Teken- en schilder technieken

Makkelijk een leuk poppetje tekenen

Het lijkt zo simpel. Je tekent een gezicht met een lijfje en dan heb je een leuk poppetje, toch? Nee, helaas niet waar. Ik ben zelf jaren lang aan het stoeien geweest om leuke poppetjes en figuren te tekenen. Maar op de een of andere manier werd het maar niet naar mijn wens. Ik heb hier een studie van gemaakt en inmiddels weet ik waarom het niet wilde lukken. Met een paar simpele trucs zorg je er al voor dat je poppetje op ‘echt mensen of kinderen’ lijken. Die trucs ga ik in deze blog met je delen.

Makkelijk een leuk poppetje tekenen, dat leg ik uit aan de hand van de volgende vragen:

  • Hoe zorg je ervoor dat de verhoudingen in het gezicht kloppen?
  • Hoe kies je welke soort ogen, neus en mond je leuk vindt?
  • Moet het lichaam ook in een speciale verhouding?
  • Welke verschillende manieren en stijlen heb je allemaal?

Hoe zorg je ervoor dat de verhoudingen in het gezicht kloppen?

Ik heb voor mijn opleiding tot illustrator ook realistische portretten en karakters moeten tekenen. Hierbij leer je een trucje om de verhouding van een gezicht altijd op de juiste manier te tekenen. Alleen raakte ik daar altijd van in de war. Ik vergat waar welke lijn ook alweer moest. Het trucje was namelijk, je tekent een ei-vorm op de kop voor het hoofd. Dit is de vorm van een hoofd ongeveer. Daarin teken je een kruis, waarbij op de horizontale lijn de ogen moeten komen ongeveer in het midden van de verticale lijn en…….Ben jij het ook al kwijt of?……..Dat is dus niet makkelijk een leuk poppetje tekenen.

Ik was het in ieder geval de weg al wel kwijt, dus wilde mijn gezichten en figuren vaak niet naar mijn wens worden. Nou kwam ik laatst een filmpje tegen van iemand die deze truc versimpelt had. Kijk daar hou ik van, dingen versimpelen 🙂 Makkelijk een leuk poppetje tekenen doe je zo.

In 6 stappen teken je een kloppend gezicht:

  • Je tekent een rondje met daaronder een klein puntje voor de kin;
  • Teken dun een kruis in het hoofd;
  • In het midden tussen te horizontale lijn en het begin van de kin komt een klein streepje voor de neus op de verticale lijn;
  • Tussen de neus en de kin komt de mond;
  • Op de horizontale lijn komen de ogen;
  • De oren beginnen aan de zijkant van de horizontale lijn. De ogen en de bovenkant van de oren lopen vaak op een lijn, maar niet altijd precies.

Deze basis kan je nu verder uit gaan werken. Dat vond ik ook een hele goede tip, die ikzelf ook altijd geef. Begin met een simpele schets, niet al in detail. Maar gewoon een beetje ‘slordig’. Wanneer je tevreden bent met de basis, kan je hem verder uit gaan werken.

Simpel toch? Ja de eerste paar keren is het niet zo heel simpel, maar zoals met alles. Gewoon heel vaak doen en oefenen en dan lukt het echt, jou ook.

Makkelijk een leuk poppetjes tekenen

Hoe kies je welke soort ogen, neus en mond je leuk vindt?

Dit heeft natuurlijk vooral te maken met smaak. Maar ook een beetje met dat wat je kan en leuk vindt om te tekenen. Zo ben ik erachter gekomen dat realistische gezichten en portretten niet aan mij besteed zijn. Ten eerste omdat ik het niet leuk vind om te tekenen, maar ook omdat daar niet echt mijn kwaliteiten liggen. Dus ben ik op een jarenlange zoektocht gegaan naar welke ogen, neus, mond en oren ik leuk vind om te tekenen. Als je mij al wat langer volgt weet je dat ik van de schattige tekeningen ben.

Waneer ik realistische gezichten ga tekenen krijgen ze niet dat schattige effect waar ik zelf heel blij van wordt. Dus heb ik gekozen voor kraaloogjes en simpele neuzen, monden en oren. Waar ik wel achter ben gekomen is dat er heel veel mogelijkheden zijn.

Wat je kan en wat jij mooi vindt, daar kan je alleen achter komen door heel veel te doen en uitproberen. Dus tekenen en schetsen maar! Probeer alles uit, bijkomend voordeel hiervan is dat je al doende steeds beter wordt in het tekenen van gezichten 😉

makkelijk een leuk poppetje tekenen

Moet het lichaam ook in een speciale verhouding?

Ja natuurlijk, maar ook nee…..Snap je!? In principe heeft een lichaam speciale verhoudingen, die bij nagenoeg elk persoon hetzelfde zijn. Dus wil realistische mensen tekenen is het belangrijk om deze wel aan te houden. Zo zijn armen vaak even lang als het complete lichaam inclusief hoofd, benen zijn langer dan je romp en zo zijn er nog meer ‘regels’.

Wat ik zo leuk vind het het illustreren en ontwikkelen van eigen karakter is dat je je hier niet aan hoeft te houden. Je kan eigenlijk gewoon op gevoel het lichaam tekenen en daarbij vooral kijken naar wat jij mooi vindt. Een handig tip die ik je daarbij kan geven is dat een volwassen karakter meer voldoet aan de verhoudingen dan bijvoorbeeld een kind of oudere persoon. Bij een kind lijkt het hoofd vaak wat groter (omdat deze bij geboorte al nagenoeg het formaat heeft van een volwassenen) en opvallender dan het lichaam en zijn de armen en benen wat aan de korte kant. Bij oudere figuren is dit hetzelfde je gaat namelijk langzaam weer terug naar een soort kind lichaam. Behalve dat je armen en benen niet krimpen, maar je lengte wel.

makkelijk een leuk poppetje tekenen

Baby’s en peuters hebben echt een duidelijk groter hoofd en kleinere armen en benen, dan een kleuter. Naarmate je ouder wordt, gaan de verhoudingen steeds meer kloppen zeg maar. Ik vind het zelf heel fijn om mijn lichamen ook te versimpelen met het tekenen. Ik teken in de schets dan ook altijd een ovaal rondje als romp met daaraan strepen die de armen en benen in het begin moeten voorstellen. Dit is een makkelijke manier om te kunnen spelen met de verhoudingen van jouw poppetje.

makkelijk een leuk poppetje tekenen

Welke verschillende manieren en stijlen heb je allemaal?

Er zijn zoveel verschillende manieren om karakters te tekenen, dat ik je die niet allemaal hier kan laten zien. Wat je wel kan doen? Ga eens op google of Instagram kijken naar verschillende illustratoren en hun stijlen. Niet om na te tekenen maar om inspiratie op te doen en te kijken naar wat jou aanspreekt en juist. Hierdoor krijg je als vanzelf je eigen stijl in het tekenen van poppetjes. In mijn ogen is het enige verschil tussen alle verschillende stijlen en manieren, dat de een heel realistische poppetjes tekent en de ander juist heel minimalistisch. En alle gradaties die daar tussen zitten.

Makkelijk een leuk poppetje tekenen

Zoals met alles is het wel belangrijk dat je veel oefent en doet, en ja, ook fouten (of zoals ik ze graag noem, leermomentjes) maakt. Hierdoor weet je ook hoe het vooral niet moet, zodat je uiteindelijk leert hoe het wel moet. Of beter gezegd kan, want er is zoveel mogelijk dat er geen goed of fout is. Alleen maar, ik vind het mooi of niet. Maar dit is wel de manier om makkelijk een leuk poppetje te tekenen.

Vind jij het fijn om eens in de zoveel tijd mijn tips en trucs live te krijgen op jou eigen tekening en unieke leerproces? Dan is mijn coaching op maat echt iets voor jou. Meer informatie daarover 

Of wil jij een goede basis leren om beter te worden in tekenen, dan volg je de teken- en illustreer cursus. Deze is ook deels aan te passen aan jouw specifieke wensen en hulpvraag.

Heb jij een illustrator nodig voor jou project?

Meer informatieve blogs:

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Pinterest

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *