Illustrator,  Muis kaarten

Hoe zijn de Dickens kaarten ontstaan en gemaakt?

De Dickens kaarten zijn in 2018 ontstaan, inmiddels dus alweer ruim 3 jaar geleden. In deze blog geef ik je een kijkje in mijn keuken omdat het leuk is om eens te lezen hoe zo’n proces gaat. Van begin tot eind.

Kerstkaarten set actie Dickens

Er was eens………hahahha nee grapje. Ik vertel je in deze blog hoe zijn de Dickens kaarten ontstaan en gemaakt over de volgende stappen die ik heb genomen:

  • Het idee;
  • Maar hoe dan? Het schetsproces;
  • De illustraties uitwerken;
  • En het eindresultaat.

Het idee

Zoals elke illustratie begint, is deze ook begonnen met een idee. Ik wil originele kerstkaarten maken, als aanvulling op mijn kaartenlijn. Geïnspireerd door mijn woonplaats Deventer kwam het Dickens festijn langs en zo kwam ik op het idee om hier illustraties van te maken. Later kwam het idee om deze als kerstkaarten te gaan ontwikkelen.

Ik ben altijd groot fan geweest van het Scrooge verhaal en toevallig had ik al eens eerder een Scrooge muisje geïllustreerd voor mezelf. Dus waarom niet meer. Ik doe dan altijd eerst onderzoek, vooral via Google. Dus het verhaal lezen, afbeeldingen bekijken en vooral wat kan ik gebruiken om af te beelden  in mijn illustraties. Ik kwam een foto tegen van het Dickens festijn met poetsmeisjes…..inkoppertje natuurlijk die moest ik ook maken alleen dan met poetsmuisjes. Via zo’n onderzoek ontstaat er altijd al van alles in mijn hoofd, plaatjes, ideeën en naar een tijdje ‘borrelen’ in mijn hoofd maak ik de volgende stap.

kerstkaart Dickens Scrooge muis

Het schetsproces

Door middel van simpele en snelle schetsen maak ik de ideeën in mijn hoofd als het ware al een beetje zichtbaar. Zoals gezegd had ik de poetsmuisjes al verzonnen, het deftige konijnenpaar (ik vind konijnen sjieker dan muizen vandaar, ik weet ook niet waarom…) geeft natuurlijk het status verschil heel goed weer. Een koortje dat kerstliedjes zingt en natuurlijk Scrooge maar die had ik al.

kerstkaart Dickens konijnen

Hoe zijn de Dickens kaarten ontstaan en gemaakt

Deze vooralsnog ideeën ga ik dan op verschillende manieren en composities schetsen. Moet er nog een kerstkrans bij? Geeft de illustratie juist die sfeer, die ik voor ogen heb? Dit proces is vaak ook het langste onderdeel, maar zeer interessant omdat je soms denkt dat er echt geen nieuwe ideeën meer gaan komen…….Maar dan ineens bedenk ik dat het ook leuk is om een ontevreden klein kind muisje toe te voegen die natuurlijk helemaal geen zin heeft om te vegen. Zie links het kleinste muisje.

Wanneer ik klaar ben, is het moment waarop ik echt helemaal niks meer kan verzinnen en tevreden ben met de schetsen. Sommige ideeën schets ik dan net even wat verder uit.

kerstkaart Dickens poetsmuisjes

De illustraties uitwerken

Vervolgens ga ik ze nog een keer tekenen op mijn aquarel blok, werk ze uit met fineliner en ga ze inkleuren met aquarel en pootlood. Dit is echt het stukje waarbij ze tot leven komen als het ware. Kleur doet zoveel met een illustratie, wanneer deze klaar zijn en ik helemaal tevreden scan ik ze in. Dan kan ik ze naar de drukker sturen. Ik heb aan het begin van het maken van mijn kaartenlijn al onderzoek gedaan naar welk papier (mooi kwaliteitspapier Old Mill hierdoor lijken het net originele aquarellen die je verstuurd), oplagen etc, dus ik kan simpel en snel mijn bestelling plaatsen omdat ik precies weet wat ik wil.

Ik krijg altijd een proefdruk om te kijken of alles echt goed is afgebeeld, naar wens is en dan geeft ik mijn akkoord voor het drukken van meer dan 500 kaarten.  Dan komt het moeilijkste……wachten tot ze thuis bezorgd worden.

kerstkaart Dickens koor

Ben jij nieuwsgierig naar het eindresultaat? 

Al mijn kaarten waaronder deze Dickenskaart zijn verkrijgbaar bij de winkel Speel je wijs in Deventer. Deze winkel zit aan een van de belangrijkste straten in Deventer tijdens het Dickens festijn. Nu heb je antwoord op de vraag hoe zijn de Dickens kaarten ontstaan en gemaakt.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram? Of wil jij op de hoogte blijven van nieuwtjes en tekentips en trucs ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, deze krijg je dan ongeveer 4 x per jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 1 =