Bullet Journal,  Handlettering,  Inspiratie

Handlettering krulletters tekenen

In de wereld van handlettering kom je van die mooie krulletter tegen. Wil jij weten hoe je deze kan maken in 4 simpele stappen dan is deze blog interessant  voor jou.

Om handlettering krulletters, ook wel swirl genoemd, te tekenen wordt simpel door de volgende stappen te volgen;

 1. Oefen eerst in het maken van alleen de swirls.

2. Zoek een sierlijk lettertype uit

3. Ga per letter kijken waar de krullen verder zouden kunnen lopen.

4. Schrijf het woord op met je eigen krulletters.

Allereerst wat is een swirl?

Als je dit letterlijk vertaald krijg je ‘kolken’. Kolken betekend verbuiging of ronddraaien. Dus daar heb je het antwoord, omdat handlettering een engelse/amerikaanse achtergrond kent noemen we die mooie krullen die je ziet bij de quotes swirls.

Ik zal eerlijk tegen je zijn, swirls tekenen is in het begin best lastig. Vooral als je ze evenwichtig neer wilt zetten, vaak lukt de ene kant wel en dan de andere kant weer niet. Het heeft ook te maken met je oog- en hand coördinatie. Wanneer je niet vaak tekenent zal je het lastiger vinden om een swirl te tekenen, dan wanneer je bijna dagelijks tekent. Wat ik maar probeer te zeggen, oefenen is het sleutelwoord hier!

Maar met deze tips zal het je sneller gaan lukken:

  • Met tekenen houd je je potlood ontspannen en losjes vast. De manier waarop je je potlood vast houd heeft enorm veel invloed om je uiteindelijke tekenlijn.
  • Voordat je gaat beginnen, teken eerst een paar ‘perfecte’ rondjes. Linksom en rechtsom. Zo krijg je in ieder geval het gevoel van rond al in je arm en je maakt je hand/pols los en warm (echt waar een warming up om te tekenen? Als illustrator kan ik je vertellen dat ik warm een mooiere tekening maak dan waneer ik gelijk begin) Dus doe die warming up.
  • Probeer ook een perfect rondje te tekenen met je ogen dicht…….is inderdaad niet te doen en staat ook wat vreemd, maar geloof me, voor je swirl zal het uiteindelijk goed zijn.
  • Wanneer je ‘warm’ bent kun je gaan experimenteren door het rondje niet helemaal dicht te gaan maken maar juist te andere kant op te laten eindigen.
  • Teken ook nog een paar keer wat golvende lijnen. Waarbij je soms recht begint en soms links.

handlettering krulletters tekenen

Oefen eerst in het maken van alleen de swirls

In het volgende stuk ga ik je uitleggen hoe je een losse swirl kan tekenen en welke manier je hiervoor kunt gebruiken. Door eerst dit te oefenen wordt het straks makkelijker om de handlettering krulletters te tekenen.

Hier heb ik een paar swirls voor de helft getekend, je kunt eindeloos variëren dus experimenteer en kijk wat jij mooi vindt. Draai linksom, rechtsom of maakt helemaal een spiraal. Het is bij deze stap belangrijk om uit te proberen en te ontdekken wat lukt en wat minder goed lukt.

alles wat je wilt weten over handlettering

alles wat je wilt weten over handlettering

Ik heb een paar voorbeelden gemaakt wat je allemaal kan met een swirl. Dit is echt een kleine samenvatting ;-). De valkuil met het maken van een swirl is dat je hem uit balans trek. Dit wil zeggen dat hij niet meer evenwichtig is om naar te kijken. Bij mijn swirl tak zie je dat een klein beetje gebeuren. Je kunt dit voorkomen door aan beide kanten precies hetzelfde aantal vertakkingen te plaatsen. Maar ook door een juiste afwisseling te gebruiken naar welke kant je de krul op laat gaan. Hier zal je na veel oefenen steeds beter in gaan worden.

Zoek een sierlijk lettertype uit

Misschien een voor de hand liggende tip maar van een strakke blokletters is natuurlijk geen mooie handlettering krulletter te tekenen. Dus zoek een mooi rond en sierlijk letter type uit waarmee je wilt gaan werken.

In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor een gewonen s. De s is natuurlijk al een omgekeerde krulletter maar leent zich daarom extra goed om het uit te leggen. Ik probeer eerst uit en kijk wat er gebeurt, dit doe ik overigens normaal gesproken altijd eerst met potlood zodat je nog kan gummen. Pas wanneer ik tevreden ben trek ik hem over met fineliner. Dit is hoe ik mijn letters analyseer. Maar doe dit vooral op een manier die bij jou past, zo blijft het leuk voor jezelf om er mee bezig te zijn.

handlettering

Ga per letter kijken waar de krullen kunnen komen

Niet elke letter leent zich heel goed om er een handlettering krulletters van de tekenen. Maar met wat aanpassingen hier en daar kun je een heel eind komen. Bij handlettering is het ook belangrijk om vooraf te kijken welke letters je wil gaan gebruiken en welke bij het woord passen. En of het dus bij je idee past om er bijvoorbeeld een handlettering krulletter te tekenen.

handlettering krulletter tekenen

Teken nu je woord met je eigen krulletter en trek hem over met fineliner. Nog een extra tip, ik heb in het onderste voorbeeld pijltjes gezet waar de letters dikker worden. Dit gebruik je wanneer je kalligrafie letters wil tekenen. De ‘regel’ gaat als volgt, overal waar je letter naar beneden gaat wanneer je hem zou schrijven wordt hij dikker.

handlettering kalligrafie

 

 

Wanneer je je letters en woorden hebt geanalyseerd (een beetje, ik schrijf het niet bij elke letter op hoor. Dat is alleen om je een voorbeeld te geven) en je bent tevreden over je krullen. Dan kan je, je quote verder uit gaan werken.

Handlettering krulletters tekenen in 4 simpele stappen dus.

  • oefen in het maken van swirls;
  • zoek een lettertype uit;
  • kijk waar de krullen mooi staan;
  • handlettering krulletters tekenen en overtrekken met fineliner.

 

handlettering krulletter tekenen

Download hier dit gratis werkblad over de swirl.

Bonus tip: Google maar eens op swirls tekenen en er gaan een wereld voor je open. Let er wel op dat je je eigen invulling gaat geven aan de swirl, er is niks zo leuk om trots te zijn op iets wat jij zelf het bedacht toch?

Wil jij nog meer lezen over handlettering, dan is de blog creatieve inspiratie voor handlettering wat voor je. Ik heb ook een workshop e-book geschreven over handlettering

Je kan je letters zo veel krullen geven als jij mooi vindt. Gebruik jij vaak krulletters en heb je nog aanvullende tips? Leuk als je ze achter laat in een reactie onder dit bericht.

Volgen wij elkaar al op Facebook, Instagram of Pinterest?

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0