Bullet Journal,  Handlettering,  informatief

Wat is handlettering?

Wat is handlettering en hoe begin je ermee? Op deze vragen en meer geef ik antwoord in deze blog.

In de blog wat is handlettering geef ik antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is handlettering?
  • Wat heb je ervoor nodig?
  • Hoe begin je met handlettering?
  • Is duurder altijd beter?

Wat is handlettering?

Handlettering is niks meer of minder dan het tekenen van mooie letters om ze daarna over te trekken met fineliner. Natuurlijk zijn er tal van varianten te bedenken zoals de brushpen, verschillende kleuren fineliner, aquarel of krijt. Maar in het beginsel was handlettering puur, letters tekenen met potlood en daarna overtrekken met zwarte fineliner. Hierbij gebruik maken van verschillende diktes.

Allereerst, waarom zou je letters willen tekenen?

Vrij simpel, het werkt heel ontspannend. (Alle creatieve bezigheden doen dat, dus wanneer je meer een haker of breier bent moet je even op zoek gaan naar een andere blog ) In deze drukke tijd waarin we leven in een 24-uurs economie, je altijd ‘afgeleid’ word door je telefoon, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar voldoende momenten van ontspanning en rust. Handlettering leent zich daar heel goed voor omdat iedereen het kan leren! Ook jij, met je hanenpoten handschrift ;-). Want omdat je de letters niet schrijft maar tekent kun je het makkelijk weer uit gummen en opnieuw beginnen totdat je tevreden bent.

Ik hoor je denken, ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor’ maar geloof me, in het begin ga je er ‘verplicht’ voor zitten, maar wanneer je eenmaal de slag te pakken hebt wil je dat ene kaartje voor die lieve vriendin toch echt even zelf ‘letteren’ of gebruik je in de Bullet Journal alleen nog maar handlettering.

Wat heb je ervoor nodig?

  • (Print) papier; (Wanneer je wat meer geoefend hebt kan je kaartjes gaan letteren. Deze hebben ze in allerlei verschillende kleuren bij de Action)
  • Potloden heb je vast al in huis en een gum dan vast ook;
  • Liniaal of geodriehoek. Of iets anders waar je rechte lijnen met kan maken;
  • Nu nog een fineliner en je kan aan de slag.

Echt waar?

Echt waar! Meer heb je eigenlijk niet nodig en dat maakt het juist zo leuk. Zeker in het begin wanneer je nog aan het kijken bent of je het überhaupt leuk vindt om te doen.  Het enige wat ik extra heb aangeschaft is een setje fineliners van Staedtler en een ronde liniaal.

Maar ik heb toch ook een boek nodig om het te leren? Hoor ik je denken. Ja dat kan maar het gevaar daarvan is dat je het na gaat maken. Wanneer dat je doel is, heb je inderdaad een boek nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat je het leuker vindt om je eigen creaties te maken. Je eigen stijl te ontwikkelen en het hierdoor alleen maar leuker gaat vinden om het te doen.

Je hebt waarschijnlijk wel een potlood, gum, fineliner (of balpen) en wit papier in huis,  dus je kan gelijk aan de slag. Zet je telefoon uit en zet een fijn muziekje op of juist niet. Kopje thee of wat anders lekkers en tekenen maar……

Hoe begin je met handlettering?

Ik ga je nu een paar simpele letters laten zien en hoe je deze stap voor stap kunt tekenen.

 

potlood vasthouden
alles wat je wilt weten over handlettering

In het begin zal je het heel raar vinden om zo je potlood vast te houden wanneer je dit niet gewend bent. Maar zoals met veel dingen wanneer je er aan gewend bent merk je de voordelen ervan…….. Houd hem dus iets verder naar achteren vast met een losse grip. (dit zorg er ook voor dat je niet zo hard op je potlood kan drukken en later makkelijker de lijntjes uit kan gummen)

alles wat je wilt weten over handlettering

Nu teken/schets je stap voor stap de letter A, (of welke letter(s) dan ook). De afbeelding spreekt voor zich denk ik.Zo niet laat dan je vraag achter in een reactie onderaan. Dan kan ik het misschien op een andere manier uitleggen.

alles wat je wilt weten over handlettering

Wanneer je tevreden bent je met je letter, trek je hem over met fineliner. Gum je potlood lijntjes weg voor je verder gaat. Zo kun je gaan oefenen in het tekenen van verschillende letters. Maar ook in het  Wanneer je dit een beetje hebt geoefend kun hele quotes gaan maken met handlettering

 

lettertypes

Hieronder zie je wat je alleen al kan doen met verschillende streepjes voor de invulling van je letter. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om ze te vullen met stippels, dikkere strepen of helemaal inkleuren. Aan jou de keuze en die is reuze.

Wat is handlettering

 

Ben je klaar voor het volgende lettertype?

Het volgende lettertype noem ik altijd een beetje romantisch, door zijn rond vormen. Maar wat heel leuk is, is dat dit het kalligrafie lettertype is die je dus gaat tekenen. Wat bij dit lettertype handig is om in gedachten te houden is dat alle lijnen die tijdens het schrijven naar beneden gaan dikker worden. Leuk om uit te proberen, probeer eens met de vormen te spelen. Dus maak de bochten wat hoekiger of probeer hem een schuin te tekenen. Alles kan!

alles wat je wilt weten over handlettering
alles wat je wilt weten over handlettering

Trek het weer over met een fineliner, gum je potlood weg en je kan gaan inkleuren…..of juist niet! Doe wat jij het leukste vindt. Ook deze letters kun je natuurlijk met stippels of streepjes inkleuren. Ik vind het bij dit lettertype het leukste om hem helemaal in te kleuren omdat hij dan het meeste lijkt op de kalligrafie.

handlettering

In het begin is het vooral belangrijk om de letters te oefenen, wanneer je dit hebt gedaan kun je hele quotes gaan uitwerken met handlettering. Maak het in het begin niet te moeilijk voor jezelf, dus een wat kortere tekst zou ik aanraden.

Is duurder is altijd beter?

Mijn gevoel zei eigenlijk altijd, ga maar voor de wat duurdere (op welk vlak dan ook) dan kan je ervan uit gaan dat het goed is……..Maar mijn gevoel gaat steeds vaker zeggen, probeer maar eerst de goedkopere je weet maar nooit. In deze blog ga ik een stukje schrijven over goedkopere materialen die je kan gebruiken voor handlettering maar die eigenlijk beter zijn dan de duurdere variant. Duurder is altijd beter? Ik denk van niet!

Papier

Ik neem als voorbeeld eerst het papier dat je kan gebruiken voor handlettering. Namelijk het tekenblok van de Action is in verhouding met andere duurdere tekenblokken echt niet duur.

Ik gebruik het niet omdat het goedkoop is, maar omdat het goed is. Het papier van 130 gr is wat dikker dan gewoon print papier zodat het iets meer een zuigende kracht heeft. Dit is weer fijn zodat je inkt niet zo snel uitveegt en je wat ‘strakkere’ lijnen kan trekken. Hoe langzamer het papier de inkt opneemt namelijk hoe meer de  inkt zich natuurlijk kan verspreiden. Ik gebruik ook wel eens ‘gewoon’ print papier maar die is net iets witter dan het papier van de Action en daardoor krijgt hij een wat andere uitstraling (smaken verschillen natuurlijk) maar ik hou van iets gebroken wit  papier om op te letteren.

Potloden

Dan de potloden voor het schetsen van je ontwerp. Je kan natuurlijk van Faber Castell of een ander ‘professioneel’ merk, hele dure potlood vinden waarbij €8,50 per potlood heel gewoon is. Wanneer je portret tekeningen of ander onderwerpen goed wil tekenen met verschillende tonen grijs zijn deze zeker aan te raden. Maar voor je handlettering ontwerp is een HB potlood gewoon prima. Voor €1,- koop je een set van 5 of 6 potloden wederom bij de Action (en nee ik heb geen aandelen bij die winkel, ik wil gewoon graag anderen aan het letteren krijgen omdat het zo leuk is ? )

Fineliners

Dan heb je nog de fineliners…. Zoveel keus,  ik heb me laatst laten verleiden om eens een wat duurder setje Pigma micron pennen te kopen voor €12,50. Heel eerlijk vielen deze mij behoorlijk tegen, ik gebruik altijd de fineliners van Steadler. Misschien is het omdat ik deze gewend ben, maar ik vond de pennen van Pigma heel stroef. De stiftjes zijn behoorlijk flexibel (wat ik niet fijn vind) dus ik hou het lekker bij Steadler. Die van de Hema kan ik ook aanraden, al moet je daar ook niet al te hard op drukken. Dan buigen de stiftjes ook, maar ach wanneer je er 14 hebt gekocht voor €2,- of iets dergelijk kan je daar niet al te veel van zeggen denk ik zo. Ik koop mijn pennen vaak bij Penstore, hier hebben ze van alles en heel vaak voor een goede prijs.

alles wat je wilt weten over handlettering

Wat ik maar probeer te vertellen is dat duurder niet altijd beter is. Dat je voor handlettering niet veel nodig hebt om mee aan de slag te gaan. Dat maakt het in mijn ogen zo leuk!

Ben jij geen beginner meer en wil je meer weten over handlettering dat zijn deze blogs nog leuk voor:

Handlettering krulletters tekenen

Creatieve inspiratie voor handlettering

Wil jij toch liever een workshop volgen om zo het handletteren te leren?

Bestel dan mijn workshop e-boek handlettering voor €12,50 in mijn winkel. Hierin neem ik je stap voor stap mee naar een uitgewerkte quote. Boordevol met tips en trucs over handlettering. Je volgt hem op je eigen tijdstip en in je eigen tempo.

Wil jij beter leren tekenen bij je handlettering quotes? Dan is deze blog nog een aanrader

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen en de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor mijn ditjes&datjes, deze stuur ik ongeveer 4 keer per jaar. Een gezellig kletsverhaaltje over mijn bezigheden, tips en trucs, nieuwe producten en mijn nieuwste blogs.

 

Share This:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0