Teken- en schilder technieken

In 4 stappen haren tekenen

Haren tekenen wordt vaak gezien als heel moeilijk. In deze blog wil ik je aan de hand van voorbeelden laten zien dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn. In 4 stappen ben je namelijk al klaar.

In deze blog, in 4 stappen haren tekenen geef ik je antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom is het belangrijk om de haren goed te tekenen?
 • Hoe kan je verschillende soorten haar en vacht tekenen?
 • Welke 4 stappen neem je om haren te tekenen?
 • Zijn veren ook haren?

Laten we beginnen met een klein stukje basis in het tekenen. In de voorbeelden die ik gebruik voor deze blog maak ik gebruik van een HB potlood. Dit is een veelzijdige hardheid en is goed om mee te beginnen. Het is altijd belangrijk om met vormen mee te kleuren/tekenen. Nou vind ik het lastig om te bepalen of het tekenen van haren onder kleuren valt. Of dat het tekenen is?…Ik hou het voor het gemak maar even bij tekenen 😉

Wanneer je een ronde vorm gaat voorzien van kleur doe je dit altijd met de vorm mee. Stel de buitenste lijn is rond dan maak je ook een ronde beweging tijdens het kleuren, oh nee tekenen. Bij het tekenen van haren is dit niet anders en dat zal ik je verderop laten zien. Tenzij je juist een stekelig effect wil krijgen dan is het juist goed om niet met de vormen mee te tekenen. Snap je het nog?  Meer tips over tekenen lees je in de blog’s die ik voor je heb uitgezocht onderaan deze pagina.

in 4 stappen haren tekenen

Waarom is het belangrijk om de haren goed te tekenen?

Om een tekening zo echt mogelijk te krijgen is het van belang om de haren goed te tekenen. Haren hebben altijd een bepaalde richting, wanneer je deze richting ‘verkeerd’ tekent zal het er gek uit komen te zien. Maar het is ook belangrijk omdat je met het tekenen van haren diepte kan creëren in je tekening. Je kan ervoor zorgen dat je dier een ronde vorm krijgt bij de buik, hoofd etc. Hierdoor lijkt hij als snel meer echt.

In haren of het nou een vacht is wat je tekent of lange haren van een persoon zit altijd schaduw. Lichte en donkere delen op een goede manier weergeven in je tekening zorgt altijd voor een mooier eindresultaat. Neem er ook vooral de tijd voor (het is een geduldig werkje) om te haren goed te tekenen.

Hoe kan je verschillende soorten vacht en haren tekenen?

Een korte vacht teken je door middel van arceren. Dit is een tekentechniek waarbij je allemaal korte of lange streepjes zet naast elkaar, onder elkaar of over elkaar heen. Lange haren tekenen is ook een soort van arceren als zou ik het niet zo willen noemen. In beide gevallen is het belangrijk dat je het overlapt. Je zet dus elke keer streepjes gedeeltelijk over elkaar heen. Dit doe je in verschillende lagen, hoe meer lagen hoe dikker de vacht lijkt. Maar ook harde en zachte druk op je potlood geeft een verschil in effect.

arceren haren tekenen

Wanneer je lange haren gaat tekenen zullen de strepen die je zet ook langer moeten worden. En zo werkt het natuurlijk ook bij lang haar wat niet helemaal stijl is. Hierbij zal je een slag in je strepen moeten gaan maken of misschien wel meerdere. Kom ik uiteindelijk uit bij krullen, deze zijn makkelijk te tekenen zou je denken. Persoonlijk vind ik krullen het meest ingewikkeld. Je kan natuurlijk rondjes draaien met je potlood, maar of je dan de ‘echte’ krul te pakken hebt durf ik te betwijfelen. Ook krullen zal je zo natuur getrouw moeten proberen te tekenen wil je dat het net echt lijkt. Maar wederom is en blijft het een benadering zodat het net echt lijkt.

in stappen haren tekenen

Welke 4 stappen neem je om haren te tekenen?

In 4 stappen haren tekenen, dit zijn de stappen:

 1. Goed kijken;
 2. De eerste laag;
 3. Laag 2;
 4. Afmaken.

Ik zal de stappen nog wat verder uitleggen en laten zien aan de hand van voorbeelden. Ik ben en blijf natuurlijk een illustrator dus ik kan het beter laten zien dan vertellen 😉 In mijn voorbeeld heb ik de bever genomen, omdat het een leuk dier is maar vooral omdat je de haarstructuur goed kan zien.

Goed kijken

bever

Eigenlijk alles wat je met tekenen doet en wil bereiken doe je door goed te kijken. Maar waar kijk je naar? Nou bijvoorbeeld naar de lichte en donkere delen, oftewel schaduwen. De structuur van het haar, is het zacht of stekelig, lang of kort en stijl of krullen. Vervolgens kijk je naar kleur, welke kant gaan de haren op. Is het een rommelige vacht of juist niet. Door dit zo goed mogelijk te bestuderen kan je het ook beter na tekenen. Het gaat bij het tekenen van haren vooral om dat je het benadert, helemaal precies natekenen zoals je bijvoorbeeld bij een appel kan doen gaat je nooit lukken. Dus dat moet ook niet je doel, kijk vooral naar hoe kan ik het zo tekenen dat het lijkt alsof het de echte haren/vacht is

De eerste laag

In 4 stappen haren tekenen

Bij de eerste laag bepaal je eigenlijk ook welke richting je op tekent. Denk maar aan het eerste stukje van de blog, je tekent met de vorm mee, dus bij de eerste laag bepaal je die ook. Een bever (weet ik doordat ik goed gekeken heb) heeft een beetje een stekelige vacht. Het zijn niet echt haren, het lijken wel dunne naalden. Dus zet ik mijn arceer strepen vrij hard en krachtig zodat ik het passende effect krijg.

De voetjes, ‘handjes’ en hoofd van de bever hebben een veel zachtere structuur. Deze heb ik dan dus ook getekend met veel kortere en zachte streepjes.

Laag 2

laag 2

Bij de tweede laag, ga je weer meer kijken naar het licht en donker. De schaduwen, ik teken ook bepaalde plekken extra donkere haren. Zo creëer je een bepaalde diepte in de vacht. Hier en daar kleur ik wat schaduwen helemaal zwart, dit doe ik zonder streepjes maar echt met een egaal ingekleurd stukje.

Afmaken

Het afmaken van je vacht is eigenlijk het meest moeilijk, en heb ik ook al vaker benoemd in mijn blog’s. Namelijk bepalen wanneer je klaar en tevreden bent. Kijken naar waar misschien nog wat streepjes, kleur en vorm nodig is. Of misschien moet je juist dingen weghalen, heel voorzichtig met een gum om lichtere delen juist weer wat meer naar de voorgrond te halen. Ik heb in deze fase vooral de zijkant van de bever nog wat extra getekend. Zo lijken zijn haren nog net iets stekeliger. De langere haren op zijn kop is mijn eigen bijdrage, ik hou van schattige illustraties en zo is hij net wat meer qute 😉

Zijn veren ook haren?

Als je de hele blog hebt gelezen kun je, als het goed is, zelf antwoorden geven op deze vraag. Ja veren, zijn ook haren. Niet echt natuurlijk maar zoals eerder gezegd teken je haren en dus ook veren naar benadering. Dat wil zeggen jij wekt de suggestie dat het heel veel ‘haren’ zijn die samen een veer vormen. Kortom wanneer je eenmaal weet hoe je verschillende soorten haren en vacht kan tekenen, heb je geen moeite meer met veren.

Wil jij beter worden in tekenen? In mijn e-book bloemen tekenen volg je een workshop op je eigen tempo en tijd. Hierin leer ik je tekenen, hoe begin en stap voor stap verder tot je een uitgewerkte tekening van een bloem hebt in zwart wit maar ook in kleur.

Meer lezen over tekenen?

5 Boekentips om beter te leren tekenen

5 Tips om beter te leren tekenen

Leren tekenen in stappen

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

2 reacties

 • Lies van Eijk

  Ik vind het een geweldige uit leg van haren tekenen, maar moet nog heel veel leren, ik ben 21 maart er achter gekomen dat ik nog goed kan tekenen, en wil er ondanks mijn 85 jaar er zeker mee doe gaan,en hoop nog heel wat van U te kunnen leren, dank U Lies

  • Anke Bits

   Hallo Lies, dankjewel voor je leuke reactie! Heel fijn om terug te krijgen dat je leert van mijn tips :-). Heel veel plezier met het tekenen en leren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + vijftien =