De 10 tekentips die ik nog dagelijks gebruik
Alle tekentips die ik je in deze blog ga geven gebruik ikzelf nog dagelijks in de praktijk. Wanneer je deze tips toepast op jouw manier van tekenen weet ik zeker dat het je tekenvaardigheden gaat verbeteren. Dat doet het bij mij ook nog elke dag.
In de blog de 10 tekentips die ik nog dagelijks gebruik geef ik je uitleg over de volgende tips:
- Maak gebruik van mindmappen en brainstormen;
- Begin altijd met één of meerdere schetsen;
- Versimpel je onderwerp;
- Gebruik materialen die jij fijn vindt;
- Zorg altijd voor een scherpe punt;
- Niet gummen tijdens je schetsproces;
- Haastige spoed is NOOIT goed;
- Houd je potlood op de juiste manier vast;
- Altijd schaduw gebruiken;
- Alles wat je maakt is mooi;
1. Mindmappen en brainstormen
Brainstormen zal iedereen wel min of meer kennen, mindmappen is vaak iets minder bekend maar is eigenlijk hetzelfde idee als brainstormen. Een brainstorm is alles opschrijven wat er in je op komt aan ideeën zonder rekening te houden met logische volgorde etc. In dit geval natuurlijk iets dat met tekenen te maken heeft, maar je kan het op al je ideeën toepassen. Mindmappen is ook brainstormen alleen schrijf je dan al je ideeën (een soort van geordend) op een papier.
Ik wil bijvoorbeeld een illustratie maken voor een wenskaart met als onderwerp beterschap. Dan schrijf ik het woord beterschap in het midden van een papier. Daaromheen zet ik een cirkel, daarna ga ik alles opschrijven wat ik kan bedenken bij beterschap. Dus fruit, zakdoeken, ziek zijn, zielig, liefde en ga zo maar door.
Vervolgens als je niks meer kan bedenken zet ik cirkels om de leukste ideeën die ik echt wil gaan gebruiken. Zo krijg je overzicht in ideeën en heb je een duidelijk beeld wat je uiteindelijk wil gaan tekenen.
2. Altijd beginnen met schetsen
Tijdens het schetsproces kom je er namelijk heel goed achter welke onderdelen van een tekeningen je moeilijk vind en misschien nog wat meer moet gaan oefenen. Maar je onderzoekt ook gelijk alle verschillende mogelijkheden in compositie (dus wat er allemaal in je tekening getekend gaat worden en waar dat komt te staan op het papier).
Bovendien ben je ook bezig met een soort warming up, je tekent jezelf los zeg maar. Je krijgt waarschijnlijk nog meer nieuwe ideeën voor je tekening en het allerbelangrijkste, maak vooral ‘fouten’. Zo weet je waar je extra op moet letten wanneer je je schets gaat uitwerken op je uitwerk papier.
3. verspimpel je onderwerp
Ik kan het niet vaak genoeg benoemen. Versimpel je onderwerp door gebruik te maken van de basisvormen, hier maak je het echt makkelijker mee om iets te tekenen. De basisvormen zijn een rondje, driehoek, vierkant en cilinder. Welke zie jij?
4. Gebruik materialen die jij fijn vindt
Iedereen heeft een andere smaak, zo ook bij het gebruik van materialen. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om te tekenen met een vulpotlood in plaats van met een gewoon potlood. Wanneer je een bepaald materiaal niet fijn vindt om mee te werken, zul je er nooit een mooie tekening mee gaan maken. Op zich logisch natuurlijk maar je moet er maar net even aan denken. Onderzoek dus welke materialen jij het fijnste vindt om mee te werken.
Je dit doen door een soort proeverij voor jezelf te houden, alleen dan met verschillende materialen. Je hoeft ook echt niet allemaal duren materialen aan te schaffen, goedkopere materialen werken vaak net zo goed. Zeker wanneer je het alleen maar gebruikt om uit te proberen.
5. Zorg voor een scherpe punt aan je potlood.
Wanneer je werkt met een goede scherpe punt aan je potlood werk je schoner en houdt je beter overzicht in je tekenlijnen. Misschien ken je het wel, je bent lekker aan het tekenen en uiteindelijk wil het ineens niet zo goed meer lukken. Je ziet door je eigen lijnen de tekening niet meer, je lijnen worden ook steeds moeilijker om uit te gummen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het zijn allemaal redenen om altijd een scherpe punt aan je potlood te willen hebben.
6. Niet gummen tijdens je schetsproces
Het is heel verleidelijk om tekenlijnen waar je niet blij mee bent weg te gaan gummen, ook tijdens een schetsproces. Maar je maakt je schetsproces juist waardevoller wanneer je helemaal niet gum tijdens het schetsen.
Tijdens je schetsfase is het belangrijkste doel om te onderzoeken op welke manier je iets kan tekenen. Door je ‘fouten’ te laten staan en elke keer gewoon opnieuw te beginnen op een andere schone plek, kan je zien of iets beter lukt of niet. Juist door het verschil te kunnen zien leer van de ‘fouten’ die je maakt.
7. Sla je schetsfase NOOIT over
In de vorige tekentip heb ik natuurlijk al beschreven dat je heel veel leert van een schetsproces, zeker wanneer je niet gumt. Maar tijdens dit proces (is mijn persoonlijke ervaring) komen er vaak nog meer ideeën vrij. Dus je uiteindelijk tekening wordt er echt beter van omdat je alle mogelijkheden aan het onderzoeken bent. Is het leuk om dit zo te tekenen of kan het ook anders. Wat gebeurt er wanneer je misschien iets precies andersom te tekenen (bijvoorbeeld in de schetsen hierboven. De molen die hij vasthoud niet rechts maar links?). Door het schetsen ontstaat de tekening die je uiteindelijk gaat maken al een klein beetje in je hoofd. Zo word het weer makkelijker om hem te tekenen op je uitwerk papier.
8. Houd je potlood op de juiste manier vast
Nummer 8 van de 10 tekentips die ik nog dagelijks gebruik is je potlood op de juiste manier vast houden. Zowel bij het schetsen als het uitwerken op je ‘echte’ papier is het belangrijk dat je je potlood niet te strak vast houdt. En zeker niet zoals je een pen vasthoudt tijdens het schrijven. Pak je potlood iets verder naar achteren vast. Door dat te doen verplicht je jezelf als het ware om je potlood wat losser vast te houden. Op deze manier heb je veel meer controle over je tekenlijnen, dan wanneer je je potlood kort bij de punt en strak vasthoudt.
9. Altijd schaduw gebruiken in je tekening
Een schaduw die ontbreekt in een tekening zorgt ervoor dat een tekening eruit ziet als ‘mislukt’. Het hoeft maar een klein beetje te zijn. Het is wel heel belangrijk dat de schaduw op de juiste plekt getekend word. Anders werkt het nog niet natuurlijk. Door schaduw aan je tekening toe te voegen krijg je al heel snel het WAUW effect. Bedenkt goed van welke kant het licht komt en waar dan de schaduwen komen in je tekening.
Een leuke omgekeerde oefening is met wit potlood een bal op zwart papier tekenen.
10. Alles wat je maakt is mooi
De laatste tip van de 10 tekentips die ik nog dagelijks gebruik is alles wat je maakt is mooi. Met andere woorden wees niet te kritisch naar jezelf is een tekentip die ik elke dag voor mezelf toe pas. En ja dat is heel moeilijk, maar het allerbelangrijkste is dat je aan het tekenen bent. Dat is al stoer genoeg en mag je super trots op zijn. Ik zou hier echt een boek over kunnen schrijven. Tijdens het geven van mijn workshops (wat ik ook een aantal jaren heb gedaan) ben ik eigenlijk nog nooit iemand tegengekomen die helemaal dik tevreden was met dat wat ze had gemaakt.
Iedereen ken wel dat stemmetje in je hoofd dat je alijd laat weten dat het niet goed genoeg is…..toch? Of het nou met dagelijkse bezigheden is of in een creatief proces, altijd weer dat stemmetje dat zegt:’ Dat kan je beter!!’
Ik heb een manier gevonden om deze te tackelen en misschien werkt hij ook wel voor jou. Uit ervaring kan ik je zeggen dat mijn kritische stem enorm in de war raakt als ik terug antwoord met een soort mantra….Alles wat ik maak is mooi.
Door dit kritische ik-je op deze manier te gaan negeren ben ik veel beter geworden in tekenen maar ik heb er vooral heel veel meer plezier in gekregen. Dat zie je uiteindelijk terug in je tekeningen.
Coaching misschien wel iets voor jou?
Vind jij het moeilijk om tips als deze in de praktijk toe te passen. Ik heb ook verschillende coaching trajecten ontwikkeld, coaching op maat, een coaching uurtje of een complete teken- en illustreer cursus.
Ander blogs die je wellicht interessant vindt:
- Welk papier is het beste voor aquarelverf?
- 5 redenen waarom je tekening wel goed is.
- Waarom ik seizoenskaarten heb ontworpen.
Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.
Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?