Doen en niet doen tekentips
Lees hier 10 dingen die ik liever eerder had geweten over tekenen. Dat bespaard jou een heleboel tijd in het ontdekken van materialen en technieken. Dingen als je vinger gebruiken om je potloodlijnen te vervagen NIET DOEN maar ook vooral wat dan WEL DOEN.
In deze blog doen en niet doen tekentips geef ik je antwoord op de volgende vragen:
- Gummen of juist niet?
- Een kleurenarchief maken?
- Een scherpe of een stompe punt aan je potlood?
- Je potlood goed of fout vasthouden?
- Vinger gebruiken om uit te vegen of niet?
- Zelf je kleuren mengen of niet?
- Wel of niet gummen in je schetsproces?
- Bestaat de juiste tekenhouding?
- Nieuwe materialen gebruiken of niet?
Met deze doen en niet doen tekentips verbeter je je tekenvaardigheden, kennis en hoop ik echt dat je een heleboel tijd word bespaard. Misschien heb je zelf nog een tip die echt niet mag ontbreken in dit lijst doen en niet doen tekentips
Gummen of juist niet?
Doen
Er zijn creatievelingen die zeggen nooit gebruik te maken van een gum…..Ik ben niet zo’n creatieveling. Ik ben helemaal voor het gebruik van een gum (behalve in je schetsproces maar daar later meer over) Maar dan wel een gum die het papier niet kapot maakt. Gebruik dus een kneedgum of een elektrische gum. Dit is een pen waar een klein stiftje in zit en deze gaat trillen wanneer je hem aanzet. Zo kan je heel precies gummen en dat is voor het wat kleine gum werk echt super.
Niet doen
Te veel en met een te harde gum werken. Wanneer je een slechte gum gebruikt merk je dat heel snel, je papier gaat kapot (kan ook aan je papier liggen trouwens) en je gum doet niet waar je hem voor gekocht hebt. Namelijk gummen. Er blijven altijd lichte strepen achter of erger nog je maakt je papier viezig door deze gum te gebruiken. Hiermee door gummen echt niet doen.
Een kleurenarchief maken?
Doen
Bij het doen en niet doen tekentips zou ik je zeker willen zeggen DOEN. Ik heb lange tijd geen gebruik gemaakt van een kleurenarchief en ik kan je uit eigen ervaring zeggen. Werken met zo’n archief scheelt je enorm veel tijd (en frustratie) in het vinden van de juiste kleur. Het maakt niet uit met welk materiaal je werkt echt een aanrader.
Niet doen
Elke keer opnieuw hetzelfde wiel uitvinden. Dus eindeloos kleuren mengen en hier bovendien materiaal mee verspillen. Zeker wanneer je vaker dezelfde kleuren gebruikt is het handig om even de kleuren die je hebt gebruikt op te schrijven. Zo kun je deze er later bij pakken en heb je sneller weer die ene mooie kleur.
Een scherpe of stompe punt aan je potlood?
Doen
Altijd zorgen voor een scherpe punt aan je potlood. Ten eerste omdat het veel fijner tekent, je kan er makkelijker harde of zachte druk op toepassen. Maar het lukt je ook makkelijker en sneller om je papier te vullen. Dat wil zeggen als je bijvoorbeeld aan het kleuren bent, dan kan je denken dat een stompe punt sneller werkt. Maar papier heeft altijd een soort reliëf welke je aan het vullen bent met bijvoorbeeld je kleurpotlood. Met een scherpe punt lukt je dat echt sneller. Vaker slijpen dus.
Niet doen
Door blijven tekenen met een stompe punt. Hierboven had ik het vooral over kleuren, maar een tekening maken is zoveel fijner met een scherpe punt. Je kan je lijnen beter terug vinden, je drukt niet te hard op je potlood waardoor je de lijnen ook weer makkelijker kan uitgummen.
Je potlood goed of fout vasthouden?
Doen
Proberen om je potlood losjes vast te houden en wat verder naar achter dan wanneer je bijvoorbeeld schrijft. Hierdoor teken je je lijnen veel soepeler en ook lichter. Mocht je niet tevreden zijn met een lijn dan kan je deze weer gemakkelijk uitgummen. Je houdt het tekenen ook langer vol omdat je als vanzelf wat meer ontspannen gaat zitten tekenen.
Niet doen
Je potlood vast houden zoals je een pen vasthoudt tijdens het schrijven. Hierdoor ga je gespannen zitten en dit is altijd terug te zien in je tekening. Door je potlood zoals boven beschreven vast te gaan houden geef je jezelf meer bewegingsruimte en is het makkelijker om rechte en ronde lijnen te schetsen. Je hebt zo meer controle over je potlood. Ik denk dat ik dit persoonlijk de beste tip vind in deze doen en niet doen tekentips.
Vinger gebruiken om uit te vegen of niet?
Doen
Nooit maar dan ook nooit je vinger gebruiken om je potlood lijnen uit te vegen. Gebruik hiervoor een doezelaar en ik zal je gelijk uitleggen waarom. Een doezelaar is een opgerold stuk papier waar je heel fijn een puntje aan hebt. Met een doezelaar kan je schaduwen mooi in elkaar over laten lopen. Heb jij geen doezelaar, dan werkt een wattenstaafje ook, maar hier zit natuurijk geen puntje aan en kan je dus minder precies mee werken.
Niet doen
Je vingers gebruiken als doezelaar. Want wanneer je met je vettige vinden over je papier gaat strijken krijg je je papier vet. Op deze manier kan je heel moeilijk nog een laag over je eerdere laag aanbrengen. Dat pakt dan niet zo goed meer. Als je met verschillende lagen werkt zal je uiteindelijk een vieze bruine kleur krijgen. En met grijs potlood maak je over het algemeen je tekening fletser door de doezelen met je vinger. Bovendien krijg je allemaal vlekken op je papier omdat je vieze vingers hebt.
Zelf je kleuren mengen of niet?
Doen
Jazeker zelf je kleuren mengen duidelijk een doen in deze doen en niet doen tekentips. Zelf je kleuren mengen met wat voor een materiaal dan ook is altijd het beste. Deze kleuren worden mooier en levendiger dan de kleuren die je kant en klaar in een tube of potlood koopt.
Niet doen
Uiteindelijk moet je natuurlijk helemaal zelf weten of je zelf je kleuren gaat mengen want het kost wel meer tijd. Wat je echt niet moet doen is te veel zwart gebruiken om schaduwen te tekenen. Gebruik liever de complementaire kleuren om schaduwen te maken. Onderaan deze blog staan interessant blogs over dit onderwerp.
Wel of niet gummen in je schetsproces?
Doen
Zoals belooft eerder in deze blog doen en niet doen over het gummen in je schetsproces. In je schetsproces probeer je nooit te gummen. Waarom niet hoor ik je denken…Zodat je kan zien wat je ‘fout’ doet en het de volgende schets dus beter of anders kan doen. In een schetsproces begin ik altijd opnieuw wanneer iets niet gelukt is.
Niet doen
Dus niet gummen tijdens je schetsproces. Voordat ik ga tekenen maak ik altijd meerdere verschillende schetsen om te kijken hoe ik de tekening uiteindelijk wil hebben. Wanneer je hierin gaat gummen vergeet je juist wat je niet mooi vond en maak je deze ‘fout’ elke keer opnieuw. Als je hem lekker laat staan krijg je uiteindelijk een heel mooi overzicht van wat je wel, maar ook wat je niet wil gebruiken in je uiteindelijke tekening.
Bestaat de juiste tekenhouding?
Doen
Heel veel en vaak tekenen dat is goed voor je tekenvaardigheden die mag echt niet ontbreken in doen en niet doen tekentips. Maar hierbij moet je echt wel letten op de juiste tekenhouding. Welke dat voor jou is bepaal je helemaal zelf natuurlijk. Mijn ervaring is dat gebogen over een tafel zitten niet bevordelijk is voor mijn nek en rug. Dus ik maak gebruik van een tekentafel. Kijk naar wat voor jouw lichaam werkt, dus de juiste tekenhouding bestaat zeker wel, alleen is hij voor ieder persoon anders.
Niet doen
Te lang door tekenen in een voor jou verkeerde houding, dan krijg je zeker weten klachten. Dit is er ook een die echt hoor in het rijtje van doen en niet doen tekentips. Kijk goed naar je houding en hoe je die zo lang mogelijk vol kan houden zonder klachten te krijgen.
Nieuwe materialen gebruiken of niet?
Doen
Jezelf stimuleren met af en toe wat nieuw materiaal, zeker doen. Wat je ook moet doen is ‘nee’ zeggen tegen die enorme drang van kopen wanneer je in een ‘snoepwinkel’ staat oftewel een materialen winkel. Alle mooie spullen op een rijtje…..en toch nee zeggen. Anders heb je uiteindelijk zoveel spullen die je uiteindelijk nooit zal gebruiken. Geloof me ik weet er alles van 😉
Niet doen
Te veel en vaak nieuwe materialen kopen. Vooral wanneer je net begint met tekenen/schilderen kan het heel verleidelijk zijn om alles van je nieuw ontdekte hobby te gaan kopen. Je hebt het echt niet nodig. In het begin heb je genoeg aan bijvoorbeeld drie verschillende grijppotloden HB, 2H en een 3B daar kun je al hele mooie tekeningen mee maken. Zo ook met verf, begin gewoon met de basiskleuren rood, geel en blauw. Hiermee kun je alle kleuren maken die je wil.
Ik mag graag mensen coachen op het gebied van tekenen, schilderen, illustreren en boeken uitgeven. Hiervoor heb ik verschillende trajecten ontwikkeld en misschien zit er wel iets voor jou tussen. De verschillende coaching trajecten die ik heb.
Andere blogs die je wellicht ook interessant zal vinden
Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem?
Hoe kleur je schaduwen met de complementaire kleuren?
5 redenen waarom je tekening wel goed is
Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.
Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?