Teken- en schilder materialen,  Teken- en schilder technieken

5 boekentips om beter te leren tekenen

5 Boekentips om beter te leren tekenen. In deze digitale wereld is het misschien wat vreemd om boekentips te geven. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het fijner is om iets uit een boek te leren dan vanaf een scherm. 

Daarom 5 boekentips om beter te leren tekenen. Ik heb mijn boekenkast inmiddels redelijk gevuld en sommige boeken gebruik ik nog best regelmatig om iets terug te zoeken om mijn tekenvaardigheden te verbeteren. Vandaar deze blog met daarin 5 boekentips om beter te leren tekenen, waar ik heel veel aan heb gehad in mijn ontwikkeling tot illustrator. En waar ik ook nu nog regelmatig tips en trucs dagelijks van toepas.

boekentips op beter te leren tekenen

In deze blog, 5 boekentips om beter te leren tekenen, vertel ik je per boek globaal wat er in staat en uit elk boek een tip waardoor ik zichtbaar beter ben gaan tekenen.  Mijn boeken top 5 bestaat uit:

  • Het complete tekenboek van Barrington Barber;
  • Kinderboeken illustreren van Martin Salisbury;
  • De klassieke school teken technieken van Juliette Aristides;
  • Handboek voor de kunstenaar van Ray Smith;
  • Schetsen en tekenen van Patricia Monahan.

Het complete tekenboek van Barrington Barber

5 boekentips om beter te leren tekenen

Voordat ik begon met mijn opleiding bij de LOI tot illustrator heb ik 3 jaar zelfstudies gedaan. Met behulp van dit boek ben ik echt veel beter geworden in het tekenen en vooral kijken naar onderwerpen.

Tekenmaterialen

De titel zegt eigenlijk al genoeg maar compleet is hij echt. Je krijgt in het boek uitleg over tekenmaterialen van potloden HB, B, 2B en 4B tot tekeninkt en alles wat daar tussen zit. Wit koolpotlood, grafietpotloden, wilgenhoutskool en ga zo maar door. Over elk materiaal word er een klein stukje verteld over de samenstelling en de werking. Scheelt je een hoop uitproberen 😉

Stillevens

Vervolgens krijg je les is het tekenen van stillevens en wat daarbij komt kijken. Maar wat ik vooral erg leuk vind is dat je onderwijl ook nog uitleg krijgt over de verschillende tekentechnieken zoals arceren, schaduw kleuren en de werking van schaduw. Ook compositie werking, beeldvorming en out of the box denken komen tijdens dit hoofdstuk aan bod. Zo worden de hoofdstukken in het boek eigenlijk nooit ‘saai’ of eentonig wat in andere boeken wel vaak het geval is.

Figuurtekenen

Figuurtekenen is een apart hoofdstuk waarin de complete anatomie van het menselijk lichaam beschreven wordt. Van skelet tot spieren en van een enkele persoon tot groepen, van kind tot volwassenen en van stilstaand tot bewegend. Maar ook kleding en verschillende materialen om mee te tekenen komen nog eens aan bod.

Landschappen

Vragen als hoe teken je bomen, landschappen, rotsen, water en de weerspiegeling, perspectief en nog veel meer komen aan bod in dit hoofdstuk. Maar ook hoe je diepte werking krijgt in je landschap door overlapping en het werken met een vensterkozijn. Ook hier krijg je weer verschillende technieken uitgelegd hoe je materiaal in jou voordeel kan laten werken.

Portretten

In dit laatste hoofdstuk van het boek leer je hoe je portretten kan tekenen, welke verhoudingen zijn er. Maar ook hoe je kan kijken naar specifieke kernmerken van iemand om er zo voor te zorgen dat de herkenning komt. Het tekenen van haren komt uitgebreid aan bod en een grappig onderdeel in dit hoofdstuk zijn tips om zelfportretten eens op een andere manier te benaderen door een bolle spiegel te gebruiken.

Mijn meest gebruikte tip uit dit boek?

Wees je ervan bewust dat de manier waarop je je potlood of tekenpen vasthoud van grote invloed is op je tekenvaardigheid. En dus je uiteindelijke resultaat.

5 boekentips

Kinderboeken illustreren van Martin Salisbury

 

Nadat ik mijn opleiding bij de LOI had afgerond ben ik mezelf blijven ontwikkelen. Onder andere door een zelfstudie te doen aan de hand van dit boek. Ik vertel je in het kort wat er in dit boek allemaal aan bod komt.

Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken waarin de weg van ontwikkelen tot illustrator tot je illustraties naar een uitgever sturen worden beschreven. Het mooie aan dit boek is dat er onderscheid gemaakt wordt in illustreren voor verschillende leeftijds categorieën en waar je dan op moet letten. Maar ook het ontwikkelen van personages, het levenloze tot leven wekken en het illustreren voor non-fictie zoals alfabetten, woordenboeken en telboeken. In elk hoofdstuk worden verschillende illustrators aangehaald om voorbeelden te geven wat zorgt voor een leuke afwisseling in het boek.

Mijn meest gebruikte tip uit dit boek?

Voordat je dieren kan gebruiken in je illustraties voor kinderboeken, bestudeer je eerst het ‘echte’ dier voordat je er een mooi, leuk en eigen karakter van kan tekenen.

De klassieke school tekenen technieken van Juliette Aristides

De titel van het boek geeft al goed weer wat je kan verwachten van dit boek. Namelijk een benadering van leren tekenen zoals ze dat vroeger deden. Vooral gericht op het tekenen van menselijke figuren en vormen. Voordat je denkt dat dit een heel saai boek zal zijn, niks is minder waar. Ook hier komt alles aan bod zoals bij het Complete tekenboek van Barrington Barber alleen dan op een meer technische manier uitgelegd.

Het boek heeft 10 hoofdstukken waarvan hoofdstuk 1 geweid is aan een klein stukje kunstgeschiedenis en het laatste hoofdstuk gaat over werken in het atelier. Wat ikzelf heel fijn vind is dat deze hoofdstukken ook nog ingedeeld zijn in 4 verschillende delen.

Deel 1

Welkom in het Atelier

Deel 2

Tijdloze principes

Deel 3

Tijdloze onderwerpen

Deel 4

De theorie toepassen in de praktijk

een bal tekenen

Aan het einde wanneer je meerendeel van theorie hebt doorgenomen krijg je nog 5 lessen met een uitgebreide beschrijving per les. Les 1 is bijvoorbeeld het tekenen van een bol. Met uitleg welke materialen je ervoor kunt gebruiken, hoe je je voorbereid door middel van bijvoorbeeld belichting en tekenen van de bol zelf. Zij gebruikt hiervoor drie stadiums die ze uitgebreid beschrijft en waar je op moet letten per stadium.

Mijn meest gebruikte tip uit dit boek?

Het tekenen proces opdelen in verschillende stadiums. Hierdoor hou je overzicht, zeker wanneer je een ingewikkelde tekening wil maken en aan verschillende technieken moet denken. Door fases of stadiums te gebruiken tijdens het tekenen versimpel je het proces voor jezelf.

Handboek voor de kunstenaar van Ray Smith

Bij deze titel zou je kunnen denken, wat heeft dit te maken met tekenen. En wat doet deze in het rijtje van 5 boekentips om beter te leren tekenen. Maar ook dit boek zal je tekenvaardigheden verbeteren omdat dit boek heel uitgebreid alle materialen beschrijft die er verkrijgbaar zijn. En niet alleen dat, maar ook de werkwijze en welke technieken je ermee kunt toepassen. Het is een soort encyclopedie voor materialen voor allerlei soorten technieken. Van tekenen, schilderen, druktechnieken en digitale media en fotografie.

Je vind ook uitleg over dragers en prepareren (dit is bijvoorbeeld een linnen doek een grondlaag geven met gesso zodat het doek de uiteindelijke verf beter kan dragen.) Hoe je papier kan opspannen voor bijvoorbeeld aquarel. Kortom je krijgt zo’n beetje over alles uitleg zo ook een heel groot stuk over tekenmateriaal.

Het voordeel van dit boek is dat je niet alles zelf hoeft uit te proberen, maar simpel kan lezen of een bepaald soort materiaal je aanspreekt of juist niet. In het deel over tekenen (dat is natuurlijk waar deze blog over gaat) krijg je uitleg over de geschiedenis van het potlood, de fabricage van moderne potloden en de verschillen tussen hardheden. Zelfs de lengte en vorm wordt uitgelegd, waarom je bijvoorbeeld voor bepaalde technieken ronde potloden zou moeten gebruiken en juist voor andere technieken zeskantige potloden. Echt een aanrader voordat je begint met tekenen om te kijken welk materiaal je wil gaan gebruiken en aanspreekt.

Mijn meest gebruikte tip uit dit boek?

Ik heb uit dit boek eigenlijk twee dingen die ik nog dagelijks gebruik. De wetenschap dat hoe je je materialen gebruikt en dat je kennis van verschillende soort materialen van grote invloed is op je uiteindelijke tekening.

Maar ook dat er ‘regels’ zijn er om overtreden te worden. Daarmee bedoel ik dat ik door dit boek ben gaan inzien dat ik de enige ben die bepaald wat ik fijn vind werken. Bovendien ben ik de enige die kan bepalen of mijn tekening ‘goed’ gelukt is ja of nee. En dat je hier alleen maar achter kan komen door uit te proberen.

tekenboeken

Schetsen en tekenen van Patricia Monahan

Heel soms loont het om tussen de boeken te neuzen bij de kringloop. Dat is waar ik dit boek op de kop heb getikt, maar hij is ook bij Bol te bestellen. Een mooi boek met een hele duidelijke en heldere uitleg over het realistisch tekenen van verschillende onderwerpen. Van keukengerei tot landschapsstudies, met mooie geïllustreerde voorbeelden en uitleg.

Het boek bestaat uit 5 hoofdstukken welke zijn ingedeeld in de inleiding. Daarin word uitgelegd waarom tekenen leuk kan zijn voor iedereen, tekenvaardigheden ontwikkelen en welke drie valkuilen je tegen kan komen tijdens het tekenen.

De basis waarin je uitleg krijgt over materiaal om te tekenen, papier en schetsboeken, licht, toon en technieken zoals restvormen.

Dan komt het kijken en zien waarin ze aan de hand van enkele basisvormen je anders laat kijken naar onderwerpen. Stap voor stap neemt ze je mee in kijken naar een stilleven en bloemen. In het volgende hoofdstuk geeft ze aandacht aan het figuurtekenen van menselijke figuren, uitleg over proporties en verhoudingen, de opbouw van een figuurtekening en portret tekenen. Als laatste komt het tekenen van landschapsstudies aan bod, waarom het schetsboek hierbij van onschatbare waarde is. Hoe je kan vergroten door gebruik te maken van een raster, atmosferische perspectief en lijnperspectief worden uitgelegd.

Mijn meest gebruikte tip uit dit boek?

Als je vaker een blog van mij hebt gelezen zal je deze tip herkennen en nu weet je gelijk waar ik hem vandaan heb. Namelijk het versimpelen van onderwerpen door gebruik te maken van basisvormen.

Leren tekenen in stappen is een van de blogs die ik geschreven heb met uitleg over hoe je de basisvormen gebruikt voor het versimpelen van een onderwerp.

Alle tips op een rijtje

  • Wees je ervan bewust dat de manier waarop je je potlood of tekenpen vasthoud van grote invloed is op je tekenvaardigheid. En dus je uiteindelijke resultaat.
  • Voordat je dieren kan gebruiken in je illustraties voor kinderboeken, bestudeer je eerst het ‘echte’ dier voordat je er een mooi, leuk en eigen karakter van kan tekenen.
  • Het tekenen proces opdelen in verschillende stadiums. Hierdoor hou je overzicht, zeker wanneer je een ingewikkelde tekening wil maken en aan verschillende technieken moet denken. Door fases of stadiums te gebruiken tijdens het tekenen versimpel je het proces voor jezelf.
  • Kennis over verschillende materialen is van grote invloed is op je uiteindelijke tekening.
  • ‘Regels’ zijn er om overtreden te worden. Daarmee bedoel ik dat ik de enige ben die bepaald wat ik fijn vind werken. Bovendien ben ik de enige die kan bepalen of mijn tekening ‘goed’ gelukt is ja of nee. En dat je hier alleen maar achter kan komen door uit te proberen.
  • Als je vaker een blog van mij hebt gelezen zal deze tip herkennen en nu weet je gelijk waar ik hem vandaan heb. Namelijk het versimpelen van onderwerpen door gebruik te maken van basisvormen.

Illustraties aanleveren bij een drukkerij

De 5 boekentips om beter te leren tekenen, die ik hierboven aangeef zijn behoorlijk aan de prijs, daar ben ik me van bewust. Maar ze zijn hun prijs zeker waard als je ziet welke informatie je krijgt en wat je kan leren van deze boeken.

Mocht je liever wat laagdrempeliger willen beginnen dan kun je natuurlijk een van mijn workshop e-books bestellen in mijn webshop. Ik ben ook coach om jou te helpen en begeleiden bij het beter worden in tekenen bijvoorbeeld. Meer informatie over mijn coaching diensten en cursus.

Meer informatieve blog over tekenen:

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier?

In 4 stappen simpele bloemen tekenen

Dingen die ik liever eerder had geweten over tekenmaterialen

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

5 redenen waarom je tekening wel goed is

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *