Illustrator

Wat is een huisportret?

Het antwoord op die vraag zou heel kort kunnen zijn, hetzelfde als een portret van een gezicht maar dan van een huis! Dat is natuurlijk ook zo, maar er is nog meer over te vertellen. Dat ga ik doen in deze blog, wat is een huisportret?

Zoals in al mijn andere blogs geef ik antwoord op verschillende vragen, de vragen die ik in deze blog, wat is een huisportret, ga beantwoorden zijn:

  • Wat is een huisportret?
  • Waarom ik het leuk vind om huisportretten te tekenen?
  • Wat kan je met een huisportret?

Wat is een huisportret?

Huisportret op maat

 

Zoals ik al zei een huisportret is hetzelfde als een portret van een gezicht alleen dan van een huis, of meerdere huizen. Je kan een huis vanaf verschillende kanten tekenen met elke keer een ander resultaat. Elk huis is geschikt voor een huisportret, het hoeft niet een bijzonder huis of gebouw te zijn maar dat maakt het natuurlijk wel meer bijzonder.

Of het in de kunstwereld een officiële benadering is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik denk het eigenlijk van niet, maar dat neemt niet weg dat een huisportret van een gebouw die jij mooi vind of waar je hele fijne herinneringen aan hebt niet mooi is voor aan de muur. Er zijn inmiddels verschillende mensen die huisportretten maken, allemaal met hun eigen unieke stijl. De een houdt meer van een abstracte benadering, ik heb een tekenstijl ontwikkeld door gebruik te maken van een oude tekentechniek namelijk arceren. Allemaal kleine en grote streepjes die samen zorgen voor een geheel, die ik nog verder uit kan werken met aquarel of alleen in pen.

Waarom ik het leuk vind om huisportretten te maken?

Huisportretjes in opdracht

Ik ben begonnen met het tekenen van gebouwen, zo’n 20 jaar geleden. Zonder gebruik te maken van perspectief of wat dan ook. Ik zag een gebouw wat me aansprak (zeker nadat ik een weekend in Parijs was geweest) en begon deze zo nauwkeurig mogelijk na te tekenen.

Door dat weekend in Parijs was mijn verkering met tekenen aan. Eenmaal thuis ben ik begonnen met het tekenen van de Basilique du Sacre-Coeur, ik vond dat zo’n magische mooi gebouw. Ik vind dat nog steeds trouwens, grappig hoe je soms met bepaalde huizen en gebouwen een bepaalde band kan hebben. Doordat ik de tekening overtrok met fineliner kregen ze een bepaald ‘wauw’ effect waardoor ik steeds vaker en meer wilde gaan tekenen. Door het tekenen met pen, heb ik het arceren ontdekt. Ik was ermee begonnen zonder dat ik wist dat dit een hele oude techniek is die al jaren gebruikt werd. En zo volgde er nog veel meer tekeningen geïnspireerd door mijn weekend in Parijs.

Waterpoort Sneek

Alleen werden ze op het gegeven moment niet echt meer beter, wel mooi maar er miste nog iets. Dat bleek perspectief te zijn, werken met een verdwijnpunt, atmosfeer en van groot naar klein. Kortom wat meer technisch tekenen ben ik mijzelf toen aan gaan leren door veel te doen en fouten te maken. Daar weer van te leren. De wereld van in perspectief tekenen ging voor me open en mijn huisportretten werden nog mooier daardoor.

De vergelijking met Rembrandt

Waarom huisportretjes in opdracht

Ik werd een keer geattendeerd door iemand op de kunstmarkt in Zwolle, grappig genoeg heette deze markt Petit Montmartre, alsof het zo moest zijn. Voor het eerst open en bloot met mijn pentekeningen op een markt staan met allemaal andere creatievelingen die in mijn ogen veel beter waren in tekenen en schilderen dan ik. Maar wat is dat goed geweest voor mijn zelfvertrouwen, want zoals dat de bedoeling is van dit soort markten kwamen er best veel mensen op af. Zo ook een meneer die enorm geïnteresseerd was in mijn tekeningen. Hij vond ze prachtig….zo prachtig dat hij me zelfs vergeleek met Rembrandt en zijn etsen! Nou vind ik dat nog steeds een beetje overdreven, maar het compliment zal de rest van mijn leven bij me blijven. Hij kocht een tekening van me en vroeg of ik ook twee tekeningen in opdracht voor hem wilde maken.

Hij had twee oude dierbare ansichtkaarten die hij graag in deze techniek getekend wilde hebben. Ook toen al stond ik open voor een uitdaging, want zo gezegd, zo gedaan. Niet echt natuurlijk want dan moet je wel tekenen voor het eggie hé! Super spannend vond ik het, maar hij was heel erg blij met het eindresultaat en ik dus ook. Dit was mijn allereerste huisportret in opdracht en er zouden er nog veel meer volgen.

Het gevoel wat het me gaf om met mijn creativiteit mensen blij te kunnen maken?

Het gevoel wat het me gaf was zo fijn, dat ik hier meer mee wilde doen. Dus ben ik, toen nog hobbymatig, gaan kijken of er nog meer mensen waren die ik blij kon maken met een tekening van mij. Langzaamaan volgde er steeds meer aanvragen voor het tekenen van gebouwen, maar ook van andere dingen en onderwerpen. Deze andere onderwerpen heb ik heel lang afgehouden omdat ik vooral het tekenen van gebouwen leuk vond om te doen. Maar ergens is dat verandert, en inmiddels ben ik alweer zo lang illustrator en teken ik dus eigenijk alles. Maar zo is het ooit begonnen.

Wat kan je met een huisportret?

Een huisportret is natuurlijk gewoon leuk om te hebben, wat het bijzonder maakt is dat het huis voor jou een bijzonder iets is. Om er dan een tekening van te hebben en er dagelijks naar te kunnen kijken heeft dan al meerwaarde toch? Maar een huisportret kan ook heel leuk zijn om bijvoorbeeld cadeau te geven. Een huis waar iemand geboren is voor een verjaardag, het huis/gebouw waarin iemand getrouwd is als huwelijkscadeau, je eigen huis omdat wanneer je erin woont je ook de buitenkant wil kunnen bewonderen.

Maar ook voor ondernemers is het leuk om een huisportret te laten maken van je winkel of kantoor, deze kun je dan gebruike voor op een visite kaartje. Gaat iemand verhuizen en zoek je een origineel cadeautje voor in het nieuwe huis? Natuurlijk een huisportret en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus toch nog een klein beetje reclame 😉 wat wil jij getekend hebben, een (vakantie) huis, gebouw, winkel, trouwlocatie of…..? Ik doe het heel graag voor je! Hier vind je alle informatie over de huisportretjes in opdracht.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Pinterest

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 3 =