Handlettering,  informatief,  Inspiratie

Wat kun je met handlettering doen?

Wat kun je met handlettering doen? Wil jij weten hoe je bijvoorbeeld de letter a op 24 verschillende manieren kan maken? Met welke verschillende materialen je kan handletteren? En hoe je je agenda mooier kan maken door middel van handlettering? Op deze vragen krijg je antwoord als je verder leest.

Zit jij ook elke keer wanneer je met handlettering bezig gaat, te neuzen op internet? (In plaats van lekker creatief bezig te zijn 😉 ) Op zoek naar mooie en verschillende lettertypes die je kan gebruiken om je tekst/quote zo mooi mogelijk te maken. Voordat je het weet ben je een half uur verder. Want er gebeurt ook nog van alles op je what’s app, Facebook en in je inbox. Zonde want waarschijnlijk heb je net als vele van ons vaak tijd tekort om te doen wat je allemaal wilt.

Ik ga je uitleggen hoe je een soort van handlettering alfabet bibliotheek kan maken in je hoofd, zodat je niet meer afgeleid wordt door het wereld wijde web!

Je gaat een aantal keer lettertypes oefenen in 3 simpele stappen:

Stap 1

Je mag eerst (zeker in het begin) 10 minuten op zoek gaan naar verschillende lettertypes op internet. Je kiest bijvoorbeeld de letter E en gaat je focussen op die ene letter. Kijk op plaatjes, zoek op Pinterest of google naar fonts. Wees streng voor je zelf en zet desnoods een wekker op 10 minuten.

Stap 2

Ga zoveel mogelijk verschillende letters E tekenen. Bedenk dat je schrijf letters hebt maar ook hoofdletters. Dan heb je al 2 verschillende lettertypes 😉

Stap 3

Speel met je letter door elke keer ergens anders een streepje te zetten. Dubbele letters of enkele lijnen, maak er eens een krul aan. Waneer je dit een aantal keer bewust gaat oefenen zal je zien dat je internet niet of nauwelijks meer nodig hebt.

Ik heb de letter A op 24 verschillende manieren weten te tekenen

zonder op internet te kijken.

Eerlijk is eerlijk, je moet het veel oefenen

En vooral ook doen, wil je het uiteindelijk uit je hoofd kunnen. Maar ik verzeker je dat het handletteren er wel een stuk leuker van wordt! Je zult ook zien dat je misschien lettertypes maakt die al bestonden, maar nog nooit eerder had gezien. Bedenk dan dat alles al een keer gedaan is, maar nog niet door jou ;-). Leuke quote om in handlettering te maken!

Welke verschillende materialen kan je gebruiken?

Handlettering met alleen een zwarte fineliner? Of toch liever wat meer kleur of andere stijlen proberen?

Probeer ook eens handlettering op gekleurd papier. Ik heb dit papier bij de Ikea gekocht. Ze hebben heel veel verschillende kleuren in pak zitten, en is niet zo duur. Leuk om uit te proberen dus.

 

Of met lekkere felle kleuren. Wanneer je zorg dat de kleuren bij elkaar passen en dit overal terug laat komen krijg alsnog één geheel. Deze fineliners heb ik gekocht bij de Action. Je kan het natuurlijk ook gewoon met balpen doen. Zo kan je overal letteren. In de trein op een krantje. Wat ook leuk is, wanneer je een kaartje stuurt naar iemand om het adres op een mooie manier op de enveloppe te zetten. Daar maak je de postbode vast blij mee!

 

handlettering
Wanneer je een beetje bekend bent met aquarel is dit ook een leuke manier om wat kleur toe te voegen. Door de kleuren langzaam in elkaar over te laten lopen krijg je een beetje een romantisch effect. Vind je niet?

                                    Agenda versieren met handlettering?

Kan jou agenda wel wat gezelligheid gebruiken? Dan heb ik de oplossing voor je. Met handlettering kan je namelijk een simpele agenda compleet naar wens maken.

Hoe je dat kunt doen laat ik je hier zien aan de hand van een paar simpele voorbeelden, waarmee je eindeloos kunt variëren. Maar eerst een klein beetje informatie over mijn eigen ervaring. Ik had namelijk een simpele agenda gekocht.

 

Sorry voor de kwaliteit van de foto! Maar je kunt wel zien dat hij behoorlijk ‘saai’ is.

Dus mijn idee was, die ga ik leuk maken met mijn eigen handlettering. Ik kwam de volgende problemen tegen, de kaft is hard en plastic achtig. Hierdoor werkt de inkt van de fineliners die ik gebruik niet goed, hij wilde niet droog worden en bleef op de kaft liggen. Ook witte gelpennen hadden dit probleem. Ik heb dit opgelost door de achterkant met acrylverf te doen

Eerlijk is eerlijk dan heb je het wel over handlettering voor gevorderden :-). Dit geeft wel het mooiste resultaat vind ik zelf. De zwarte lijntjes zijn fineliner over de verf heen. Ook dit is niet aan te bevelen, want mocht het nu nat worden loopt het helemaal uit. Ik heb hem voor de zekerheid bespoten met fix-spray maar of dat voldoende zal zijn, ga ik volgend jaar merken.

 

handlettering
De voorkant heb ik met een permanente zwarte stift gedaan en het witte is een edding pen voor glas,metal en plastic. Dit blijft wel goed zitten alleen is het eindresultaat zoals te verwachten was wat slordig. Conclusie, bedenk eerst dat je je agenda wilt gaan handletteren. Dan kan je rekening houden met het materiaal waar de agenda van gemaakt moet zijn!

Conclusie, voordat je overal op wil gaan letteren. Kijk eerst of de pen het materiaal pakt anders krijg je toch niet zulke leuke resultaten.

Maar je hebt bij de Hema leuke agenda’s met insteek hoesjes, die zijn zeer geschikt voor handlettering.  

Uit onderzoek is gebleken dat motiverende quote ergens ophangen in huis echt invloed heeft op je manier van denken. Leuk, want wanneer je dit dus met je agenda doet, werkt het hetzelfde denk ik zo. Dubbel plezier van je handlettering. Begin eerst met vinden van mooie teksten. Voor een agenda is het handig als ze niet te lang zijn, maar op bijvoorbeeld pinterest of instagram vind je voldoende inspiratie en voorbeelden. Probeer er wel op te letten dat je niet alles gaat kopiëren, maak er je eigen kunstwerk van. Zo krijg je de meest unieke agenda. Laat je ook niet demotiveren door alle mooie dingen die je voorbij ziet komen op social media.

handlettering inspiratie
Ik laat je zien wat je zou kunnen met twee verschillende lettertypes. Wil je meer weten over handlettering zelf kijk dan even op maaklimonade.nl Ik heb hier een gast blog geschreven over de basis van handlettering en hoe je ermee kan beginnen.

 

Dit is mijn favoriete lettertype, met wat kleine aanpassingen krijg je grote resultaten.
Door op de plekken waar je al schrijvend naar beneden zou gaan, de stokjes dikker te maken krijg je een soort kalligrafie effect.
handlettering
Maak het zwart en je verdubbelt dit effect.
Door dezelfde tekst in dunne blokletters te tekenen krijg je weer een heel andere uitstraling.
Ik heb drie voorbeelden voor je gemaakt, met zoveel mogelijk verschillen. Dus zin in een spelletje zoek de verschillen 🙂 ? Kijk naar welke nieuwe ideeën je hierdoor krijgt en probeer ze vooral uit!

 

Hieronder nog wat thema inspiratie en materiaal die je kan kiezen om te gebruiken in je nieuwe agenda.

handlettering inspiratie
Er zijn te veel versieringen die je kunt bedenken, zeker om hier te laten zien. Maar ik wil je even laten zien dat je ze natuurlijk ook op thema kunt selecteren. Dat is dan weer leuk voor de verschillende periodes en feestdagen in je agenda.
handlettering
Hou jij van kleur? Voel je vrij om je versieringen en quote in leuke felle kleurtjes te maken. Deze pennen heb ik bij de Action gekocht en doen het prima.
handlettering
Wat dacht je van wit, goud of zilver op zwart….?
handlettering
Wanneer je een beetje bekend bent met aquarel is dit ook een leuke manier om wat kleur toe te voegen. Door de kleuren langzaam in elkaar over te laten lopen krijg je een beetje een romantisch effect. Vind je niet?

Mocht je vragen hebben aan mij stuur me dan een mailtje of laat een reactie achter onder dit artikel.

 

Heb jij nog andere dingen die je hebt versierd met handlettering ik ben benieuwd?

Dat je op je muren mooi quote kan maken is natuurlijk al bekend. Ook op ramen en glazen potten is geen nieuws meer. Maar als je een leuk opbergbakje hebt van hout kan je hier natuurlijk ook in mooie letters wat op schrijven. Koop een klein doosje, stop er een cadeautje in en zet er een leuke persoonlijke boodschap op voor de jarige. Zo maak je het cadeautje net is persoonlijker en  meer bijzonder. Of gewoon voor jezelf een leuk doosje pimpen kan ook, leuk om te doen en vervolgens om te gebruiken.

Wil jij weten hoe je het beste met krijt kan letteren of juist meer weten over aquarel verf? In de workshop krijtbord letteren, leer ik je verschillende technieken die je kan gebruiken bij krijt.

Wil jij meer informatie over de workshops die ik geef ? klik dan hier.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0