Coaching,  Illustrator

Hoe moet je een kinderboek illustreren?

Een kinderboek illustreren, daar komt nogal wat bij kijken. Je kan natuurlijk voor de korte weg gaan en plaatjes bij de tekst tekenen, punt. Zoals met alles is het maar net wat je belangrijk vindt. Maar, als je nadenkt, de tijd neemt en vooral de juiste keuze’s maakt worden illustraties in een kinderboek veel meer dan alleen een leuke plaatjes bij de tekst. Wil jij weten waar je aan moet denken bij het illustreren van een kinderboek?

In deze blog, hoe moet je een kinderboek illustreren, leg ik je een paar dingen uit waardoor je betere illustraties kan maken bij een verhaal en vooral hoe/waar je moet beginnen. Dat doe ik zoals altijd aan de hand van de volgende vragen:

  • Voor welke doelgroep is het verhaal (manuscript) geschreven?
  • Hoe kies of bepaal je waar de illustraties moeten komen?
  • Welk materiaal moet je gebruiken?
  • Hoe groot moet je de illustraties maken?
  • Op welke manier maak je je illustraties digitaal?

Voor welke doelgroep is het verhaal geschreven?

kinderboek Draakje Draakestijn

 

Misschien heb je zelf een verhaal geschreven, of wil je het verhaal van iemand anders illustreren. In beide gevallen is het belangrijk om te kijken voor welke doelgroep het geschreven is. Ik heb het in deze blog over hoe moet je een kinderboek illustreren, maar er zit nogal een verschil in de leeftijdscategorie en hoe je de illustraties dan wil gaan maken. Is het voor echt jonge kinderen, zeg in de leeftijd van 2 tot 4 dan heb je het meestal over een prentenboek (vrij vertaald een plaatjes boek) Dit omdat kinderen in deze leeftijd nog niet goed kunnen praten of taal verstaan. Dan zijn de illustraties het belangrijkste in een kinderboek.

Maar als het kinderboek is voor kinderen van 8 jaar of ouder, dan kunnen illustraties minder aanwezig zijn in zo’n boek. Dit omdat deze kinderen vaak al zelf kunnen lezen en dan is het juist mooi wanneer ze hun eigen verbeelding kunnen en mogen gebruiken tijdens het lezen. Dus je allereerste stap zal echt moeten zijn, bepalen voor welke doelgroep is het kinderboek geschreven.

Ook in de illustraties zelf maak je daar onderscheid in omdat jonge kinderen vaak felle en basiskleuren mooi vinden on naar te kijken. Terwijl wat oudere kinderen al weer meer kleuren herkennen en wat meer gedetailleerde plaatjes aanspreekt. Bij jonge kinderen houd je illustraties simpel en hoe ouder de kinderen worden hoe leuker ze het vinden om naar heel uitgebreide illustraties te kijken. Dit is allemaal van belang bij het illustreren van een kinderboek.

 

Hoe kies of bepaal je waar de illustraties moeten komen?

Zoals hiervoor al uitgelegd is ook dit afhankelijk van de doelgroep waar het kinderboek voor is geschreven. Voor een prentenboek, dus het boek voor de allerkleinste kinderen dan maak je op elke bladzijde illustraties en het lieft pagina vullende illustraties. Illustreer je voor wat oudere kinderen (leeftijd 4 tot 8) dan vind ik het persoonlijk altijd belangrijk dat illustraties het verhaal ondersteunen of samenwerken met het verhaal.

Boek opmaak

Eerlijk is eerlijk misschien heb je hier gewoon aanleg voor nodig om dit te kunnen bepalen. Wanneer ik een verhaal lees die ik moet illustreren ontstaan er als vanzelf plaatjes in mijn hoofd. Daarbij stel ik mezelf altijd de vraag, is de illustratie ondersteunend, prikkelend en heeft het meerwaarde? Of is het alleen maar een plaatje die de tekst uitbeeld? Variatie in illustraties is ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de lezer geboeid is en blijft in het boek. Dus wanneer jij alleen maar tekst in plaatjes erbij gaat maken zal een lezer uiteindelijk alleen maar de plaatjes kijken. In plaats van ook de tekst lezen.

Maar wanneer je ervoor zorgt dat er ook illustraties bijkomen die misschien wel vraagtekens oproept bij de lezer, dan heb je de aandacht. Dat is waar illustraties in mijn ogen voor bedoelt zijn. Dat is wat ik bedoel wanneer ik zeg dat illustraties en tekst samen moeten werken.

Welk materiaal moet je gebruiken?

In principe maakt het niet uit welk materiaal je wil gebruiken om illustraties mee te maken. Wat wel handig is om rekening mee te houden is de felheid en dichtheid van het materiaal. Bijvoorbeeld acryl, gouache of stift zijn heel dekkende materialen en deze zullen goed opvallen wanneer het gedrukt wordt. Kleurpotloden, aquarel en pastel zijn materialen die wat meer doorzichtig zijn en dus misschien minder goed uitkomen wanneer het gedrukt word.

Hoe moet je een kinderboek illustreren

Zorg er dus in ieder geval voor dat je niet te licht werkt, dit kan ervoor zorgen dat je illustraties niet mooi uitkomen in een gedrukt kinderboek. Daarbij komt dat je de illustraties uiteindelijk zal moeten digitaliseren. Hoe groter je illustraties zijn, hoe lastiger het is om ze te digitaliseren natuurlijk.

Hoe groot moet je de illustraties maken?

Een tegenstrijdig stukje wanneer je net het vorige hebt gelezen, maar je kan uitgaan van het volgende. Hoe groter de illustraties hoe beter, wel binnen het werkbare natuurlijk. Wanneer jij heel veel details in je illustraties wil maken zal je groot moeten werken, dit betekend niet dat je per se illustraties op A1 formaat moet maken. Je kan natuurlijk ook prima twee A4 formaten naast elkaar leggen en zo ervoor zorgen dat je toch groot en gedetailleerd kan werken. Maar het ook nog makkelijk kan digitaliseren.

De andere kant is dan ook waar, wanneer jij kleine en simpele illustraties maakt kan dit prima op A5 formaat. Uiteindelijk gaat het erom dat je je illustraties in de juiste formaten digitaliseert.

Op welke manier maak je je illustraties digitaal?

De beste manier om je illustraties digitaal te maken is door ze in te scannen met een scanner. Zo simpel en zo ingewikkeld als dat, want dan krijg je natuurlijk de vraag, wat is een goede scanner? Je hebt hele dure scanners en die zullen ongetwijfeld heel mooi en goed kunnen scannen. Ik gebruik een scanner in combinatie met printer en deze werkt prima.

Ik heb inmiddels meerdere kinderboeken geïllustreerd en het zijn stuk voor stuk mooie illustraties geworden. Het ligt er bovendien ook nog aan welke drukker het boek drukt. Daar is ook nogal wat verschil, ook het soort papier waar het op gedrukt wordt heeft uiteindelijk weer invloed op hoe je illustratie eruit komt te zien. Mijn tip is dan ook, laat je niet op kosten jagen. Zolang jou scanner minimaal 300 dpi kan inscannen heb je een goede scanner.

Hoe moet je een kinderboek illustreren

Je kan er ook nog voor kiezen om goede foto’s te maken van je illustraties. Mijn ervaring is dat je dat echt door en professioneel fotograaf moet laten doen en dat is heel kostbaar. En je bent afhankelijk van wanneer de fotograaf tijd heeft voor je, maar wil jij jou illustraties digitaliseren dan kan dat dus ook door middel van foto’s.

En nog een laatste manier om te digitaliseren is om het door een print shop of kopie shop te laten doen. Deze hebben waarschijnlijk ook scanners voor grote formaten. Ik heb er persoonlijk nog nooit gebruik van gemaakt, maar het is een mogelijkheid.

Wil jij meer informatie over wat ik voor je kan betekenen op het gebied van coaching of illustraties? Leuk als je me een bericht stuurt dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Deze blogs zijn waarschijnlijk ook leuk voor je om te lezen:

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Pinterest

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =