Hoe leer je tekenen?
Op de vraag hoe leer je tekenen is maar één simpel antwoord te geven, door het te doen. Oké, leuk……maar hoe begin ik dan hoor ik je denken. Nou in ieder geval door te kijken of je het leuk vindt om te tekenen. Je bent deze blog al aan het lezen, dus ik denk het van wel. Maar dat is natuurlijk het allerbelangrijkste of je het leuk vindt om te doen.
In deze blog ga ik je uitleggen hoe je kan beginnen en vooral hoe leer je tekenen? Dat doe ik door je antwoord te geven op de volgende vragen:
- Wat heb je nodig?
- Beginnen bij het begin?
- Tips en trucs om te leren tekenen.
Wat heb je nodig?
In ieder geval goede moed en interesse in tekenen. Zijn er ook mensen die willen leren tekenen zonder dat ze het leuk vinden, Anke? Yep, om bijvoorbeeld kosten te besparen om een illustrator in te huren 🙂 voor de illustraties bij hun kinderboek. Of omdat ze het gewoon willen kunnen, een soort Bucket list dingetje…..Tja. Dus daarom begin ik voor de zekerheid maar even met het allerbelangrijkste. Je moet het leuk vinden om te gaan tekenen.
Wat ook handig is, is een klein beetje talent. Maar dit is zeker geen vereiste. En wanneer jij het gevoel hebt dat je HELEMAAL niet kan tekenen, dan heb je het mis! Iedereen kan (leren) tekenen, je moet alleen even weten waar je allemaal op kan en moet letten. Grote kans dat je juist heel goed kan tekenen, maar dat je gewoon onzeker bent. Heel herkenbaar en normaal, maar dat betekent dus niet dat je niet goed bent in tekenen. Dat betekend dat je onzeker bent, dat is heel wat anders 😉 Dat gezegd hebbende, is het enige wat je aan materiaal nodig hebt eigenlijk papier, potlood, puntenslijper en misschien een gummetje. Meer niet, je kan gelijk beginnen.
Materialen
Je kan natuurlijk allemaal mooie en dure materialen aan gaan schaffen, dat is super leuk. Maar het is ook waar, dat je met een potlood van €0,50 een even mooie tekening kan maken als met een potlood van €3,50 of duurder. Papier heeft wel enige invloed op je tekening, maar zeker wanneer je wil gaan leren tekenen zou ik niet heel duur papier nemen. Weet je hoe spannend het is om op duur papier fouten te maken? Misschien wel je tekening weg te moeten gooien? Zeker wanneer je je al wat onzeker voelt, lekker goedkoop papier gebruiken.
Ik herhaal even ‘misschien’ een gummetje….met nadruk op misschien, want ik ben helemaal niet zo fan van gummen. Zeker wanneer je wil gaan leren tekenen is het slim om juist alles te laten staan op je papier (daarom ook niet al te duur papier) zodat je je vooruitgang kan zien. Hier krijg je weer meer zelfvertrouwen van en daardoor leer je beter en vaker te gaan tekenen. Klinkt logisch toch?!
Beginnen bij het begin?
Hoe leer je tekenen is toch vooral door te doen. Dus misschien maak je 1 keer per week tijd vrij om te gaan tekenen, of 1 keer per maand. Maar het is slim om er een bepaalde ritme in te krijgen of maken. Lukt je dit niet zelf? Dan kan je misschien samen met een vriendin wat afspreken of een cursus volgen. Dan lukt het meestal heel goed om met regelmaat te gaan tekenen.
Wanneer je dan een ritme hebt gevonden en tijd vrij hebt gemaakt voor je tekenuurtje, komt de vraag en nu? Wat zal ik eens gaan tekenen? Misschien heb je al wel wat in je hoofd wat je wil gaan tekenen? Ikzelf begin vaak met een warming-up, dat doe ik door simpele lijnen, krullen, strepen, rondjes en ga zo maar door te tekenen op mijn papier. Hierdoor ben je toch ‘aan het tekenen’ want heel zwart/wit gezien maak je lijnen met je potlood op het papier, dus tekenen.
Hierdoor zal je al wat meer ontspannen en plezier krijgen in het tekenen (weet ik uit eigen ervaring en door het geven van mijn tekencursus ;-)) Wanneer je voelt dat je klaar bent met de warming-up kan je gaan beginnen met je tekening.
Als je vaker een blog van mij hebt gelezen bestaat er een grote kans dat je weet wat ik nu ga vertellen. Hoe leer je tekenen? Door te kijken welke basisvormen er in je onderwerp zitten. Even kort (ik zal onderaan deze blog een link delen naar een uitgebreide blog over het vinden en gebruiken van basisvormen) basisvormen zijn een rondje, driehoek, cilinder en vierkant. Deze elementen kan je altijd terug vinden in alles en iedereen om je heen. Soms is het een combinatie van de basisvormen, soms enkel één basisvorm. Wanneer je je tekeningen begint met deze elementen en dit trucje, weet je altijd hoe je een tekening moet beginnen.
Kijk naar welke basisvormen je ziet en tekenen deze eerst simpel op je papier en daarna kan je je tekening verder uit gaan werken. Of je nou een eigen verzonnen poppetje wil gaan tekenen of een bos bloemen die je op tafel hebt staan. Basisvormen…..;-)
Tips & trucs om te leren tekenen
Scherpe punt
Zorg dat de punt van je potlood lekker scherp is, en ook blijft. Ten eerste omdat het veel fijner tekent, je kan er makkelijker harde of zachte druk op toepassen. Maar het lukt je ook makkelijker en sneller om je papier te vullen. Dat wil zeggen als je bijvoorbeeld aan het kleuren bent, dan kan je denken dat een stompe punt sneller werkt. Maar papier heeft altijd een soort reliëf welke je aan het vullen bent met bijvoorbeeld je kleurpotlood. Met een scherpe punt lukt je dat echt sneller. Vaker slijpen dus.
Puntenslijper
Als je vaak je punt gaat slijpen is het fijn om een puntenslijper te gebruiken met een opvangbakje. Zorg er ook voor dat je puntenslijper een scherp mesje heeft, wanneer deze bot is zal je punt elke keer afbreken. Bij een scherp mesje gebeurt dat zelden tot nooit.
Houd je potlood op de juiste manier vast
Proberen om je potlood losjes vast te houden en wat verder naar achter dan wanneer je bijvoorbeeld schrijft. Hierdoor teken je je lijnen veel soepeler en ook lichter. Mocht je niet tevreden zijn met een lijn dan kan je deze weer gemakkelijk uitgummen. Je houdt het tekenen ook langer vol omdat je als vanzelf wat meer ontspannen gaat zitten tekenen.
Niet te veel gummen
Dus niet gummen tijdens je schetsproces. Voordat ik ga tekenen maak ik altijd meerdere verschillende schetsen om te kijken hoe ik de tekening uiteindelijk wil hebben. Wanneer je hierin gaat gummen vergeet je juist wat je niet mooi vond en maak je deze ‘fout’ elke keer opnieuw. Als je hem lekker laat staan krijg je uiteindelijk een heel mooi overzicht van wat je wel, maar ook wat je niet wil gebruiken in je uiteindelijke tekening.
Kies je beste tekenhouding
Heel veel en vaak tekenen dat is goed voor je tekenvaardigheden. Maar hierbij moet je echt wel letten op de juiste tekenhouding. Welke dat voor jou is bepaal je helemaal zelf natuurlijk. Mijn ervaring is dat gebogen over een tafel zitten niet bevordelijk is voor mijn nek en rug. Dus ik maak gebruik van een tekentafel. Kijk naar wat voor jouw lichaam werkt, dus de juiste tekenhouding bestaat zeker wel, alleen is hij voor ieder persoon anders.
Meer interessante blog voor jou om te lezen:
- 10 tips voor creatieve inspiratie;
- De 10 tekentips die ik nog dagelijks gebruik;
- Hoe teken je stap voor stap een zonnebloem?
- Leren tekenen in stappen inclusief uitleg basisvormen gebruiken
Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.