informatief,  Inspiratie,  Teken- en schilder materialen

Welk penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort?

Eerlijk is eerlijk, ik zoek al 12 jaar antwoord op deze vraag. Welk penseel of kwast gebruik je voor welke verfsoort. Ik heb hem gevonden! Jarenlang stond ik in de winkel te kijken naar alle mooie en vooral verschillende penselen en kwasten. Ze zijn universeel, voor acryl, aquarel of……..? Je hebt penselen die dik €20,- kosten en in mijn ogen dezelfde soort penselen voor €2,50. Kies je dan de dure want die gaat langer mee toch? Of ga je voor de goedkopere omdat je het verschil in penseel zelf niet echt merkt? Deze vragen en meer heb ik voor mezelf kunnen beantwoorden en wil dit graag met je delen.

penseel of kwast

Volg je de regels of ga je je eigen weg?Je hebt ‘regels’ wat het gebruik van kwasten en penselen betreft. Ik zal een kleine samenvatting geven:

  • Van aquarel verf wordt vaak gezegd dat je marterhaar penselen nodig hebt;
  • Voor acryl kan je beter kwasten gebruiken zodat je verfstreek mooi zichtbaar blijft in de verf;
  • Om rechte lijnen te maken gebruik je een rond penseel. Wil je grotere oppervlakken kan je beter een spalter (grote brede kwast met harde haren) gebruiken;

Ik hou het zoals je merkt bij een hele kleine samenvatting, want ik wil vooral mijn eigen ervaringen delen. En mijn uiteindelijke conclusie is dan ook dat je het zo (interessant) ingewikkeld kan maken als jezelf wilt. Gebruik een penseel of kwast wanneer jij denkt dat je hem nodig hebt.

 

Lap de ‘regels’ aan je laars en volg je eigen weg.

Want zoals eigenlijk met alles is het leven gaat het erom wat jij belangrijk en fijn vindt. Ik werk zelf veel met aquarel, dit is een verfsoort waarbij je veel gebruik maakt van water. Hiervoor zou het fijn zijn om een penseel te hebben die goed veel water vasthoudt. Nou………dat is ook afhankelijk van hetgeen dat je met aquarel wilt gaan inkleuren. Ik illustreer namelijk vrij gedetailleerd en soms met hele kleine onderdelen.

 

welke penseel of kwast Dus wanneer mijn penseel veel water vasthoudt betekend dit ook dat ik voor mijn kleine onderdeel ineens een grote druppel op mijn papier heb liggen. En ja dan gebruik ik de kleinste penseel. Hier heb ik in mijn geval dus niks aan.

Ik gebruik zelf het liefst studie penselen deze hebben de eigenschap van alle markten thuis te zijn. In mijn geval super handig. Al vertelde een mevrouw mij laatst dat het vervelend is als je penseel niet goed de verf vasthoudt. Tja soms moet je wat vaker je penseel in je verf dopen, klopt. Maar hé ik heb geen haast! In mijn geval vind ik dat dus geen probleem. Al vond die mevrouw dat maar raar…….  (over je eigen weg volgen, ik heb nooit gezegd dat het makkelijk is)


Maar welke penselen of kwasten moet ik nou gebruiken?

Het antwoord op die vraag is, degene die jij het fijnste vindt. Probeer gewoon eens wat verschillende goedkopere kwasten en penselen uit. Kijk welke bij jouw techniek en tekenstijl het fijnste is. Laat je niks wijsmaken door de persoon die in de winkel staat. Mijn ervaring is dat de adviezen die je krijgt of marketing gericht zijn of persoonlijke adviezen. Dat is dus precies mijn punt.

Zie het schilderen als een recept koken. Stel je maakt boerenkool. Dan heb je alleen al duizend en één keuze mogelijkheden in hoe je het koopt in de winkel. Of op de markt of bij de groenteboer. Grof gesneden, fijn gesneden, met andere stukjes groente erdoorheen, of zo van het land. Hierin ga je ook niet bedenken ik neem de duurste maar want die zal wel het beste zijn. Of vraag je aan de verkoper welke hij het lekkerste vind.

Nee ik hoop dat je kiest voor datgeen wat jij lekker vindt. Vervolgens ga je het klaar maken geheel naar eigen smaak, misschien maak je er stampot van of ga je toch voor op de pizza. Of als groente voor door je minestrone soep. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de manier waarop je het uiteindelijke recept wilt gaan klaarmaken. Hou je van pittig dan doe je er lekker veel peper door of ben je meer van het scherp dan is mosterd waarschijnlijk je oplossing.

Ik bedoel maar te zeggen met mijn metafoor, doe wat jij fijn vindt en niet wat andere zeggen dat je fijn moet vinden. En hoe kom je erachter wat jij fijn vindt, door onderzoek te doen en uit te proberen.

 


Hoe houd je focus op je eigen weg in de wereld van penselen en kwasten?

Een paar richtlijnen voor je eigen onderzoek of je een penseel of kwast gebuikt, wil ik je toch mee geven zodat je niet gaat verdwalen:

  • Met welke verfsoort werk jij het liefst? Een gulden middenweg regel is, zeer vloeibare verf (acryl kan je ook heel vloeibaar maken) is makkelijker te verwerken met een soepele penseel. Een wat dikkere verf dus bijvoorbeeld olieverf of onverdunde acryl is wat stugger haar fijn dus gebruik je een kwast, tenzij je geen verfstreek wilt achterlaten;
  • Werk je groot dan zijn kwasten over het algemeen aan te raden deze heb je ook in zachte versies, ik werk bijvoorbeeld altijd met penselen ook omdat ik veel op kleine formaten werk;
  • Hoe goed ben je in het schoonmaken van je materialen. Ik weet namelijk van mezelf dat ik hier geen kei in ben. Dit is een van de redenen dat ik geen penselen koop van €20,- per stuk. Bijkomend voordeel is dat je deze penselen prima even in het water kan laten staan zonder dat ze krom worden. En ja daar maak ik professionele illustraties mee! Nieuwsgierig welke illustraties ik hier mee maak, kijk dan eens hier.
  • Kijk vooral naar je eigen budget, wat wil en kan je kwijt voor een penseel of kwast. Voordat je naar een winkel gaat is het handig om met jezelf een bedrag af te spreken. Beter nog neem gewoon bijvoorbeeld €25,- mee voor je materialen die je wilt gaan kopen. Op=op
    Vooral in het begin van je zoektocht probeer uit. Koop ook eens penselen bij de Action. Ik heb hier laatst een bus met structuurpenselen gekocht, deze werken prima. Toevallig zag ik ze een week later online bij een professionele kunstenaars site te koop aangeboden voor 3x het dubbele voor wat ik ervoor betaald had! Ik bedoel maar…..

Een mooie beknopte uitleg over penselen en kwasten vind je op deze site van wikibooks.

Heb jij nog aanvullende tips over het gebruik van penselen of kwasten? 

Welke gebruik jij het liefst en waarom?

 

Share This:

close

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0