Coaching,  Illustrator,  Teken- en schilder technieken

Hoe maak je een herfst illustratie in stappen?

In deze blog ga ik je stap voor stap laten zien hoe je een idee omzet in een plan van aanpak voor een illustratie/tekening. Namelijk ik heb het idee om een herfst illustratie te gaan maken. Alleen zo’n idee is natuurlijk niet genoeg om gelijk een mooie illustratie te kunnen maken. Ik ga je laten zien hoe ik dan uiteindelijk tot mijn herfstillustratie kom.

Hoe maak je een herfst illustratie in stappen

In deze blog hoe maak je een herfst illustratie in stappen geef ik je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe verzin je het?
  • Hoe maak je je ideeën overzichtelijk?
  • Waarom is het schetsproces zo belangrijk?
  • Het inkleuren en uitwerken van je schets, hoe doe je dat?

In dit voorbeeld ga ik een paddenstoel met wat eikels en kastanjes uitwerken tot een mooi ingekleurde illustratie. Deze inspiratie komt bij mij als vanzelf op wanneer ik alleen al denk aan de herfst. Lekker voor de hand liggend, maar soms is dat helemaal niet erg. De eerste tip die ik je al wil mee geven is. Leg de lat niet gelijk te hoog voor jezelf, zo hou je het leuk om creatief bezig te zijn.

Hoe verzin je het?

Ik weet als geen ander dat inspiratie niet altijd vanzelf komt. Soms heb je wat prikkels nodig om tot een idee te komen. Wanneer jij helemaal blanco bent en toch iets wil gaan tekenen kan het soms helpen om ‘doelloos’ te gaan tekenen.

Gewoon wat simpele golvende lijnen, rondjes, vierkantjes, driehoeken en een cilinder. Hé dat zijn de basisvormen! 😉 Wanneer je dat op deze manier aanpakt kan er tijdens het krabbelen als vanzelf een idee ontstaan van wat je wil gaan tekenen op dat moment. Hoe dat kan, dat doet er niet toe. Geloof me maar dat het werkt.

herfst blad

Ik heb al een idee, namelijk iets met het thema herfst. Jaargetijden zijn voor mij altijd een hele goede inspiratie bron voor ideeën. Maar goed herfst zelf kan je niet tekenen (tenzij je de letters gaat tekenen natuurlijk) dus ga ik op zoek naar dingen waar ik aan moet denken bij het woord herfst. Dit noem je een brainstorm, ik verzin wat standaard dingen als paddenstoelen, vallende bladeren, gekleurde bladeren, pompoenen, kastanjes en eikels. Wanneer ik deze ga ordenen komen er vaak nog meer ideeën dus ga ik naar de volgende stap.

Hoe maak je je ideeën overzichtelijk?

Dit doe ik door dingen op papier te schrijven, vooral niet op een vel met lijntjes. Maar een groot wit schetspapier waar ik veel ruimte heb om alles wat in me opkomt op te schrijven.

Om het overzichtelijk te houden schrijf ik in het midden van mijn papier het woord herfst en zet er dan een kring omheen. Vanuit daar ga ik echt alles wat in me opkomt op schrijven. Ik probeer hierbij ook een beetje ‘haast’ te maken zodat er een soort van creatieve stroom op gang komt.

herfst illustratie brainstorm

Dan bedenk je ineens nog veel meer dingen die bij herfst horen zoals een warme trui, warme chocolademelk, regen, wind, Halloween, kaarsjes, donkere dagen, kaneel. Wanneer ik klaar ben met schrijven en ik niet tevreden ben met de hoeveelheid ideeën. Wil ik nog wel eens Google gebruiken.

Gewoon het woord herfst intypen en kijken of er nog meer dingen bovenkomen waar ik nog niet aan heb gedacht. Dan schiet me bijvoorbeeld herfstkleuren te binnen, zoals oranje, geel, rood en bruin. Om deze warboel aan ideeën overzichtelijk te krijgen ga ik kijken naar wat ik heb opgeschreven. Hieruit haal ik de beste ideeën die ik wil gaan gebruiken, die omcirkel ik.

Hoe maak je verschillende schetsen?

Het schetsproces is eigenlijk brainstorm ronde twee. Hierbij ga ik de dingen die ik heb omcirkelt heel vlug tekenen, schetsen dus. Ik probeer veel verschillende dingen uit, laat al mijn vlugge schetsen staan. Zo kan ik uiteindelijk zien welke schets ik het beste vind, misschien maak ik een combinatie van twee of drie schetsen door elkaar. Hoe maak je een herfst illustratie in stappen, dit is stap 2.

Om tot verschillende schetsen te komen, verplaats ik in elke schets minimaal 1 ding. Het eikeltje rechts of juist links. Komt er 1 paddenstoel te staan of meerdere, zijn het verschillende soorten paddenstoelen of? Zo probeer ik elke keer wat anders totdat ik tevreden ben met wat er vooral in mijn hoofd gebeurt. Want tijdens die proces ontstaat er uiteindelijk een plaatje in je hoofd van hoe het er ongeveer uit moet gaan zien.

Die schets ik ook nog een keer, want soms lijkt iets in je hoofd een geweldig idee maar is het in de praktijk niet zo en andersom. In je hoofd denk je nope, dat is niet wat. Maar misschien als je het op papier ziet is het eigenlijk best leuk. Altijd uitproberen dus.

herfst illustratie schetsen

Het uitwerken van je schets hoe doe je dat?

Wanneer mijn schets helemaal naar wens is, ga ik bedenken hoe ik hem verder uit wil werken. Ik gebruik voornamelijk pen, aquarel en potlood dus voor mij is de keuze niet heel lastig. Maar je kan er natuurlijk voor kiezen om hem alleen met grijze potloden uit te werken, of alleen met pen. Hoe maak je een herfst illustratie in stappen, stap 3.

Ik vind het voor een herfst illustratie belangrijk om juist kleur te gebruiken, deze geven mijn illustratie juist meer effect met dit onderwerp. Dus ik kies voor pen en aquarel. Dan weet ik ook gelijk wel soort papier ik moet gebruiken om mijn schets op uit te werken. Ik teken mijn schets opnieuw op aquarelpapier (ja echt nog een keer ;-)) Daar wordt hij alleen maar mooier van.

Vervolgens trek ik mijn potloodlijnen over met pen en kan ik gaan beginnen met het uitwerken met aquarel. Wil jij meer weten over hoe je met aquarel kan werken? Onderaan dit bericht heb ik een rijtje met andere interessante blogs voor je.

En dan is dit uiteindelijk het eindresultaat. Van begin het idee tot aan de complete uitwerking van een illustratie. Dus hoe maak je een herfst illustratie in stappen? Zo 🙂 eigenlijk in maar 4 stappen.

Heb jij vragen of wil jij liever persoonlijke begeleiding tijdens het maken van een illustratie? Dan is mijn coaching op maat misschien wel wat voor je.

Op deze manier heb ik ook mijn seizoenskaarten van de herfst gemaakt en zo begin ik eigenlijk altijd met nieuwe ideeën of illustraties.

Andere blogs die interessant kunnen zijn voor je:

Hoe teken je een tulp en werk je hem uit met aquarel?

Waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen

Hoe zijn de Dickens kaarten ontstaan en gemaakt?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 + twaalf =