Illustrator,  Teken- en schilder technieken

Kleuren voor volwassenen tips en trucs

Een kleurplaat inkleuren is toch niet zo moeilijk? Nee in principe niet. Maar wanneer je net even wat meer je best doet kan het resultaat wel aanmoedigen om nooit meer te willen stoppen met kleuren.

In deze blog kleuren voor volwassenen tips en trucs, ga ik je tips en trucs geven die makkelijk toe te passen zijn en een groot effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Ik geef antwoorden op de volgende vragen:

 • Waarom kan je het beste beginnen met een kleuren onderzoek?
 • Hoe kan je zorgen voor balans in je kleurplaat?
 • Waarom kunnen sommige kleuren echt niet met elkaar?
 • Hoe kleur ik (als illustrator) een kleurplaat in, stap voor stap?

Waarom kan je het beste beginnen met een kleuren onderzoek?

Kleuren volwassenen

Wanneer je begint met een kleurplaat is het leuk, maar ook van belang om eerst onderzoek te doen naar welke kleuren je wil gaan gebruiken. In mijn voorbeeld voor deze blog ga ik mijn december kleurplaat inkleuren. Dus thema’s als winter, kerst, donkere dagen, gezelligheid, feestdagen en warmte zijn dingen die voorbij komen in de plaat. Maar dit zijn ook dingen waar ik aan moet denken wanneer ik aan de maand december denk. Dit is het begin van je kleuren onderzoek, ik stel mezelf altijd de volgende vragen:

 • Welk onderwerp of thema heeft mijn kleurplaat?
 • Welke sfeer wil ik krijgen in mijn kleurplaat? (lees illustraties die ik heb getekend) Je kan door de juiste kleuren te gebruiken een bepaalde sfeer creëren. Denk maar aan rood, groen, geel en oranje = herfst. Lichtblauw, wit, grijs = ijzig. Rood, groen, wit = kerst. Ga zo maar door, je kan hier eindeloos in variëren.
 • Welke kleuren passen mooi bij elkaar? Je hebt kleuren combinaties die altijd mooi zijn, maar je hebt ook combinaties die voor je gevoel niet kloppen. Je komt hier alleen maar achter door het uit te proberen, iedereen heeft een eigen smaak. Kijk en probeer uit welke kleuren jij mooi vind staan bij elkaar.
 • Kijk of je zowel warme als koude kleuren hebt gebruikt? Dit is een klein stukje kleuren leer, warme kleuren zijn geel, oranje, paars (kan zowel warm als koud zijn). En je hebt de koele kleuren zoals groen, blauw en paars. Een handig hulpmiddel daarvoor is de kleurencirkel en deze uitleg op wikipedia

Op de foto die hierboven staat zie je mijn kleurenpalet die ik ga gebruiken voor het inkleuren van mijn december kleurplaat. Links zie je de warme kleuren en rechts de koele kleuren. Ik heb er bewust voor gekozen om meer warme kleuren te gebruiken dan koele kleuren omdat ik een ‘gezellige’ sfeer in mijn kleurplaat wil hebben. Zwart staat in het midden, dit is eigenlijk geen kleur en moet je ook zo min mogelijk proberen te gebruiken omdat het je kleurplaat een beetje een viezige sfeer kan geven.

Bovenstaande is allemaal van invloed op hoe je kleurplaat er uiteindelijk uit komt te zien, daarom dus een kleuren onderzoek.

Hoe kan je zorgen voor balans in je kleurplaat?

Een ander woord voor balans is evenwicht, dus hoe zorg je ervoor dat je kleurplaat één geheel blijft. Het belangrijkste onderdeel hiervan heb je gedaan door je kleuren onderzoek. Hierbij kies je van te voren de kleuren uit die jij bij elkaar vind passen en dus al evenwicht hebben. Door ook nog te kijken naar de verdeling van je kleuren over je kleurplaat zorg je voor eenheid en balans.

Kijk dus of je alle kleuren die je wil gebruiken overal in je kleurplaat terug komen. Je kan er ook voor kiezen een bepaalde volgorde of ritme te volgen met je kleuren. Bijvoorbeeld bij mijn kleuren had ik ervoor kunnen kiezen om alle bovenste dingetjes in te kleuren met roze, daarna een deel rood, dan een deel groen en ga zo maar door. Dat geeft trouwens ook echt een heel leuk effect. Maar je kan ook kijken of je kleuren overal minimaal twee keer ergens terug komen verdeelt over je kleurplaat.

Daarbij kan je ook nog rekening houden met de verdeling van je warme en koude kleuren. Wanneer je zorg dat je deze twee mooi met elkaar afwisselt weet je zeker dat jou kleurplaat balans heeft. En dus fijn is voor het oog om naar te kijken.

Waarom kunnen sommige kleuren echt niet bij elkaar?

Allereerst is het natuurlijk maar de vraag of deze stelling juist is, ik denk dat het vooral een kwestie van smaak is. Maar ook wat je ooit verteld is, vooral in de mode wordt er gesproken over het vloeken van kleuren. Zo zou rood en roze absoluut niet bij elkaar kunnen een aantal jaar geleden. Terwijl dit inmiddels gezien wordt als een mooie combinatie.

Dus of kleuren vloeken is smaak gevoelig, wat wel een feit is, is dat sommige kleuren elkaar juist kunnen versterken. Daarvoor ga ik weer even terug naar de koele en warme kleuren. Maar ook naar de kleurencirkel met daarin de basis kleuren en complementaire kleuren.

kleurencirkel

De drie kleuren in het midden zijn de basis kleuren rood, geel en blauw. Over het algemeen kun je zeggen dat deze kleuren samen niet zo heel mooi naast elkaar staan. Dit omdat het alledrie vrij dominante kleuren zijn. Kijk maar eens naar de gehele kleurencirkel, er staan heel veel kleuren op maar eigen vallen de drie in het midden het meeste op.

De kleuren die heel goed samenwerken zijn de complementaire kleuren samen met de basiskleuren. Dus bijvoorbeeld de combinatie rood en groen, blauw en oranje, paars en geel. Wat leuk is om te weten is dat dit gelijk ook de kleuren zijn om mooie schaduwen mee te maken. Maar ook de kleuren die een beetje op elkaar lijken werken heel goed samen zoals paars met blauw, rood met oranje of geel met groen.

Door op deze manier naar kleuren te kijken zal je merken dat je je kleurplaat op een andere manier zal gaan inkleuren. Veel uitleg over de kleuren in de kleurenpiramide vind op deze site 

Dat zou teveel zijn om te beschrijven is deze blog kleuren voor volwassenen tips en trucs.

Hoe kleur ik mijn kleurplaat in?

Gratis kleurplaat December

De kleurplaat die ik heb ontworpen, make it a december to remember, heb ik gebruikt als voorbeeld om deze blog te kunnen schrijven. Zoals altijd benader ik mijn tekenprojecten of kleurprojecten stap voor stap. Dit houd het overzichtelijk en zo zorg je ervoor dat je geen dingen vergeet. Zo ook met het inkleuren van een kleurplaat.

Stap 1

Het doen van een kleuren onderzoek, zoals ik eerder in deze blog heb uitgelegd.

Stap 2

Eén laag kleuren en hierbij goed kijken naar je kleur verdeling en balans. Zoals eerder beschreven.

tips om een kleurplaat in te kleuren

Stap 3

Kleur een nieuwe laag en maak op de plekken waar schaduw hoort, het veel donkerder door er meerde lagen te kleuren. Ook door harder te drukken op je potlood. Zo krijg je al wat weer diepte in je kleurplaat.

Kleurplaat voor volwassenen

Stap 4

Nu ga ik bezig met laag 3 en hierbij gebruik ik de complementaire kleuren om extra schaduw te kunnen maken. Op de plekken waar ik het in de vorige stap al meer donker had gekleurd. Hierdoor krijg hij nog meer diepte en het 3D effect, het is een klein verschil. Wanneer je echter goed kijkt en vergelijkt zie je dat het een groot verschil is. En hier ga je mee door tot je helemaal tevreden bent met je kleurplaat.

Laag drie kleurplaat kleuren

Hieronder vind je nog een overzicht van de kleurplaat die ik gekleurd heb voor deze blog kleuren volwassenen tips en trucs, met wat uitleg erin over de details.

tips en trucs kleuren voor volwassenen

Heb je al zin om zelf aan de slag te gaan met deze kleurplaat, na het lezen van deze blog kleuren voor volwassenen tips en trucs? Hier vind je de link naar de gratis kleurplaat December.

Nog meer interessante blog’s voor jou

Hoe meng je zelf een mooie huidskleur?

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat, leuk als je hem met me wilt delen op mijn Facebook pagina. Volgen wij elkaar al op Instagram en Pinterest?

2 reacties

 • Florie-dobbe, Jolande

  Ik heb diverse gevonden boeken over illustreren geheel doorgenomen, bestudeerd en uitgevoerd. Jouw site is voor mij een enorme stap de perfecte richting op. Ik heb al heel veel uitprobeerd, maar ik wil mijn illustraties “pakkender” en professioneler hebben. Mijn ideeën moeten beter tot uiting gaan komen. Ik was wat vast gelopen. Ik heb vele antwoorden gevonden op mijn vragen. Wat ik eveneens vaak had, dat ik een mooie schets heb gemaakt, maar het resultaat erg stijfjes en nietszeggender is geworden. Leuk: je uitleg over je eigen “perfecte ik”. Daar ga ik me op toeleggen. Veel dank 😊❤️😊

  • Anke Bits

   Hoi Jolande, wat fijn om te lezen dat mijn blogs behulpzaam zijn om je tekenvaardigheden verder te ontwikkelen! Succes met de strijd om je ‘perfecte ik’ af en toe ‘de mond te snoeren’ 😉 en vooral heel veel plezier met tekenen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =