Illustrator,  Teken- en schilder technieken

In perspectief tekenen is niet moeilijk

Nou kan ik natuurlijk niet voor je bepalen of iets moeilijk, is ja of nee. Maar meestal word iets in perspectief tekenen als heel moeilijk ervaren, dat heb ikzelf ook een tijdje gehad. In deze blog ga ik je laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om iets in perpectief te tekenen door middel van hulplijnen en een verdwijnpunt.

In perspectief tekenen is niet moeilijk, zoals met alles moet je alleen even weten hoe. Ik geef je antwoord op de volgende vragen.  Dan kan, ook jij, in perspectief tekenen.

  • Diepte in je tekening krijgen doe je door te tekenen in perpectief, maar hoe doe je dat?
  • Wat is perspectief eigenlijk?
  • Waarom een verdwijnpunt gebruiken?
  • Hoe teken je een huis in perspectief stap voor stap?

Diepte in je tekening krijgen door perspectief, hoe doe je dat?

Door gebruik te maken van perspectief, krijg je diepte in je tekening. Hierdoor wordt je tekening interessanter om naar te kijken. Je hebt verschillende soorten perspectieven zoals werken met een verdwijnpunt/kijkpunt. Maar ook een atmosferische perspectief en van groot naar klein perspectief, overlapping maar dat heeft dan weer meer te maken met diepte in je tekening krijgen. Wanneer je al deze verschillende soorten verwerkt in een tekening heb je een compleet plaatje. Zo weet je zeker dat de diepte in je tekening klopt.

Je hoeft het natuurlijk niet allemaal te gebruiken om diepte te krijgen, in deze blog ga ik het alleen hebben over het kijkpunt perspectief.

Op deze foto kan je goed zien dat het standpunt van de fotograaf heel laag bij de grond was, maar als je goed kijkt kan je ook zien dat de rails in de verte eindigen in een stip, oftewel een verdwijnpunt. Daar vertel ik je later meer over.in perpectief tekenen is niet moeilijk

Wat is perspectief eigenlijk?

Perspectief is op een bepaalde manier kijken. Dit kan een bepaald standpunt zijn die je qua mening hebt. In dit geval met tekenen gaat het om het punt waar je staat. Dus letterlijk hoe zie je het plaatje wat je wil gaan tekenen.

Bedenk je eens dat je aan het strand staat en naar de zee kijkt waar een boot vaart. Wanneer je dicht bij het water staat, zie je geen strand. Maar sta je in de duinen, dan zie je waarschijnlijk ook nog duingras. Sta je gewoon dan heb je een ander perpectief dan wanneer je op je hurken zit of op een handdoek ligt. Zo heb je allemaal verschillende standpunten of anders gezegd perspectieven.

Nog weer terug naar de boot, wanneer je naar de horizon van de zee kijkt en er vaart één boot kun je stellen dat dat je verdwijnpunt is. Om iets goed in perspectief te tekenen gebruik je namelijk altijd een verdwijnpunt.

Waarom een verdwijnpunt gebruiken?

Een verdwijnpunt gebruiken zorgt ervoor dat in perspectief tekenen niet moeilijk is. Je bepaalt namelijk eerst je verdwijnpunt welke in dit voorbeeld ergens op de horizon ligt (de horizon is de lijn waar de aarde overgaat in de lucht). Door de hulplijnen te tekenen van je onderwerp naar je verdwijnpunt help je jezelf om te tekenen in perspectief. Je kan het ook proberen zonder….Maar geloof me, dan klop de diepte in je tekening niet echt.

uitleg verdwijnpunt

Hoe teken je een huis in perspectief stap voor stap?

wenskaart Deventer Waag

Zoals je kunt zien heb ik  bij dit muisje op de Waag een van  mijn Deventer muizen kaarten ook gebruik gemaakt van perspectief.

Begin bij het begin, namelijk het bepalen of je je papier horizontaal of verticaal gaat gebruiken. In dit voorbeeld met het strand ga ik voor horizontaal, maar wanneer een flatgebouw in de hoogte wil gaan tekenen zal je waarschijnlijk kiezen voor verticaal. Maar dat is weer een ander soort perspectief, laten we het in deze blog simpel houden.

Ik teken eerst een horizon (daar waar de aarde overgaat in lucht), niet in het midden van het papier (dat wordt als saai gezien ;-)). Maar wat hoger of lager dan het midden, het is leuk om daar eens wat verschillende plekken mee uit te proberen. Teken een simpel huis. Vervolgens zet je ergens anders een verdwijnpunt op je horizon. Het maakt niet uit aan welke kant je dit doet, maar plaats hem niet te dicht bij je huis.

Nu ga je vanaf elke punt dat je huis aan de kant van je verdwijnpunt heeft de hulplijnen zetten naar je verdwijnpunt toe, teken deze niet te dik zo kun je ze later makkelijk uitgummen. Nu ‘snij’ je je huis af tussen de hulp lijnen.

perspectief is niet moeilijk

Wanneer je ramen en dakpannen of bakstenen wil tekenen in je huis doe je dat ook allemaal in hetzelfde perspectief (vanaf hetzelfde standpunt). Doe je dit niet dan komt je huis er uiteindelijk gek uit te zien.

Ramen en dakpannen in perspectief

Nog wat schaduw toevoegen 

Als je alles waar je de hulplijnen en je verdwijnpunt voor nodig hebt, hebt getekend kun je de hulplijnen weggummen.  Je hebt  je huis in perspectief getekend. Wil je nog meer diepte in je huis dan kun je wat schaduwen toevoegen.  Maak gebruik van een denkbeeldige lichtbron. In mijn voorbeeld een zonnetje, dat is waar mijn licht vandaan komt. Ik weet nu waar ik mijn schaduwen moet maken.

in perspectief tekenen is niet moeilijk

Je huis klaar en helemaal in perspectief getekend,  in perspectief tekenen is niet moeilijk toch? Wil jij meer weten over bijvoorbeeld het tekenen van andere soorten perspectief, zoals atmosferisch perspectief of juist weten hoe je meer diepte kan krijgen in je tekeningen door overlapping, gebruik van groot en klein en nog veel meer? Dan is mijn coaching op maat echt wat voor jou. Wil jij een complete cursus waarin ik je de basis van tekenen en illustreren leer, dan volg je de teken- en illustreer cursus.

Heb je vragen of wil je informatie over wat ik voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met me op. Dan kijken we samen wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Wil jij liever zelf aan de slag met een uitgeschreven workshop? 

E-book illustreren en handlettering *

Workshop E-book bloemen tekenen  *

E-book workshop krijtbord letteren  *

*Het is een PDF bestand in de vorm van een digitaal boek, geschikt voor nagenoeg alle apparaten.

Illustrator Anke Bits

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *