Coaching,  Teken- en schilder technieken

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter?

Een tekening of illustratie is natuurlijk gewoon leuk om te maken. Maar hoe maak je je illustratie net wat interessanter? Dat doe je door  rekening te houden met heel veel verschillende dingen. In deze blog ga ik je 5 tips geven waar je op moet/kan letten, wanneer je, je illustraties net even wat beter wil maken.

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter, ik geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom zou je de tips die ik je geef willen gebruiken?
  • Hoe kies je originele onderwerpen?
  • Wat zijn de juiste kleuren?
  • Hoe zorg je voor diepte in je illustratie
  • Hebben kleuren invloed op elkaar?

Waarom zou je de tips die ik je geef willen toepassen?

 

Voor deze blog, hoe maak je je illustratie net wat interessanter, is het handig om als voorbeeld een winter illustratie te nemen, maar je kan de tips voor al je illustraties gebruiken.

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter

Om een illustratie levendig, mooi en aantrekkelijk te maken pas ik deze tips toe in al mijn illustraties. Je wil natuurlijk dat je illustratie de aandacht trekt van de kijker. Je kan heel veel verschillende manieren gebruiken om interessante illustraties te bereiken alleen al door je kleurenpallet. Maar ook de onderwerpen die je kiest, diepte en het juiste kleurgebruik hebben een grote invloed op hoe je illustratie er uiteindelijk uit gaan zien. Probeer mijn tips eens toe te passen en je zal zien dat je illustraties er beter en mooier uit gaan zien.

Hoe kies je originele onderwerpen?

Alles begint altijd met een plan, in dit geval wil ik een winter illustratie maken. Dus begin ik zoals altijd met een brainstorm om mijn ideeën op een rijtje te krijgen. Onderdaan deze blog vind je een link naar de blog waarin ik uitleg hoe brainstormen werkt.

Een korte uitleg hoe je tot originele ideeën komt? Iets verder nadenken dan je neus lang is ;-). Daarmee bedoel ik dat het natuurlijk heel voor de hand ligt om voor mijn winter illustratie een sneeuwpop in de sneeuw te tekenen. Maar is dat origineel? Ik zoek altijd even verder dan dat. Dus schrijf ik op wat er allemaal in me op komt wanneer ik denk aan de ‘winter’.

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter

Uit die brainstorm haal ik onderwerpen waar ik wat mee denk te kunnen maken. Eigenlijk ontstaat er bij mij tijdens het brainstormen al een soort van plaatje dat ik verder wil gaan uitwerken en onderzoeken. Dit onderzoeken doe ik ook altijd met veel en verschillende schetsen. Ik hou van een beetje humor in mijn illustraties, ik denk nu bijvoorbeeld aan een sneeuwpop die een sneeuw pop aan het maken is. Het roodborstje, ijspegels, wanten en sjaal etc weet ik nog niet helemaal hoe ik die ga gebruiken. Maar daarvoor is het schetsproces om uit te proberen.

Wat zijn de juiste kleuren?

Door gebruik te maken van de juiste kleuren, krijg je meer effect en sfeer in je illustratie. Wat ik bedoel met juiste kleuren? Om te beginnen is het handig om in je achterhoofd te houden dat je warme en koude kleuren hebt.

In mijn winter illustratie ga ik dus vooral koude kleuren gebruiken, maar omdat ik ook hou van schattig en liefdevol in mijn illustraties gebruik ik ook een klein deel warme kleuren. Maar vooral koude kleuren, zodat je het effect van de winter illustratie versterkt. Ik ga hier natuurlijk niet een compleet stuk schrijven over kleuren leer (ja dat bestaat echt en is heel interessant) maar dat zou wat lang worden voor deze blog.

winter illustratie

 

Ik kan je kort vertellen dat alle kleuren koud of warm kunnen uitstralen. Je hebt warme blauwen en koele oranjes, maar in de basis kan je ervan uitgaan dat blauw, groen en paars de koele kleuren zijn. Rood, oranje en geel de warme kleuren. Gebruik je veel warme kleuren gaat je illustraties warmte uitstralen en andersom veel koele kleuren…..Hetzelfde. Wil je meer lezen over kleurenleer?

waar moet je op letten bij het maken van een winter illustratie

Hoe zorg je voor diepte in je illustratie?

Diepte in je tekening zorgt ervoor dat je illustratie interessant wordt om naar te kijken. Je kan natuurlijk een sneeuwpop tekenen met wat sneeuwvlokken hier en daar. Maar dat zul je met me eens zijn, is eigenlijk saai om naar te kijken. Wanneer je zorgt voor diepte, gaat je illustratie leven er komt een bepaalde beweging in. Je hoeft niet alles perfect in 3d te tekenen, maar wat overlappingen en wat op de voorgrond staat groter tekenen dan de dingen die op de achter grond staan, zorgt al voor een bepaalde spanning in je illustratie.

Dan kun je natuurlijk ook nog met het inkleuren zorgen voor diepte, door gebruik te maken van schaduwen op de juiste plek.

Hebben kleuren invloed op elkaar?

Bij deze illustratie zie je dat ik vooral de koude kleuren heb gebruikt, alleen de gele sjaal is eigenlijk een warme kleur. Zie je ook hoe de gele sjaal ook zorgt dat je vooral kijkt naar dat muisje? Geel is een dominante kleur. Hier vindt je het kaartje met deze illustratie

winter illustratie

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter? Ik heb het al gehad over de juiste kleuren, weten dat kleuren invloed hebben op elkaar maakt ook dat een illustratie fijn is om naar te kijken of juist niet. Zo heb je dominante kleuren zoals zwart (eigenlijk geen kleur), oranje, rood en geel. De wat minder dominante kleuren zoals paars, groen en blauw. Als je oplet zul je opmerken dat deze kleuren precies de warme en koude kleuren zijn.

Als je nog meer oplet en even hebt gekeken bij de link die ik had gedeeld en ik al eerder heb gezegd dat je ook warme blauwen hebt. Dan zal je niet verbaasd zijn dat wanneer je een oranje stip in een grotere blauw stip plaatst de kleuren zullen veranderen. Ook wanneer je dit omdraait. Dit is heel belangrijk om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van de kleuren die je wil gaan gebruiken in je illustraties.

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter

In deze illustratie voor een winterkaart hebben vooral de warme kleuren een plek gekregen, hierdoor krijg je het ‘cosy’ oftewel het gezellige gevoel van de winter. Zie je hoe de kleur keuze’s heel bepalend zijn voor hoe een illustratie eruit komt te zien?

Hoe maak je je illustratie net wat interessanter

In bovenstaande illustratie laat ik je zien dat een simpele illustratie al interessant kan zijn om naar te kijken. Er zit namelijk het volgende in. Overlapping, verschillende elementen die te maken hebben met winter, humor, schaduw, atmosferische diepte (hoe verder je kijkt hoe lichter de kleur wordt) en het gebruik van vooral koele kleuren. Waardoor het echt een koude uitstraling heeft gekregen. Ik heb er ook bewust een foutje in gemaakt……Zie jij wat ik heb gedaan wat eigenlijk altijd afgeraden wordt? Nee? Wil jij het antwoord op deze vraag? Stuur me dan even een mailtje 😉

Wil jij meer weten over het gebruik van kleuren of hoe jij jou illustraties/tekeningen beter kan maken? Ik geef coaching op maat en ik heb een teken- en illustreer cursus voor je geschreven.

Andere interessante blogs voor je

Hoe maak je een herfst illustratie in stappen?

Brainstormen verder uitgelegd

5 redenen waarom je tekening wel goed is.

Kleuren voor volwassenen tips en trucs.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, hoe kies ik de juiste illustrator voor mijn opdracht? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *