Muis kaarten

Waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen

Ik probeer sinds een paar jaar wat meer met de seizoenen te leven omdat dit heel gezond is om te doen. En ik kan je vertellen…..Dat is heel fijn. Ik hoor je denken, waar gaat deze blog heen? Ben je nu ineens gezondheidscoach geworden? Nee, deze blog gaat echt over mijn werk als illustrator, maar deze tips die een voordeel leveren aan je gezondheid wil ik echt graag met je delen.

voorjaar kaartenset

Waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen heeft daar dan ook echt mee te maken. In deze blog geef ik je antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom heb ik gekozen om seizoenskaarten te ontwerpen?
 • Waarom is leven met de seizoenen goed voor je?
 • Hoe kun je samen leven met de seizoenen?

Waarom ik gekozen heb om seizoenskaarten te ontwerpen?

In mijn kaartenlijn heb ik 16 verschillende seizoenskaarten ontworpen. Vier verschillende voor elk seizoen. Door hiermee bezig te zijn ben ik gaan beseffen dat elk seizoen zo zijn mooie maar ook minder mooie kanten heeft. Voor mij persoonlijk dan, ik ben absoluut geen wintermens! Althans dat dacht ik altijd omdat ik me zo moe en somber voel tijdens de winter.

Laat dat nou precies de bedoeling zijn dat je je zo voelt…….In de winter doet de natuur het ook rustiger aan. Alles is in winterslaap, dieren, planten, bomen en struiken. Maar wij mensen dus eigenlijk ook. En wanneer je het op die manier gaat bekijken wordt de winter voor mij ineens een stuk minder ‘erg’.

Je mag (of eigenlijk moet) het wat rustiger aan doen want je hebt gewoon minder energie. Hierdoor ben ik gaan nadenken over hoe je de kenmerken van de seizoenen meer in je leven om je heen kan krijgen. En zo dus bewuster met deze om te gaan. En zo kwam ik op het idee om seizoenskaarten te gaan ontwerpen.

Leuk voor verschillende dingen, maar daar vertel ik je later in deze blog meer over. Eerst even mijn korte brainstorm die ik heb gedaan over welke verschillen je hebt in de seizoenen.

De winter

waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen

De winter staat voor rust…..Slapen, veel dieren gaan een winterslaap in, je hebt weinig energie mede doordat de dagen gewoon veel korter worden. Er is veel minder licht, het zou ook niet handig zijn als de bomen vol blad zouden zijn. Deze zijn dus kaal, en heb je wel eens opgemerkt? In de winter hoor je bijna geen vogels fluiten.

Het voorjaar

waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen

Het voorjaar staat voor langzaam wakker worden…dingen zaaien of planten, de dagen worden weer wat langer dus er is meer licht. Hierdoor krijg je wat meer energie en zin om weer dingen te gaan ondernemen. Zo ook in de natuur, de eerste bloemetjes zoals het sneeuwklokje komt boven de grond. Langzaam krijgen sommige bomen en stuiken hun eerste groene blaadjes. Kortom er kom heel voorzichtig weer wat leven, en je kan ook weer veel vogels horen fluiten, we worden wakker uit onze winterslaap.

De zomer

seizoen - zomer

Lang leve de zomer…….alles is weer levend in de zomer. Iedereen is blij, energiek en als ik naar mezelf kijk lijkt alsof ik in de zomer drie keer zoveel energie heb als in de winter! Soms sta ik om 21.00 nog op de kop in mijn tuin onkruid weg te halen……Want tja om 21.00 is het nog volop licht en ben ik  nog lang niet moe. Vaak is het in de zomer overdag ook te warm om dit soort dingen te doen. De natuur doet het zelfde, hommels vliegen om deze tijd nog af en aan, vogels zijn in de weer en ook wij mensen zijn nog ‘luidruchtig’ aanwezig op straat of in de tuin ;-).

De herfst

seizoen herfst

Dan gaan de blaadjes weer vallen…….we gaan weer rustig richting onze winterslaap. Vaak krijg ik ‘last’ van opruim prikkels, het gezellig willen maken in huis en opruimen maar vooral loslaten. Dat is precies wat er in de natuur ook gebeurt, de bomen laten steeds meer blad vallen. De laatste bessen kun je nog plukken om op te eten op een laatste ‘warme’ herfstdag. Naarmate de herfst vordert worden de dagen korter. Je hoort weer minder vogels fluiten, je hebt weer wat minder energie en we gaan langzaam weer terug naar de winter…..En dan is de cirkel rond.

Waarom is het leven met de seizoenen goed voor je?

Door je aan te passen aan of mee te gaan in dit circulaire proces leef je gezonder. Je lichaam heeft af en toe gewoon behoefte aan ‘rust’, je hoofd heeft af en toe behoefte aan opruimen en dingen loslaten.

Doe je dit namelijk niet en moet je altijd meer, sneller en hoger………dan beland je vroeg of laat in een burn-out of erger. Herkenbaar? Dat is waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen. Ik hoop mensen meer bewust te maken dat het helemaal oké is om het af en toe wat rustiger aan te doen. Dat dat ook is wat de natuur doet en geloof het of niet……wij zijn ook natuur, dus waarom zouden wij de dingen anders doen.

Sinds ik meer samenleef met de verschillende seizoenen heb ik een stabielere energie, meer rust in mijn hoofd en geniet ik meer van wat elk seizoen te beiden heeft. Vooral de rust in de winter…..

Hoe kun je samen leven met de seizoenen?

Hoe kun je bewust gaan samen leven met de seizoenen? Nou door het meer zichtbaar te maken, dus met bijvoorbeeld een thematafel of zoals ik in mijn werkkamer heb een leuk rek aan de muur. Dat is ook waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen.

Zomer rek

Hier hang ik bijvoorbeeld mijn thema kaarten aan, maar ook dingen die mee neem tijdens een wandeling buiten. Elke dag een wandeling maken, weer of geen weer is heel goed om je meer bewust te worden van in welk seizoen je leeft. Kijk om je heen, wat doet de natuur? Hoor je de vogels of juist niet, is het warm of koud. In de herfst neem ik heel vaak kastanjes mee om ergens neer te leggen, ik vind ze er mooi om te zien. Bovendien staan ze voor mij echt voor de herfst.

Maar in het voorjaar mag ik graag wat speenkruid of sneeuwklokjes plukken om in de vaasjes te stoppen die aan mijn thema rek hangen. Samen met mijn kaarten voor het voorjaar maak ik mijn rek echt helemaal voorjaar. Kortom, omring jezelf met het seizoen dat het op dat moment is. Maar vergeet ook niet te luisten naar je lijf.

waarom ik mijn seizoenskaarten heb ontworpen

Je lichaam geeft namelijk heel goed aan waar het behoefte aan heeft, daarom wordt een mindfulness  aangeraden wanneer je een burn-out hebt. Door meer in het nu te leven, kan je beter luisteren naar wat je lichaam en geest aangeeft. Er is een leuke quote daarover.

‘Luister naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen’

Dat is dus waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen. En ik denk zelfs dat ik door het ontwerpen van mijn seizoenskaarten zelf ook meer en bewust ben gaan leven.

Winterkaarten

winter kaartenset

Voorjaarskaarten

voorjaar kaartenset

Zomerkaarten

postcrossing

Herfstkaarten

waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen

Het is natuurlijk ook heel leuk om een tekening te maken passend bij het seizoen van dat moment, zo ben je ook heel bewust bezig met de seizoenen. Wil je leren tekenen dan heb ik een leuke teken en illustreer cursus voor je.

Kan jij al tekenen maar zou je beter willen worden? Dan heb ik ook een coaching op maat voor je. Hierbij bepaal jij wat je wil leren op het gebied van tekenen of schilderen. Meer informatie over deze coaching.

Voorjaar blog, hoe teken je een tulp?

Nog meer leuke weetjes over het ontstaan van mijn kaarten

Wil jij dit soort tips en verhaaltjes in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes & Datjes, dit is mijn nieuwsbrief met een gezellig kletsverhaaltje. Met daarin tips, mijn nieuwste blog’s en producten.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Wil je meer leven over het leven met de seizoenen? In deze blog staan nog meer tips en trucs hoe je meer kan leven met de seizoenen.

2 reacties

 • ellen jasper

  Dag Anke,
  Met heel veel plezier ben ik je blogs aan het lezen! Ontzettend bedankt dat je je ervaringen zo openlijk deelt. Heel inspirerend.
  Je vertelde over het zelf uitgeven van je boek….ik vroeg me af….hoe produceer jij je kaarten? Ook bij een drukkerij of misschien zelf thuis op een goeie printer.
  Hartelijke groet,
  Ellen

  • Anke Bits

   Hallo Ellen,

   Wat fijn dat je geïnspireerd raakt door het lezen van mijn blogs. Ik laat mijn kaarten drukken bij een drukkerij. Ik heb niet het idee dat er betaalbare printers zijn die kaarten kunnen printen. Daarbij komt dat ik me vooral bezig wil houden met het leuke deel van de kaarten namelijk het ontwerpen en illustreren ervan. De rest besteedt ik graag uit 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + drie =