Coaching,  Teken- en schilder technieken

Tips voor het tekenen van betere tekeningen

Ken je dat? Je gaat beginnen aan een nieuwe tekening en je hebt hoge verwachtingen van jezelf. In je hoofd heb je het plaatje helemaal mooi en perfect. Alleen wanneer je dan begint met tekenen lijkt het helemaal niet op dat wat je in je hoofd had? Ik ken dat wel, en het gebeurt me nu ook nog wel eens. Maar voor alles is een oplossing. In deze blog geef ik je tips voor het tekenen van een betere tekening. Ik doe dat aan de hand van de volgende vragen.

  • Welk materiaal kies je?
  • Tekenen in perspectief?
  • Hoe maak je mooie kleurovergangen?
  • Hoe maak je je tekening realisitischer?

Wanneer je de tips toepast tijdens het tekenen, zul je zien dat je tekening meer wordt zoals je het in je hoofd hebt.

Welke materiaal kies je?

Een goede tekening begint altijd met een goede voorbereiding. Allereerst ga je heel veel schetsen en uitproberen, wanneer je vaker blogs van mijn leest is dit absoluut niet de eerste keer dat je dit leest. Wanneer je tevreden bent met je verschillende schetsen en het plaatje in je hoofd helder hebt, ga je beginnen met kiezen. Het kiezen van welk materiaal, is een van de beste tips voor het tekenen van betere tekeningen die ik je kan geven.

Elke materiaal heeft zijn eigen unieke uitstraling maar belangrijker nog. Elke medium heeft een ander manier van verwerken, en dat is precies waar ik op doel. Wanneer jij je niet fijn en zeker voelt met het materiaal waar je mee werkt zal je tekening nooit zo worden als dat jij in je hoofd hebt. Dus welk materiaal je ook kiest…..zorg dat je er vertrouwd mee raakt, fijn en leuk vindt om mee te werken, dan zal je tekening al zoveel beter worden.

Tips voor het tekenen van een betere tekening

Tekenen in perspectief?

Een tekening zonder perspectief en diepte kan heel mooi zijn, ik persoonlijk hou meer van wat meer realistische tekeningen. Een van de technieken die ervoor zorgen dat je tekening meer realistisch wordt (later ga ik hier nog meer tips voor geven) is het tekenen in perspectief. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, want alleen al zorgen voor overlapping in je tekening is een vorm van perspectief. Dus zorg dat er verschillende onderwerpen in je tekening voorkomen en laat deze elkaar ‘aanraken’ als het ware. Dit is een van de makkelijkste tips voor het tekenen van een betere tekening.

Nog een makkelijke manier van perpectief tekenen is gebruik maken van groot en klein. De ‘regel’ hierin, alles wat verder weg is wordt kleiner en alles wat op de voorgrond staat is groter. Simpel toch?

Hoe maak ik mooie kleurovergangen?

tips voor het tekenen van betere tekeningen

Of je nou werkt in zwart/wit of met kleur, een mooie overloop in je kleuren maakt een tekening altijd beter. Dit is wel iets wat je zal moeten oefenen en leren wil je hier beter in worden. Een van de beste manieren om je kleurovergang mooi te krijgen is werken in laagjes en met harde en zachte druk op je potlood. Wanneer ik mijn cursus geef is dit een van de vaste oefeningen waar we mee beginnen.

Je pakt je potlood ontspannen vast (dus niet zoals wanneer je gaat schrijven) en je begint met het kleuren. Eerst begin je met hele zachte druk op je potlood, je drukt dus bijna niet op je potlood en dan langzaamaan ga je meer druk geven op je potlood. Net zo hard totdat je denkt dat de punt zal afbreken. Vervolgens ga je weer langzaamaan en geleidelijk je druk verminderen. Het klinkt heel makkelijk, maar wanneer je oog- hand coördinatie niet goed getraind is zal dit een hele moeilijke oefening zijn om goed uit te voeren.

Wanneer je dit kan, lukt het je ook om mooie kleur over gangen te krijgen. Eén van de wat moeilijkere tips voor het tekenen van betere tekeningen. Daarom heb ik er een filmpje voor gemaakt.

Hoe maak je je tekening realistischer?

tips voor het tekenen van betere tekeningen

De laatste tip van deze blog, tips voor het tekenen van betere tekeningen is, maak je tekening realistischer. Op zich is dat natuurlijk heel smaak gevoelig, want minder realistische tekeningen zijn niet altijd vervelend om naar te kijken. Maar wil je bij jezelf een ‘wauw’ effect krijgen dan weet ik uit ervaring dat dat vooral gebeurt wanneer je tekening als het ware uit het papier lijkt te komen. Dit gebeurt bij mij vooral wanneer ik zo realistisch mogelijk probeer te tekenen.

Ik heb een aantal tips voor je om je tekening realistischer te maken.

  • Zoals eerder al gezegd, zorg voor wat perspectief in je tekening;
  • Zorg voor mooie diepe kleuren, door in veel lagen te werken;
  • Gebruik realistische kleuren en meng die vooral zelf;
  • Kijk goed naar dat wat je tekent ook al is het fantasie, kleine details zorgen ook voor een realistischer beeld;
  • Gebruik altijd voorwerpen in je tekening die ook ‘echt’ bestaan, dus bijvoorbeeld een theekopje/pot ergens;
  • Zorg dat je schaduw op de juiste manier getekend is;

Dit zijn mijn tips voor het tekenen van betere tekeningen, wanneer je hiermee gaat oefenen zal je uiteindelijk een vooruitgang bij jezelf zien. Heel veel plezier met het oefenen en tekenen, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Plezier in tekenen zie je altijd terug in een tekening.

Hoe mijn wenskaarten gemaakt worden

Meer interessante blog voor je?

Wil jij een cursus tekenen volgen bij mij? Via deze link lees meer over de mogelijkheden.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *