Illustrator

10 handige weetjes over een illustrator

10 Handige weetjes over een illustrator. Een handig weetje is bijvoorbeeld dat een illustrator enigszins eigenwijs is, of eigenlijk moet zijn. Waarom dat zo is en wat daar de meerwaarde van is vertel ik je in deze blog. Ze hebben vooral betrekking op deze illustrator, dus moi :-). Maar ik ga ervan uit dat veel van deze (karakter) eigenschappen handig zijn voor elke illustrator. Iedereen is verschillend dus in deze blog ga ik uit van dingen die over mij gaan, die ik herken in mijzelf zeg maar. 

In deze blog ga ik 10 handige weetjes over een illustrator met je delen. Handig om te weten wanneer je op zoek bent naar een illustrator die bij je opdracht past, maar zeker ook als je samenwerking met een illustrator voor een wat langere periode is, om te kijken of hij/zij bij jou past.

Ik zet de 10 handige weetjes over een illustrator voor je op een rij, een illustrator kan/is:

 • De juiste vragen stellen en goed luisteren naar het antwoord;
 • Komt altijd met eigen ideeën;
 • Heeft een eigen tekenstijl;
 • Eigenwijs zijn in de positieve context van het woord;
 • Werken met nagenoeg alle materialen, maar heeft zeker voorkeur;
 • Goed omgaan met feedback zowel positief als negatief;
 • Goed oplossend denken;
 • Begripvol, helpend en sociaal;
 • Zelfverzekerd, gepassioneerd en fantasievol;
 • Een romanticus met creatieve, nieuwe ideeën.

Nog een leuke extra feitje, ze zijn vaak linkshandig! Ik zal de 10 handige weetjes over een illustrator hieronder verder gaan toelichten voor je.

De juiste vragen stellen en luisteren

Om precies datgene wat jij in je hoofd hebt (of eigenlijk nog beter) om te kunnen zetten in een passende illustratie is het stellen van je juiste vragen ontzettend belangrijk. Nou zijn er heel wat voor de hand liggende vragen, maar juist de extra vragen die jouw als klant aan het denken zetten zijn de vragen die ik bedoel. Wanneer jij erover na moet denken betekend het dat het nieuw is, extra informatie die een illustrator nodig heeft om jou idee nog mooier te maken.

Je kan nog zoveel de juiste vragen stellen, als je niet luistert naar het antwoord heeft het geen enkele zin. Dus is goed luisteren een eigenschap waarvan ik durf te stellen dat elke professionele illustrator dat moet kunnen. Om vervolgens die antwoorden om te zetten naar een illustratie die mooier is dan je verwachtingen, daar leg ik mijn lat.

Komt altijd met eigen ideeën 

winter illustratie

Ieder heeft zo zijn kwaliteiten. Een van de kwaliteiten die ik heb is dat wanneer een klant met een manuscript of idee komt waar een illustrator voor nodig is, mijn hersenen op 300% gaan draaien. Laatst was er nog iemand die een geboorte kaart wilde laten ontwerpen. De informatie die ik kreeg was, iets met een huis, baby en hond. Alleen al met die informatie krijg ik zoveel ideeën dat ik ze soms moet opschrijven omdat ik anders bang ben ze te vergeten.

Allerlei mogelijkheden gaan door mijn hoofd en de, in mijn ogen, beste ideeën deel ik altijd met mijn klant. Sommige zullen afgekeurd worden, dat is helemaal prima. Maar sommige nieuwe ideeën die ik aanlever worden vrij regelmatig gebruikt voor de verdere illustratie.

Heeft een eigen tekenstijl

Er wordt nog wel eens raar gedaan over het vinden van je eigen stijl in de wereld van illustratoren en creatievelingen……Inmiddels ben ik erachter dat iedere illustrator zijn eigen stijl al heeft, je hoeft hem niet vinden, alleen maar te verfijnen. Zo heeft ook iedereen van kleins af aan een eigen handschrift, je moet alleen nog leren om ‘netjes’ te leren schrijven op jouw eigen unieke manier.

Nou ben ik wel van mening dat een eigen stijl belangrijk is, kenmerken voor mij als illustrator. Ik heb ooit de vraag gekregen of ik de manier waarop ik mijn ogen van figuren teken aan kon passen. Dat kan ik wel, maar dat wil ik niet. De manier waarop ik dingen teken is mijn handschrift. Het is alsof ik aan jou zou vragen of je alles met hoofdletters wil gaan schrijven. Of wanneer je altijd aan elkaar schrijft ineens los van elkaar moet gaan schrijven. Dan lijkt jouw handschrift niet meer op die van jezelf (beetje vreemd voorbeeld maar ik kan even niks beter verzinnen, sorry) Kleurkeuze, lijndiktes, sfeer en wat je afbeeld is allemaal aan te passen. Maar de manier waarop ik teken niet, mijn tekenstijl oftewel handschrift is wat het is.

wenskaart muisjes in klederdracht

Eigenwijs maar dan positief

Lees het vorige stukje nog een keer opnieuw en ik hoef hier niks meer te vertellen hihihi. Eigenwijs is een van de belangrijkste eigenschappen van deze illustrator. Maar ik hoop van heel veel meer illustratoren. Want ik heb verstand van mijn werk, daar heb ik voor geleerd, ik heb ervaring dus ik weet waarom bepaalde dingen mooi kunnen worden. Andere dingen juist helemaal niet samen kunnen.

Neemt niet weg dat je ALTIJD als opdrachtgever het laatste woord hebt, maar ik wil nog wel eens een beetje ‘zeuren’ bij klanten of ze echt niet nog een keertje willen nadenken over…Dat wat het dan ook is waar ik anders over denk en waarvan ik van overtuigd ben dat het de illustratie beter zou maken. Dus eigenwijs in de positieve zin van het woord en niet tot vervelend toe 😉

Werken met alle materialen

Nummer 5 van de 10 handige weetjes over een illustrator. Je mag ervan uitgaan dat alle illustratoren op de hoogte zijn van alle materialen die gebruikt kunnen worden. Omdat elke materiaal een andere uitstraling en dus sfeer neer kan zetten in een illustratie. Daarom moet je als illustrator dus ook op de hoogte zijn, wat je met welke materiaal kan. Neemt niet weg dat ik vooral werk met aquarel, potlood en pen omdat ik dit de fijnste materialen vindt om mee te werken. Deze past ook het beste bij mijn stijl.

Of zal het andersom zijn, omdat ik veel met aquarel werk is mijn stijl nu zoals die is? Hoe dan ook, ik heb kennis van alle materialen en probeer ook op de hoogte te blijven van nieuwe/verbeterde materialen. Maar ik heb zeker mijn voorkeur.

10 handige weetjes over een illustrator

Goed omgaan met feedback zowel positief als negatief

Ik ben van mening dat elke illustrator dit moet kunnen. Of je het nou goed kan of iets minder goed dat maakt niet uit. Ik krijg vaak terug dat iets net even op een andere manier getekend/gekleurd moet worden. Dat een schets leuk is….maar. En dan komen er aanvullingen waar ik over het algemeen alleen maar heel blij mee ben. Zowel positief of negatief, sterker nog, liever negatief (dus dat dingen echt anders moeten) want die verbeteren de illustraties alleen maar. Althans, vaak….en als dat niet het geval is komt mijn eigenwijze kwaliteit weer goed van pas ;-).

Wanneer ik alleen maar terug krijg ‘oooh wat prachtig’ en dat zijn dan nog enkel de vlugge schetsen, is natuurlijk heel goed voor mijn zelfvertrouwen. Maar een aanpassing of een kritische noot op een schets houdt me juist heel scherp. Hoe je het ook went of keert ik sta ervoor open, ik vind dat elke illustrator dat moet doen. Het kan niet zo zijn dat een illustrator alwetend is en dat jij als opdrachtgever geen input hebt. Of dat wanneer je feedback geeft die persoon jou de wind van voren geeft omdat hij/zij er niet mee om kan gaan, toch?

Goed oplossend denken

Eigenlijk begint bij mij elke opdracht met een ‘probleem’, bijvoorbeeld je hebt een mooi kinderverhaal geschreven maar wil daar illustraties bij. Welke illustratie ondersteunen de tekst? Of je hebt een passend logo nodig voor je nieuwe bedrijf, maar je hebt zelf geen idee waar te beginnen. Daar komt natuurlijk mijn oplossend vermogen om de hoek kijken.

Maar ook in illustraties zelf is het handig om in oplossingen te denken, daardoor worden ze vaak net iets origineler. Soms maak ik een foutje in een illustratie die ik simpel kan oplossen door er iets anders van te maken. Allemaal voorbeelden van goed oplossend denken als illustrator. Nou ben ik sowieso meer een persoon die denkt in oplossingen dan in problemen. Maar dat is een heel ander verhaal.

Begripvol, helpend en sociaal

Ik ben ooit begonnen als pedagogisch medewerker in de kinderopvang waarvoor ik de opleiding Sociaal Pedagogische Medewerker heb gevolgd. Dit stukje is een rode draad in mijn leven zou ik bijna willen zeggen. Maar deze kwaliteiten zijn zeker ook handig in mijn werk als illustrator, aangezien ik ook wel wat zwaardere manuscripten toegestuurd krijg en klanten over het algemeen bij mij komen omdat ze mijn hulp kunnen gebruiken. Het contact met klanten moet wel fijn, vriendelijk en leuk zijn toch? Dus best handig om dan sociaal aangelegd te zijn 😉 en makkelijk een praatje te kunnen maken.

10 handige weetjes over een illustrator

Zelfverzekerd, gepassioneerd en fantasievol

Hier hoef ik eigenlijk geen uitleg bij te geven denk ik….Toch maar wel even? Oké, wanneer ik niet met passie, zelfverzekerd aan mijn fantasievolle kinderboek was begonnen was ik nooit gekomen waar ik nu ben 🙂 Daarbij komt dat passie en zelfverzekerdheid terug te zien is in illustraties en zo ook natuurlijk hoe fantasievol je bent. Met deze drie kwaliteiten kan je hele slechte illustraties maken wanneer je ze mist of hele goede wanneer je ze alle drie op de juiste manier combineert.

Een romanticus met creatieve nieuwe ideeën

‘Een betere samenleving begint bij wat je geeft’ is mijn bedrijfs/levens motto. Misschien wat romantisch in een zakelijke, overvolle en steeds harder wordende wereld waarin we leven. Maar als ik niet geloof in een romantisch happy eind, hou ik het niet vol en krijg ik ook geen nieuwe creatieve ideeën.

Door deze positieve/romantische levensmotto komen mijn creatieve nieuwe ideeën als vanzelf. Ben ik minder positief (ook dat wil wel eens gebeuren) dan merk ik dat gelijk aan minder inspiratie en ideeën. Dit waren 10 handige weetjes over een illustrator. Ik hoop dat je hem met plezier hebt gelezen.

Ben jij nieuwsgierig of ik wat voor je kan betekenen? Of heb je een vraag? Stuur me dan een berichtje.

de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Blogs die je misschien ook nog interessant vind:

Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd

Een plan van aanpak maken voor je kinderboek, hoe doe je dat?

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

2 reacties

 • Lies De Valck

  Hoi Anke,

  Wat een interessante blog! Dit had ik nodig. Ik ben nl een beginnende illustrator en samen met een vriendin willen we een kinderboek uitbrengen.

  We zijn vandaag met iemand van Clavis gaan spreken op een event en heeft ons een beetje met onze voeten op onze grond gezet. Niet zozeer super slechte ervaring, maar wel veel tips ontvangen waarin we snel merkten dat we ons verhaal moeten omgooien. Je geeft boekscout als advies en daar gaan we zeker eens polsen.

  Maar welke prijs moeten we verwachten als we in eigen beheer willen uitgeven? We hebben hier en daar al offertes, maar die zijn bijzonder hoog van prijs. Wat is acceptabel en realistisch?

  Alvast dank voor je feedback

  Warme hartegroet
  Lies

  • Anke Bits

   Hoi Lies,

   Wat leuk dat jullie samen bezig zijn met uitgeven/maken van een kinderboek! Ik ben momenteel niet erg op de hoogte van de actuele prijs voor het drukwerk van kinderboeken. Maar zo’n 7 jaar geleden moest je echt wel rekening houden met zo’n €2000 minimaal. Hoe hoger de oplage hoe duurder natuurlijk, maar des te meer je kan verdien aan je boek omdat de prijs per gedrukt boek dan lager wordt. Alles is natuurlijk duurder geworden, dus ook het laten drukken van boeken. Ik denk dat je nu niet gek op moet kijken van €3000/€4000, maar zoals gezegd zal dat verschillen door het aantal wat je afneemt.

   Mochten jullie een keer willen sparren met mij, ik heb daar een speciaal coaching uurtjes voor gemaakt. Meer informatie vind je daarover op https://anillustration.nl/coaching-uurtje/
   Heel plezier en succes met jullie boek!
   Hartelijke groetjes,
   Anke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *