Illustrator

Hoe voorkom je dat je gekopieerd wordt?

Wanneer je gekopieerd wordt kun je dit als niet leuk ervaren. Allemaal manieren proberen te vinden om te voorkomen dat je idee gekopieerd wordt . Want er is niks zo erg als iemand anders die met jou idee aan de haal gaat en vervolgens net doet alsof het idee van hem/haar zelf was toch?

Maar weet je wel zeker dat het idee vanaf het begin jouw idee was? Misschien bestond het al wel? En als het echt jou idee was, hoe voorkom je dat je gekopieerd wordt. Kun je dit eigenlijk wel voorkomen? In deze blog hoe voorkom je dat je gekopieerd wordt, geef ik antwoord op deze en andere vragen zoals:

  • Wat is kopiëren eigenlijk?
  • Hoe weet je zeker dat je nieuwe idee echt nieuw is?
  • Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt?
  • Vastleggen dat het idee van jou is of niet?
  • Is het een compliment om gekopieerd te worden?

Hoe voorkom je dat je gekopieerd wordt

Wat is is kopiëren eigenlijk?

De uitleg van Wikipedia van kopiëren is  ”Kopiëren is het maken van een duplicaat van een origineel”. Jazeker, deze zin heb ik letterlijk geknipt en geplakt. Ben ik nu dan verkeerd bezig of is dat heel normaal. Want wie heeft dat nog nooit gedaan, iets een plaatje of tekst knippen en plakken in een eigen document of zeg het maar. Nou? Precies ook jij heb dat wel eens gedaan, maar ben je dan verkeerd bezig? In principe mag het niet, iets letterlijk dupliceren om het te gebruiken voor je eigen gebruik.

 

Dit geld natuurlijk helemaal wanneer iemand zoals bijvoorbeeld een illustrator een karakter heeft verzonnen en uitgetekend. Dan kun je dat niet kopiëren en gebruiken voor je eigen boek bijvoorbeeld. Waarschijnlijk zeg je aan de hand van dit voorbeeld meteen, nee want dat is niet leuk en aardig om te doen. Meerendeel van de mensen heeft grenzen, en de grens van kopiëren ligt dan over het algemeen hier bij voorgaand voorbeeld. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Zo ben ikzelf wel eens een complete (eigen geschreven) workshop ‘kwijt’ geraakt aan een (con)collega.

Om antwoord te geven op deze vraag, de letterlijke uitleg van wikipedia is in mijn ogen de juiste. Wanneer je echt een duplicaat maakt ben je in mijn ogen niet eerlijk bezig. Maar wanneer je het gebruikt als inspiratie om er je eigen versie van te maken? Waarom niet?

Bovendien hoe zeker ben jij van je zaak dat jou idee of figuurtje nog nooit gemaakt is?

gekopieerd wordt

Hoe weet je zeker dat je nieuwe idee echt nieuw is?

Dit vind ikzelf misschien wel de moeilijkste vraag, want stel je het volgende eens voor (dit is een praktijk voorbeeld van mezelf) Ik heb mijn muisjes op mijn wenskaarten zelf verzonnen en ontworpen. Dat doe ik door naar afbeeldingen te kijken van echte muizen via google of waar dan ook en vervolgens ga ik schetsen totdat ik tevreden ben met het karakter dat op mijn schetspapier ontstaat.

Maar hoe weet je zeker of dit muisje niet al bestaat ergens? Dus ga ik (na het ontwerpen van mijn karakter) altijd op zoek. Ook weer via Google naar getekenden muizen en kom zo uit bij bijvoorbeeld, Vera de muis, pennyblackinc en house-mouse….Allemaal muizen maar ik vind niet dat ze op mijn muizen lijken dus ik besluit dat ze zijn goed gekeurd en ga aan de slag met mijn kaartenlijn.

Een praktijkvoorbeeld

Na een lange tijd tekenen en ontwerpen heb ik mijn eigen kaartenlijn ontwikkeld en deze is zelfs verkrijgbaar in een leuke winkel hier in Deventer.

Terwijl ik daar een keer ben om een nieuwe bestelling langs te brengen staat er een mevrouw mijn kaarten te bewonderen! Super leuk voor mij om te zien hoe mensen echt genieten van de ontwerpen die ik heb gemaakt. Uiteraard zegt de winkeleigenaar dat de maker (ik dus) toevallig in de winkel staat waarop deze mevrouw enthousiast zegt: ‘Oh ik vind je kaarten zo schattig, ze doen me een beetje denken aan die andere muis kaarten. Die ken je vast wel? Ook met van die super schattige muisjes?’ Ik schud vervolgens mijn hoofd dat ik die muizen volgens mij niet ken, en bedank haar voor het fijne compliment. Ze besluit een paar van mijn kaarten te kopen, neem een visite kaartje van me mee, ze roept nog ik stuur je wel even de naam van de tekenaar van die muisjes en verlaat de winkel.

Onderweg dat ik naar huis loop ben ik  toch wel nieuwsgierig welke muizen die mevrouw nu eigenlijk bedoelde. Wanneer ik thuiskom heeft deze mevrouw al een bericht verstuurd. Ze bedoelde de house-mouse muisjes!

wenskaart thema herfst blad

 

gekopieerd of niet

 

Bovenstaande afbeeldingen hebben wel wat weg van elkaar. Ik kan je in alle eerlijkheid zeggen dat ik mijn pilotenmuis ( bovenste foto) vorig jaar heb ontworpen en bedacht. Ik schrok wel toen ik een paar maanden geleden de onderste foto tegen kwam op Pinterest, daarvoor heb ik deze muis nog nooit gezien? Of heb ik hem toch een soort van gekopieerd? Voor buitenstaanders blijft dat de vraag, alleen ik weet het antwoord. (Bronvermelding: foto boven gevonden op Pinterest)

In dit voorbeeld wil ik je laten zien dat je nooit helemaal zeker kan weten of een idee al vanaf het begin ook echt jou idee was. Bovendien kan jij vinden dat het niet op elkaar lijkt, maar een ander dus blijkbaar wel. Neem deze gedachte even mee onderwijl je verder leest.

Kun je voorkomen dat je gekopieerd wordt?

gekopieerd worden

Ik zal eerst mijn eigen persoonlijke visie hierover beschrijven en die is vrij simpel, nee dat kan niet. Niet echt hoopvol ik weet het maar ik zal straks uitleggen waarom het eigenlijk niet heel erg is dat je dit niet kunt voorkomen. Eerst even uitleggen waarom ik van mening ben dat je dit nooit kunt tegen houden.

Er staat namelijk in de wet al dat alle ideeën die jij hebt en uniek zijn als vanzelf vallen onder copyright, je weet wel deze ©. In principe hoef je dit teken er niet eens bij te zetten want alles wat je schrijft uit je eigen beweging (dus niet letterlijk gekopieerd) valt onder copyright……Maar wat als iemand dan toch letterlijk jou tekst, idee of karakter van je kopieert? Dat is balen, jammer en heel onaardig van de persoon die het doet. Het enige dat je kan doen is die persoon erop aanspreken. Maar grote kans dat je terug krijgt dat hij/zij het idee eerder had en het niet gekopieerd heeft. Kortom jou woord tegen die van hem of haar.

Is dit echt het enige dat je kan doen? Nee je kan je idee ook vastleggen bij het i-DEPOT maar of dat zin heeft durf ik in twijfel te trekken.

Vastleggen dat een idee van jou is of niet?

Het i-DEPOT is kort gezegd een soort betaalde verzekering waarin je jou idee vast kan leggen zodat iedereen weet dat het van jou is. Maar in mijn ogen zitten er wat haken en ogen aan. Ten eerste moet je kunnen aantonen dat het idee echt van jou is, nou wanneer het nog niet bekend is bij dit depot kun je daarvan uitgaan. Alleen is het enige verschil dat jij betaald voor het hebben van je unieke idee (want je hebt hem aangemeld bij i-depot) maar dat wil niet zeggen dat er misschien nog wel 100 andere mensen zijn die precies hetzelfde idee hebben als jij. Daar lekker geld mee verdienen en dit niet hebben vastgeld.

Grote valkuil bij dit systeem vind ik dat jijzelf verantwoordelijk bent om in de gaten te houden over je idee niet alsnog gebruikt wordt door anderen. Ja dat lees je goed, jij moet zelf in de gaten houden of je gekopieerd word. En als je dan bij toeval iemand ontdekt die precies hetzelfde idee heeft als jij (waarvan ik de kans niet heel groot acht) hoe weet je dan zeker dat die persoon dat idee later of misschien wel eerder heeft gehad dan jij? Ja, jij kunt aantonen dat je het hebt vastgelegd en dus is het idee ‘officieel’ van jou maar dan nog kun je met dit i-depot in mijn ogen nog steeds niet voorkomen dat jij gekopieerd wordt.

Tenzij je zeker weet dat je zo’n geweldig idee hebt dat iedereen daar geld mee wil ga verdienen en dat dit ook gaat lukken zoals bijvoorbeeld het recept van Coca Cola of de naam Mc Donald’s hebben ze toch wel even vast gelegd. Maar ik gok dat ze dat pas gedaan hebben nadat ze groot succes hadden.

Dus mijn conclusie is, nee lekker niet vast leggen.

Is het een compliment om gekopieerd te worden?

 

Beatrix Potter gekopieerd

Ik heb zelf ervaren hoe is het om ‘gekopieerd’ te worden en ik kan vertellen dat is in het begin niet leuk. Het voelt oneerlijk bovendien verandert je beeld gelijk van de persoon die dit bij je doet. Aan de andere kant, misschien moet je het zien als een compliment mocht je er ooit achter komen dat iemand iets van jou gekopieerd heeft.

Blijkbaar heeft die persoon niet de inspiratie om iets zelf te kunnen bedenken en vind het idee dat jij hebt de moeite waard om voor zichzelf te gaan gebruiken. Een groter compliment kun je niet krijgen volgens mij. Door het op deze manier te bekijken maak ik het dragelijk voor mezelf en eerlijk is eerlijk dit is me in de afgelopen tijd maar 2 keer gebeurt. De kans dat jij gekopieerd word is denk ik niet zo groot als jezelf denkt….snap je hem nog?

Laat het los

Met andere woorden laat het los, als het gebeurt hou je het niet tegen. Het is wat het is dat en nog meer van dat soort ‘dooddoeners’ maar het is wel de waarheid. Het komt neer op respect voor een ander, door er niet met zijn of haar idee vandoor te gaan. En doe je dat wel zoals ik met de foto van die muis, vermeld er dan altijd bij dat het niet jou afbeelding is en waar je hem hebt gevonden. Het zou nog netter zijn om eerst te vragen aan de ‘eigenaar’ van de foto of je hem mag gebruiken…… Maar beter nog maak het gewoon zelf.

Misschien ook leuk voor je om te lezen:

Hoe scan je illustraties in?

5 redenen waarom je tekening wel goed is

Mijn liefde voor tekenen en illustreren

Hoe zijn de Dickens kaarten ontstaan en gemaakt 

Volgen wij elkaar al op Facebook of Instagram?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *