Coaching,  Illustrator

10 tips voor creatieve inspiratie

Heb jij dat ook wel eens…..een creatieve blok. Oftewel je wilt gaan tekenen, je weet alleen niet zo goed hoe te beginnen. Dan heb ik 10 tips voor je. Wanneer je die toepast krijg je weer creatieve inspiratie oftewel zin om te gaan tekenen.

In deze blog 10 tips voor creatieve inspiratie, geef ik antwoord op de volgende vragen:

  1. Waarom het gezond is om creatief bezig te zijn?
  2. Hoe krijg je inspiratie uit je omgeving?
  3. Gebruik jij al basisvormen bij het tekenen?
  4. Hoe houd je het leuk?
  5. Moet je nieuwe materialen kopen?
  6. Creatieve inspiratie door afkijken?
  7. Hoe maak je tijd vrij?
  8. Samen doen?
  9. Waarom alles wat je maakt, mooi is.
  10. Waarom je mee zou moeten doen met een challenge?

10 tips voor creatieve inspiratie

Waarom het gezond is om creatief bezig te zijn?

Soms kan je wel wat creatieve inspiratie gebruiken. Ik weet ook niet altijd wat ik ga tekenen of hoe ik soms dingen moet tekenen. Soms heb je gewoon zo’n dag waarin niks lijkt te lukken en je humeur te wensen over houd. Op zo’n dag is het beter om jezelf een snipperdag te geven :-).  Maar eerst even een stukje over waarom het belangrijk om creatief bezig te zijn. Op wat voor een manier dan ook. Ik heb onderstaande tekst op een blog van goedetengezondleven.nl gevonden.

1 Het vermindert stress en angst

Door creatief bezig te zijn ontstaat er een soort flow. Je stopt met denken en piekeren over allerlei andere zaken. Je bent alleen nog bezig met datgene wat je aan het maken bent.

2 Het is goed voor je hersenen

Grote delen van het brein worden aan het werk gezet als het gaat om creatieve processen. Deze activiteiten in de hersenen houden het brein gezond. Zo wordt de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd kleiner.

3 Het verbetert de stemming

Creativiteit werkt niet alleen goed tegen stress, je gaat je er zelfs lekkerder van in je vel zitten. Creativiteit geeft veel voldoening, zeker als iets goed gelukt is. Maar ook leert het je doorzettingsvermogen te stimuleren, je leert om te gaan met tegenslagen. Je laat je minder snel van de wijs brengen. Je bent stabieler en voelt je fijner.

4 Contact met andere mensen

Creatief bezig zijn kun je samen met anderen doen, of alleen. Maar als je iets af hebt, is de kans groot dat je datgene wilt delen. Je wilt andere mensen er ook van laten genieten. Bijvoorbeeld van het nieuwe recept, het gedichtje dat je hebt gemaakt, het nieuwe meubelstuk, enzovoort. Je zoekt contact met anderen, sociale contacten zijn heel goed voor ons welzijn.

5 Geeft zelfvertrouwen

Anders denken en hierdoor tot iets moois komen, of iets moois maken, dat geeft zelfvertrouwen. Creativiteit kan in eerste instantie een onzeker gevoel geven. Kan ik dit wel? Ik kan niks bedenken? Maar juist als je doorzet, blijkt dat iedereen wel degelijk een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren.  Dat geeft vertrouwen in jouw eigen kunnen.

Ik weet niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar ik kan je uit ervaring zeggen dat bovenstaande helemaal klopt. Zelf uitproberen zou ik zeggen en dat begint met het lezen van onderstaande 10 tips voor creatieve inspiratie.

Hoe krijg je inspiratie uit je omgeving?

Laat je inspireren door je omgeving, dat bedoel ik letterlijk. Wanneer je helemaal geen inspiratie hebt kan het heel nuttig zijn om een wandeling te maken. In de natuur, stad of park, belangrijk is dat je goed om je heen kijkt. Want meestal, ontstaat er tijdens je wandeling ergens (als het ware spontaan) een idee van wat je wilt gaan maken of zou kunnen tekenen.

Kom je thuis met nog steeds geen creatieve inspiratie dan moet je er misschien aan toegeven dat dit niet jouw dag is om creatief bezig te gaan. Je kan er natuurlijk voor kiezen om het toch gewoon te doen, alleen zul je dan niet heel enthousiast zijn over je eigen werk. En dat werkt averechts voor een volgende keer dat je creatief bezig wil gaan. Dus zoek inspiratie in je omgeving  maar wil het echt niet lukken, bekijk het dan als een proces. Misschien gaat het morgen beter.

Gebruik jij al basisvormen bij het tekenen?

Ik gebruik zelf bijna altijd de basisvormen om iets te gaan tekenen. Of dit nu iets zelf verzonnen is, of wanneer ik iets ga natekenen. Ik begin altijd met het kijken welke basisvormen waar zitten. Hiermee versimpel je het tekenen voor jezelf waardoor het makkelijk word om te tekenen. Wanneer iets makkelijker wordt, wordt het vaak ook leuker waardoor creatieve inspiratie als vanzelf komt.

De basisvormen zijn een rondje, vierkant, driehoek en cilinder en dit zijn vormen die je altijd en overal terug kan vinden in voorwerpen om je heen. Van de wolken in de lucht tot de mieren. Onderaan deze blog heb ik nog wat leuke andere blogs voor je met bijvoorbeeld meer uitleg over de basisvormen.

     Hoe houd je het leuk?

Zoals gezegd bij het stukje waarom het gezond is om creatief bezig te zijn, het geeft zelfvertrouwen waardoor je aan creatieve inspiratie geen gebrek meer zult hebben. Maar belangrijk hierbij is wel dat je de lat niet te hoog legt voor jezelf. Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik in mijn hoofd mooiere illustraties maak dan dat ze in werkelijkheid zijn. Maar het is ook waar dat wanneer je kijkt naar tekeningen die ik 4 jaar geleden heb gemaakt en naar hoe ik nu teken, dat daar wel degelijk vooruitgang inzit. Dus een extra tip, heb je geen zelfvertrouwen om creatief bezig te gaan dan raad ik je aan om even naar wat dingen te kijken die je een tijd geleden hebt gemaakt. Hierdoor zie je zelf dat je creatieve vaardigheden groeien en dat is echt heel leuk om te zien. Daardoor zal je vast het zeker weer zin krijgen om te gaan tekenen en creatieve inspiratie krijgen.

creatieve inspiratie

Deze krokussen heb ik 3 jaar geleden getekend.

helleborus creatieve inspiratie

Ik teken inmiddels iets gedetailleerder en in mijn ogen beter.

Moet je nieuwe materialen kopen?

Het kan heel goed zijn om creatieve inspiratie te krijgen door nieuwe spullen te kopen. Laat je alleen niet verleiden om te veel materiaal te kopen. Hierdoor kan het juist gebeuren dat je allemaal nieuwe dingen moet gaan leren. Dit kan leuk zijn, maar voor creatieve inspiratie raad ik toch vooral aan om dat te gaan doen wat je al kent. Waar je al vertrouwd mee bent, zodat je van te voren weet wat je gaat maken en hoe je dat wilt gaan doen. Wanneer dit niet lukt omdat je het materiaal nog moet leren kennen, kan het juist alleen maar frustreren.

Creatieve inspiratie door afkijken?

Wanneer je helemaal geen creatieve inspiratie hebt, of je weet wel wat je wilt gaan tekenen/maken maar je weet nog niet precies hoe. Dan kan het helpen om je onderwerp eens te googelen en te kijken hoe anderen het maken. Hiermee wil ik niet zeggen dat je dingen moet gaan kopiëren, maar het helpt mij altijd wel heel goed om te bedenken wat ik wel en niet wil in een illustratie bijvoorbeeld.

10 tips voor creatieve inspiratie

Het wil ook nog wel eens gebeuren dat ik dingen zie waar ikzelf nog niet opgekomen was en wat juist hele leuke ideeën zijn. Maar wel om uit te voeren in je eigen stijl :-). Dus wanneer je creativiteit is geblokkeerd kijk eens op Pinterest of google je onderwerp. Kijk bij afbeeldingen wat je tegenkomt. Bonus tip, laat je niet ontmoedigen door te kijken naar hoeveel ‘beter’ een ander in jou ogen kan tekenen/maken. Geloof me maar, dat er ook weer anderen zijn die zo naar jouw creaties kijken. Dus kijk alleen naar goede inspiratie ideeën voor jou.

Hoe maak je tijd vrij?

Eigenlijk had ik deze bovenaan het lijstje moeten zetten want hier begint het natuurlijk in veel gevallen mee. De sleutel voor creatieve inspiratie is tijd en ontspanning. Neem de tijd om te onderzoeken, oefenen, schetsen, krabbelen wat dan ook. Ga niet gehaast te werk, ook dit is uit eigen ervaring. Wanneer ik ‘gehaast’ een illustratie maak, krijg ik altijd spijt omdat hij niet zo geworden is als ik voor ogen had. En dit is niet goed voor je creatieve flow (als je begrijpt wat ik bedoel). Helaas kan ik als illustrator niet altijd alle tijd nemen voor een illustratie bijvoorbeeld een opdracht. Maar ook ‘gehaast’ lukt het mij inmiddels om toch hele leuke illustraties te maken en bedenken. Maar eerlijk is eerlijk, in mijn ogen kunnen deze altijd beter.

Dus je moet de tijd nemen maar hoe maak je tijd vrij in je drukke leven om toch lekker creatief bezig te gaan.

Samen doen?

Allereerst is dit natuurlijk gewoon gezellig, maar wanneer je samen creatief bezig gaat zijn inspireer je elkaar en je moedigt elkaar aan. Zeker wanneer je gebrek hebt aan creatieve inspiratie. Bovendien kun je op deze manier elkaar helpen en van elkaar leren. Om nog maar eens een voordeel te noemen van het samen doen, je hebt gelijk een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk creatief bezig te blijven. Zeker wanneer je met regelmaat afspreekt samen creatief bezig te gaan.

inspiratie voor creatieve

Waarom alles wat je maakt, mooi is.

Iedereen, ja echt, IEDEREEN heeft dat ene stemmetje in zijn hoofd dat af en toe akelig hard tegen jezelf kan zeggen ‘het is niet goed genoeg’. Of ‘je kan het toch niet’. Herkenbaar? Vast wel 🙂 zo niet dan wil ik heel graag in een reactie van je horen hoe je dat voor elkaar krijgt. Wat in ieder geval helpt om dit stemmetje wat minder hard te laten schreeuwen is het te vervangen door een nieuwe zin. ‘Alles wat je maakt is mooi’.

Ik hoor je denken maar als ik iets niet mooi vindt wordt het niet ineens wel mooi als ik dat zinnetje denk of zeg. Dat klopt maar het gaat er ook niet om dat je alles mooi moet vinden wat je maakt. Het gaat er in dit geval om dat je de negatieve stem in je hoofd de mond snoert. Want ja het kan altijd beter, mooier, strakker…….Maar creativiteit is een proces waarin je groeit en je je ontwikkeld. Dus is het juist belangrijk dat je af en toe dingen maakt die misschien minder mooi zijn, maar (inkoppertje) dan weet je in ieder geval hoe je het niet wilt hebben, dat het anders moet. Maar dat wil niet zeggen dat iets niet mooi is. Snap je? Dus wanneer jij tegen jezelf hoort zeggen, ‘dat is niet goed/mooi…….Alles wat je maakt is mooi 🙂 lees het stukje hierboven maar weer opnieuw.

Waarom je mee zou moeten doen met een challenge

Bij gebrek aan creatieve inspiratie is het natuurlijk super handig dat een ander voor jou bedenkt wat je ‘moet’ gaan maken. Dus wanneer je echt geen creatieve inspiratie hebt, ga dan eens op zoek naar een challenge die past bij jou. Een challenge duurt altijd een aantal dagen achter elkaar of soms is het 1 keer per week. In ieder geval heb je zo ook een goede stok achter de deur om in ieder geval creatief bezig te gaan. Op Facebook en Instagram worden best vaak challenges georganiseerd, en misschien is het een leuk idee om zelf een challenge voor jezelf te bedenken. Ik heb dat wel een gedaan en dit werkt ook heel goed om wel creatief bezig te gaan wanneer je geen creatieve inspiratie hebt.

Bijvoorbeeld het alfabet gebruiken en elke dag een dier tekenen met de begin letter (E voor egel), of fruit, bloemen etc. Ik heb een kant en klare challenge voor je gemaakt. Je kan hem gratis downloaden.

10 tips voor creatieve inspiratie

Misschien vind jij het wel fijn om een ‘stok’ achter de deur te hebben om te gaan maken. Dan is coaching wel wat voor jou. Ik heb verschillende coaching mogelijkheden voor en help je graag.

Andere blog’s die wellicht interessant zijn voor je:

Welke tekenmaterialen vind ik fijn en waar koop ik ze?

Hoe teken je stap voor stap zonnebloemen

De 10 tekentips die ik nog dagelijks gebruik

Kleuren voor volwassenen tips en trucs

Basisvormen in de praktijk

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

goedetengezondleven.nl

( update 12/7/2022 )

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − vier =