Coaching,  Illustrator,  kinderboek uitgeven

Een plan van aanpak maken voor een kinderboek, hoe doe je dat?

Je bruist van de ideeën en plannen voor een nieuw kinderboek. Het verhaal zit al meerendeel in je hoofd en je hebt zelfs al wat ideeën voor illustraties. Hartstikke leuk dat je geen gebrek hebt aan inspiratie, maar hoe krijgen al die nieuwe ideeën een logische vorm. Hoe zorg je ervoor dat het niet alleen bij ideeën blijft.  Dat het ook echt een uitvoerbaar plan wordt?

In deze blog ga ik je uitleggen hoe ik dat altijd doe. Kortom antwoord op de vraag, een plan van aanpak maken voor een kinderboek, hoe doe je dat? Dat ga ik uitleggen aan de hand van de volgende vragen.

  • Brainstormen hoe pak je dat aan?
  • Hoe krijg je overzicht in je brainstorm?
  • Een plan van aanpak maken?
  • Hoe zorg je ervoor dat je je plan van aanpak ook echt uitvoert?

Brainstormen hoe pak je dat aan?

Een plan van aanpak maken voor een kinderboek, hoe doe je dat?

Het is super fijn wanneer je aan creatieve ideeën geen gebrek hebt. Maar soms kunnen al die nieuwe plannen ook wel een een eigen leven gaan leiden waardoor er van al je plannen niks terecht komt. Zonde! Dus is het heel slim om af en toe die ideeën uit je hoofd te maken en op papier te zetten. Ik doe dat zelf altijd door te brainstormen. Vroeger op school heb ik dat geleerd en toen vond ik het vrij zinloos……. Dat zal aan de leeftijd hebben gelegen. Want inmiddels vind ik brainstormen een van de meest leuke dingen aan mijn werk als illustrator.

Het geeft rust in je hoofd, ruimte voor weer nieuwe ideeën. Maar ook omdat je van de ideeën die je hebt hele mooie dingen kan maken als je ze maar weet om te zetten in DOEN.  Om te zetten in een plan van aanpak. Zo’n plan van aanpak begint dus bij een brainstorm.

Brainstormen

Voor als je nog nooit een brainstorm hebt gedaan zal ik het even uitleggen. Je gaat rustig aan een tafel/bureau zitten met (het liefst) een groot vel wit papier en een pen of potlood. Je schrijft in het midden van je papier het thema op waarover je wil gaan brainstormen, in dit voorbeeld gebruik een kinderboek idee. Maar je kan het voor alles wat je maar wilt gebruiken.

een plan van aanpak maken voor een kinderboek

Met het kinderboek in het midden ga ik beginnen met allemaal korte ideeën op te schrijven om het thema woord heen. Het liefst gewoon in 1 woord, komen sommige woorden op hetzelfde neer? Geen probleem, gewoon opschrijven. Het doel van op deze manier je ideeën ordenen is dat je soms ook nog weer nieuwe ideeën erbij krijgt. Om dat brein een beetje op gang te helpen is het van belang dat je niet oordeelt over je idee. Maar gewoon ALLES opschrijft dat in je op komt, zodat het een beetje gaat stromen zeg maar. Later ga je kijken welke ideeën je kan gebruiken en welke niet.

Hoe krijg je overzicht in je brainstorm?

Je hebt dus lekker veel opgeschreven rondom je thema woord. Heel goed, en nu? Nu ga je proberen overzicht te krijgen in je brainstorm en dus je ideeën. Ik stel mezelf altijd de volgende vragen.

  • Welke ideeën wil/kan ik gaan gebruiken?
  • Zijn er ideeën die een eigen brainstorm nodig hebben?
  • Welke ideeën passen bij elkaar, dus bijvoorbeeld, productie het maken van dingen, vormgeving, tijdlijn en uitvoering via anderen.

De woorden die er dan uitspringen geef ik een cirkel. Sommige ideeën zijn niet om iets mee te doen en die krijgen dan dus ook geen cirkel.  Ik besluit voor mijn tijdlijn idee dat ik daar een nieuwe brainstorm voor ga doen. Maar ik zie ook dat ik vooral dingen heb omcirkeld die te maken hebben met de vormgeving van het verhaal, dus het schrijven zelf.

plan van aanpak kinderboek

Hierdoor weet ik wat mijn volgende stap moet zijn, het schrijven van mijn kinderverhaal. Die gaat voor kinderen zijn met humor, magie en een beetje spanning. Zo krijg je dus sturing in je idee en kom je tot een plan van aanpak. Ook voor het schrijven doe ik nog wel eens een aparte brainstorm voor ideeën.

Een plan van aanpak maken?

Door te kijken naar de rest van mijn woorden kan ik al globaal een plan van aanpak maken. Stap 1 gaat zijn het kinderverhaal schrijven, ik heb nu een mooi begin waarvan ik weet wat er in ieder geval moet komen.

Vervolgens ga ik een nieuwe brainstorm doen over de tijdlijn, dus de periode dat ik ermee bezig denk te zijn. Ik heb ook eigen beheer, uitgeven en uitgever opgeschreven. Dat dit boek er moet gaan komen is dus duidelijk, ik hoef alleen nog maar de kiezen op welke manier ik het uit wil gaan geven (waarbij de uitgeverij nagenoeg onmogelijk is….) En het boek moet er komen dus kies ik voor eigen beheer. Dat dat heel ingewikkeld kan zijn, spannend, dat stemmetje dat elke keer zegt ”dat kan jij helemaal niet” of ”niemand zit op nog een kinderboek te wachten” die negeer ik voor het gemak even 🙂 Want daarmee blokkeer je je creatieve flow zeg maar.

Dan kan ik nog iets toevoegen aan mijn brainstorm, namelijk opnieuw brainstormen over wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven in eigen beheer. Zo ga je stap voor stap je brainstorm omzetten in een plan van aanpak.

Wat moet ik eerst doen voordat ik verder kan met het volgende. Er is altijd een bepaalde volgorde te vinden in een brainstorm. Wanneer je het doet om een tekening te maken, kan je natuurlijk beginnen met het inkleuren van de tekening. Je zal echter eerst de tekening moeten maken, zo zijn er logische stappen te vinden in elke brainstorm.

een plan van aanpak maken voor een kinderboek, hoe doe je dat?

Hoe zorg je ervoor dat je je plan van aanpak ook uitvoert?

Mijn ervaring is dat wanneer je een datum koppelt aan een taak hij over het algemeen ook uitgevoerd wordt…..Ten minste dan geld voor mij, ik heb een overdosis in zelfdiscipline die me af en toe bijna de kop kost hihihi. Het zal er dus ook echt aan liggen,  hoe graag jij wil dat je idee uitgevoerd word en dus hoeveel motivatie je hebt om het daadwerkelijk te gaan DOEN.

Maar wanneer je een planning met datums op papier zet wordt je idee vaak wel iets ‘echter’. Hij is natuurlijk gewoon echt, maar wat meer tastbaar omdat je het kan zien in de vorm van een planning. Het zijn dus niet meer gewoon wat losse ideeën die rond dwarrelen in je hoofd. Wanneer je echt heel veel moeite hebt met discipline kan het helpen om een vriendin/vriend te vragen om jou te motiveren. Dus af en toe een bericht sturen om te vragen/controleren hoe ver je al bent met de uitvoering van je plan.

de voordelen van je kinderboek zelf uitgeven

Of je neemt een coach in armen die je ook kan helpen met het vormgeven en meedenken in je proces. Verstand heeft van kinderboeken, het uitgeven ervan etc. 😉 Er zijn genoeg manieren te bedenken om ervoor te zorgen dat je plan van aanpak uitgevoerd wordt. Maar jij bent echt de enige die het daadwerkelijk ‘moet’ doen (van jezelf ;-0) Want het is per slot van rekening jouw plan geworden. Hoe dan ook dit is het antwoord op de vraag, een plan van aanpak maken voor een kinderboek hoe doe je dat?

Het jij hulp nog met discipline of het maken van een plan van aanpak voor jou project? Ik help je daar graag verder mee door middel van een coaching traject. Ik heb een coaching uurtje, of coaching op maat. Wil jij graag leren hoe je jouw kinderboek zelf kan illustreren ook daar heb ik een cursus voor.

Meer blogs die interessant kunnen zijn voor je:

Hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht?

Hoe ik van hobbymatig tekenen illustrator werd

De voordelen van je kinderboek zelf uitgeven.

Hoe mijn eerste kinderboek een kinderboek werd.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *