Illustrator,  Teken- en schilder materialen

Welke tekenmaterialen vind ik fijn en waar koop ik ze?

Welke tekenmaterialen fijn zijn is natuurlijk best persoonlijk, maar er is wel een verschil tussen al die verschillende soorten en merken. In deze blog vertel ik je mijn persoonlijk mening over potloden, kleurpotloden, pastelpotloden en het papier wat ik daarvoor gebruik.

Welke tekenmaterialen vind ik fijn

In deze blog, welke tekenmaterialen vind ik fijn en waar koop ik ze? Geef ik je antwoord op de volgende vragen:

  • Wat zeggen de H en B op een grijs potlood?
  • Welke kleurpotloden raad ik je aan?
  • Wat zijn pastelpotloden?
  • Welk tekenpapier is fijn om te gebruiken?

Wat zeggen de H de B op een grijs potlood?

Een ‘normaal’ grijs potlood die je bijvoorbeeld koopt bij de Bruna heeft meestal HB erop staan. Maar waar staat de HB voor? En misschien nog wel een belangrijkere vraag, wat betekend het?

Welke tekenmaterialen vind ik fijn

De code, in 1889 bedacht door de Duitser Friedrich von Hardtmuth van de Koh-i-noor-fabriek, bestaat uit een letter en een cijfer. H staat voor hard (Hart), B staat voor zacht, met een grotere hoeveelheid grafiet (Blei) en F voor Fein(schrift)

(bron wikipedia.org)

Gewoon leuk om te weten, het staat dus voor hoe hard of zacht het stiftje in je potlood is. Het is op zich handig om te weten, zeker wanneer je veel met grijs potlood tekeningen maakt. Maar ook wanneer je van jezelf weet dat je hard of juist zacht op je potlood drukt.

Doordat er in B potloden met grafiet zit, tekent je potlood als vanzelf meer donker, dus daar hoef je minder druk op te zetten tijdens het tekenen. Maar hij is ook handig om hele donkere schaduwen op een snelle manier donker te krijgen. Het scheelt je dan dus tijd.

Voor de H potloden telt dat precies andersom, dus er zit minder grafiet in waardoor hij lichter tekent. Deze raad ik altijd aan bij mensen die het moeilijk vinden om zachte druk uit te oefenen op hun potlood tijdens het tekenen en schetsen. Een nadeel hierbij is wel, dat hij echter een hardere stift heeft. Dus wanneer je alsnog hard drukt op je potlood krijg ook 3D lijnen in je tekening, als je begrijpt wat ik bedoel 😉

En wat gebruik jij het liefst?

vulpotloden tekenmateriaal

Ik teken voornamelijk met een teken vulpotlood en gebruik over het algemeen HB. Dit omdat je met een HB eigenlijk alle kanten op kan. Je kan er heel donker mee tekenen en kleuren wanneer je hard drukt, maar ook heel licht bij een lichte druk. Alleen wanneer ik grote stukken heel donker moet hebben, pak ik een 3B of 4B potlood.

Ik heb 1 vulpotlood van Faber Castell en 1 van Staedtler en deze vind ik eigenlijk het meest fijn. Ik heb hem gekocht in Frankrijk bij de supermarché. Maar ik ben erachter gekomen dat je hem ook online kan bestellen

Welke kleurpotloden raad ik je aan?

Ik heb in mijn leven inmiddels flink wat ervaring opgedaan in verschillende merken kleurpotloden. Ik ben inmiddels fan van de potloden van Faber Castell en je hebt al een doosje voor €17,37 wat ik persoonlijk niet heel erg duur vindt. Zeker wanneer je bedenkt dat het echt goeie kwaliteit is. Ook hebben ze een mooie pigment gehalte waardoor je hele diepe kleuren krijgt. Voordat dit een reclame verhaal wordt voor Faber Castell hahaha (want ik heb geen aandelen of zo 😉 ) nog een reden waarom ikzelf deze aanraad is omdat ze heel goed mengbaar zijn met elkaar.

Dat betekend dat je in principe alleen rood, blauw en geel nodig hebt om een scala aan kleuren tot je beschikking te hebben. Meer over het zelf kleuren mengen lees je in mijn blog kleuren als een professional.

Bij kleurpotloden werkt het eigenlijk een beetje hetzelfde als bij de grijze potloden. Alleen gaat het dan om pigment en was waar het vanaf hangt hoe een potlood kleurt. Wanneer het een beetje een zachte stift heeft en er voldoende pigment in zit zijn het al snel fijne potloden. Op wikipedia staat een leuk artikel over het kleurpotlood.

Bij kleurpotloden kan je er meerstal vanuit gaan dat hoe duurder het potlood is hoe meer pigment erin zit. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Dat neemt niet weg dat de duurste absoluut niet per se de beste zijn. Of jij een potlood fijn vind ligt er aan hoe je ermee kleur. Zoals ik bij de grijze potloden al heb uitgelegd heeft iedereen een andere druk die, die uitoefent tijdens het tekenen en zo ook met kleuren.

Kortom, ik persoonlijk vind de potloden van Faber Castell echt een aanrader, maar je moet voor jezelf uit gaan proberen welke jij het meest fijn vindt.

kleurpotloden

Wat zijn pastelpotloden?

Kort gezegd zijn pastelpotloden, de pastel krijtjes met hout eromheen. Als je meer wilt weten over pastelkrijt zelf lees dan even dit artikel van wikipedia waar uitleg te lezen is over het krijt zelf. In deze blog, welke tekenmaterialen vind ik fijn en waar koop ik ze? ga ik het vooral hebben over waarom ik het fijn vind en waar ik ze bestel.

Pastel noem ik ook wel eens stoepkrijt voor volwassenen omdat het kleuren met deze potloden me af en toe terug brengt naar vroeger. Ik gebruik eigenlijk alleen maar de pastelpotloden, en niet de krijtjes, omdat je deze beter in een klein puntje kan slijpen. Omdat ik over het algemeen vrij gedetailleerde illustraties maak is dat wel handig. Wat ik heel fijn vind aan pastel is dat het heel goed dekt en met elkaar mengt. Je kan er dus hele mooie kleurovergangen mee maken.

Ik gebruik het ook nog wel eens over een aquarel illustratie heen, om wat kleuren net even wat op te lichten of beter te maken. Met pastelpotloden heb je meer grip dan op werken met aquarel, dus een mooie manier om een tekening nog net even iets beter te maken. Met een doezelaar kan je het mooi inwrijven in het papier.

Ook de pastelpotloden heb ik van Faber Castell, om eerlijk te zijn heb ik nooit andere geprobeerd, dus ik kan je hier niet veel over vertellen. Behalve dan dat de pastelpotloden van Faber fijn werken en over het algemeen goed te slijpen zijn. Ik bestel overigens meerendeel van mijn materialen bij Peter van Ginkel. Vooral omdat ze heel veel hebben en ook omdat er hier in Deventer niet heel veel grote materialen winkels zijn. Er zit een winkel van Peter van Ginkel in Arnhem en dat is redelijk te doen voor mij om daarheen te rijden voor materialen. Al moet ik zeggen dat ik de laatste jaren vooral online heb besteld en ook daar ben ik zeer tevreden over.

Welke tekenpapier vind ik fijn om te gebruiken?

Ik zou een aparte blog kunnen schrijven over deze vraag…….Misschien doe ik dat ook wel een keer. Maar voor nu hou ik het even bij een beknopt stukje. Ik heb er trouwens wel eens eerder over geschreven, in de deze blog, Dingen die ik liever eerder had geweten over tekenmaterialen, leg ik ook een stukje uit over papier voor verf.

Wanneer ik tekenpapier moet kiezen (of welk papier dan ook) kijk ik vooral naar het aantal gram, de structuur en de kleur van het papier.

Het aantal gram zegt iets over hoeveel materiaal het papier kan ‘dragen’, de structuur is van belang voor het materiaal waar je de tekening mee wilt maken. De kleur is belangrijk voor de sfeer die je neer wilt zetten in je tekening. Ik kies altijd voor een wat gebroken kleur wit, over het algemeen kun je er sowieso vanuit gaan dat tekenpapier meestal een lichte tint heeft. Dit omdat spierwit (zoals bijvoorbeeld printpapier) ervoor zorgt dat je kleuren wat koud aan voelen.

Wanneer tekenpapier heel veel structuur heeft dan is hij vooral geschikt voor krijt, pastel, houtskool of een wat meer grovere materiaal. De structuur van het papier zorgt er dan voor dat het materiaal beter pakt op het papier. Is het tot zover nog een beetje te volgen?

tekenmateriaal

Dan het papier wat ik veelal gebruik, dat is van Hahnemühle, zowel mijn aquarel als tekenpapier gebruik ik hiervan. Wat ik fijn vind is dat ze heel fijne (niet gestructureerd) tekenpapier hebben. Dat is voor mijn tekenstijl heel fijn omdat ik veel kleine details teken. Je kan je natuurlijk voorstellen dat dat op grof gestructureerd papier minder goed werkt.

Dat zijn dus een beetje mijn aandachtspunten bij het kiezen van papiersoorten. Op wat voor een manier teken ik, welke materiaal gebruik ik en welke kleur sfeer wil ik neerzetten. Dit zijn de vragen die ik mezelf stel als ik nieuw papier ga bestellen. Peter van Ginkel heeft hier ook heel veel verschillende soorten van, dus ook mijn papier bestel ik hier.

Eigenlijk kan je concluderen dat de materiaal keuze sterk afhankelijk is van je tekenstijl, behoefte maar vooral ook budget. Laat je in ieder geval niet wijs maken dat het altijd duur moet zijn om goed te zijn. Er zijn een heleboel mooie tekening gemaakt met balpen of houtskool, uiteindelijk gaat het om je vaardigheden en technieken.

Wil jij je teken vaardigheden verbeteren of wil jij leren tekenen? Volg dan een van mijn workshops die voor je heb uitgeschreven, thuis via het e-book.

Wil jij mijn nieuwste blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn Ditjes&Datjes, een gezellig kletspraatje over waar ik zoals mee bezig ben op dat moment, mijn nieuwste blogs, aanbiedingen en leuke teken en schilder tips.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 1 =