Teken- en schilder technieken

5 tips om beter te leren tekenen

Met deze 5 tips leer je om beter te leren tekenen op een simpele manier. Wanneer je deze tips toepast en er veel mee oefent zal je zien dat je snel beter wordt in tekenen.

In deze blog ga ik de volgende 5 tips om beter te leren tekenen voor je beschrijven:

  • Hoe kan je het onderwerp versimpelen?
  • Oefenschetsen maken hoe doe je dat?
  • Hoe krijg je een super scherpe punt aan je potlood en waarom is dat belangrijk?
  • Hoe hou je je potlood goed vast en waarom heeft dit effect op je tekenvaardigheden?
  • Waarom moet je je papier moet bewegen en draaien?

Allereerst is de beste tip die ik je kan geven DOEN. Je kan heel veel tips en trucs lezen, materialen kopen en filmpjes kijken, maar wanneer je niet oefent en zelf tekent zul je nooit beter worden in tekenen. Misschien voor de hand liggend maar ik wilde hem toch even benoemen. Ik heb mezelf in de loop der jaren vaak ‘betrapt’ op deze valkuil 🙂

Hoe kan je het onderwerp versimpelen?

Tip 1 van de 5 tips om beter te leren tekenen is het versimpelen van je onderwerp. Door het simpeler maken van je onderwerp wordt het makkelijk om het te tekenen. Klinkt logisch toch? Maar hoe doe je dat? Door er basisvormen van de maken. De basisvormen die je daarvoor gebruikt zijn een rondje, vierkant, cilinder en driehoek. Deze vormen zijn altijd en overal in te vinden, kijk naar je telefoon bijvoorbeeld. Dit zijn in principe twee vierkantje (ligt misschien ook aan het soort telefoon dat je hebt) ;-). Een glas om uit te drinken is over het algemeen een cilinder, het dak van een huis is meestal een driehoek en neem een appel dit is een rondje. Om maar even wat simpele voorbeelden te geven.

Soms bestaat een onderwerp ook uit meerdere basisvormen en deze zijn dan wat lastiger te vinden. Bijvoorbeeld een tube verf, deze bestaat aan de onderkant uit een cilinder maar de bovenkant zie ik een omgekeerde driehoek in.

Basisvormen

Oefenschetsen maken hoe doe je dat?

Wanneer je weet wat je wil gaan tekenen ga je altijd eerst schetsen. Dit doe je om verschillende redenen. Namelijk om jezelf los te tekenen, zie het als een soort warming-up. Tijdens het schetsen gaat het er ook vooral niet om hoe het eruit komt te zien, maar juist om het bezig zijn met je onderwerp. Je kijkt naar welke basisvormen je vind en schetst deze op je papier. Je oefent misschien wat in het kleuren van de schaduwen en het resultaat is hierbij niet van belang. Door dit te doen ontspan je en leer je ondertussen je onderwerp goed zien. Dit bevordert het resultaat van je uiteindelijke tekening.

Ik maak ‘fouten’ over het algemeen meerdere keren zodat ik zeker weet dat het echt niet goed is. Deze fout heb ik meerdere keren voor je gemaakt en geloof me, wanneer je het oefen schetsen overslaat zie je dat ALTIJD in je uiteindelijke tekening terug. Mijn ervaring is dat je dan met een redelijke leuke tekening eindigt maar met een gevoel dat je beter zou kunnen.

 

Hoe krijg je een super scherpe punt aan je potlood en waarom is dat belangrijk?

in 5 stappen leren tekenen

 

Ik zal je eerst uitleggen waarom het belangrijk is om te zorgen voor een super scherpe punt aan je potlood. Ten eerste tekent het fijner met een scherpe punt. In je oefenschetsen maakt dit niet zo heel veel uit, maar wanneer je je echte tekening wil gaan tekenen is het wel belangrijk. Wanneer je een scherpe punt aan je potlood hebt kun je er ook niet te hard op drukken omdat hij dan afbreekt. Niet te hard drukken op je potlood is goed voor je houding, je kan je potloodlijnen beter weggummen en je kan betere kleur verschillend maken in verschillende lagen.

Maar hoe doe je dat? In je puntenslijper zit een mesje die is vast geschroefd, door het mesje regelmatig te vervangen blijft hij goed scherpt en dat is het eerste dat je nodig hebt voor een scherpe punt. Wanneer je een nog scherpere punt wil kun je gebruik maken van een schuurplankje. Hiermee kun je het laatste stukje van je punt echt super scherp krijgen.

Hoe hou je je potlood goed vast en waarom heeft dit effect op je tekenvaardigheden?

Ik zie het eigenlijk altijd gebeuren tijdens mijn workshops dat deelnemers hun potlood vast houden alsof het een pen is. Dat is dus niet bevordelijk voor je tekenresultaat.

De manier waarop je je potlood vasthoudt bepaald voor een groot deel jouw tekenstijl. Tijdens je schetsproces is het aan te raden om je potlood verder naar achteren vast te houden. Zo heb je meer bewegingsvrijheid en dit zal bevordelijk zijn voor je resultaat. Het idee van schetsen en dus je potlood verder naar achteren vasthouden is dat je kleine dunnen streepjes zet om te tekenen. Uiteindelijk vind je in deze streepjes de juiste lijn die je nodig hebt voor je tekening en deze teken je dan later wat ‘dikker’ en in een lijn. Op deze manier bouw je je tekening op en zul je meer controle hebben over hoe je tekent. Dit is echt iets wat je moet oefenen en proberen. Zeker wanneer je weer voor het eerst begint met tekenen, je bent zo gewend om een pen vast te houden en dit doe je uiteraard wat dichter bij de punt om te kunnen schrijven.

potlood vasthouden

Waarom moet je je papier bewegen en draaien?

Hoe ga ik dit op een duidelijke manier beschrijven?……..

Je hebt als je tekent altijd een bepaalde voorkeur om een lijn te tekenen. Denk aan het tekenen van een vierkant zonder lineaal, wanneer je dit doet zonder je papier te draaien zal je zien dat het sommige lijnen die je moet tekenen ‘onnatuurlijk’ aanvoelen. Als ik een vierkant teken trek ik altijd lijnen van boven naar beneden. Ik heb natuurlijk geen idee of iedereen hier zijn/haar voorkeur heeft liggen maar neemt niet weg dat wanneer je dan je papier elke keer zo draait dat je die richting aan kan houden je vierkant er uiteindelijk beter uit komt te zien.

Hou tijdens het tekenen dus je gevoel in de gaten en wanneer je een lijn wil tekenen en je voelt je een beetje onzeker probeer dan eens je papier te draaien. Meestal merk je dan vanzelf dat het tekenen van die lijn makkelijker is wanneer je papier anders ligt.

Ik hoop dat ik dit duidelijk heb beschreven? Zo niet schroom alsjeblieft niet om te vragen naar verduidelijking 🙂

 

Nog niet genoeg aan deze 5 tips om beter te leren tekenen? Dan zijn deze ook interessant voor jou om te lezen:

Leren tekenen in stappen in een bullet journal

Dingen die ik liever eerder had geweten over tekenmateriaal

5 boekentips om beter te leren tekenen

Hoe zet je een idee om naar een illustratie op papier?

Heb jij behoefte aan meer begeleiding tijdens het leren tekenen dan is mijn e-boek workshop bloemen tekenen wel wat voor. Hierin ga ik ‘samen’ met jou aan de slag en oefenen de basisvormen, kleuren in de laagjes techniek en nog veel meer. Zo heb je aan het einde van de workshop een mooie zelf getekende bloem op papier staan. Bovendien heb je alle kennis in huis om verder te oefenen en beter de worden in tekenen.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram 

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *