Coaching,  Illustrator,  kinderboek uitgeven

Een kinderboek uitgeven, waar begin je?

Een van de redenen dat iemand mij inschakelt als coach is vaak dat ze een plan hebben, zoals een kinderboek uitgeven. Maar geen idee hebben waar te beginnen? Je hebt een verhaal in je hoofd en die is zo leuk dat je weet dat je daar meer mee wilt d0en. Maar, hoe dan? Waar begin je?

In deze blog een kinderboek uitgeven, waar begin je? Geef ik je antwoord op die vraag en nog meer vragen zoals:

 • Hoe schrijf je een goed kinderboek?
 • Wat ga je doen met illustraties?
 • Uitgeven via een uitgever of niet?
 • Hoe maak je een plan van aanpak?

een kinderboek uitgeven, waar begin je?

Een kinderboek uitgeven, waar begin je?

Dus je hebt een kinderboek/verhaal in je hoofd? Misschien heb je hem al wel uitgeschreven? Dan zit je nu dus met de vraag, en nu?…. Anders was je allang gestopt met het lezen van deze blog :-). Nou, nu is het tijd om te gaan bedenken wat je wil doen met je verhaal. Wil je een beroemde schrijver worden? Of is het alleen al leuk wanneer je verhaal ook echt een tastbaar boek wordt?

Dit soort vragen zijn zo belangrijk om te kunnen bekijken wat je volgende stap wordt. Want wanneer jij gaat voor een beroemde schrijver worden, dan zal je je manuscript naar 1000 verschillende grote uitgeverijen moeten gaan sturen. Vervolgens hopen dat er een uitgeverij tussen zit die jou verhaal ziet als een succesvol kinderboek. Meer hoef je dan eigenlijk niet te doen….Ja heel goed tegen afwijzingen kunnen, en een groot doorzettingsvermogen hebben. Net zo lang doorgaan met je manuscript versturen totdat je een ja hebt.

Maar er zijn meer wegen die naar een tastbaar kinderboek leiden.

Hoe schrijf je een goed kinderboek?

Laat ik voorop stellen dat ik vooral illustrator ben en geen kinderboeken schrijver. Maar na de nodige voorlees ervaringen in de kinderopvang waar ik jaren heb voorgelezen en mijn jaren ervaring als illustrator durf ik wel te stellen dat ik weet waar een goed kinderboek in ieder geval aan moet voldoen. Dus als ervaren (manuscript) lezer, weet ik inmiddels wel wanneer een verhaal goed en wanneer het nog wat verbetering nodig heeft. Enkele tips van mij op een rijtje:

 • Zorg voor een opbouw, midden (spanning) en vooral bij een kinderboek voor een einde dat goed afloopt.
 • Humor werkt over het algemeen heel goed in een kinderboek, voor zowel de lezer als de voorlezer. Ook (of misschien wel juist) bij zwaardere en serieuze onderwerpen;
 • Een kinderboek dat iets leerzaams heeft, of zo verassend is qua verloop of fantasie die erin voorkomt is absoluut een prioriteit.
 • Foutloos geschreven is makkelijker gezegd dan gedaan maar echt super belangrijk. Niks zo storend om een boek te moeten (voor)lezen waarvan de zinnen niet lekker lopen en of vol staat met spelfouten, waardoor je amper begrijpt waar de tekst over gaat.
 • Vooral voor een kinderboek moet het niet te lang en ook niet te kort zijn, maar precies goed. Wat precies goed is ligt aan de leeftijd en doelgroep waarvoor je het geschreven hebt. Hoe jonger het kind, hoe korter de concentratieboog.
 • Tekst is altijd het aller belangrijkste, denk niet dat je boek wel leuker zal worden door illustraties toe te voegen. Begrijp me niet verkeerd, illustraties voegen zeker wat toe wanneer er goed over nagedacht is, maar dat moet in de regel ALTIJD extra zijn. Door illustraties toe te voegen wordt jou boek/verhaal NOG leuker en aantrekkelijker.

een kinderboek uitgeven, waar begin je?

Wat ga je doen met illustraties?

Over illustraties gesproken, wat ga je daarmee doen? Allereerst stel je jezelf de vraag, kan of wil ik dat zelf doen? Zo, ja? Lukt je dat alleen of heb je daar hulp bij nodig? Ieder zijn vak en kwaliteiten, vergis je er niet in dat een kinderboek illustreren echt wat anders is dan leuke tekeningetjes maken bij een verhaal.

Besteed je het liever uit aan een professional, bedenk dan van te voren hoeveel budget je daarvoor wil gebruiken. Prijzen lopen enorm uiteen in de illustratoren wereld. Dit komt omdat er ervaren illustratoren zijn en minder ervaren, deze vragen over het algemeen minder voor een opdracht. Deze zijn ook minder bezig met licenties (hoe vaak en waar je de illustraties voor mag gebruiken), voorwaarden en rechten en hebben zoals gezegd minder ervaring. Grotere kans dat een samenwerking ‘misloopt’ tijdens het proces. Dit hoeft natuurlijk niet pers se zo te zijn. Maar ook ik heb in het begin van mijn carrière hier wel eens mee te maken gehad.

Bij een wat meer ervaren illustrator zal je minder snel voor verassingen komen te staan, maar daarvoor zal je ook een iets groter budget beschikbaar moet maken. Waar jou voorkeur naar uit gaat is helemaal aan jezelf.

Uitgeven via een uitgever of niet?

Aan dit onderwerp heb ik al meerdere blogs gewijd, maar toch nog even in kort in deze blog een kinderboek uitgeven, waar begin je? Zoals eerder in deze blog, je kan proberen je boek uit te geven via een uitgeverij. Maar de kans dat dit je zal lukken is niet groot, ik zeg niet onmogelijk, laat je door mij absoluut niet ontmoedigen. Er zitten namelijk wel een paar nadelen aan het uitgeven via een uitgeverij.

 • Kinderboeken hebben (meestal) gekleurde  illustraties, dit is duur. Alle kosten zijn vaak voor de uitgever en deze wil natuurlijk een bepaalde garantie dat hij die kosten terug zal verdienen.
 • Omdat een uitgever opdraait voor de meeste kosten wil deze ook veel bepalen. Je zal je verhaal waarschijnlijk moeten herschrijven wanneer ze interesse hebben in je manuscript. Maar ook hoe hij er uiteindelijk uitkomt te zien, marketing technisch zullen zijn veel over vinden. Allemaal begrijpelijk, maar daar moet je wel rekening mee houden.
 • Wanneer zij van jouw boek een succes kunnen maken, kan het maar zo zijn dat je een groot kinderboeken schrijver zal worden. En dan zal die uitgever je daar zeker in ondersteunen. Dus een volgend kinderboek van jou hand is nagenoeg zeker.

Je hebt ook nog tussen varianten in uitgeverijen, zoals Boekscout, U2pi en nog meer. Google maar eens ‘kinderboek uitgeven in eigen beheer’, er zal een wereld voor je open gaan. Ze werken allemaal ongeveer hetzelfde.

 • Doordat ze werken met POD (print on demand) kunnen ze makkelijker manuscripten aannemen en uitgeven doordat zij pas echt kosten gaan maken wanneer er al voor het boek betaald is. Print on demand betekent namelijk dat ze het boek pas printen wanneer het besteld is. Hierdoor kunnen zijn ten op zichtte van de grote uitgeverijen makkelijker een kinderboek manuscript aannemen.
 • Jij bent en blijft verantwoordelijk voor de verkoop en marketing. Ze helpen je er wel een beetje mee, maar merendeel komt op jou neer.
 • Je zal zelf voor illustraties moeten zorgen, of je dit zelf doet of door een illustrator maakt niet uit. Gangbaar is dat je eerst 1 of 2 proefillustraties instuurt zodat ze de kwaliteit kunnen bekijken.

Je kan er uiteindelijk ook voor kiezen om helemaal zelf je boek uit te gaan geven. Een groot voordeel is dat wanneer je een beetje zelfdiscipline en doorzettingsvermogen vermogen hebt je zeker weet dat je kinderboek een tastbaar boek gaat worden. Jij bepaald alles, maar je betaald ook alles. Wanneer je het goed doet, zal je waarschijnlijk je investeringskosten weer terug kunnen verdienen. Maar echt geld ervan over houden, is echt knap als je dat lukt.

Hoe maak je een plan van aanpak?

Ik begin mijn plannen van aanpak altijd met een brainstorm, dus alles opschrijven wat in je op komt en daarna deze informatie ordenen tot een stap voor stap plan. Omdat ik al eerder kinderboeken heb uitgegeven en ik mensen vaak coach die dit plan hebben, heb ik ze alvast voor je op een rijtje gezet:

 • Maak het verhaal tastbaar als je dat nog niet gedaan hebt. Schrijf het op of typ het uit.
 • Bepaal wat je wil met je verhaal.
  • Uitgeven via een grote uitgeverij;
  • Via een boekscout in eigen beheer;
  • Helemaal in eigen beheer;
 • Kijk voor welke doelgroep jouw manuscript geschikt is (van 0 tot 10 is geen doelgroep!) Kijk maar eens naar de 11 ontwikkelingsfases die een kind heeft.
 • Ga je het boek zelf illustreren of besteed je dat uit?
  • Hieruit kan je dan nog weer een vervolgstap maken, het plan hoe je, je boek wil gaan illustreren wanneer je het zelf doet.
  • Of op zoek gaan naar een illustrator die voldoet aan jou verwachtingen en bij je budget past.
 • Boek geïllustreerd ? Dan was het toch helemaal niet zo moeilijk hé?! Zoals met alles moet je alleen even weten hoe en het vooral gewoon doen! Het is zo bijzonder om je eigen kinderboek vast te houden.

Ben jij op zoek naar hulp bij het ontwikkelen van jouw kinderboek in wording? Ik help je graag, met coaching , je boek opmaak of illustraties, neem vooral contact met me op als je vragen hebt.

Misschien dat je deze blogs ook nog interessant vindt.

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs zoals deze, een kinderboek uitgeven, waar begin je? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

Volgen wij elkaar al op Facebook of Pinterest

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *