte voor een roos eigenlijk niet ‘rood’ genoeg was. Bloemen hebben de neiging om een bepaalde felheid te hebben in hun kleur die niet uit je potlood komt. Totdat ik de beste tip ever kreeg en die wil ik graag met je delen, want een mooi hart heeft natuurlijk een mooie kleur rood nodig. Dat doe je door een klein beetje fel geel toe te voegen aan je rood. Probeer het zelf maar eens! Je zult echt versteld staan wat voor een effect een klein beetje geel heeft op rood.

Hartje met rood en geel

Wordt het oranje dan ben je te enthousiast geweest het moet wel echt rood blijven.

Hoe verzin je illustraties of tekeningen met het thema liefde?

Het is natuurlijk heel cliché om een hartje te koppelen aan liefde, maar een illustratie over liefde heeft in ieder geval een paar hartjes nodig. Toch heb ik er tijdens het ontwerpen van mijn kaarten lijn express voor gekozen om ook eens te kijken naar liefde op een andere manier. Door middel van te brainstormen en mindmappen kom je soms tot de mooiste ideeën.

In mijn kaartenlijn met het thema liefde heb ik eigenlijk maar 5 ontwerpen gemaakt met hartjes erin. De rest heeft allemaal een andere uitdrukking gekregen, bijvoorbeeld in de vorm van geluk een klavertje vier. Liefde staat voor knuffelen, hoefijzers, mensen missen (je mist iemand pas wanneer je er een bepaald soort liefde voor voelt).

Door het mindmappen kom ik zo tot andere vormen van liefde die je kan gebruiken in illustraties waardoor mijn kaartenlijn ook nog variatie heeft. Daarna denk ik aan compositie, zoals gezegd variatie, kleurgebruik en vlakverdeling. Soms is het leuk om juist de achtergrond leeg te houden, maar soms kan juist de achtergrond een aandacht trekker worden, zoals bij deze kaart.wenskaart liefde

Maar liefde kan ook zijn dat je iemand een hart (hahahah) onder de riem steekt door even te laten weten dat een nare periode waar iemand in zit ook echt weer voorbij gaat. En dan zou een achtergrond alleen maar storend werken voor de boodschap. Bekijk deze kaart hier.wenskaart ezel na regen komt zonneschijn

Verspreid de liefde dubbel

Dat maakt mijn liefde voor illustreren en tekenen nog groter, mijn kaarten lijn. Daarmee kan ik met mijn illustraties in samenwerking met mijn klanten de liefde letterlijk de wereld in verspreiden. Hoe mooi is dat, ik maak met liefde een ontwerp, iemand anders koopt uit liefde mijn kaart en verstuurd hem liefdevol naar de persoon waar hij liefde voor voelt (op wat voor een manier dan ook). De persoon die hem ontvangt kan niet anders dan zich geliefd voelen volgens mij.

Ik blijf het zeggen, een betere wereld begint bij wat jij geeft.

 

Naast mijn werkzaamheden ben ik ook coach om jou te helpen in je tekenproces of misschien heb je wel een boek geschreven waar je zelf illustraties bij wilt maken maar weet je niet waar te beginnen. Ik kan je helpen, ik heb meerder boeken geïllustreerd waaronder twee van mijzelf welke ik heb uitgegeven in eigen beheer en via Boekscout. Door mijn ervaring weet ik welke ‘fouten’ je niet moet en hoeft te maken, want dat heb ik al voor je gedaan.

Wil jij meer informatie over deze coaching?

Deze verwante blog’s vind je misschien ook wel leuk om te lezen.

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

En volgen we elkaar al op Facebook of Instagram?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 2 =