Illustrator,  Teken- en schilder technieken

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier?

Je hebt een idee voor een tekening, maar hoe werk je zo’n idee uit op papier? Kortom hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier? Ik ga je stap voor stap meenemen naar hoe ik te werk ga wanneer ik begin met het uitwerken van een nieuw idee.

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier? Welke stappen neem ik om tot een mooie illustratie te komen? De volgende stappen ga ik voor je beschrijven, met uitleg waarom die stappen belangrijk zijn. Maar ook met tips die je kunt gebruiken voor je eigen tekeningen of illustraties.

  1. Je hebt een idee. (In mijn voorbeeld laat ik je zien hoe ik een kaart ontwerp van idee naar illustratie;)
  2. Brainstorm op papier;
  3. Welke ideeën ga je gebruiken;
  4. Schetsen;
  5. Nog meer schetsen;
  6. Uitwerken met fineliner;
  7. Verder uitwerken met aquarel;
  8. Afmaken met kleurpotlood.

Het zijn best veel antwoorden/stappen op een simpele vraag hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier? Maar ik weet inmiddels ook dat wanneer ik 1 stap oversla ik niet tevreden zal zijn met mijn eindresultaat. Mijn beste tip die ik je kan geven is, neem de tijd en rust om je idee om te zetten naar een illustratie. Ze zeggen niet voor niks ‘haastige spoed is zelden goed’. In mijn ogen hadden ‘zelden’ kunnen vervangen door ‘nooit’ 🙂

Zie hier het idee

idee illustratie

Zie hier het uiteindelijke resultaat

gefeliciteerd wenskaart

Het idee

Maar hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier? In dit voorbeeld wilde ik een gefeliciteerd kaart toevoegen aan mijn kaartenlijn. Allereerst kijk ik naar wat ik al heb zodat ik voldoende variatie heb in de kaarten. Ik kwam redelijk snel op het idee van een muisje met taart, hoe en wat is op dit moment echt nog heel vaag. Maar doordat je eigenijk drie richtlijnen, wenskaart gefeliciteerd, muis en taart hebt, kan je verder met het ontwikkelen van je idee.

Meestal schrijf ik zo’n idee even in een boekje zodat ik het niet vergeet en laat ik het nog een paar dagen ‘borrelen’ in mijn hoofd. Voordat ik ook maar iets heb getekend. Soms komen de plannen en ideeën heel snel, maar het kan ook wat langer duren.

illustrator Anke Bits

Dat is het creatieve proces waar je eigenlijk geen controle over hebt. Wel kan ik je wat tips geven die ik gebruik om ervoor te zorgen dat je ideeën uiteindelijk wel komen.

Tip:

Neem voldoende rust momenten, maak bijvoorbeeld een wandeling, ik maak elke dag een wandeling van minimaal een half uur. Of ga gewoon eens ergens zitten en doe niks, zorg voor ontspanning, doe dingen die je leuk vindt. In mijn geval werkt haken en breien heel goed om ideeën te krijgen of verder te ontwikkelen.

Wanneer er steeds meer ideeën bijkomen en ik een soort van stroom krijg van ideeën ga ik verder naar de volgende stap.

Brainstorm op papier

Wanneer ik zoveel ideeën krijg dat ik ‘bang’ ben om ze te vergeten ga ik verder met het brainstormen op papier. Ik doe dat in de vorm van mindmappen, dat wil zeggen dat je het centrale idee in het midden van een papier zet. In dit geval de gefeliciteerd kaart en daarom heen schrijf je alle ideeën op, ook degenen die op dat moment niet leuk lijken.

Dat ziet er bij mij dan zo uit, dit is niet de brainstorm van mijn kaart ontwerp (die heb ik niet meer) maar het idee voor deze brainstorm van de blog Leren tekenen in stappen is in principe hetzelfde als alle andere brainstorm sessies met mindmappen.mindmappen

Tip:

Schrijf echt alles op wat je in gedachten hebt. Zoals gezegd ook de ‘stomme’ ideeën. Mijn ervaring is namelijk dat van stomme ideeën ook nog wel eens bijzonder goede ideeën kunnen ontstaan door een kleine aanpassing. In het begin zie je dit nog niet, maar op de een of andere manier wanneer je gebruik maakt van deze mindmap komt het soms als vanzelf. Vooral uitproberen dus.

Tip:

Sla deze stap NOOIT over, ik heb het een paar keer voor je geprobeerd en ik kreeg er elke keer spijt van. Omdat mijn uiteindelijke tekening dan altijd  wel oké was, maar nooit ‘perfect’. Als er zoiets bestaat als perfect, maar je gevoel zegt genoeg.

Welke ideeën ga je gebruiken?

Wanneer je klaar bent met je mindmap brainstorm ga je kijken welke ideeën je leuk vind om meer mee te gaan doen en verder uit te gaan werken. Bij mij komt dat vaak al tijdens het mindmappen. Je weet al een klein beetje welke onderwerpen je voorkeur hebben, daarom is die brainstorm zo belangrijk. Er ontstaat als het ware als vanzelf een bepaald beeld in je hoofd waar je mee verder kan. Wat bij mij nog wel eens wil gebeuren is dat ik met bijna alle ideeën die ik heb, meer mee wil doen. Dan neem ik die allemaal mee in verschillende schetsen en heel soms krijg je dat bonus ideeën, dus twee kaartontwerpen voor de energie van 1 brainstorm ;-).

In het geval van mijn kaart weet ik dat ik in ieder geval een beetje een romantische taart wilde. Schattig staat centraal bij mijn kaartontwerpen. Dus met bloemetjes en versiering zoals toefjes slagroom. In eerste instantie dacht ik dat het leuk zou zijn om een muisje uit de taart te laten springen, maar soms lijken ideeën in je hoofd heel leuk maar wanneer je ze uitwerkt op papier ziet het er toch anders uit. Maar daar ga ik dieper op in bij de volgende stap.

Tip:

Als ik niet helemaal precies weet hoe ik bijvoorbeeld mijn taart de uitstraling kan geven die ik in gedachten heb, dan ga ik altijd even naar google of Pinterest en zoek op, in dit geval, taart. Hier krijg je dat heel veel verschillende ideeën aangeleverd over verschillende soorten taarten en vooral hun versieringen.

Schetsen

Wanneer je een klein beetje een beeld in je hoofd hebt welke ideeën je wil gaan uitwerken kun je gaan schetsen. In deze fase schets ik altijd heel snel en ‘slordig’. Je kan deze stap zien als een soort brainstorm/mindmap alleen dan door kleine schetsjes de maken. Ik probeer altijd verschillende dingen uit omdat zoals ik eerder al aangaf soms dingen op papier er anders uitzien. Stomme ideeën zijn soms leuk, maar andersom werkt het net zo, leuke ideeën lijken ineens niet zo leuk meer. Daarom is het vooral belangrijk om niet mooi te schetsen maar praktisch. Als je elke schets mooi wil tekenen kom je nooit tot dat ene idee die je verder wil gaan uitwerken. Doordat ik veel verschillende dingen heb uitgeprobeerd met dit muisje en zijn taart kwam ik erachter dat het ‘feestelijke’ een beetje miste. Ik kreeg het idee om dan zo’n blaas toeter toe te voegen zodat ik iets meer levendigheid in de illustratie zou krijgen. Anders was hij in mijn ogen een beetje statisch en dat was niet wat ik wilde.

simpele schets

hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier

 

Tip:

Schets snel en niet heel secuur. Hierdoor kan je makkelijk meerdere kleine schetsen maken om te kijken welke ideeën leuk zijn om verder uit te gaan werken en welke niet.

Tip:

Ik probeer ook altijd verschillende composities uit, dus muisje aan de voorkant van de taart, aan de linker of rechter kant. Alleen maar besjes op de taart of is variatie van verschillende dingen juist leuk.

Schetsidee kaartontwerp

Nog meer schetsen

Wanneer ik redelijk tevreden ben met een schetsidee ga ik hem eerst nog een keer goed schetsen. Door dit te doen, vind ik vaak nog dingen die net even anders getekend moeten worden of beter kunnen. Hierbij kijk ik ook of de verhoudingen een beetje kloppen en probeer ik hem alvast op de juiste grootte te schetsen. Wanneer ik dat heb gedaan ga ik hem tekenen op mijn uitwerk papier. In dit geval aquarel papier, het voordeel van de schets die ik hiervoor heb gemaakt is dat hij als het ware in mijn vingers zit. Na al die keren hetzelfde tekenen wordt het steeds makkelijker om te doen.

Door hem dus meerdere keren te tekenen wordt de uiteindelijke tekening steeds beter. Dit weet ik ook uit ervaring, toen ik net begon was ik vaak wat gehaast. Ik nam niet de tijd en rust om bovenstaande stappen elke keer door te lopen. Het resultaat was elke keer hetzelfde en dat was dat ik net niet helemaal het gevoel had dat het het beste was wat ik kon. Hij kon voor mijn gevoel altijd beter.

Achteraf klopte dit gevoel dus ook, want inmiddels weet ik dat als ik mijn vooronderzoek en studie doe zoals hierboven geschreven de illustraties die ik maak voor mijn gevoel helemaal kloppen.

Tip:

Onderzoek elke mogelijkheid om je idee en illustratie te verbeteren, nu ben je nog aan het schetsen. Uiteindelijk wil je hem misschien zoals ik met pen maken of in kleurpotlood en dan kun je er niks meer aan veranderen.

Tip:

Blijf je onderwerp zoveel mogelijk tekenen, hierdoor wordt hij makkelijker om te tekenen wanneer je op je uitwerk papier verder gaat. En zal het je uiteindelijke tekening steeds beter en mooier maken.

Uitwerken met fineliner

uitwerken met fineliner

Als mijn schets goed op mijn uitwerk papier staat trek ik hem altijd over met fineliner. Ik doe dit met enkele lijntjes en ga nog geen details aanbrengen omdat ik er nog met gum overheen ga. Daarmee verdwijnt er altijd ook een beetje pen. Het zou zonde zijn om de hele tekening inclusief haartjes etc te maken en daarna alles nog weer een keer moeten overtrekken omdat de helft is verdwenen door het gummen. Dus ik teken altijd eerst alleen de lijnen waar ik later verder mee kan.

Tip:

Met een kneedgum beperk je de beschadiging aan je papier aanzienlijk. Werk je ook met een fineliner en wil je potloodlijnen overtrekken, doe dit dat eerst een keer. Ga daarna je potloodlijnen weggummen om vervolgens je tekening verder te gaan uitwerken met fineliner. Wil je hem verder uitwerken met bijvoorbeeld kleurpotlood. Gum dan eerst je potloodlijnen gedeeltelijk uit, net zo ver dat je ze bijna niet meer kan zien. Nu kun deze lijnen eerst weer overtrekken met je kleurpotloden. Doe je dit niet dan blijf je je grijze schetslijnen altijd erdoor heen zien en voor je kleur een beetje smoezelig, zonde toch?

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier?

Uitwerken met aquarel

Nu ga ik mijn tekening die ik verder heb uitgewerkt inkleuren met aquarel. Dit doe je ook in laagjes en is wederom een geduldig werkje. Bij deze illustratie was het vooral moeilijk om de kleine onderdelen zoals de besje en kaarsen etcetera niet per ongeluk te kleuren met de kleur van de taart. Ik wou dat ik het gebruik van maskeer vloeistof had geweten bij het maken van deze illustratie.

Tip:

maskeer vloeistof

Gebruik maskeer vloeistof bij aquarelverf voor het uitsparen van kleine onderdelen in een illustratie zoals deze. Het is een soort gum laagje die je erover heen maakt en er later weer af kan trekken zonder dat het je illustratie of papier stuk maakt. Ik gebruikt het sinds kort en ik kan het je echt aanraden, het scheelt een hoopt gepriegel en tijd.

Afmaken met potlood

Ik vind het vaak mooi om de kleuren van aquarel iets feller te maken met potlood, hiermee krijg je een meer diepere kleur zonder dat het veel meer donker wordt. Zoals wel het geval zou zijn wanneer je het met aquarel doet. Ook schaduwen maak ik vaak nog iets dieper van kleur om mijn illustraties helemaal af te maken. Hieronder het eindresultaat van de illustratie die ik heb gemaakt voor mijn  gefeliciteerd kaart. Een lang antwoord op de vraag, hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier? Maar wel met een heleboel handige tips en fouten die ik al voor je heb je gemaakt ik hoop dat je er wat aan hebt. Dat scheelt een heleboel tijd 😉

gefeliciteerd wenskaart

Wil jij beter worden in tekenen en kleuren dan zijn deze blog’s ook interessant voor je:

5 tips om beter te leren tekenen

leren tekenen in stappen

5 boekentips om beter te leren tekenen.

Hoe meng je zelf een mooie huidskleur?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − zes =