Teken- en schilder materialen,  Teken- en schilder technieken

Hoe meng je zelf een mooie huidskleur?

Hoe meng je zelf een mooie huidskleur? Dat is een vraag die ik regelmatig tegenkom, dus ik dacht een mooi onderwerp voor een blog.

Hoe meng je zelf een mooie huidskleur? Het lijkt overbodig want er zijn toch genoeg potloden met verschillende huidskleuren te krijgen. Klopt maar zoals ik al eerder heb verteld in de blog Doen & niet doen bij tekenen en schilderen is het mooier om zelf je kleuren te mengen. Je hebt hierdoor namelijk meer controle over welke kleur je precies gaat maken. Dit vergt uiteraard wat oefening.

In deze blog geef ik antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom is het beter om zelf een huidskleur (of welke kleur dan ook) te mengen?
  • Hoe meng je de kleuren met de laagjes techniek?
  • Waarom moet je zoveel mogelijk met de vorm mee kleuren?
  • Verschillende soorten potloden verschillende resultaten?
  • Gebruik je altijd een doezelaar?

Waarom is het beter om zelf een huidskleur te mengen?

Illustratie mensen

Toen ik net begon met illustreren was ik er nog niet van overtuigd dat het echt beter is om je eigen kleuren te mengen. Het leek me vooral veel werk en er waren toch duizenden verschillende kleuren potlood (of verf) te krijgen dus waarom moeilijk doen?

Inmiddels weet ik beter en ik zal je uitleggen waarom dat is. Wanneer je zelf je kleuren mengt heb jij meer controle over welke kleur het uiteindelijk wordt. Maar je hebt ook met maar 3 basis kleuren, namelijk rood, geel en blauw als snel zo’n 200 verschillende kleuren bij de hand. Goedkoper en overzichtelijker dan een groot scala aan allemaal verschillend kleuren. Dus je maakt het in principe makkelijker voor jezelf.

In de blog kleuren als een professional leg ik je meer uit over waarom en vooral hoe je zelf kleuren kan mengen.

kleurencirkel

Hoe meng je de kleuren in de laagjes techniek?

En vooral hoe meng je zelf een mooie huidskleur? Maar eerst nog even kort de laagjes techniek, deze techniek zegt het al. Je werkt in verschillende lagen en dit doe je door elke keer je papier te draaien. Zodat je in alle richtingen een dun laagje over de andere kan maken. Door dit stapsgewijs te doen heb je goed controle over hoe dik/donker een kleur wordt.

Nog een goed manier om te gebruiken tijdens deze techniek is zachte en harde druk op je potlood. Dit een oefening die ook nog eens heel goed is voor oog- handcoördinatie. Je gaat hierbij in één lijn kleuren en je wisselt harde en zachte druk uit op je potlood. Je houd je potlood iets verder naar achteren vast. Als je het goed doet krijg je een mooie overgang van lichte naar donker en weer lichte en donkere kleur.

Dan nu antwoord op de vraag hoe meng je zelf een mooie huidskleur? Je gebruikt hierbij rood en geel, dat wordt oranje hoor ik je denken. Als dat het wordt doe je iets niet helemaal goed. Het is de bedoeling dat je een lichte rood/roze kleur kleurt met rood, en in een volgende dunne laag maak je er geel over. Door dit op de juiste manier te doen heb je een hele mooie huidskleur.

 

hoe meng je zelf een mooie huidskleur?

In het bovenstaande voorbeeld laat ik je gelijk zien dat het ook uit maakt welke kleuren rood en geel je gebruikt. Dit is altijd van invloed op je uiteindelijke kleur.

 

Waarom moet je zoveel mogelijk met de vorm mee kleuren?

Ik heb het geloof ik al eens eerder benoemd in een blog, kleuren met de vorm mee. Dat is bij de laagjes techniek niet anders. Wanneer je zoals boven een rondje in wil kleuren maak je de half ronde kleuren bewegingen. Door met de vorm mee te kleuren geef je je tekening als vanzelf meer diepte en de juiste vorm mee. Dit versterkt het effect van rond. Maar ook bij bomen of andere onderwerpen waarvan je weet dat ze een bolling hebben pas je dit toe. Het is wel belangrijk om hierin te oefenen om het op de juiste manier te doen. Wanneer je het bijvoorbeeld precies de ‘verkeerde’ kant op doet heeft het natuurlijk een averecht effect.

Verschillende soorten potloden, verschillende resultaten?

Eigenlijk heb ik deze al verklapt. Maar het is echt zo, je moet er alleen maar even rekening mee houden. Je hebt natuurlijk een enorme keuze in verschillende soorten potloden. Deze hebben ook allemaal een andere soort kleur samenstelling en de stiftjes van de potloden zijn ook allemaal anders. Zo hebben sommige potloden een vrij zachte stift en sommige zo hard dat je er bijna geen kleur mee kan kleuren.

Ikzelf gebruik potloden van Faber Castell, ik vind dit persoonlijk hele fijne potloden. Ze zijn wel ‘professioneel’ duur maar dan heb je ook echt wat. Voor mijn workshops daarentegen gebruik ik kleurpotloden van BIC, vooral omdat deze onbreekbaar zijn. Dat is met workshops wel zo handig ;-). Ook deze werken prima, je kan wel merken dat ze iets minder makkelijk te mengen zijn. En hierdoor kost het vooral wat meer tijd, maar je kan er net zulke mooie kleuren mee mengen. Maar zoals gezegd ziet het er wel anders uit. Dit komt omdat de basis kleuren die je gebruik (rood, geel en blauw) anders zijn dan van bijvoorbeeld Faber Castell.

Het is handig om hier rekening met te houden wanneer je iets wil gaan inkleuren. Kijk goed naar het materiaal wat je hebt en of dat is wat je wil in je tekening en vooral probeer uit. Voordat je je tekening in gaat kleuren is het handig om een kleuren onderzoek te doen. In de blog kleuren voor volwassenen tips en trucs leg ik je meer uit over een kleuren onderzoek.

Gebruik je altijd een doezelaar?

Wanneer je zelf een mooie huidskleur wilt mengen is het antwoord ja. Vooral wanneer je het ‘witte’ van het papier wil gebruiken om een kleur lichter te laten lijken gebruik je een doezelaar. Weet jij niet wat een doezelaar is? In mijn blog Doen & niet doen bij tekenen en schilderen leg ik je uit wat het is en waarom je deze zou moeten gebruiken. Een extra tip, wanneer je geen doezelaar hebt kan je ook een wattenstaafje gebruiken. Het voordeel van een doezelaar is alleen dat je daar het precies mee kunt werken omdat er een puntje aan zit.

doezelaar

Je kan ook heel goed een kneedgum gebruiken om kleuren te mengen, nadeel van kneedgum is dat je dit alleen kan doen wanneer je een ‘dikke’ laag wilt mengen. Je haalt namelijk ook weer een stukje kleur weg omdat het gum is, dat heb je bij een doezelaar niet. Dus mijn advies, gebruik een doezelaar om een mooie huidskleur in elkaar te mengen op papier.

Moet je altijd een doezelaar gebruiken om kleuren te mengen? Daar is het antwoord nee op, omdat je met de juiste potloden, kleur techniek en papier gebruik een hele mooie egale laag kan kleuren. Het mooiste lukt dit wanneer je potloden hebt die goed met elkaar ‘samenwerken’ en dus makkelijk in elkaar te mengen zijn zonder doezelaar.

Wil jij beter leren tekenen en kleuren? Dan is mijn workshop e-book bloemen tekenen misschien wel wat voor jou. Hierin leer je stap voor stap bloemen tekenen, schaduw kleuren met grijs potlood en daarna nog eens met kleur. Ook het zelf mengen van kleuren komt aan bod.

Meer leerzame en leuke blog’s:

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier?

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Pinterest of Instagram?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *